"Αποκρύπτουν ότι μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στην κατοικία, ότι επαναπροσλάβαμε τους σχολικούς φύλακες και ότι υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για τα συσσίτια".

Το γήπεδο της ΑΕΚ και το άλσος της Ν. Φιλαδέλφειας έχουν απασχολήσει τόσο τα ΜΜΕ όσο και τον κόσμο. Τι συμβαίνει ακριβώς; Γιατί μίλησες για «ιστορική μέρα» στο τελευταίο επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο και γιατί προσφύγατε στο Συμβούλιο της Επικρατείας;

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης του δήμου, αλλά κυρίως της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, το καλοκαίρι πέρασε ένας νόμος ο οποίος έχει πολύ δυσμενείς επιπτώσεις στην πόλη μας. Σε αυτόν υπάρχει ως κερασάκι στην τούρτα και ο αποχαρακτηρισμός 6 στρεμμάτων δασικής και αναδασωτέας έκτασης για την ανέγερση του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.

Η θέση μας ήταν και είναι σαφής όλα αυτά τα χρόνια γύρω από αυτό το θέμα. Διεκδικούμε την απόλυτη προστασία και ανάδειξη του άλσους της Νέας Φιλαδέλφειας και επιθυμούμε την κατασκευή ενός νέου γηπέδου της ΑΕΚ στην πόλη μας. Αλλά αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει με απόλυτο σεβασμό των περιβαλλοντικών και πολεοδομικών κανόνων και του Συντάγματος. Πλέον είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι είναι αστήριχτη η προπαγάνδα περί του αναγκαίου της παραχώρησης 6 στρεμμάτων προκειμένου να φτιαχτεί γήπεδο κατηγορίας UEFA elite, αφού μπορεί κανονικά να γίνει και θα γίνει γήπεδο αντάξιο της ιστορίας της ΑΕΚ, χωρίς παράλληλα να πειραχτεί το άλσος.

Τα υπόλοιπα περί άρνησής μας στην ανέγερση γηπέδου της ΑΕΚ ή περί αντίθεσής μας συνολικά στην ΑΕΚ είναι προεκλογικά παιχνίδια προκειμένου να ποδηγετηθούν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ και να στηρίξουν τις δυνάμεις που λεηλάτησαν τη ζωή τους. Η αναφορά μου στην ιστορική μέρα του δημοτικού συμβουλίου έγκειται στο ότι ξαναπιάσαμε το νήμα με όλες τις προηγούμενες αγωνιστικές δημοτικές αρχές, οι οποίες ποτέ δεν υποχώρησαν στις προσπάθειες επιχειρηματικών συμφερόντων για καταπάτηση του άλσους. Είναι κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι και για το οποίο οι περισσότεροι Φιλαδελφειώτες και Χαλκηδονιώτες μας στηρίζουν.

Έτσι, την Παρασκευή 2/1 προσφύγαμε ως Δήμος στο Συμβούλιο της Επικρατείας εναντίον του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας-Αττικής (Ν. 4277/2014), που αποχαρακτηρίζει δασική έκταση του άλσους Φιλαδέλφειας και την παραχωρεί για τα σχέδια κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο εξέφρασε την αντίθεσή του στην απόφαση της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, η οποία απορρίπτει δημοτική μελέτη ανάπλασης του άλσους, επικαλούμενη το νέο ρυθμιστικό σχέδιο. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρώτη διοικητική πράξη κατ’ εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού.

Με την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο δήμος μας στρέφεται εναντίον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής και του υπουργείου Περιβάλλοντος, ζητώντας να ακυρωθεί η εν λόγω απόφαση.

Και όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχός μας, Βαγγέλης Κουμαριανός, στην «Εφημερίδα των Συντακτών»: «Ισχυριζόμαστε ότι ο νέος ρυθμιστικός νόμος αντιτίθεται στο άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία των δασών, στη δασική νομοθεσία και γενικότερα στην πολεοδομική νομοθεσία. Είναι πολιτικό μας καθήκον να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία και το πράσινο, συνεχίζοντας την παράδοση παλαιότερων δημοτικών αρχών. Διεκδικούμε το δικαίωμα του δήμου να διαχειρίζεται το άλσος στην ολότητά του και να διαφυλάξει το δασικό χαρακτήρα του. Το γήπεδο της ΑΕΚ μπορεί και πρέπει να γίνει με απόλυτη προστασία του άλσους, στα όρια του παλιού παραχωρητηρίου των 26,6 στρεμμάτων…». 

