Εξαντλημένοι οι εργαζόμενοι, σε απόγνωση οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας

Η διακυβέρνηση της ΝΔ έχει ισοπεδώσει κυριολεκτικά τα δημόσια νοσοκομεία και τη δημόσια υγεία από τον Ιούλη του 2019 που εκλέχθηκε κυβέρνηση ως και τον φετινό Ιούνη που αναλαμβάνει  όπως όλα δείχνουν ξανά κυβερνητικά καθήκοντα για να προσπαθήσει να αποτελειώσει ότι άφησαν όρθιο οι αγώνες των εργαζομένων και της Αριστεράς τα τελευταία 4 χρόνια.

Η ΝΔ έχει ξεκάθαρο σχεδιασμό να αναλάβουν οι ιδιώτες όλο και μεγαλύτερο μερίδιο από το τεράστιο έργο που καλύπτουν τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι προστάτευσε με κάθε τρόπο που μπορούσε τα ιδιωτικά νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές κατά τη διάρκεια της έξαρσης της πανδημίας του Covid-19 προσπαθώντας να αυξήσουν τα κέρδη τους. Εξαντλώντας κάθε σωματικό και ψυχολογικό όριο των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία τα μετέτρεψε σε νοσοκομεία “μίας νόσου” σπρώχνοντας κόσμο στους ιδιώτες για τα υπόλοιπα νοσήματα αφήνοντας τον ιδιωτικό τομέα να κερδοσκοπεί ακόμη και στα τεστ για τον Covid-19.

Αυτή την αγωνία της κυβέρνησης να αυξήσει με κάθε τρόπο τα κέρδη των ιδιωτών περιγράφει η ανυπαρξία προσλήψεων νοσηλευτικού, ιατρικού και λοιπού προσωπικού καθώς κάθε τι που ενισχύει τη δημόσια υγεία πρέπει να είναι αυστηρά κοστολογημένο. Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 21ης Μάη ειδοποιήθηκαν οι βασικοί επιτυχόντες της μοναδικής προκήρυξης μονίμων για νοσηλευτικό προσωπικό που είναι πολύ κάτω από τις ανάγκες. Υπάρχουν πάνω από 20.000 κενές θέσεις και προσλαμβάνονται 3.720 νοσηλεύτριες-ες που θα μπουν σε μερικούς μήνες στις θέσεις τους και αν συνυπολογίσουμε και ένα εύλογο διάστημα εκπαίδευσης θα μπουν στα νοσοκομεία κάποια στιγμή μέσα στο 2024. Μέχρι τότε βέβαια εκατοντάδες νοσηλεύτριες-ες προσπαθούν να φύγουν από τα δημόσια νοσοκομεία, είτε για θέσεις νοσηλευτικής (σχολεία ειδικής αγωγής κ.λπ.) είτε αλλάζοντας τελείως κλάδο. Η προσπάθεια μαζικής φυγής από τα νοσοκομεία δεν αφορά πλέον μόνο το ιατρικό προσωπικό.  

Ελλείψεις

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι νομοθετικές παρεμβάσεις που έγιναν την ώρα που η κρατική χρηματοδότηση των νοσοκομείων εξακολουθεί να μειώνεται χρόνο με το χρόνο. Από τα νομοσχέδια για τον ΕΟΠΥΥ και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας με την κατάρρευση των σχεδίων της κυβέρνησης για τον Οικογενειακό Γιατρό ως τους νόμους για την Ψυχική Υγεία και τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, τα απογευματινά χειρουργεία. Οι δύο όμως πράξεις της κυβέρνησης που δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δε νοιάζεται για την υγεία του λαού παρά μόνο για τα κέρδη των ιδιωτών είναι η ιδιωτικοποίηση του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων και η καθιέρωση των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) σε μεγάλα νοσοκομεία.

