Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων τώρα!

Απελπιστική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Αττικής που πλήττεται από το τρίτο και χειρότερο, από άποψη κρουσμάτων και διασωληνώσεων, κύμα της πανδημίας COVID. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές -20/3/21-, οι διασωληνωμένοι έχουν φτάσει τους 672  όταν το αντίστοιχο θλιβερό «ρεκόρ» του δευτέρου κύματος ήταν οι 608 διασωληνωμένοι. Οι θάνατοι στις 20/3/21 ήταν 60, αλλά όπως πάνε τα πράγματα είναι μάλλον θέμα χρόνου να ξεπεράσουν τους 100 ανά ημέρα που καταγράφονταν για αρκετές ημέρες κατά το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Η ζοφερή αυτή εικόνα συμπληρώνεται από εγκληματικά λάθη, παραλείψεις και αθλιότητες της κυβέρνησης σε όλα τα επίπεδα –Υπουργείου, Διοικήσεων Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), Διοικήσεων Νοσοκομείων-. Η κυβερνητική πολιτική διαλύει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στην Αττική, όπου ζει ο μισός πληθυσμός της χώρας και όπου απευθύνονται επιπλέον και αρκετοί ασθενείς από όλη την Ελλάδα, σπρώχνοντας κυριολεκτικά όποιους έχουν κάποια χρήματα στον ιδιωτικού τομέα. Η κυβέρνηση αγνοεί επιδεικτικά τις προτάσεις των συνδικάτων των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) που ζητούν τα αυτονόητα από την έναρξη της πανδημίας, δηλαδή μαζικές fast-track προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γενναία χρηματοδότηση ώστε να αξιοποιηθούν στο έπακρο οι δυνατότητες του ΕΣΥ και επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας με όρους αποκλειστικά δημοσίου συμφέροντος. Χαιδεύει τους ιδιώτες επιχειρηματίες της υγείας εκλιπαρόντας τους να βοηθήσουν αντι να προχωρήσει άμεσα στην επίταξη όλων των ΜΕΘ και των κλινών των ιδιωτικών νοσοκομείων για όλα τα περιστατικά. Παράλληλα διαλύει το ΕΣΥ μετατρέποντάς το σε ένα ανεπαρκές σύστημα αντιμετώπισης μίας μόνο νόσου –του COVID–, πετώντας κυριολεκτικά στον Καιάδα τους πάσχοντες από άλλες παθήσεις αλλά και αρκετούς ασθενείς με COVID.