Είσαι και είστε (όλοι/ες όσοι στήριξαν την υποψηφιότητά σου) ο «συριζαίος» δήμος που έχει δεχθεί τις περισσότερες επιθέσεις -και από διάφορες μπάντες. Ο κόσμος της Αριστεράς σάς συμπαραστέκεται;

Η αλήθεια είναι ότι ως δημοτική αρχή δεχθήκαμε από την πρώτη στιγμή λυσσαλέα επίθεση και από το σύστημα εξουσίας και διαπλοκής που κυριαρχούσε για δεκαετίες στο δήμο, απομυζώντας από το μόχθο των δημοτών, καθώς και από μεγαλύτερα συμφέροντα που έχουν σχέδια για την περιοχή. Το προηγούμενο επεισόδιο αυτής της επίθεσης ήταν οι συκοφαντικές αναφορές, όπου αποκρύπτοντας ότι μειώσαμε τα δημοτικά τέλη στην κατοικία και προχωρήσαμε σε απαλλαγές μακροχρόνια ανέργων, ΑΜΕΑ, τρίτεκνων, πολύτεκνων και απόρων, μας παρουσίασε σαν φορομπήχτες, επειδή αποκαταστήσαμε μία αδικία δεκαετιών εις βάρος των κοινόχρηστων χώρων, αυξάνοντας τα (προαιρετικά) τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων από τραπεζοκαθίσματα.

Εκτός αυτού, με αφορμή το γήπεδο της ΑΕΚ, αντιμετωπίζουμε συνεχείς επιθέσεις, που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι καθοδηγούμενες μέσα από συκοφαντικά και ψεύτικα δημοσιεύματα με στόχο τον εκβιασμό μας, προκειμένου να συναινέσουμε σε λύσεις που είναι ενάντια στο συμφέρον της κοινωνικής πλειοψηφίας. Όλο αυτό το διάστημα ο κόσμος της Αριστεράς με ένστικτο αλληλεγγύης έχει σταθεί στο πλευρό μας, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ μας έχει υποστηρίξει σε ό,τι έχει χρειαστεί.

Τι σημαίνει για σένα αριστερή αυτοδιοίκηση; Τι μπορεί να κάνει σήμερα;

Αριστερά στην αυτοδιοίκηση σημαίνει πρώτα και κύρια προστασία των κοινωνικά αδύναμων, των εργαζομένων και προάσπιση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι δήμοι δεν είναι άχρωμες και άοσμες οντότητες, όπως θέλησε να τους καταστήσει η 20ετής κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά είναι πεδία κοινωνικής σύγκρουσης, όπου κανείς καλείται να υπερασπιστεί αρχές και αξίες πολλές φορές απέναντι σε συμφέροντα που παίρνουν τη μερίδα του λέοντος από αυτό που ονομάζεται δημόσια σφαίρα. Σημαίνει έμφαση σε δημοκρατικές διαδικασίες και στην αυτοοργάνωση της κοινωνίας, καθώς και υπεράσπιση της συνταγματικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης, η οποία περισσότερο μοιάζει με ετεροδιοίκηση τα τελευταία χρόνια.

Αυτούς τους λίγους μήνες που έχουμε αναλάβει τη διοίκηση του δήμου καταφέραμε να πάρουμε πίσω τους απολυμένους σχολικούς φύλακες μέσα από δικαστικό αγώνα, εγκρίναμε κονδύλια για την παροχή δεκατιανού στα σχολεία, υπερδιπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό για την παροχή συσσιτίων, τερματίσαμε σχέσεις διαπλοκής τοπικών μεγαλοσχημόνων με το δήμο, διαμορφώσαμε ένα όσο το δυνατόν περισσότερο αναδιανεμητικό σύστημα δημοτικών τελών, όπως ανέφερα παραπάνω για τους/τις συμπολίτες μας που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση (μακροχρόνια άνεργοι/ες, ΑΜΕΑ κλπ).
Επίσης, διαθέσαμε χώρο και πόρους για κοινωνικό φαρμακείο, φτιάξαμε κοινωνικό παντοπωλείο στη Χαλκηδόνα και τώρα φτιάχνουμε και στη Ν. Φιλαδέλφεια. Φροντίσαμε να ανοίξουμε χώρους για να στεγαστούν οι άστεγοι συμπολίτες μας.

Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι η ίδρυση συμβουλίου μεταναστών για την πολιτιστική και εκπαιδευτική ένταξή τους στην πόλη μας, όπου θα καλεστούν να συμμετέχουν και μετανάστες/τριες.

Ταυτόχρονα έχουμε πραγματοποιήσει με μεγάλη επιτυχία 5 συνοικιακές συνελεύσεις σε διάφορες περιοχές της πόλης. Στις συνελεύσεις μας η προσέλευση του κόσμου ήταν μεγάλη. Τα ζητήματα που συζητήθηκαν και υπήρχαν ως αιτήματα ήταν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρειάζεται η πόλη μας, τα σχολεία –που επίσης χρειάζεται, αφού πολλά είναι σε άθλια κατάσταση–, οι προσλήψεις στην καθαριότητα. Το πράσινο, η απελευθέρωση κοινόχρηστων χώρων κ.ά.

Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συνελεύσεις, ώστε οι ίδιοι/ες οι πολίτες, εργαζόμενοι, άνεργοι, νεολαίοι να βάζουν τις ανάγκες τους και να ενεργοποιούνται για την εκπλήρωσή τους.