Απέναντι στα χαμόγελα και τα ψέμματα του Μητσοτάκη και του Πλεύρη υπάρχει η πραγματικότητα που ζουν οι χρήστες υπηρεσιών υγείας και οι εργαζόμενοι σε αυτές. Όλη η κυβερνητική πρακτική εκτός από όσα αναφέρουμε παραπάνω για τις νοσηλεύτριες-ες καταγράφηκε με δραματικό τρόπο για τα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να πληρώσουν τα υπέρογκα ποσά που ζητούν οι κλινικάρχες και τα ιδιωτικά νοσοκομεία. 37.000 νεκροί στα 3 χρόνια της πανδημίας, 2 και 3 μήνες αναμονή για ένα ραντεβού, κλειστές χειρουργικές αίθουσες και μειωμένα χειρουργεία, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα το τι γίνεται στα νοσοκομεία Παίδων, τεράστιες ελλείψεις και σε γιατρούς. Στην Αθήνα οριακά σώζεται προς το παρόν η κατάσταση στα νοσοκομεία από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας των ειδικευόμενων γιατρών που είναι εκπαιδευόμενοι και αναγκάζονται να δουλεύουν σαν μηχανές σε εργοστάσια 24ωρης λειτουργίας. Δηλαδή ακατάπαυστα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες που μπορεί να αποβούν καθοριστικές για την παρακολούθηση ασθενών, όπως οι αρρυθμιολόγοι κ.α. 

Η λύση που η ΝΔ καμαρώνει ότι βρήκε δεν είναι λύση. Οδηγεί στην εξόντωση των γιατρών που επίσης οδηγούνται σε παραιτήσεις. Ειδικά στην επαρχία όπου υποχρεώνονται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα καθημερινά από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Και αυτό όπου υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Γιατί σε ένα νησί η λύση είναι ο γιατρός να δουλεύει σε σχεδόν μόνιμη εφημερία κάτι που τελικά κάνει πιο πιθανή την ύπαρξη μοιραίων λαθών. Τα κενά των γιατρών φαίνεται ότι θα προσπαθήσει να τα αντιμετωπίσει προσλαμβάνοντας γιατρούς ιδιώτες με μπλοκάκι. Γιατί όμως κάποιος ιδιώτης γιατρός να δεχθεί να επιβαρυνθεί χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα; Το πιο πιθανό είναι ότι θα είναι άλλο ένα φιάσκο μια τέτοια προσπάθεια.

Αντιστάσεις

Σε αυτή την πολιτική το δρόμο έστρωσε η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ. Ειδικά στο διάστημα της πανδημίας αν δεν είχε υπάρξει η πρωτοβουλία της ριζοσπαστικής-επαναστατικής Αριστεράς που μέσα από την παράταξη που συμμετέχει στους γιατρούς το ΕΝΚΙΑ (Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή) κατέθεσε την πρόταση για κινητοποιήσεις και έσπασε το γενικό σιωπητήριο τον Απρίλη του 2020 το πιο πιθανό ήταν ότι δεν θα βλέπαμε αντιδράσεις σε μια εγκληματική πολιτική. Άλλωστε και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλο βαθμό έβαλαν πλάτη τότε για να υπάρξει γενική σιωπή και άφησαν ανενόχλητη τη ΝΔ να διαλύει τα νοσοκομεία. Τονίζοντας ότι θα λογαριαστούν με αυτές τις πολιτικές κάποια στιγμή στο μέλλον. Όταν όμως δεν προσπαθείς να προετοιμάσεις το μέλλον σε πλακώνει το παρόν.

Αυτές οι κινητοποιήσεις του Απρίλη του 2020 ήταν που ενεργοποίησαν και τις υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς και κυρίως του ΠΑΜΕ στα νοσοκομεία με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιστάσεις που ακόμη και μέχρι σήμερα τρενάρουν τη φόρα της ΝΔ. Η Αριστερά και οι παρατάξεις της στα νοσοκομεία θα χρειαστεί άμεσα μετά τις 25 Ιούνη να οργανώσουν με τη μέγιστη δυνατή συσπείρωση και ενότητα τη συνέχεια της αντίστασης στην πολιτική της ΝΔ για να κερδίσουν τη μάχη που ξεκίνησε τον Απρίλη του 2020 και συμπυκνώθηκε στο σύνθημα, μονάχα ο λαός σώζει το λαό.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες