Ιδού τα αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων!

Με αφορμή την άρνηση συναδέλφων από την πρώην Δ/νση Βιολογικής να υπογράψουν το «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» και τη «Δήλωση Συμμόρφωσης» ως… «εξωτερικοί συνεργάτες» του ΟΠΕΚΕΠΕ ήρθε στην επιφάνεια ένα χρονίζον ζήτημα, που παρουσιάζει έξαρση κατά τη σημερινή διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτό της ιδιωτικοποίησης δημοσίων υπηρεσιών.

Δημόσιοι Υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ και των ΔΑΟΚ, υποχρεωνόμαστε και πιεζόμαστε να υπογράψουμε «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» ως «εξωτερικοί συνεργάτες του ΟΠΕΚΕΠΕ» για να έχουμε πρόσβαση σε απόρρητες ή εμπιστευτικές πληροφορίες την ώρα που ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ΝΠΙΔ, εποπτευόμενο από το ΥΠΑΑΤ.

Με αυτόν τον τρόπο οι υπάλληλοι του δημοσίου απαξιωνόμαστε, μαζί με το σύνταγμα και το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα στα οποία έχουμε ορκιστεί, κατά την ανάληψη της υπηρεσίας μας («για υπακοή στο Σύνταγμα και τους νόμους» (άρθρο 19) και δέσμευση από το Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα για εχεμύθεια (άρθρο 26)). Προφανώς, δεν αξιολογούνται ως επαρκείς αυτοί οι όρκοι, ή τουλάχιστον θεωρούνται κατώτεροι του «Συμφώνου Εμπιστευτικότητας» και της «Δήλωσης Συμμόρφωσης» προς ένα ιδιώτη.

Την ίδια στιγμή ο ΟΠΕΚΕΠΕ λειτουργεί τα πληροφοριακά του συστήματα μέσω σύμβασης με ιδιώτη ανάδοχο GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (σχήμα με NeuroPublic, τράπεζα Πειραιώς & αγροτικούς συνεταιρισμούς)που έχει προνομιακή πρόσβαση και διαχείριση σε μητρώα αγροτών και ταυτόχρονα εμπλέκεται σε εφαρμογές για τις αγροτικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις (πχ ΟΣΔΕ, βιολογική γεωργία κλπ) . Αυτό καταλήγει στον αποκλεισμό του δημοσίου από την «πληροφορία» και την επέλαση των ιδιωτών με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με το δημόσιο.

Για να το πούμε απλά, η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ έχει ευχέρεια στην πληροφορία, ενώ το δημόσιο και οι εργαζόμενοί του χρειάζονται «δηλώσεις συμμόρφωσης» για να έχουν πρόσβαση σε μητρώα αγροτών και τις ενισχύσεις.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που ξεκίνησαν από  τις προηγούμενες μνημονιακές και νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις-θιασώτες των «αγορών» συνεχίζονται σήμερα από τις νέες μνημονιακές δυνάμεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Αξίζει να θυμηθούμε ότι ως αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ ΥΠΑΑΤ ειδικά, είχε επανειλημμένα αντιτεθεί στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΔΕ κι είχε βγάλει αρκετές ανακοινώσεις. Τώρα…σιωπή και υποταγή σε «δανειστές», «θεσμούς» και ΣΕΒ. Στο υπουργείο μας τουλάχιστον, ξέρουμε κατά πόσο έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε ιδιώτες από τις αποφάσεις τους. Έτσι, ΔΕΝ ήρθε τελικά και το ΟΣΔΕ «σπίτι του»!

Το ελληνικό δημόσιο πληρώνει εκατομμύρια ευρώ, για όλα τα πληροφοριακά συστήματα που κατασκευάζει,  λειτουργεί, εφαρμόζει και συντηρεί για τον ΟΠΕΚΕΠΕ & το ΥΠΑΑΤ ο «ανάδοχος», και πληρώνουν επιπλέον και οι αγρότες , για να μπορέσουν να κάνουν τις αιτήσεις τους, ώστε να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης.

