to top

Διαδήλωση αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση, ενάντια στην ελληνοϊσραηλινή συμμαχία

18.05.2019 - 12:00

Στην πλατεία Κοτζιά

Όχι στη Γιουροβίζιον-Ξέπλυμα του ισραηλινού απαρτχάιντ!

Αλληλεγγύη στην Παλαιστινιακή Αντίσταση! 

Ενάντια στη συμμαχία Ελλάδας-Ισραήλ, να απομονώσουμε το κράτος-τρομοκράτη!

Στις 14 Μάη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη μεγάλη σφαγή στο φράχτη της Γάζας. Ήταν η πιο αιματηρή μέρα της «Πορείας της Επιστροφής», των βδομαδιάτικων διαδηλώσεων των Παλαιστινίων στο φράχτη που έχει υψώσει το κράτος του Ισραήλ, που διεκδικούν να τερματιστεί ο δολοφονικός αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας και υπερασπίζονται το δικαίωμα να επιστρέψει ο παλαιστινιακός λαός στη γη από την οποία ξεριζώθηκε βίαια, αντιμετωπίζοντας αιματηρή καταστολή από τον ισραηλινό στρατό (συνολικά195 νεκροί και περίπου 7.000 τραυματίες από πραγματική πυρά). Στις 14 Μάη, δολοφονήθηκαν 52 Παλαιστίνιοι διαδηλωτές, στην πιο φονική μέρα στη Γάζα μετά τον πόλεμο του 2014. Την ίδια μέρα, γινόταν η τελετή μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, μια παράνομη αναγνώριση της πόλης ως πρωτεύουσας του Κράτους του Ισραήλ, που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή. 

Στις 15 Μάη συμπληρώνονται 71 χρόνια από τη «Νάκμπα», την «καταστροφή», όπως περιγράφουν οι Παλαιστίνιοι την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ πάνω σε κλεμμένη γη, πάνω στο αίμα και το βίαιο ξεριζωμό του παλαιστινιακού λαού. 

Στις 17 Μάη, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θα διαδηλώνουν για ακόμα μια φορά στο φράχτη της Γάζας, ενώ ακόμα θα θρηνούν τα θύματα των τελευταίων φονικών επιθέσεων του Ισραηλινού Στρατού στην πολύπαθη λωρίδα πολιορκημένης παλαιστινιακής γης.

Τις ίδιες μέρες, τα φώτα των ΜΜΕ δεν θα είναι στραμμένα σε αυτά τα εγκλήματα και την πάλη εναντίον τους, αλλά θα είναι στραμμένα στο Τελ Αβίβ, όπου το Ισραήλ θα φιλοξενεί το «λαμπερό» και «εορταστικό» θεσμό της Γιουροβίζιον. Τα επικοινωνιακά επιτελεία του Τελ Αβίβ κάνουν ό,τι μπορούν για να αξιοποιήσουν προπαγανδιστικά τον μουσικό θεσμό και να παρουσιάσουν μια ειρηνική και φιλική εικόνα διεθνώς. Η ίδια η ισραηλινή κυβέρνηση έχει πολιτικοποιήσει από πέρσι το ζήτημα (επιχειρώντας μάλιστα αρχικά να οργανώσει την μουσική γιορτή στην Ιερουσαλήμ). 

Οι ημερομηνίες της διεξαγωγής της Γιουροβίζιον «φωτίζουν» με τον πιο έντονο τρόπο αυτήν την πραγματικότητα. Υπενθυμίζουν ότι αυτός ο διαγωνισμός θα γίνει πάνω σε κλεμμένη γη, «στο κέντρο Tel Aviv Expo, που βρίσκεται πάνω στα ερείπια του παλαιστινιακού χωριού al-Shaykh Muwannis, του οποίου οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν βίαια και δεν τους επιτράπηκε ποτέ να επιστρέψουν» όπως υπενθυμίζουν ισραηλινοί καλλιτέχνες που καλούν σε μποϊκοτάζ της Γιουροβίζιον. Υπενθυμίζουν ότι ενώ στη σκηνή του Τελ Αβίβ θα εξελίσσεται η «γιορτή της μουσικής», λίγο πιο δίπλα οι Παλαιστίνιοι της Γάζας θα διαδηλώνουν για τα δικαιώματά τους αντιμετωπίζοντας σφαίρες και δακρυγόνα για άλλη μια φορά.

