Στον πανέμορφο Χώρο Πολιτισμού ΕΝΕΚΕΝ στην Πρ. Κορομηλά 37, οι εκδόσεις Red Marks παρουσίασαν το βιβλίο "Η άνοδος των μπολσεβίκων στην εξουσία - Η επανάσταση του 1917 στην Πετρούπολη" του Αλεξάντερ Ραμπίνοβιτς, τη Δευτέρα 26/2. Με ομιλητές το Γιώργο Γιαννόπουλο, συγγραφέα και εκδότη του περιοδικού ΕΝΕΚΕΝ, το Χρήστο Λάσκο, οικονομολόγο και τον Παναγιώτη Λίλλη, εκ μέρους των εκδόσεων Red Marks.

Ο Γιώργος Γιαννόπουλος μίλησε για την καταλυτική εμπειρία της Οκτωβριανής επανάστασης καθώς και το ρόλο των προσώπων που συμμετείχαν. Μίλησε ακόμα για την καταστροφή που σήμαινε ο σταλινισμός για το παγκόσμιο εργατικό κίνημα. Η διεθνής διάσταση της πολιτικής των μπολσεβίκων, ο διεθνισμός τους, ο ρόλος που έπαιξαν για να σταματήσει το σφαγείο του Α' ΠΠ, απασχόλησαν τον ομιλητή. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Μπολσεβίκοι αφουγκράζονταν τις διαθέσεις της κοινωνίας και υπεράσπιζαν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και αυτό έκανε τη διαφορά.

Ο Χρήστος Λάσκος ξεκίνησε λέγοντας ότι πρόκειται για ένα καταπληκτικό βιβλίο και ανάμεσα στα 4,5 καλύτερα βιβλία για το θέμα. Ο πλούτος των πηγών που χρησιμοποιεί, αλλά και η προσωπικότητα του Ραμπίνοβιτς που δεν ήταν αριστερός αλλά έντιμος ακαδημαϊκός ερευνητής το κάνουν αξιοπρόσεκτο. Ανατρέπει το μύθο ότι η επανάσταση ήταν πραξικόπημα, και αποδεικνύει ότι η άνοδος τους στην εξουσία βασίστηκε σε ένα μαζικό πλειοψηφικό ρεύμα.Το βιβλίο απλώνεται στους τρεις μήνες πριν τον Οκτώβρη του 1917, τους μήνες της ραγδαίας ανόδου των μπολσεβίκων και προσπαθεί να ερμηνεύσει τους λόγους της επικράτησης τους. Η σημασία του προγράμματός τους, γη, ψωμί, ειρήνη, όλη η εξουσία στα σοβιέτ, ο διεθνισμός τους, αλλά κυρίως η δυνατότητά τους να αλλάζουν και να κολυμπάνε σαν το ψάρι στο νερό τους οδήγησαν στη νίκη. Ένα κόμμα πολύ ανοικτό και δημοκρατικό, που δεν έχει καμιά σχέση με το σταλινικό μοντέλο. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που κατά το Ραμπίνοβιτς οι Μπολσεβίκοι ηγήθηκαν της επανάστασης. Ο Χρήστος Λάσκος μίλησε τέλος για το σύνθημα "Όλη η εξουσία στα σοβιέτ", περιγράφοντας τα βήματα προς τον Οκτώβρη, τις δυσκολίες διαχείρισης της κατάστασης από τους Μπολσεβίκους και την εξέλιξη του συνθήματος μέχρι την τελική υλοποίησή του.

Ο Παναγιώτης Λίλλης μίλησε για το λόγο που επιλέχτηκε το βιβλίο του Ραμπίνοβιτς, ως ένα σύγγραμα που δεν αναλύει την ιστορία με πολιτικές σκοπιμότητες αλλά στα πλαίσια της "κοινωνικής ιστορίας", της "ιστορίας από τα κάτω" που εμφανίστηκε ως ρεύμα μετά το 1968. Μίλησε ακόμα για τα άλλα δύο βιβλία του Ραμπίνοβιτς με θέμα την Οκτωβριανή επανάσταση και τις επιθέσεις που δέχτηκαν τόσο από τους σταλινικούς όσο και από τους δεξιούς ιστορικούς. Αλλά και για το τέταρτο βιβλίο του που προσπαθεί να ολοκληρώσει. Σύγκρινε επίσης το βιβλίο του Ραμπίνοβιτς με άλλα βιβλία για το θέμα, εξίσου εμβληματικά. Στο δεύτερο τμήμα της τοποθέτησής του μίλησε για το αναπόφευκτο της επανάστασης στη Ρωσία, την καταλυτική επίδραση του Α΄ ΠΠ και το ρόλο των Μπολσεβίκων που ήταν ο υποκειμενικός παράγοντας που οδήγησε την επανάσταση στη νίκη. Μίλησε επίσης για το ρόλο του 1905 και τη δεκαπενταετή πορεία του μπολσεβικισμού πριν την κατάκτηση της εξουσίας. Στρατηγική εμμονή με την επανάσταση και τακτική ευλυγισία που μεταφράζονταν στον οργανωτικό του σκελετό ήταν τα βασικά του στοιχεία. Ολοκλήρωσε λέγοντας ότι η υποχώρηση των επετειακών αναφορών για την Οκτωβριανή επανάσταση στην Ευρώπη, πλην της Ελλάδας, με τις ελάχιστες εκδόσεις και τη δεξιά μετατόπιση της συζήτησης που αφορά πια την ίδια την ύπαρξη των επαναστάσεων δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Αριστερά σε όλη την ήπειρο.

Ακολουθούν οι τοποθετήσεις των ομιλητών σε βίντεο:

-Γ. Γιαννόπουλος

https://youtu.be/0WCC1UU1L7I

-Χ. Λάσκος

https://youtu.be/bRRDwjaqIG4

"Κλείσιμο" Χ. Λάσκος

https://youtu.be/Cj7eQ5V0roc

-Π. Λίλλης

https://youtu.be/ZIHWsMe51mA

"Κλείσιμο" Π. Λίλλης

https://youtu.be/LiEAQNHRNQI

Ετικέτες