ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΟΑΕΕ (Στην Αθήνα το Σάββατο 26/11).

Οι εκλο­γές για την ανά­δει­ξη αι­ρε­τών στα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια γί­νο­νται σε μια πε­ρί­ο­δο που η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ υλο­ποιεί   με υπο­δειγ­μα­τι­κό τρόπο   τις   μνη­μο­νια­κές   δε­σμεύ­σεις     που   ανέ­λα­βε   πριν   από   ένα   χρόνο, συ­νε­χί­ζο­ντας τον κα­τα­στρο­φι­κό δρόμο των κυ­βερ­νή­σε­ων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά την επί­θε­ση στις συ­ντά­ξεις, ακο­λού­θη­σε το ξε­πού­λη­μα της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας (ΟΛΠ, αε­ρο­δρό­μια, Ελ­λη­νι­κό κα) και έπο­νται οι ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις στην ενέρ­γεια και το νερό και η κα­τάρ­γη­ση κάθε προ­στα­σί­ας δα­νειο­λη­πτών από τους πλει­στη­ρια­σμούς.

Η με­γα­λύ­τε­ρη σχε­δια­ζό­με­νη επί­θε­ση αφορά τα ερ­γα­σια­κά και συν­δι­κα­λι­στι­κά δι­καιώ­μα­τα και στον ιδιω­τι­κό και στον Δη­μό­σιο Τομέα.

Η Κοι­νω­νι­κή Ασφά­λι­ση και οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι στο στό­χα­στρο

Τα Μνη­μό­νια και οι νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρες πο­λι­τι­κές των τε­λευ­ταί­ων χρό­νων στο­χεύ­ουν για την Δη­μό­σια Διοί­κη­ση στη δη­μιουρ­γία ενός συρ­ρι­κνω­μέ­νου, επι­τε­λι­κού κρά­τους,  που ου­σια­στι­κά θα επο­πτεύ­ει τις αρ­μο­διό­τη­τες που θα ασκούν ιδιω­τι­κές εται­ρεί­ες. Γι’ αυτό  συ­νε­χί­ζε­ται και από τη ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση, η  πο­λι­τι­κή της στα­δια­κής απα­ξί­ω­σης των δομών και των υπη­ρε­σιών του Δη­μό­σιου Τομέα,  το  πέ­ρα­σμα τους σε ιδιώ­τες και η διεύ­ρυν­ση των ελα­στι­κών ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων («κοι­νω­φε­λή», ατο­μι­κές συμ­βά­σεις) για να στα­μα­τή­σει τις αντι­στά­σεις.

Στον ΟΑΕΕ και στα Ασφα­λι­στι­κά Τα­μεία η κα­τά­στα­ση είναι τρα­γι­κή. Πα­ντού επι­κρα­τεί ανη­συ­χία ενό­ψει της ενο­ποί­η­σης στον ΕΦΚΑ.

Η ψη­φι­σμέ­νη διά­τα­ξη του ν. 4389/27-05-2016 αρθ.234, παρ. 8 που ανα­φέ­ρε­ται σε τυχόν πλε­ο­νά­ζον προ­σω­πι­κό του ΕΦΚΑ, που θα με­τα­φερ­θεί σε άλλες υπη­ρε­σί­ες, δεν πρέ­πει να εφη­συ­χά­ζει κα­νέ­να. Πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο αν επι­διώ­ξει η πο­λι­τι­κή ηγε­σία να συν­δέ­σει
«τυχόν πλε­ο­νά­ζον προ­σω­πι­κό» με τη νέα κι­νη­τι­κό­τη­τα, όπως πε­ρι­γρά­φε­ται στο σχέ­διο νόμου που κυ­κλο­φο­ρεί. Με αυτόν τον τρόπο η κι­νη­τι­κό­τη­τα μπο­ρεί να γίνει δια­θε­σι­μό­τη­τα.

Ήδη οι δη­μο­σιεύ­σεις του ΣΕΒ και οι δη­λώ­σεις της Θ. Φω­τί­ου για τους δη­μό­σιους υπάλ­λη­λους (ότι εί­μα­στε πολ­λοί και τε­μπέ­λη­δες!) πρέ­πει να μας ενερ­γο­ποι­ή­σουν άμεσα.