Ειδικότερα το σύστημα εφημεριών και αντιμετώπισης επειγόντων στην Αττική έχει εξαρθρωθεί πλήρως καθότι ο Ερυθρός Σταυρός, ένα από τα νοσοκομεία-κορμός του συστήματος, μετατρέπεται από 17/3/21 σε νοσοκομείο αποκλειστικά για COVID ενώ στα υπόλοιπα βασικά νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν τα πιο βαρειά έκτακτα περιστατικά και τους τραυματίες (Ευαγγελισμός, Γ.Γεννηματάς, Τζάνειο, Νίκαια, Αττικόν, ΚΑΤ) οι κλίνες τους και οι μονάδες τους (ΜΕΘ, Εμφραγμάτων, Καρδιοχειρουργικές, Ανάνηψης, Εγκαυμάτων) καταλαμβάνονται καθημερινά από ασθενείς με COVID, οι δε διαθέσιμες χειρουργικές αίθουσες μειώνονται δραματικά αφού οι αναισθησιολόγοι και το προσωπικό των χειρουργείων χρησιμοποιούνται για την νοσηλεία των COVID ασθενών και επιπλέον δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για την νοσηλεία των μη COVID ασθενών που θα χρειαστεί να χειρουργηθούν. Στο Γ.Γεννηματάς για παράδειγμα από το Σεπτέμβριο του 2019 όλες οι κλίνες της ΜΕΘ χρησιμοποιούνται για ασθενείς με COVID και ομοίως στο Αγία Όλγα τον τελευταίο μήνα. Έτσι μη COVID ασθενείς όταν χρειαστούν ΜΕΘ –πχ πολυτραυματίες, χειρουργημένοι από περιτονίτιδα ή ρήξη ανευρύσματος αορτής– νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους μέχρι να διακομιστούν –αν είναι τυχεροί– σε ΜΕΘ ιδιωτικού νοσοκομείου ή σε ένα από τα ελάχιστα πλέον διαθέσιμα κρεβάτια ΜΕΘ άλλου νοσοκομείου του ΕΣΥ.  Η ίδια δραματική κατάσταση επικρατεί και στα άλλα νοσοκομεία που έχουν απομείνει να αντιμετωπίζουν και μη COVID ασθενείς, ενώ τα Παμμακάριστος, Φλέμιγκ, Σισμανόγλειο, Σωτηρία και Ελπίς έχουν μετατραπεί ολοκληρωτικά σε νοσοκομεία COVID. Συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών που απαιτούν συχνά και επείγουσα αντιμετώπιση αφήνονται κυριολεκτικά χωρίς φροντίδα όπως για παράδειγμα οι πνευμονοπαθείς, αφού το Σωτηρία και το Σισμανόγλειο που είναι τα εξειδικευμένα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των νοσημάτων του θώρακα στην Αττική έχουν μετατραπεί αποκλειστικά σε νοσοκομεία COVID. Ομοίως εγκληματικό είναι και το κλείσιμο της Καρδιοχειρουργικής κλινικής του Ευαγγελισμού, καθότι τα Ιπποκράτειο και Ωνάσειο που καλούνται πλέον να καλύψουν το κενό είναι νοσοκομεία με σαφώς λιγότερες ειδικότητες και δυνατότητες από τον Ευαγγελισμό –πχ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν επαρκώς πολυτραυματίες με συνοδό τραύμα καρδιάς ή θωρακικής αορτής αφού δεν διαθέτουν σχετιζόμενες με το τραύμα ειδικότητες όπως Ορθοπεδικούς, Νευροχειρουργούς-. Ο Κικίλιας τόλμησε να ισχυριστεί ότι τα κενά που έχουν δημιουργηθεί στο σύστημα εφημεριών της Αττικής, θα καλυφθούν από το ιδιωτικό Ντυνάν και το στρατιωτικό 251 ΓΝΑ, νοσοκομεία που δεν έχουν κάνει ποτέ γενική εφημερία αντίστοιχη των νοσοκομείων του ΕΣΥ! Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει αυξηθεί σαφώς το 2020 και ο αριθμός των θανάτων και από άλλες εκτός του COVID αιτίες –καρκίνους, εμφράγματα, εγκεφαλικά κλπ-.             

Δραματική είναι η κατάσταση και στα Ογκολογικά νοσοκομεία που συχνά υποχρεώνονται να νοσηλεύσουν –ιδίως στις ΜΕΘ τους– μη COVID ασθενείς, ενώ συχνά τμήματα τους κλείνουν λόγω εμφανίσεως κρουσμάτων COVID στους ασθενείς και το προσωπικό τους. Τελευταία δεσμεύθηκε και όροφος στο ΜΕΤΑΞΑ για τη νοσηλεία ασθενών του που νόσησαν από COVID καθότι δεν υπήρχαν κενά κρεβάτια στα COVID νοσοκομεία! Κατέπεσε δηλαδή και το «δόγμα» ότι τα ογκολογικά νοσοκομεία λόγω της ιδιαίτερης ευαλωτότητας των ασθενών τους δε θα νοσηλεύουν ασθενείς με COVID. 

