Μείωση εργοδοτικών εισφορών ως νέο δώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ευρισκόμενη σε δυσχερέστατη πολιτική κατάσταση, λόγω της ολοκληρωτικής μετατόπισής του στον χώρο του άκρατου και επιθετικού νεοφιλελευθερισμού και της στενής συνεργασίας του με τη ΝΔ, προσπαθεί με σπασμωδικές κινήσεις να φορέσει μια κάποια φιλολαϊκή μάσκα.

Τις προάλλες ήταν το «βεγγαλικό» για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, που συνεχίστηκε με την φιέστα-κωμωδία Σαμαρά-Βενιζέλου-Τσούκαλη για την δήθεν επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων.

Την Κυριακή είχαμε «πρόταση - παρωδία» του ΠΑΣΟΚ για την καταπολέμηση – δήθεν – της ανεργίας με την τροπολογία που κατέθεσε στο πολυνομοσχέδιο των έκτακτων μέτρων, έκανε δεκτή ο Στουρνάρας και ψήφισε η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή.

Πρόκειται για προσπάθεια δημιουργίας φτηνών επικοινωνιακών εντυπώσεων, που όμως ανοίγει κερκόπορτα για νέες μειώσεις του κατώτερου μισθού και για νέα προκλητικά δώρα στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η συγκυβέρνηση, όμως, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΜΑΡ δεν μπορεί πλέον να κοροϊδεύει κανένα. Οι μνημονιακές πολιτικές εδώ και τρία χρόνια, που συνεχίζει και η συγκυβέρνησή τους, μας έφεραν εδώ, στην κατάσταση που κάθε οικογένεια έχει και από έναν τουλάχιστον άνεργο, που υπάρχουν 400.000 οικογένειες καθ’ ολοκληρίαν άνεργες και που οι άνεργοι έφταναν στο 1,5 εκατομμύριο (27,2%) με τάση να φτάσουν στα δυο εκατομμύρια (35%).

Πρόκειται για μια τροπολογία πολιτικού αμοραλισμού και ρουσφετολογικής γελοιότητας.

Πρόκειται για μια ρύθμιση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρήσεων και των εργοδοτών και παραπέρα διάλυσης των ασφαλιστικών ταμείων.

Πρόκειται για μια ρύθμιση εμπαιγμού των ίδιων των ανέργων.

Πρόκειται για μια ρύθμιση ακόμα μεγαλύτερης μείωσης του κατώτερου μισθού.

Τρείς είναι οι ρυθμίσεις της συγκεκριμένης τροπολογίας, που έγινε αποδεκτή από τον Στουρνάρα και κατατέθηκε τροποποιημένη για έγκριση στη Βουλή μόλις 30΄πριν την ψηφοφορία:

Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας

Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών

Ιατροφαρμακευτική κάλυψη ορισμένων κατηγοριών ανέργων.

Με το «Πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας», εξυπηρετούνται τα «πελατειακά συμφέροντα» των κομμάτων της τρικομματικής κυβέρνησης, μιας και οι προσωρινές αυτές θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν σε Δήμους και Περιφέρειες. Είναι νωπή η αρνητική εμπειρία των 5μηνων κοινωφελών προγραμμάτων, που ξεσήκωσαν κοινωνική κατακραυγή σε όσες περιφέρειες λειτούργησαν.

Το πρόγραμμα αναφέρεται ότι θα συγχρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ. Οι ασφαλιστικές εισφορές δεν αναφέρεται από πού θα καλύπτονται, ενώ στο προσχέδιο της τροπολογίας αναφερόταν ότι θα τις κατέβαλε ο ΟΑΕΔ. Επομένως υπάρχει ο κίνδυνος να τις φορτώσουν στους ανέργους που θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και τους οποίους αναφέρει ως «ωφελούμενους» και όχι ως εργαζόμενους.

Επίσης, ρητά αναφέρεται στην τροπολογία (παρ. 5) ότι οι δικαιούχοι φορείς (Δήμοι-Περιφέρειες) δεν καταβάλλουν καμία παροχή ή ενίσχυση στους εργαζόμενους-ωφελούμενους του προγράμματος.

Ποιος και πως θα εντάσσεται στο πρόγραμμα;

Μέσω του ΟΠΣ (ολοκληρωμένο πληροφοριακό πρόγραμμα) του ΟΑΕΔ, λέει η τροπολογία (αυτός είναι και ένας απ’ τους λόγους της ‘κόντρας’ για την νομή του ΟΑΕΔ).

Και παρακάτω λέει η τροπολογία ότι το ΑΣΕΠ θα εποπτεύει(;;;) την διαδικασία!

Αυτό κι αν είναι υποκρισία και στάχτη στα μάτια των ανέργων και συνολικά των πολιτών.

Το ρουσφέτι στις … δόξες του!!!

