Η εκλογή της Συμμαχίας του Λιλλίκα, του μορφώματος της Θεοχάρους και του ΕΛΑΜ στη βουλή παρά την αύξηση του εκλογικού μέτρου, εδραιώνουν ως καίριο πεδίο ζυμώσεων στη κεντρική πολιτική σκηνή τις διεργασίες ανασύνταξης του δεξιού-απορριπτικού στρατοπέδου.

Στη νέα οκτα­κομ­μα­τι­κή βουλή και υπό τη σκέπη της απόρ­ρι­ψης της Δι­ζω­νι­κής Δι­κοι­νο­τι­κής Ομο­σπον­δί­ας η σκο­τει­νή πα­λέ­τα των δε­ξιών πο­λι­τι­κών εκ­προ­σω­πεί­ται πλέον ολό­κλη­ρη: Από τους φα­σί­στες του ΕΛΑΜ και τη λαϊκή ακρο­δε­ξιά της Θε­ο­χά­ρους μέχρι τη νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη ή/και εθνι­κι­στι­κή πα­ρα­δο­σια­κή δεξιά των ΔΗΣΥ, Συμ­μα­χί­ας πο­λι­τών και ΔΗΚΟ.

Εν μέσω σκαν­δά­λων (που όμως επι­λε­κτι­κά απο­κα­λύ­πτο­νται και προ­ω­θού­νται στη δι­καιο­σύ­νη), κα­χυ­πο­ψί­ας-αβε­βαιό­τη­τας ως προς τη δια­δι­κα­σία «επί­λυ­σης» του κυ­πρια­κού από τα πάνω (η οποία δια­δι­κα­σία όμως συ­νε­χί­ζε­ται χωρίς να έχει ξε­φου­σκώ­σει), ατρο­φι­κής οι­κο­νο­μι­κής λει­τουρ­γί­ας (χωρίς ωστό­σο άμεσα ορατό τον κίν­δυ­νο χρε­ο­κο­πί­ας) και δυ­στυ­χώς έλ­λει­ψης αξιό­πι­στων αρι­στε­ρών εναλ­λα­κτι­κών, η πε­ρί­ο­δος που δια­νύ­ου­με εγκυ­μο­νεί κιν­δύ­νους. Δίνει πε­ρι­θώ­ρια επι­βί­ω­σης στις κυ­ρί­αρ­χες κομ­μα­τι­κές δυ­νά­μεις, που είδαν τα πο­σο­στά τους να συ­μπιέ­ζο­νται, αλλά όχι να εξα­νε­μί­ζο­νται. Ταυ­τό­χρο­να όμως απο­τυ­πώ­νε­ται με σα­φή­νεια μια αργή στρο­φή του εκλο­γι­κού σώ­μα­τος σε συ­ντη­ρη­τι­κό­τε­ρες θέ­σεις και πο­λι­τι­κές. Και είναι ανα­με­νό­με­νη μια τέ­τοια στρο­φή καθώς χι­λιά­δες προ­ο­δευ­τι­κοί και αρι­στε­ροί άν­θρω­ποι του νη­σιού βρέ­θη­καν μπρο­στά σε αδιέ­ξο­δο σε αυτές τις εκλο­γές

Η δια­μόρ­φω­ση πο­λυ­κομ­μα­τι­κό­τε­ρης πλην όμως συ­ντη­ρη­τι­κό­τε­ρης βου­λής, πα­τά­ει σε ευ­ρύ­τε­ρες κοι­νω­νι­κές ζυ­μώ­σεις. Στο πλαί­σιο που πε­ρι­γρά­φη­κε πα­ρα­πά­νω, οι ζυ­μώ­σεις αυτές ανα­πό­φευ­κτα πε­ριο­ρί­ζο­νται σε ανα­ζή­τη­ση «αξιο­πι­στί­ας» προ­σώ­πων και σχη­μα­τι­σμών, παρά το γε­γο­νός ότι οι θέ­σεις και η πο­λι­τι­κή δια­δρο­μή των νε­οει­σερ­χό­με­νων στο κοι­νο­βού­λιο, βρί­σκο­νται σε τρα­ντα­χτή αντί­θε­ση με τις ανά­γκες του κό­σμου της ερ­γα­σί­ας και των λαϊ­κών στρω­μά­των

Το κοι­νω­νι­κό και ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα της τε­λευ­ταί­ας πε­ριό­δου, παρά τις λα­μπρές στιγ­μές του δεν κα­τά­φε­ρε να γίνει κα­τα­λύ­της αρι­στε­ρών εξε­λί­ξε­ων. Το κα­θε­στώς απα­ξί­ω­σης της πο­λι­τι­κής που επι­βλή­θη­κε από όλο το φάσμα των πο­λι­τι­κών κομ­μά­των -δυ­στυ­χώς και λόγω της αδρά­νειας της ηγε­σί­ας του ΑΚΕΛ- πέ­τυ­χε να πε­ριο­ρί­σει τη δυ­να­μι­κή ση­μα­ντι­κών αγώ­νων των τε­λευ­ταί­ων δύο χρό­νων, σε αυτήν επι­μέ­ρους κι­νη­μά­των δια­μαρ­τυ­ρί­ας.

