Έγινε και στη Θεσσαλονίκη, στο φιλόξενο χώρο του καφέ «Μανιφέστο», η παρουσίαση του βιβλίου «Οι Αντινομίες του Αντόνιο Γκράμσι» του Πέρι Άντερσον. Για το βιβλίο μίλησαν, ο Χρήστος Λάσκος εκπαιδευτικός και συγγραφέας και ο Αντώνης Νταβανέλος, εκπροσωπώντας τις εκδόσεις RedMarks που το εξέδωσαν. Τη συζήτηση συντόνισε η Γιάννα Γαϊτάνη.

Η παρούσα έκδοση περιλαµβάνει τον νέο πρόλογο του Πέρι Άντερσον στην επανέκδοση των Αντινοµιών το 2017, όπως και την Αναφορά του Άθος Λίζα, συντρόφου του Γκράµσι, σχετικά µε τα πολιτικά «µαθήµατα» του Γκράµσι προς τους συγκρατούµενούς του µέσα στη φασιστική φυλακή του Τούρι.

Στην εισήγησή του ο Χρήστος Λάσκος έκανε μια μικρή ιστορική αναφορά για την περίοδο στην οποία γράφτηκε το βιβλίο, αλλά και για τον ίδιο το Γκράμσι και για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκε το βιβλίο.  Μίλησε ακόμα για την εργαλειακή χρήση του Γκράμσι για να δικαιολογηθεί ο ιστορικός συμβιβασμός στον οποίο προχώρησε το ΚΚ Ιταλίας, αλλά και για τη νοηματοδότηση λέξεων και εννοιών που συναντούμε στο έργο του μεγάλου Ιταλού επαναστάτη.

Ο Αντώνης Νταβανέλος περιέγραψε το βιβλίο του Πέρι Άντερσον ως «Μπούσουλα στη θάλασσα των Τετραδίων της Φυλακής», μίλησε για τις έννοιες του «Πολέμου θέσεων και Κινήσεων», αλλά και την έννοια της «Ηγεμονίας» στον Γκράμσι. Τέλος μίλησε για την επίδραση που είχαν στο έργο του Γκράμσι οι αντιπαραθέσεις το παγκόσμιο κομμουνιστικό κίνημα και ιδιαίτερα η άνοδος του σταλινισμού, ενώ συνέδεσε τα γραπτά του με την ανάγκη στήριξης της στρατηγικής του ενιαίου μετώπου ως ο τρόπος για να γίνει η επανάσταση στη Δύση.

Ακολούθησε συζήτηση ενώ οι δύο ομιλητές ολοκλήρωσαν με τα κλεισίματά τους την παρουσίαση αυτού του πολύ ωραίου και εντελώς απαραίτητου βιβλίου.

Ακολουθούν οι εισηγήσεις και τα κλεισίματα των ομιλητών:

Εισήγηση Λάσκου: https://youtu.be/EScuUpOg4bk

Εισήγηση Νταβανέλου: https://youtu.be/Wp9qUS2ERds

Κλείσιμο Λάσκου: https://youtu.be/6D3LHmAcdgg

Κλείσιμο Νταβανέλου:  https://youtu.be/cClJwcpkYR8

 

Ετικέτες