Απέναντι σε αυτήν την πρόκληση έχει προκύψει το κάλεσμα Παλαιστινίων καλλιτεχνών για μποϊκοτάζ του φετινού διαγωνισμού, που απευθύνεται στους καλλιτέχνες και στις κρατικές τηλεοράσεις, το οποίο έχει βρει διεθνή ανταπόκριση σε μια σειρά χώρες, όπου γίνονται κινητοποιήσεις και δράσεις που επιδιώκουν να πείσουν τις κυβερνήσεις τους ή τους καλλιτέχνες να αποσυρθούν. Ενώ και ισραηλινοί καλλιτέχνες, που στηρίζουν το «μποϊκοτάζ από μέσα» έχουν βγάλει σχετικό κάλεσμα. 

Στην Ελλάδα, το BDS Greece, που κάνει τα πρώτα του βήματα, οργάνωσε συλλογή υπογραφών, καλεί την ΕΡΤ και την Κατερίνα Ντούσκα να αποσυρθούν από το διαγωνισμό (όπως έπραξε με σχετικό βίντεο και ο Ρότζερ Γουότερς), ενώ στις 5 Μάη οργάνωσε την συναυλία «Φέτος Δεν Πάμε Γιουροβίζιον – Στηρίζουμε Παλαιστίνη». Συνέχισε στις 12 Μάη με μια γιορτή αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό με ρεμπέτικη και λαϊκή μουσική στη Λαμπηδόνα. 

Είναι σαφές ότι στην Ελλάδα της πολυπλόκαμης και στενότατης συνεργασίας με το κράτος-τρομοκράτη σε οικονομικό, στρατιωτικό, κυβερνητικό, διπλωματικό επίπεδο, η ελληνική συμμετοχή στη Γιουροβίζιον είναι «παρονυχίδα». Ωστόσο όσα γράφτηκαν παραπάνω για τη διάσταση που πήρε το ζήτημα, είναι επαρκείς λόγοι για να δραστηριοποιηθεί το κίνημα και εδώ. Τις μέρες της Γιουροβίζιον θα χρειαστεί να στηριχθούν κι άλλες δράσεις και κινητοποιήσεις, που επιχειρήσουν να παρουσιάσουν και στο δρόμο τη διάθεση που εκφράζεται με υπογραφές, με σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, με τη συμμετοχή στις συναυλίες του BDS Greece. 

Ξεκινώντας από ένα γεγονός που συγκεντρώνει δημοσιότητα, οφείλουμε να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στη συνέχεια και τη «μονιμοποίηση» της οργανωμένης αντιπαράθεσης με την ελληνο-ισραηλινή συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. 

Το ελληνικό κράτος και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι συνένοχοι στη βία και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων. Διαδοχικές σύνοδοι, συσκέψεις και συμφωνίες έχουν χαλυβδώσει τον αντιδραστικό άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ (υπό την αιγίδα των ΗΠΑ), σε πολιτικό, οικονομικό, ενεργειακό, διπλωματικό επίπεδο. 

Από τη ληστεία που αποτελεί ο διαβόητος αγωγός φυσικού αερίου East Med, ως τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις (όπως ο «Ηνίοχος») με το στρατό που δολοφονεί και καταπιέζει συστηματικά τους Παλαιστίνιους, κι από την φιλοδοξία της ΣΤΑΣΥ και της κατασκευαστικής ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ να αναλάβουν ένα έργο (Τραμ της Ιερουσαλήμ), το οποίο καταγγέλλεται διεθνώς ως «εμπέδωση του απαρτχάιντ» κι ως «αναγνώριση και διευκόλυνση της κατοχής» ως το «δίκτυο» συνεργασιών που θα βρει κανείς «όποια πέτρα κι αν σηκώσει» (πχ πανεπιστήμια), έχουμε πολλούς λόγους και πολλά μέτωπα για να αγωνιστούμε ενάντια στην ελληνική συνενοχή. 

Μια σειρά από συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, οργανώνουν ένα φάσμα κινητοποιήσεων αυτές τις μέρες. Η αυξημένη κινητικότητα είναι ελπιδοφόρα, αλλά στο άμεσο μέλλον είναι ανάγκη να προχωρήσει μια πιο συστηματική επιδίωξη συνεννόησης, συντονισμού και κοινών δράσεων, για να οργανωθεί πιο αποτελεσματικά και μαζικά η αναγκαία αντιπαράθεση με τη συνεργασία της Ελλάδας με το ισραηλινό απαρτχάιντ. 

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στην παλαιστινιακή αντίσταση, ενάντια στην ελληνοϊσραηλινή συμμαχία, που καλεί το Συμβούλιο για την Εργατική Αυτονομία. Τη μέρα του τελικού του καλλιτεχνικού «ξεπλύματος» του Κράτους του Ισραήλ, διαδηλώνουμε και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης από την Αθήνα στη Γάζα.  

Διεθνιστική Εργατική Αριστερά