Στο 33% του κό­σμου που δεν ψή­φι­σε σε αυτές τις εκλο­γές, πε­ρι­λαμ­βά­νε­ται ένας με­γά­λος αριθ­μός αγω­νι­στριών και αγω­νι­στών, ερ­γα­ζό­με­νων και νέων που η σύν­δε­ση μαζί τους πα­ρα­μέ­νει κε­ντρι­κό ζη­τού­με­νο για την αρι­στε­ρά και την προ­ο­πτι­κή ανα­σύ­ντα­ξης των δυ­νά­με­ών της. Τους αν­θρώ­πους αυ­τούς η αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κή αρι­στε­ρά έχει υπο­χρέ­ω­ση να τους απλώ­σει το χέρι και να ανα­ζη­τή­σει τρό­πους δια­σύν­δε­σης μαζί τους

Παρ’ όλη την απου­σία εκλο­γι­κής έκ­φρα­σης της αντι­κα­πι­τα­λι­στι­κής αρι­στε­ράς, χρειά­ζε­ται να απα­ντη­θεί η εί­σο­δος του ΕΛΑΜ στη βουλή. Στις νέες συν­θή­κες η αντι­φα­σι­στι­κή πάλη είναι ζή­τη­μα ζω­τι­κής ση­μα­σί­ας. Και μπο­ρεί να είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κή μόνο μέσα από ευ­ρεία, ενιαιο­με­τω­πι­κή δράση των συλ­λο­γι­κο­τή­των και των αγω­νι­στών/στριών που πα­λεύ­ουν για μια κοι­νω­νία χωρίς φα­σί­στες, μι­σαλ­λο­δο­ξία και ρα­τσι­σμό. Το επό­με­νο διά­στη­μα χρειά­ζε­ται να παρ­θούν πρω­το­βου­λί­ες προς αυτή την κα­τεύ­θυν­ση. Η σιωπή που ακο­λού­θη­σε τα εκλο­γι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα σε σχέση με το ελαμ τόσο από τα κο­ρυ­φαία στε­λέ­χη του ΑΚΕΛ όσο και από τα ΜΜΕ και τα υπό­λοι­πα κόμ­μα­τα, δίνει αβά­ντα στους φα­σί­στες να αλω­νί­ζουν ανε­νό­χλη­τοι. Κι επει­δή το έργο το έχου­με ξα­να­δεί όχι μόνο στην Ελ­λά­δα πρό­σφα­τα αλλά και εδώ πα­λιό­τε­ρα -με πρω­τα­γω­νι­στή την αλή­στου μνή­μης εοκα β- δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με να επα­να­λη­φθεί.

Τα συ­μπε­ρά­σμα­τα των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών της 22ης Μάη πρέ­πει να απο­τε­λέ­σουν την ύστα­τη αυτή στιγ­μή αφορ­μή και αιτία συ­ντρο­φι­κού δια­λό­γου για το που βα­δί­ζει η αρι­στε­ρά με στόχο τη λήψη απο­φά­σε­ων για τους τρό­πους αντε­πί­θε­σης μας. Άμεσα.

Από την πλευ­ρά μας ξε­κι­νά­με έναν κύκλο επα­φών για την ορ­γά­νω­ση της δρά­σης όχι μόνο στο αντι­φα­σι­στι­κό μέ­τω­πο αλλά και σε όλα τα μέ­τω­πα με κέ­ντρο τα ερ­γα­σια­κά. Άλ­λω­στε, όπως έλε­γαν οι πα­λιοί που και μάχες έδω­σαν και τις κέρ­δι­σαν “φα­σι­σμός είναι ο κα­πι­τα­λι­σμός σε πα­ρακ­μή” και εί­μα­στε χι­λιά­δες αυτοί που δεν σκο­πεύ­ου­με να τον αφή­σου­με να μας πα­ρα­σύ­ρει.

Ετικέτες