Κεντρική αφετηρία του «Καραβανιού» ήταν o Δήμος Vénissieux στα περίχωρα της Λυών, όπου συγκεντρώθηκαν, το Σάββατο 15 Οκτώβρη, σε πολυπληθή οκτάωρη εκδήλωση οι επιτροπές αλληλεγγύης από όλη τη Γαλλία και πολίτες της περιοχής.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δήμαρχος του Vénissieux, Michèle Picard (Μισέλ Πικάρ), ενώ μίλησαν η Ιωάννα Κρατσά, γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ο Μπάμπης Μαγουλάς από την Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ), ο Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος και ο ακαδημαϊκός και μέλος της Λαϊκής Ενότητας, σύντροφος Στάθης Κουβελάκης.
Οι πολιτικοί όροι γέννησης αυτής της πρωτοβουλίας
Το γαλλικό κίνημα αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό είναι παλιά ιστορία και πηγάζει από τους πολιτιστικούς δεσμούς των δυο λαών και τις κοινές ριζοσπαστικές παραδόσεις.
Πιο κοντά σε μας, οι δεσμοί αυτοί ζωντάνεψαν με το κίνημα της Γένοβας, τα κοινωνικά φόρουμ, τις κινητοποιήσεις ελλήνων και αλληλέγγυων μετά την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το 2008, τις γαλλικές διαδηλώσεις ενάντια στα μνημόνια που ξεκίνησαν από το 2010 και συνεχίστηκαν μέχρι και το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος του 2015.
Το κίνημα αλληλεγγύης με τον ελληνικό λαό για την Υγεία ξεκίνησε στο Παρίσι, το Φλεβάρη του 2013, με πρωτοβουλία Ελλήνων και Γάλλων πολιτών και στήριξη από γαλλικά συνδικάτα, πολιτικά κόμματα και ενώσεις πολιτών. Συγκροτήθηκε τότε το συλλογικό σχήμα «Solidarité France Grèce pour la Santé» που στηρίχτηκε (αναφέρονται ενδεικτικά) από τα γαλλικά κόμματα PCF, PG, NPA, από κλαδικές ομοσπονδίες των συνδικάτων CGT και SUD-Solidaires, από ενώσεις όπως ATTAC και CADTM (Επιτροπή για την ακύρωση του χρέους), από τις τοπικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Εστίασε τη δράση του διπλά, στην στήριξη των ελληνικών κοινωνικών ιατρείων και στην προάσπιση της Υγείας ως κοινού αγαθού.
Η επιμονή όλων των αλληλέγγυων στο εγχείρημα, η αγωνιστική τους εγρήγορση και ευρηματικότητα στηρίζεται στην κοινά εδραιωμένη ανάλυση πως η Υγεία είναι πολιτική υπόθεση και πως η στοχοποίησή της από το νεοφιλελεύθερο σύστημα, με την επιβολή πολιτικών λιτότητας, είναι δομική διάσταση της επίθεσης που διεξάγει εδώ και δεκαετίες η ολιγαρχία ενάντια στην εργατική τάξη και στα μεσαία στρώματα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι έννοιες και οι θέσεις αυτές είναι πλατιά διαδεδομένες στη γαλλική κοινωνία που τις δοκιμάζει καθημερινά, χωρίς όμως να μπορεί να τις ανατρέψει εξαιτίας της απουσίας πειστικής κεντρικής πολιτικής πρότασης. Ας σημειωθεί πως η γαλλική κοινωνία είναι προσανατολισμένη στην έννοια της Υγείας ως κοινό δημοκρατικό αγαθό, μια στάση που οικοδομήθηκε με αγώνες δεκαετιών, με αφετηρία την επαύριο του 2ου Παγκόσμιου Πόλεμου και την διακήρυξη του Συμβούλιου Εθνικής Αντίστασης (CNR).
