Νυχτερινές επιδρομές σε σπίτια, βίαιες προσαγωγές, παράνομα τεστ DNA, άγρια καταστολή, συνθέτουν το σκηνικό της κυβερνητικής πολιτικής σε όποιον ή όποιους “τολμήσουν” να αμφισβητήσουν τα μνημονιακά τους μέτρα, που στο βωμό του κέρδους οδηγούν στην εξαθλίωση των ανθρώπων και την καταστροφή του περιβάλλοντος.

Το δείγμα το έδωσαν, για άλλη μια φορά, από την Ιερισσό της Χαλκιδικής, όταν στις τρεις τα ξημερώματα της Τετάρτης η αστυνομία εισέβαλε σε δύο σπίτια, σπάζοντας τις πόρτες, για να συλλάβει δύο άτομα, τους οποίους –μαζί με άλλους 18 κατοίκους της περιοχής- κατηγορούν για τον εμπρησμό του εργοταξίου στα ορυχεία χρυσού στις Σκουριές, τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Εάν οποιαδήποτε κοινότητα, χωριό ή κωμόπολη στην Ελλάδα έχει την εντύπωση ότι μπορεί να μετατραπεί σε γαλατικό χωριό και να εφαρμόσει δικό του Σύνταγμα, δικό του δίκαιο και τον αυτοδικαίως κανόνα ζωής αυτό δεν πρόκειται να περάσει», μας προειδοποιεί για άλλη μια φορά ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, δικαιολογώντας σε τηλεοπτική εκπομπή την εισβολή της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον υπουργό, όλα έγιναν νόμιμα, αφού υπήρχε ένταλμα και εισαγγελέας, και οι -κατά την άποψη τη δική του και της αστυνομίας- υπόδικοι «ορθώς αιφνιδιάστηκαν», προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η αστυνομία την αντίδραση των κατοίκων. «Αν εκτελείτο το ένταλμα το απόγευμα θα γινόταν μακελειό», εκτιμά ο αξιότιμος υπουργός της τάξης και έτσι προτίμησε το… μακελειό της αστυνομίας.

Μπροστά στην προκλητικότητα της αστυνομικής βίας, κάτοικοι επιτέθηκαν στο εγκαταλειμμένο (!) Α.Τ. Ιερισσού, με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας του.

«Ο πραγματικός στόχος της αστυνομίας και της κυβέρνησης είναι να τρομοκρατήσουν την τοπική κοινωνία για να σταματήσει να διαμαρτύρεται ενάντια στην καταστροφική λειτουργία των μεταλλείων. Μια πολιτική που αψηφά την τοπική κοινωνία και οδηγεί σε τεράστιες περιβαλλοντικές βλάβες δεν μπορεί να επιβληθεί παρά με την κρατική βία. Η κυβερνητική υποταγή στα συμφέροντα της διαπλοκής οδηγεί στον αυταρχικό κατήφορο και την έκρηξη της βίας. Πρέπει να τους σταματήσουμε, πρέπει να φύγουν για να σταματήσει η καταστροφή της κοινωνίας», καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «τρομοσόου» χωρίς «διωκτική σκοπιμότητα», αφού οι συλληφθέντες είναι πολύ γνωστοί στην τοπική κοινωνία, έχουν μόνιμη και σταθερή κατοικία, και, το κυριότερο, έχουν προσέλθει αρκετές φορές στο παρελθόν για κατάθεση. 

«Εάν δεν ξεσηκωθούμε σύσσωμοι να τους εμποδίσουμε ο κίνδυνος του αφανισμού μας είναι σίγουρος. Έχουμε μια μακρά παράδοση σε αγώνες για ελευθερία και είμαστε πεπεισμένοι ότι αγώνες χαμένοι είναι αυτοί που δεν έχουν δοθεί» αναφέρουν οι Επιτροπές Αγώνα Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, στο κάλεσμα που απευθύνουν για μια ταυτόχρονη πανελλαδική διαμαρτυρία, το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, «σε ένδειξη συμπαράστασης στις κατασκευασμένες κατηγορίες ενάντια στους συναγωνιστές μας που σκοπό έχουν τη χειραγώγησή μας για την αποδοχή του ξεπουλήματος και της καταστροφής της Χαλκιδικής και κατά επέκταση όλης της χώρας». Στην Αθήνα υπάρχει συγκέντρωση στις 12.00 στο Μοναστηράκι.

«Για να συνεχίσουμε η μόνη λύση είναι να αντισταθούμε. Ήρθε η ώρα όλοι μαζί να δώσουμε μάχη για τη ζωή, για το μέλλον, για τον τόπο μας», τονίζουν.

Προσυπογράφουμε.