Η διάλυση του κράτους συνεχίζεται, παραχωρούνται ΤΡΕΝΟΣΕ, ΔΕΗ  ΕΥΔΑΠ, αεροδρόμια, λιμάνια, πάρκα και παραλίες, έως τις υπηρεσίες υπουργείων, φορείς και οργανισμούς, ο,τιδήποτε δημόσιο παράγει κέρδος το παραδίδουν στους ιδιώτες-επιχειρηματίες, , ενώ αφήνουν για το δημόσιο το νομοθετικό έργο εκχώρησης και τη στοιχειώδη ελεγκτική διαδικασία του 5%, ώστε να «παραμυθιάζεται» η κοινωνία ότι ναι μεν ιδιωτικοποιούνται όλα, αλλά υπάρχει έλεγχος του κράτους κι άρα, είναι αξιόπιστη η διαδικασία.

Το «επιτελικό κράτος» που προωθεί ταχύτατα η σημερινή κυβέρνηση είναι το σχέδιο παράδοσης των πάντων στους ιδιώτες-επιχειρηματίες κι έχουμε μπροστά μας καταργήσεις-συγχωνεύσεις οργανισμών και φορέων, γι’ αυτό και τα νέα οργανογράμματα και η κινητικότητα και η «αξιολόγηση» δομών και ανθρώπων, σε όλα αυτά πρέπει να αντισταθούμε οργανωμένα, συλλογικά και αποτελεσματικά.

Το συγκεκριμένο θέμα με το «Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας» στη Δ/νση  Συστημάτων Ποιότητας, Βιολογικής Παραγωγής & Γεωγραφικών Ενδείξεων κάλυψε γρήγορα κι επαρκώς ο Ενιαίος Σύλλογος Εργαζομένων Υπ. Γεωργίας Ν. Αττικής.

Οι παρατάξεις μας στον Ενιαίο Σύλλογο και την ΠΕΓΔΥ (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στο ΥΠΑΑΤ & ΑΚΙΓΔΥ-ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ, αντίστοιχα), καθώς και η παράταξή μας στην ΠΟΓΕΔΥ (ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ) καλούν και τις ομοσπονδίες ΠΟΣΕΥΓ & ΠΟΓΕΔΥ να πάρουν θέση για το συγκεκριμένο ζήτημα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών μας.  Να παρουσιάσουν άμεσα τα συλλογικά σχέδια για την αποτροπή της συνέχειας των ιδιωτικοποιήσεων και την επαναφορά των υπηρεσιών μας στο δημόσιο, την αποτροπή της συρρίκνωσης του δημόσιου έργου και του προσωπικού των εποπτευόμενων φορέων. Να αντισταθούμε στα νέα οργανογράμματα υποχώρησης του δημοσίου κι εκχώρησης σε επιχειρηματίες των υπηρεσιών μας, να αντιδράσουμε στην υποχρεωτική ενδοϋπουργική κινητικότητα και στην «αξιολόγηση» και ατομική στοχοθεσία των εργαζομένων στο δημόσιο.

Επίσης, καλούμε τις ομοσπονδίες να ζητήσουν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, τη σύμβαση με τον ανάδοχο GAIA, αλλά και με κάθε ιδιώτη που έχει συμβληθεί με το δημόσιο (πχ. ALTEC κλπ).

Σημείωση: οι παρατάξεις μας, μέσω του ΜΕΤΑ, έχουν θέσει το ζήτημα στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και ζητήθηκε (από ΔΑΚΕ & πρώην ΠΑΣΚΕ, για να αποφύγουν προσωρινά να πάρουν θέση) να αποφασίσουν πρώτα οι σχετικές ομοσπονδίες. Η ΟΣΥΑΠΕ, προς τιμήν της, ήδη αποφάσισε. Αναμένουμε και από τις ΠΟΣΕΥΓ & ΠΟΓΕΔΥ και θα επαναφέρουμε το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και στην ΑΔΕΔΥ, θεωρώντας το κομβικό!

Φωτό: το έγγραφο το οποίο καλούμαστε οι Δημόσιοι Υπάλληλοι του ΥΠΑΑΤ και των ΔΑΟΚ να υπογράψουμε, προκειμένου να μας δοθεί κωδικός πρόσβασης σε πρόγραμμα πληροφορικής.

Ετικέτες