Τα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια και ο ρόλος τους

Σε αυτές τις συν­θή­κες διε­ξά­γο­νται οι εκλο­γές για τους εκ­προ­σώ­πους των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια των μο­νί­μων και ΙΔΑΧ (Ιδιω­τι­κού Δι­καί­ου Αο­ρί­στου Χρό­νου).

Τα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια ασκούν τις αρ­μο­διό­τη­τες που προ­βλέ­πει το Σύ­νταγ­μα, ο Υπαλ­λη­λι­κός Κώ­δι­κας και ει­δι­κές δια­τά­ξεις. Δυ­στυ­χώς όμως λόγω της μειο­ψη­φι­κής συμ­με­το­χής  των αι­ρε­τών εκ­προ­σώ­πων των ερ­γα­ζο­μέ­νων, απο­τε­λούν όρ­γα­να της  Διοί­κη­σης, που επι­διώ­κουν την εξα­σφά­λι­ση της ακώ­λυ­της λει­τουρ­γί­ας του διοι­κη­τι­κού μη­χα­νι­σμού για την εφαρ­μο­γή των κυ­βερ­νη­τι­κών πο­λι­τι­κών  σε επί­πε­δο στε­λέ­χω­σης, υπη­ρε­σια­κών και άλλων με­τα­βο­λών.

Στο πλαί­σιο αυτό η συμ­με­το­χή των αι­ρε­τών δεν μπο­ρεί να έχει απο­φα­σι­στι­κό χα­ρα­κτή­ρα, και αντί­κρι­σμα στη λήψη των απο­φά­σε­ων. Ωστό­σο, πα­ρό­λο που χρη­σί­μευ­σε στη δη­μιουρ­γία ενός κα­θε­στώ­τος πε­λα­τεια­κών σχέ­σε­ων και αδια­φά­νειας, με­τα­ξύ των Διοι­κή­σε­ων και εκ­προ­σώ­πων δια­φό­ρων πα­ρα­τά­ξε­ων, οι ερ­γα­ζό­με­νοι είχαν την δυ­να­τό­τη­τα να πλη­ρο­φο­ρη­θούν, (έστω και κα­θυ­στε­ρη­μέ­να) διά­φο­ρες αυ­θαι­ρε­σί­ες και αδι­κί­ες σε βάρος τους.  

Τώρα δια­φαί­νε­ται μια προ­σπά­θεια ου­σια­στι­κής κα­τάρ­γη­σης τους, μαζί με πολλά ακόμα κε­κτη­μέ­να και ελευ­θε­ρί­ες. Στο με­τα­βα­τι­κό στά­διο της με­τα­φο­ράς των ερ­γα­ζο­μέ­νων των Ασφα­λι­στι­κών Τα­μεί­ων στον ΕΦΚΑ (ή όπου αλλού..), δεν προ­βλέ­πε­ται η με­σο­λά­βη­ση Υπη­ρε­σια­κών Συμ­βου­λί­ων και εξέ­τα­ση των το­πο­θε­τή­σε­ων του προ­σω­πι­κού, καθώς θα γί­νε­ται με Υπουρ­γι­κές Απο­φά­σεις και μέσω του προ­σω­ρι­νού Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΕΦΚΑ, στο οποίο δεν υπάρ­χει συμ­με­το­χή εκ­προ­σώ­που των ερ­γα­ζο­μέ­νων! (αρθ.101 ν.4387/2016)

Επί­σης στο νο­μο­σχέ­διο για την κι­νη­τι­κό­τη­τα που έχει κα­τα­θέ­σει η κυ­βέρ­νη­ση τα   Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια, τόσο του φορέα προ­έ­λευ­σης όσο και του φορέα υπο­δο­χής, δεν θα έχουν κα­νέ­να ρόλο σε αυτή την δια­δι­κα­σία.

