Η γαλλική κοινωνία ζει ένα μεγάλο ξεσηκωμό. Η κυβέρνηση Ολάντ ένιωσε αρκετά ισχυρή για να ανακοινώσει το ξήλωμα όλου του «Εργατικού Κώδικα» και των βασικότερων εργατικών κατακτήσεων, με αποτέλεσμα να ανοίξει το καπάκι της λαϊκής οργής, που ξεχείλισε σε εκατοντάδες γαλλικές πόλεις.

Στις 9 Μαρ­τί­ου μισό εκα­τομ­μύ­ριο μα­θη­τές, φοι­τη­τές και ερ­γα­ζό­με­νοι δια­δή­λω­σαν σε όλη τη χώρα, απαι­τώ­ντας την από­συρ­ση του κυ­βερ­νη­τι­κού νο­μο­σχε­δί­ου. Εκα­το­ντά­δες σχο­λές και σχο­λεία τε­λούν υπό κα­τά­λη­ψη. Στις 17 και 24 Μαρ­τί­ου οι δρό­μοι πλημ­μύ­ρι­σαν και πάλι, με τη νε­ο­λαία να γί­νε­ται όλο και μα­χη­τι­κό­τε­ρη απέ­να­ντι στη βία των CRS (με οδο­φράγ­μα­τα και συ­γκρού­σεις με την αστυ­νο­μία).

Στην πα­νε­θνι­κή μέρα δρά­σης στις 31 Μάρτη κά­λε­σαν 7 ερ­γα­τι­κές συ­νο­μο­σπον­δί­ες (στις 9 Μάρτη κα­λού­σαν μόνο 2). Μα­ζι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις και κα­τα­στο­λή ξανά. 

Τι αφορά το προς ψή­φι­ση νο­μο­σχέ­διο; Πλήρη απε­λευ­θέ­ρω­ση των απο­λύ­σε­ων, χα­λά­ρω­ση της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας για τη νυ­χτε­ρι­νή ερ­γα­σία, κα­τάρ­γη­ση του 35ω­ρου, πε­ρι­κο­πές στην πλη­ρω­μή των υπε­ρω­ριών, δια­κο­πών και αδειών. Ήδη η πλειο­ψη­φία της ερ­γα­ζό­με­νης νε­ο­λαί­ας σή­με­ρα δου­λεύ­ει με συμ­βά­σεις προ­σω­ρι­νής απα­σχό­λη­σης και προ­γράμ­μα­τα «κα­τάρ­τι­σης» τύπου voucher. Έτσι ο νόμος βάζει ορι­στι­κά τα­φό­πλα­κα σε προ­ο­πτι­κές μό­νι­μης ερ­γα­σί­ας, οδη­γώ­ντας το σύ­νο­λο των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων σε πε­ραι­τέ­ρω απο­διάρ­θρω­ση.

Η νε­ο­λαία είναι αυτή που έδωσε τον τόνο στο νέο κί­νη­μα. Και πλέον πα­ρα­σύ­ρει και τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ηγε­σί­ες. Τα πε­ρισ­σό­τε­ρα συν­δι­κά­τα είχαν εξαγ­γεί­λει αρ­χι­κά την επι­θυ­μία τους να υπάρ­ξουν μι­κρο­αλ­λα­γές στο σχέ­διο νόμου και κα­λού­σαν σε εθι­μο­τυ­πι­κές κι­νη­το­ποι­ή­σεις «κα­τό­πιν εορ­τής». Στις 14 Μαρ­τί­ου, μά­λι­στα, ο πρω­θυ­πουρ­γός Βαλς ανα­κοί­νω­σε βελ­τιώ­σεις στο νόμο, κυ­ρί­ως στα επί­μα­χα ση­μεία της απε­λευ­θέ­ρω­σης απο­λύ­σε­ων και των απο­ζη­μιώ­σε­ων από­λυ­σης. Τώρα όμως ακόμα και φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κά συν­δι­κά­τα απαι­τούν την πλήρη από­συρ­σή του.

Το 70% του κό­σμου δη­λώ­νει αντί­θε­το στη με­ταρ­ρύθ­μι­ση. Την ίδια ώρα τα αφε­ντι­κά ζη­τούν την επι­στρο­φή του νόμου στην αρ­χι­κή εκ­δο­χή του. Το κυ­βερ­νών Σο­σια­λι­στι­κό Κόμμα πα­ρου­σιά­ζει ρωγ­μές, με τη Νε­ο­λαία του και τα πε­ρισ­σό­τε­ρα συν­δι­κά­τα που ελέγ­χει να συμ­με­τέ­χουν στις κι­νη­το­ποι­ή­σεις, ενώ βου­λευ­τές του δη­λώ­νουν ότι δεν θα το ψη­φί­σουν.

Ένα μα­ζι­κό κί­νη­μα σπάει τον «γύψο» που είχε επι­βλη­θεί στο όνομα της «αντι­τρο­μο­κρα­τί­ας», αλλά και την κα­τα­θλι­πτι­κή κι­νη­μα­τι­κή νη­νε­μία των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων στη χώρα που συχνά λει­τούρ­γη­σε ως «κοι­νω­νι­κό ερ­γα­στή­ρι» της Ευ­ρώ­πης. Τα νέα είναι ση­μα­ντι­κά, καθώς μπο­ρούν να ανοί­ξουν έναν νέο κύκλο κι­νη­μα­τι­κών εκρή­ξε­ων, που θα αντι­στρέ­ψει το ζο­φε­ρό κλίμα που δια­μορ­φώ­νε­ται στην Ευ­ρώ­πη. 

Ετικέτες