Εκτός από την αυτονόητη ατομική ευθύνη όλων μας για την λήψη των απαραίτητων προφυλάξεων, περιμέναμε τις αποφάσεις τις Πολιτείας σχετικά με την προσπάθεια αποτροπής της διάδοσης του κoρωνοϊού. Από το Υπουργείο Εργασίας αναμέναμε μέτρα προστασίας των εργαζομένων. Αντί αυτών…
Ο ΣΕΒ μέσω των «υπαλλήλων» του στην κυβέρνηση, δηλαδή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μας ανακοινώνει ότι «αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ στο ΠΣ Εργάνη τις τροποποιήσεις του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, τις υπερωρίες και την υπερεργασία» ...λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού στη χώρα μας!!! Λες και το πρόβλημα είναι ότι δεν θα προλαβαίνει ο εργοδότης να δηλώνει τις αλλαγές ωραρίου.
Με ένα απλό Δελτίο Τύπου, το Υπουργείο Εργασίας στρώνει το έδαφος για συνθήκες αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και αφαιρεί από το ΣΕΠΕ κάθε δυνατότητα ελέγχου των παραβιάσεων στα χρονικά όρια εργασίας. Είναι προφανές ότι η ηλεκτρονική δήλωση των τροποποιήσεων του χρόνου εργασίας είναι παντελώς άσχετη με τη διάδοση του κορωνοϊού και εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο διάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Είναι όμως το πρώτο μέτρο που εξήγγειλε το Υπουργείο!!! Στην αναμπουμπούλα, πάλι το αφεντικό χαίρεται…
Και σαν να μην έφτανε αυτό, με “λαγό” τον συνήθη ύποπτο Παναγόπουλο της ΓΣΕΕ, επιβάλλεται με ...ΠΝΠ το δόγμα της συνευθύνης εργοδοτών-εργαζομένων για την σημερινή κατάσταση και τον καταμερισμό των θυσιών. Ως πρώτη εφαρμογή του, οι εργαζόμενοι γονείς, προκειμένου να λάβουν άδεια ειδικού σκοπού λόγω των κλειστών σχολείων, καλούνται να θυσιάσουν μέρος της κανονικής αδείας τους!!! Για όσους μάλιστα εργαζόμενους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα κανονικής, η επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη. Ενώ όσοι χρειαστούν άδεια κάτω των 4 ημερών, θα την χρεωθούν ολόκληρη ως κανονική!!
Η Δημόσια Υγεία είναι δημόσιο αγαθό και χρηματοδοτείται από το Κράτος. Το κόστος για την διαφύλαξή της βαρύνει τον Δημόσιο Προϋπολογισμό. Στους εργοδότες αναλογεί η λήψη των απαραίτητων μέτρων εντός της επιχείρησης. Στους πολίτες αναλογεί η ευθύνη για την λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής. Η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τα προβλήματα του και τις ελλείψεις στα νοσοκομεία είναι της Πολιτείας. Η λήψη μέτρων όπως η επίταξη όλων των απαραίτητων πόρων (εξοπλισμού, προσωπικού), η πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ για την αποφυγή συνωστισμού κ.α είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας. Είναι εκ του πονηρού, η μετακύλιση μέρους αυτού του κόστους και της ευθύνης-δήθεν ισότιμα σε εργοδότες-εργαζόμενους. Εξάλλου, όλοι γνωρίζουμε -και το ΣΕΠΕ θα πρέπει να αναλάβει δράση σε αυτό- ότι ο εργοδότης, από θέση ισχύος, πολύ εύκολα θα χορηγήσει εικονικά τις άδειες ΕΙΔΙΚΟΥ Σκοπού (και θα εισπράξει και το 1/3 των μισθών)...
Τα μέτρα που θα έπρεπε να είχαν ληφθεί...
-
Άδειες σε εργαζόμενους γονείς και μέλη ευπαθών ομάδων με πλήρεις αποδοχές, χωρίς μείωση της κανονικής άδειας, με κάλυψη του συνόλου του κόστους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και αυστηρό έλεγχο από το ΣΕΠΕ για την πραγματική χορήγηση τους.
-
Στοχευμένοι έλεγχοι σε κλάδους (π.χ. εκπαίδευση, τουρισμός κ.α.), όπου με πρόφαση την πτώση του τζίρου χορηγούνται υποχρεωτικές άδειες, δεν καταβάλλονται οι αποδοχές κ.α.
-
Πλήρης κάλυψη από το Κράτος του μισθοδοτικού κόστους στις περιπτώσεις που επιχειρήσεις κλείνουν με απόφαση Δημόσιας Αρχής.
Τα μέτρα αυτά έχουν δημοσιονομικό κόστος και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα...πρωτογενή πλεονάσματα που υποσχέθηκαν πρώην και νυν Κυβερνήσεις. Είναι απαραίτητα όμως για την υγεία μας, την ζωή μας. Τι έχει προτεραιότητα;
Υ.Γ.1 Αλήθεια, καλές οι εγκύκλιοι του Υπουργείου για τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λαμβάνουν οι εργοδότες (αντισηπτικά κλπ). Το ίδιο το Υπουργείο ως εργοδότης, τι μέτρα έχει λάβει για τους υπαλλήλους του; Ειδικά για τις υπηρεσίες (ΣΕΠΕ, ΕΦΚΑ) που έχουν συναλλαγή με το κοινό; Ρητορικό το ερώτημα…
Υ.Γ.2 Οι Σύλλογοι μας θα πάρουν θέση για όλα αυτά; Θα ασκήσουν κάποια πίεση;