Στη Γαλλία, η ευημερία του συστήματος Υγείας είναι σήμερα μόνο φαινομενική, καθώς η πραγματική κατάσταση δεν εκφράζεται από τους τυπικούς δείκτες, που και αυτοί βρίσκονται σε πτώση. Οι διαλυτικές κοινωνικές αντιθέσεις είναι πηγή μη εξισορροπούμενης υγειονομικής αλλά και πολιτισμικής νοσηρότητας. Να τονιστεί πως η υποταγή των κυβερνώντων στις «συστάσεις» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ντόπιων τεχνοκρατικών φερέφωνων προοιωνίζει ένα μέλλον απαισιόδοξο για το αγαθό αυτό, αλλά και για την κοινωνία.
Έτσι λοιπόν μια παραδοσιακή γαλλική κοινωνική τάση έδεσε με τον ιστορικό φιλελληνισμό και με την επικαιρότητα του ελληνικού ζητήματος, το οποίο (δεν είναι υπερβολή να το αναγνωρίσουμε) τάραξε οριζόντια τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Το «κίνημα αλληλεγγύης για την Υγεία» έπιασε και διαδόθηκε γρήγορα: δημιουργήθηκαν αυθόρμητα τοπικά συλλογικά σχήματα από οργανωμένους και μη πολίτες, σε πολλές πόλεις και γειτονιές, που συνένωσαν, για πρώτη εδώ και πολλά χρόνια φορά, ποικίλες αριστερές, δημοκρατικές και αντικαπιταλιστικές ευαισθησίες, σε κοινές επιτυχημένες δράσεις.
Ο έμπρακτος πολιτικός λόγος που άρθρωσαν τα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία και οι δομές αλληλεγγύης, πρόβαλε στον πλατύ γαλλικό κινηματικό χώρο σα νέο υπόδειγμα δράσης και ελπίδα για ανανέωση και ριζοσπαστικοποίηση των πολιτικών πρακτικών στη βάση της κοινωνίας.
Τα παραπάνω εξηγούν την αντοχή του κινήματος αυτού σε δυο ισχυρά χτυπήματα: την ανέντιμη συνθηκολόγηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ και τον οπορτουνιστικό τορπιλισμό του γαλλικού εγχειρήματος «Αριστερό Μέτωπο» από κάποιες συνιστώσες του.
Το όνειρο και η υλοποίησή του
Η πρόταση για το «Καραβάνι αλληλεγγύης για την Υγεία» γεννήθηκε σαν όνειρο πριν περίπου ένα χρόνο, μετά την ψήφιση του καταστροφικού τρίτου μνημονίου. Η μετάβαση από το όνειρο στην έμπρακτη υλοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στις περίπου 25 τοπικές επιτροπές να αρθρώσουν, μέσα από διακήρυξη, κοινό λόγο στις 20 Φλεβάρη 2016 και στη συνέχεια κοινά οργανωτικά πλάνα, παρά τις υπαρκτές πολιτικές διχογνωμίες. Σε κάθε περίπτωση, η κοινή πλατφόρμα για το «Καραβάνι» περιλαμβάνει την καταγγελία του χρέους, όλων των μνημονίων και των κυβερνήσεων που τα εφαρμόζουν. Επίσης το μήνυμα πως, σε μια ευρωπαϊκή ήπειρο που πλήττεται από την λιτότητα, οι λαοί πρέπει να δώσουν το χέρι σε κοινούς αγώνες για την ανατροπή της.
Στα πλαίσια του μήνα που κύλησε πριν από την άφιξη «Καραβανιού Αλληλεγγύης» στην Ελλάδα, έγιναν στη Γαλλία πολλές εκδηλώσεις αλληλεγγύης με ομιλίες, συζητήσεις, προβολές πολιτικών ταινιών, αλληλέγγυο φαγοπότι και ποιοτικές μουσικές εκδηλώσεις. Η διακίνηση προπαγανδιστικού υλικού (φυλλάδια, προκηρύξεις, μπλουζάκια, σημαίες) απέφερε δημοσιότητα αλλά και τα απαραίτητα έσοδα για την πραγματοποίηση και την συνέχεια του εγχειρήματος.