Πα­ρό­λο που το Σύ­νταγ­μα στο άρθρο 103 στην παρ. 4 ορί­ζει ότι οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι «…δεν μπο­ρούν να με­τα­τε­θούν χωρίς γνω­μο­δό­τη­ση, ούτε να υπο­βι­βα­σθούν ή παυ­θούν χωρίς από­φα­ση Υπη­ρε­σια­κού Συμ­βου­λί­ου …».

Για έναν συν­δι­κα­λι­σμό της βάσης, τα­ξι­κό, αγω­νι­στι­κό, ενω­τι­κό

Οι ερ­γα­ζό­με­νοι του ΟΑΕΕ μέσα από τις εκλο­γές για τα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια πρέ­πει να εκλέ­ξου­με εκ­προ­σώ­πους απο­φα­σι­σμέ­νους να αντι­στα­θούν στην εφαρ­μο­γή αντερ­γα­τι­κών πο­λι­τι­κών και ενερ­γειών της Διοί­κη­σης και της κυ­βέρ­νη­σης. Όχι συμ­βι­βα­σμέ­νους ή τα­λα­ντευό­με­νους, ούτε υπο­χω­ρη­τι­κούς σε πιέ­σεις και κα­τα­να­γκα­σμούς.

Να εκλέ­ξου­με συ­να­δέλ­φους αγω­νι­στές που βά­ζουν πάνω από όλα το συλ­λο­γι­κό συμ­φέ­ρον των ερ­γα­ζο­μέ­νων. Που απορ­ρί­πτουν τον πα­ρα­γο­ντι­σμό και δεν καλ­λιερ­γούν την ανά­θε­ση.

Σε πλήρη σύν­δε­ση με το Σω­μα­τεία θα ενη­με­ρώ­νουν και θα δί­νουν λόγο στους ερ­γα­ζό­με­νους που τους εκλέ­ξα­νε και θα υπε­ρα­σπί­ζου­με ισό­τι­μα τα δι­καιώ­μα­τα όλων των ερ­γα­ζο­μέ­νων στον ΟΑΕΕ, χωρίς με­ρο­λη­ψία και απο­κλει­σμούς. Για να ενη­με­ρώ­νουν τους  ερ­γα­ζό­με­νους για όλα τα θέ­μα­τα, σπά­ζο­ντας  «νο­μι­κά» κω­λύ­μα­τα και απόρ­ρη­τα, ώστε να αντι­δρού­με άμεσα και συλ­λο­γι­κά.

Έτσι κα­τα­λα­βαί­νου­με εμείς το ρόλο των εκ­προ­σώ­πων των ερ­γα­ζο­μέ­νων στα Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια.

Μέσα σε αυτό το πλαί­σιο, αγω­νι­ζό­μα­στε σαν πα­ρά­τα­ξη για να αλ­λά­ξει ο χα­ρα­κτή­ρας και η λει­τουρ­γία των Υπη­ρε­σια­κών Συμ­βου­λί­ων.

Διεκ­δι­κού­με και πα­λεύ­ου­με για:

