Ζητήσαμε από το Στιούαρτ Γκράχαμ, μέλος του συνδικάτου Unison που συμμετείχε στη Διεθνή Συνάντηση αλληλεγγύης στην Καταλονία, να μας πει γιατί ήρθε στη Βαρκελώνη.

"Ονομάζομαι Stuart Graham και παρακολούθησα το συνάντηση της 16-17 Δεκέμβρη στη Βαρκελώνη ως εκπρόσωπος της Επιτροπής Υπεράσπισης της Καταλονίας στη Γλασκώβη. Η επιτροπή αυτή περιλαμβάνει μέλη της Εθνικής Συνέλευσης Καταλονίας (ANC) που ζουν σήμερα στη Γλασκώβη, συνδικαλιστές (υπάρχουν μέλη του συνδικάτου Unison [παρεμβαίνει στην τοπική κυβένηση, τον τομέα της υγείας και το δημόσιο], του συνδικάτου «Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Σκωτίας» (EIS)  [το οποίο εκπροσωπεί δασκάλους – καθηγητές και πανεπιστημιακούς], του συνδικάτου Unite [που εκπροσωπεί εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στις οικοδομές και γενικά σε πάσης φύσεως εργασία], μέλη πολιτικών κομμάτων (Εθνικό Κόμμα Σκωτίας (SNP), Σοσιαλιστικό Κόμμα Εργαζομένων, Σοσιαλιστικό Κόμμα, Αριστερή συμμαχία για τη Σκωτία (RISE)), αναρχικούς και ανένταχτους.

Περίπου από τα μέσα Νοεμβρίου διοργανώνουμε δημόσιες συναντήσεις, διαδηλώσεις και εκδηλώσεις αλληλεγγύης, συμπεριλαμβανομένης μιας εκδήλωσης διαμαρτυρίας για την επίσκεψη Ραχόι στο Λονδίνο, και της εκδήλωσης «Γέφυρες με την Καταλονία» στις 16 του μήνα, ενόσω  εγώ βρισκόμουν στη συνάντηση. Θεωρήσαμε ότι ήταν σημαντικό να συνδεθούμε με τις υπόλοιπες καταλανικές, ισπανικές και ευρωπαϊκές ομάδες που επίσης ιδρύθηκαν ως «Επιτροπές Υπεράσπισης της Ρεπούμπλικα» (CDR) ή παρόμοιες οργανώσεις αλληλεγγύης σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε την πολιτική και κοινωνική πίεση που χρειάζεται, για να βοηθήσουμε τον καταλανικό λαό να κατακτήσει το δικαίωμά  του στην αυτοδιάθεση, ελεύθερος από την κρατική καταστολή.

Επειδή κατανοούμε  ότι ο εθνικισμός που εκφράζεται από την πλειοψηφία των Καταλανών που υποστηρίζουν την ανεξαρτησία προέρχεται από μια προοδευτική και κοσμοπολίτικη, αντιρατσιστική και αντιφασιστική πολιτική άποψη, και δεν είναι ο στενός, δεξιός εθνικισμός που γίνεται όλο και πιο ορατός σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύουμε επίσης ότι η επιρροή των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των μελών τους, ως των μεγαλύτερων δημοκρατικών οργανώσεων σε μία  κοινωνία, μπορεί να επηρεάσει την κυβερνητική πολιτική και υπάρχει εμπειρία στην επίτευξή τέτοιων στόχων στη Σκωτία.

Λόγω των διαφορών που υπάρχουν σε διάφορες  χώρες της Ευρώπης σε ό,τι αφορά τα επίπεδα συμμετοχής και τα μοντέλα λειτουργίας, θεωρήσαμε επίσης ότι θα ήταν ωφέλιμη η ανταλλαγή επιτυχημένων στρατηγικών, όπως η πρόταση που έγινε δεκτή από το δικό μου τμήμα, το οποίο με τη σειρά του μπόρεσε να επηρεάσει το συνδικάτο  Unison Σκωτίας να προβεί σε δήλωση σχετικά με την Καταλονία - επί του παρόντος το συνδικάτο  Unison Σκωτίας είναι η μοναδική συνδικαλιστική οργάνωση στο Ηνωμένου Βασιλείου που έχει κάνει τέτοιου είδους δήλωση-.

Τώρα ελπίζουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δήλωση προκειμένου να ενθαρρύνουμε και άλλα συνδικάτα να προβούν σε παρόμοιες δηλώσεις, καθώς αυτό θα δημιουργήσει τη δυναμική που χρειάζεται για την κλιμάκωσή της στη συνέχεια στο Συνασπισμό Συνδικάτων Σκωτίας  (STUC ) και μετέπειτα στο Συνασπισμό όλων των  Συνδικάτων (TUC). Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι θέλουμε να ρωτήσουμε τα αδέλφια μας τις Καταλανές και τους Καταλανούς  για τι είδους αλληλεγγύη χρειάζονται, καθώς γνωρίζουμε ότι θα υπάρξει ανάγκη για άμεση βοήθεια  στο διάστημα μέχρι τις εκλογές της 21 Δεκέμβρη, καθώς και μακροπρόθεσμοι στόχοι για την επίτευξη των οποίων μπορούμε όλοι να εργαστούμε.

Με αλληλεγγύη

Stuart"

(μετάφραση: Στέλλα Μούσμουλα)