Για τη γεωγραφική και χρονική κατανομή των εκδηλώσεων ακολουθείστε αυτόν τον διαδικτυακό σύνδεσμο.
Σημαντικό γεγονός είναι και η πρόσφατη έκδοση στο Παρίσι, από τον κινηματικό εκδοτικό οίκο Syllepse, του βιβλίου «Αυτοδιαχειριζόμενα ελληνικά κοινωνικά ιατρεία» (« Les dispensaires autogérés grecs, résistances et luttes sociales pour la santé ») προϊόν συλλογικής δουλειάς αλληλέγγυων συναγωνιστών, τα κέρδη από την πώληση του οποίου θα διατεθούν σε κοινωνικά ιατρεία. Ήδη η πρώτη έκδοση έχει εξαντληθεί.
Λυών 15 Οκτώβρη, η κεντρική αφετηρία
Κεντρική αφετηρία του «Καραβανιού» ήταν o Δήμος Vénissieux στα περίχωρα της Λυών, όπου συγκεντρώθηκαν, το Σάββατο 15 Οκτώβρη, σε πολυπληθή οκτάωρη εκδήλωση οι επιτροπές αλληλεγγύης από όλη τη Γαλλία και πολίτες της περιοχής.
Την εκδήλωση χαιρέτησε η Δήμαρχος του Vénissieux, Michèle Picard (Μισέλ Πικάρ), ενώ μίλησαν η Ιωάννα Κρατσά, γιατρός του Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης, ο Μπάμπης Μαγουλάς από την Αυτοδιαχειριζόμενη Δομή Υγείας Εξαρχείων (ΑΔΥΕ), ο Ερίκ Τουσέν, επιστημονικός συντονιστής της Επιτροπής Αλήθειας για το ελληνικό χρέος και ο ακαδημαϊκός και μέλος της Λαϊκής Ενότητας, σύντροφος Στάθης Κουβελάκης.
Ο σύντροφος Στάθης Κουβελάκης μίλησε για τη δομική σχέση της λιτότητας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με το ευρώ και για την απαραίτητη απεμπλοκή από αυτούς τους μηχανισμούς προκειμένου να πάψει η μνημονιακή τυραννία που υπομένει σήμερα, χωρίς καμιά προοπτική ανακούφισης, η εργατική τάξη και ο λαός της Ελλάδας. Μίλησε για τις απανωτές υποχωρήσεις της ομάδας Τσίπρα που οδήγησαν στην εγκαθίδρυση του σημερινού σκληρότερου μνημονιακού καθεστώτος και σε πανευρωπαϊκή στρατηγική ήττα της Αριστεράς.
Ο Ερίκ Τουσέν αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις για την ακύρωση από την Ελλάδα του αθέμιτου και μη βιώσιμου χρέους, στις δυνατότητες που θα άνοιγε μια τέτοια επιλογή και στο γιατί το συμφέρον του λαού απεμπολήθηκε από την κυβέρνηση Τσίπρα, παρά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος.
Ο Μπάμπης Μαγουλάς μίλησε για την κινηματική δυναμική που οδήγησε στην δημιουργία των αυτοδιαχειριζόμενων δομών, σα δυναμική λαϊκή απάντηση στην χρεωκοπία ενός ξεπερασμένου συστήματος εξουσίας και οικονομίας.
Η Ιωάννα Κρατσά αναφέρθηκε στην απελπιστική κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ελληνικά νοσοκομεία, οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι σε αυτά.
Όλοι οι ομιλητές επέμειναν στις αντιστάσεις που ορθώνει και σήμερα ο ελληνικός λαός στα βάρβαρα μνημονιακά μέτρα, στις κινητοποιήσεις των διαφόρων κλάδων της κοινωνίας, στις προοπτικές παραπέρα ανάπτυξής τους, στις ελπιζόμενες νίκες, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο και σε πολλές σχετικές ερωτήσεις της αίθουσας.