  • Υπη­ρε­σια­κά Συμ­βού­λια μα­κριά από οποιο­δή­πο­τε κυ­βερ­νη­τι­κό και ερ­γο­δο­τι­κό έλεγ­χο.
  • Αλ­λα­γή στη σύν­θε­σή τους με εκλο­γή και τρί­του αι­ρε­τού και Πρό­ε­δρο κοι­νής απο­δο­χής.
  • Πλήρη σύν­δε­ση των εκλεγ­μέ­νων με τις συν­δι­κα­λι­στι­κές ορ­γα­νώ­σεις με  δυ­να­τό­τη­τα ανά­κλη­σης από τους ίδιους τους ερ­γα­ζό­με­νους.
  • Δη­μο­κρα­τι­κό πλαί­σιο λει­τουρ­γί­ας με ανοι­χτές συ­νε­δριά­σεις και δη­μο­σιο­ποί­η­ση των απο­φά­σε­ων.
  • Δι­καί­ω­μα εκλο­γής σε όλους τους ερ­γα­ζό­με­νους, μο­νί­μους και ιδιω­τι­κού δι­καί­ου αο­ρί­στου χρό­νου, χωρίς απο­κλει­σμούς όπως γί­νε­ται σή­με­ρα.
  • Κα­τάρ­γη­ση του νέου Πει­θαρ­χι­κού Δί­καιου που στο­χεύ­ει στον εκ­φο­βι­σμό και την με­τα­τρο­πή των ερ­γα­ζο­μέ­νων σε πει­θή­νια όρ­γα­να.
  • Οι δια­δι­κα­σί­ες εκλο­γής των εκ­προ­σώ­πων μας να είναι εσω­τε­ρι­κή  υπό­θε­ση του ίδιου του συν­δι­κα­λι­στι­κού κι­νή­μα­τος και όχι της Διοί­κη­σης.
  • Ζη­τά­με να στα­μα­τή­σει η επι­στο­λι­κή ψη­φο­φο­ρία για την επαρ­χία και να γί­νο­νται πα­ντού εκλο­γές με κάλπη, την ίδια ερ­γά­σι­μη ημέρα.
  • Κα­τάρ­γη­ση των αντι­δη­μο­κρα­τι­κών και αυ­ταρ­χι­κών δια­τά­ξε­ων του υπαλ­λη­λι­κού κώ­δι­κα.

Η ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΗ ΚΙ­ΝΗ­ΣΗ επι­χει­ρεί να συμ­βά­λει στη συ­γκρό­τη­ση   ενός   ευ­ρύ­τε­ρου  κοι­νω­νι­κού   με­τώ­που   για   την ανα­τρο­πή   των νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρων   πο­λι­τι­κών   και  των   μνη­μο­νί­ων,   για   την επα­να­φο­ρά   και   διεύ­ρυν­ση   των   ερ­γα­σια­κών,   κοι­νω­νι­κών   και   δη­μο­κρα­τι­κών δι­καιω­μά­των,  για   τη   δια­γρα­φή   του   χρέ­ους. Να πα­λέ­ψου­με για το στα­μά­τη­μα των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων δη­μο­σί­ων ορ­γα­νι­σμών και επι­χει­ρή­σε­ων, καθώς και της εκ­χώ­ρη­σης δη­μό­σιων και κοι­νω­νι­κών υπη­ρε­σιών στους ιδιώ­τες.

Θα αγω­νι­στού­με για την ακύ­ρω­ση του νέου μνη­μο­νια­κού κυ­βερ­νη­τι­κού προ­γράμ­μα­τος για την αξιο­λό­γη­ση και την κι­νη­τι­κό­τη­τα στο δη­μό­σιο και για την προ­ώ­θη­ση ενός προ­γράμ­μα­τος μα­ζι­κών προ­σλή­ψε­ων μό­νι­μου προ­σω­πι­κού για την κά­λυ­ψη όλων των ανα­γκών στα Ασφα­λι­στι­κά Τα­μεία και σ’ όλες τις δη­μό­σιες κοι­νω­νι­κές υπη­ρε­σί­ες.

Αυτός ο αγώ­νας είναι υπό­θε­ση όλων μας

Οι λύ­σεις είναι στα χέρια μας με ένα ισχυ­ρό ερ­γα­τι­κό κί­νη­μα

(Προ­σο­χή: Σε αυτές τις εκλο­γές ψη­φί­ζου­με οπωσ­δή­πο­τε με 1-2 σταυ­ρούς προ­τί­μη­σης )

ΑΡΙ­ΣΤΕ­ΡΗ ΚΙ­ΝΗ­ΣΗ

Όλες & όλοι μαζί να ορ­γα­νώ­σου­με τις αντι­στά­σεις

Οι μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές δεν θα πε­ρά­σουν

ΣΤΙΣ   ΕΚΛΟ­ΓΕΣ   ΓΙΑ   ΤΑ   ΥΠΗ­ΡΕ­ΣΙΑ­ΚΑ   ΣΥΜ­ΒΟΥ­ΛΙΑ

ΣΤΙΣ 26/11/2016 ΨΗ­ΦΙ­ΖΟΥ­ΜΕ- ΣΤΗ­ΡΙ­ΖΟΥ­ΜΕ

Ετικέτες