Αλλά και οι ασθενείς με COVID συχνότατα υποθεραπεύονται, αφού οι γιατροί και νοσηλευτές που υποχρεώνονται να εργαστούν στα τμήματα και τις ΜΕΘ COVID είναι εξαντλημένοι, ανεπαρκείς αριθμητικά και συχνά μη εκπαιδευμένοι. Δουλεύουν εντατικά σε εξαιρετικά στρεσογόνες συνθήκες χωρίς άδειες και ρεπό, οι νέες προσλήψεις είναι ελάχιστες παρότι η αντιμετώπιση των ασθενών με COVID λόγω των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τις πιθανότητες νόσησης του ίδιου του προσωπικού απαιτεί πολλαπλάσιο αριθμό νοσηλευτών και γιατρών συγκριτικά με τους μη-COVID ασθενείς, συχνά δε επιστρατεύονται για τους COVID ασθενείς άπειροι νοσηλευτές και γιατροί άσχετων ειδικοτήτων –οφθαλμίατροι, ουρολόγοι, ΩΡΛ, χειρουργοί–. Οι δε ΜΕΘ του ποδαριού που στήνονται σε μία ημέρα ή νύχτα σε χώρους χειρουργείων και ακόμη και σε κοινούς θαλάμους, είναι αμφίβολο αν μπορούν να προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους COVID ασθενείς, οι οποίοι χρήζουν φροντίδας από εντατικολόγους και εξειδικευμένους στην εντατική  νοσηλευτές και ειδικούς αναπνευστήρες που δεν υπάρχουν στα χειρουργεία. Όμως την τελευταία εβδομάδα κατέπεσε και το τελευταίο ψέμα της κυβέρνησης από την εποχή του δευτέρου κύματος, ότι δήθεν όποιος ασθενής με ή χωρίς COVID διασωληνωθεί βρίσκει κρεβάτι σε ΜΕΘ –κανονική ή του ποδαριού, στην πόλη του ή περιφερόμενος ανά την χώρα–, αφού στις 16/3/21 σε νοσοκομεία της Αττικής 120 ασθενείς ήταν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και μεταξύ αυτών 70 ασθενείς με COVID. Δυστυχώς όμως κάθε λεπτό που διασωληνωμένος ασθενής βρίσκεται εκτός ΜΕΘ μετράει αρνητικά στις πιθανότητες επιβίωσής του και στις 16/3/21 υπήρχε διασωληνωμένος ασθενής σε νοσοκομείο της Αθήνας ο οποίος ήταν ήδη 10 ημέρες εκτός ΜΕΘ! Επιπλέον το τελευταίο δίμηνο στην Αττική, προκειμένου να αδειάζουν κρεβάτια στα εκάστοτε εφημερεύοντα νοσοκομεία, ασθενείς με COVID και χωρίς COVID μεταφέρονται συνεχώς από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για συνέχιση της νοσηλείας τους, καταστρατηγόντας μια βασική αρχή της ιατρικής που είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς στην εκάστοτε νοσηλεία του από την ίδια θεραπευτική ομάδα (continuity of care). Εκτός δηλαδή από ΜΕΘ του ποδαριού, έχουμε πλέον και γενικότερα ιατρική του ποδαριού επιπέδου τσαρλατάνων. Σα να μην φθάνουν όλα αυτά, σε μερικά νοσοκομεία έχουν αναφερθεί και προβλήματα με την παροχή οξυγόνου, αφού με ευθύνη των Διοικήσεών τους δεν έγιναν έγκαιρα παρεμβάσεις στο δίκτυο παροχής οξυγόνου ώστε να καλυφθούν οι εξαιρετικά αυξημένες ανάγκες σε οξυγόνο των ασθενών με COVID.       

Απέναντι σε αυτήν την τραγική κατάσταση και την κυβέρνηση των ΜΑΤ και της ΔΡΑΣΗ μόνη απάντηση μπορεί να είναι η δυναμική αντίδραση των μαχόμενων υγειονομικών, του λαού και των δυνάμεων της Αριστεράς και των κοινωνικών κινημάτων. 

Ετικέτες