Θα θέλαμε επίσης να τονίσουμε τον πολιτικό χαμελεοντισμό, την υποκρισία και τον πολιτικό αμοραλισμό του ΠΑΣΟΚ: ενώ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της άγριας νεοφιλελεύθερης μνημονιακής καπιταλιστικής προσαρμογής, ψηφίζοντας ασυζητητί τα μνημόνια, έρχεται με αυτήν την τροπολογία, την οποία τελικά η κυβερνητική πλειοψηφία ενέκρινε στη Βουλή, να εξαπατήσει τους ανέργους, τους οποίους έχουν εξαθλιώσει με την πολιτική τους.

Το κυριότερο όμως: Ο κατώτερος μισθός εκ νέου στο απόσπασμα. Ανοίγει κερκόπορτα για μείωσή του

Στην παράγραφο 5 αναφέρει ότι οι καθαρές αμοιβές των συμμετεχόντων ανέργων σ’ αυτό το πρόγραμμα δεν θα είναι μεγαλύτερες των 490 ευρώ μηνιαία για τους πάνω από 25 ετών και των 427 ευρώ για τους κάτω των 25. Επομένως μπορεί να είναι κατώτερες, επομένως ανοίγουν το δρόμο για νέα μείωση του κατώτερου μισθού με στόχο προφανώς να τον φτάσουν σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους σε επίπεδα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.

Μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τη διατήρηση θέσεων εργασίας,

Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν τον λαό.

Κατ’ αρχήν, παρόμοιο πρόγραμμα υλοποιείται ήδη από τον ΟΑΕΔ. Ποιο είναι το μέχρι σήμερα αποτέλεσμα αυτού του προγράμματος; Υπάρχει αξιολόγηση του προγράμματος; Και μην μας πουν διάφορα ποσοστά διατήρησης θέσεων εργασίας, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν έχει αξιολογηθεί (όπως και πολλά άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ).

Η τρικομματική συγκυβέρνηση και με αυτό το πρόγραμμα έρχεται να εξυπηρετήσει κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις καλύπτοντας μέρος του λεγόμενου μη μισθολογικού κόστους, το οποίο ήταν και παραμένει ένα από τα κύρια αιτήματα της εργοδοτικής πλευράς.

Ταυτόχρονα όμως στερεί και νέα έσοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία, που προστίθενται στα 37 δις ευρώ, που είναι οι απώλειές τους τα έτη 2010-2013 εξαιτίας της λεηλασίας τους από τις μνημονιακές πολιτικές και το κούρεμα του PSI, επισπεύδοντας έτσι την κατάρρευσή τους.

Κι απ’ την άλλη με το πρόγραμμα αυτό δεν δημιουργείται ούτε μια θέση εργασίας, ούτε καν προσωρινής εργασίας!!!

Και όχι μόνο, αλλά δεν τίθεται ούτε μια προϋπόθεση, ούτε καν καθορίζεται ποσοστό μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, αλλά όλα παραπέμπονται σε έκδοση κοινής απόφασης υπουργών οικονομικών και εργασίας, που εξουσιοδοτούνται εν λευκώ να τις μειώσουν όσο θέλουν.

Με τις ρυθμίσεις της τρίτης πρότασης για ιατροφαρμακευτική κάλυψη ορισμένων κατηγοριών ανέργων, γίνεται προσπάθεια να καλυφθούν ιατροφαρμακευτικά ορισμένες κατηγορίες ανέργων, με ημίμετρα και αυθαίρετες προϋποθέσεις, που θα ρυθμισθούν αργότερα με Υπουργικές Αποφάσεις.

Διακρίνεται και πάλι προσπάθεια ψηφοθηρίας και ρουσφετολογικών ρυθμίσεων. Δεν μπορεί να γίνεται διάκριση μεταξύ των ανέργων, είναι απαράδεκτο. Όλοι οι άνεργοι πρέπει να δικαιούνται πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ έχει υποβάλλει στη Βουλή από τον Μάρτη 2012 ολοκληρωμένη πρόταση νόμου για την προστασία των ανέργων και για πλήρη υγειονομική τους περίθαλψη, την οποία οι μνημονιακές κυβερνήσεις δεν «εδέησαν» να την φέρουν για συζήτηση στην Ολομέλεια του σώματος.

Σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ κοινή δράση ανέργων, εργαζομένων, μικρομεσαίων επαγγελματιών και αγροτών για να ανατρέψουν τις μνημονιακές πολιτικές, που καταστρέφουν μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία και θέσεις εργασίας και να ανοίξουν νέους προοδευτικούς και ελπιδοφόρους δρόμους για το λαό και τη χώρα μας.

Οι άνεργοι και οι οικογένειές τους θέλουν δουλειές και όχι δούλεμα.

*βουλευτής Β' Αθήνας ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ. Υπεύθυνος επιτροπής κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας 

Ετικέτες