Η εκδήλωση τελείωσε με μουσικό πρόγραμμα με την Κατερίνα Φωτεινάκη και το συγκρότημα «La Bande à Balk».
Άφιξη στην Ελλάδα και προβλεπόμενη συνέχεια
Μετά από οδικό και θαλάσσιο ταξίδι δυο ημερών το «Καραβάνι» έφτασε, την Τρίτη, στην Ηγουμενίτσα μέσω Ανκόνα. Το μεσημέρι της Τρίτης η πομπή των αλληλέγγυων ξεδίπλωσε πανό και σημαίες έξω από τα Ιωάννινα, κατά μήκος του δρόμου για Θεσσαλονίκη και ύστερα κατευθύνθηκε προς την πρωτεύουσα του Βορρά για συναντήσεις με ακτιβιστές του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης και του αυτοδιαχειριζόμενου εργοστασίου ΒΙΟΜΕ. Στον χώρο της ΒΙΟΜΕ θα παραδοθεί σημαντική ποσότητα παραϊατρικού υλικού και ειδών πρώτης ανάγκης για τις ανάγκες του ιατρείου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο κατειλημμένο εργοστάσιο λειτουργεί εργατικό κοινωνικό ιατρείο στο οποίο είχε παλιότερα παραδοθεί, από το γαλλικό αλληλέγγυο κίνημα, υπερηχογράφος και ηλεκτροκαρδιογράφος.
Την Πέμπτη 20 Οκτώβρη το «Καραβάνι» παραβρέθηκε στα Δικαστήρια Θεσσαλονίκης για τον πλειστηριασμό της ΒΙΟΜΕ για να συμβάλει, διαδηλώνοντας μαζί με τους άλλους αλληλέγγυους, στην ακύρωσή του.
Μετά θα κατευθυνθεί προς Αθήνα, ενώ ένα τμήμα θα κάνει παράκαμψη μέσω Βόλου για να παραδώσει υλικό στο κοινωνικό ιατρείο Νέας Ιωνίας Βόλου.
Στην Αθήνα το «Καραβάνι» θα συναντηθεί:
Την Παρασκευή 21 Οκτώβρη με το κοινωνικό ιατρείο Σαλαμίνας.
Το Σάββατο 22 Οκτώβρη με το κοινωνικό ιατρείο Χαλανδρίου και με το Μητροπολιτικό κοινωνικό ιατρείο Ελληνικού.
Την Κυριακή 23 Οκτώβρη θα επισκεφτεί το κοινωνικό ιατρείο Ιλίου όπου θα γίνει κοινή εκδήλωση των κοινωνικών ιατρείων ΚΙΦΑ Ιλίου, Κάτω Πατησίων, Νέας Φιλαδέλφειας/Νέας Χαλκηδόνας/Νέας Ιωνίας, Εργατικής Λέσχης Νέας Σμύρνης, Σαλαμίνας και της Λαϊκής Συνέλευσης Αγίου Νεκταρίου Βόλου.
Στο πρόγραμμα του «Καραβανιού» ενδέχεται να υπάρχουν και δημόσιες εκδηλώσεις σε αντιστοιχία με ενδεχόμενες δράσεις και προσκλήσεις των αυτοδιαχειριζόμενων δομών αλληλεγγύης και δομών στήριξης προσφύγων.
Για να επικοινωνήσετε με το Καραβάνι καλέστε τον Μιχάλη Συνοδινό μέσω του Πασκάλ Φρανσέ (Pascal FRANCHET) : +33 6 60 13 99 08, η-μέηλ : snadgifranchet@wanadoo.fr
* Ο Μανώλης Κοζαδίνος είναι μέλος στη Λαϊκή Ενότητα Παρισιού, στο Συλλογικό σχήμα «Solidarité France Grèce pour la Santé» και στο Γαλλικό συνδικάτο ψυχιάτρων USP