Όταν τα παραμύθια των Σαμαρά-Στουρνάρα αποκαλύπτονται από τους ίδιους τους συμμάχους τους.

«Και περάσανε μέρες πολλές μέσα σε λίγην ώρα». Αρχίζουμε με Ελύτη από το «Άξιον Εστί», επειδή αρέσει και στον πρωθυπουργός μας ή τέλος πάντων στους συνεργάτες του που έχουν επιφορτιστεί να διαβάζουν ποίηση εκ μέρους του, λαμβάνοντας επίδομα ανθυγιεινής εργασίας. Οφείλουμε ωστόσο να τον παραφράσουμε ελαφρώς το στίχο και να πούμε ότι περάσανε μέρες πολλές μέσα σε μία μέρα, τη χθεσινή μέρα, την 9η Οκτωβρίου του 2013, την αποφράδα ημέρα κατά την οποία τα ψέματα της κυβέρνησης χτυπήθηκε από τέσσερις πλευρές: Από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, από το ΔΝΤ και από την Κομισιόν.

Το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, επίσημος οργανισμός που τελεί υπό την εποπτεία της Βουλής, δημοσιοποίησε χθες έκθεση με την οποία λέει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει στις αγορές το 2014, ότι το δημοσιονομικό κενό θα είναι μεγαλύτερο του αναμενόμενου, ότι θα χρειαστεί νέο μνημόνιο και νέα μέτρα, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι η μόνη λύση είναι δραστικό κούρεμα, με παράλληλη αναστολή πληρωμής τόκων και χρεολυσίων για πέντε χρόνια, μέχρι δηλαδή να επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γ. Προβόπουλος δήλωσε χθες στο Ρόιτερς ότι δεν είναι βέβαιη η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 και ότι είναι αρκετά πιθανό να υπάρξει ύφεση 2,5% το 2014, 0,5% το 2015 και η ανάπτυξη να εμφανιστεί το 2016 με 1%.

Η κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στην τρόικα για μείωση του φόρου του πετρελαίου θέρμανσης κατά 15%. Αίτημα που αγνοούσε ο Στουρνάρας, διότι απ΄ ό, τι φαίνεται εκεί στην κυβέρνηση δεν γνωρίζει η δεξιά τους τι ποιεί η δεξιά τους. Η απάντηση ήρθε εμμέσως πλην σαφώς από χθεσινή έκθεση της Κομισιόν, της μιας από τις κεφαλές της τρόικας, που ζητάει να αυξηθεί κι άλλο η φορολογία στο πετρέλαιο, για να αποφευχθεί λέει το λαθρεμπόριο.

Χθες δόθηκε στη δημοσιότητα έκθεση του ΔΝΤ, που λέει ότι το 2013 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι μηδέν, ότι το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο, αν δεν κουρευτεί και ότι μέχρι το 2016 θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα 6,7 δισ. ευρώ, τα 2,9 εκ των οποίων πρέπει να ληφθούν εντός του 2014.

Πώς αντέδρασε το καθεστώς στο απόλυτο ξεγύμνωμα της προπαγάνδας του; Καταρχάς προσπάθησε να κρύψει τις αποκαλύψεις. Τα κανάλια μετέδωσαν τις σχετικές ειδήσεις, αλλά τις μετέδωσαν εκεί προς το τέλος, ανάμεσα στις αθλητικά και τη φιλανθρωπική δράση της Μαριάννας Βαρδινογιάννη. Τα «Νέα» δεν είχαν ούτε μία λέξη για το θέμα στην πρώτη σελίδα τους, βρήκαν ωστόσο ένα ολόκληρο ζωνάρι για να μας ενημερώσουν ότι «εκτοξεύτηκε στα ύψη η μετοχή του Κώστα Μήτρογλου». Το «Έθνος» είχε μόνο ένα πολύ μικρό κουτάκι που έλεγε «Μέτρα 6,7 δις ζητάει το ΔΝΤ». Σε ένα κουτάκι που έλεγε «ΔΝΤ: Ανάγκη μέτρων 6,7 δις» περιορίσθηκε και η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ. Το κρύψανε όσο μπορέσανε, αλλά επειδή δεν μπορέσανε να το κρύψουνε εντελώς, βγάλανε γραμμή από την Συγγρού που έλεγε ότι οι δηλώσεις του Προβόπολου παρερμηνεύθηκαν και ότι η έκθεση του ΔΝΤ είναι παλιά και βγήκε τώρα στη δημοσιότητα, για να πιεσθούν η Ε.Ε. και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και να συμφωνήσουν στο κούρεμα του χρέους.

Αν το ξεγύμνωμά τους συνεχιστεί, θα συλλάβουν καμιά εκατοστή κατοίκους της Χαλκιδικής, για το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας, καμιά πενηνταριά μαθητές από τις καταλήψεις, για το αδίκημα της απειλής κατά της Δημοκρατίας και τον Θ. Πελεγρίνη, για παρακώλυση συγκοινωνιών.

Ετικέτες