Με μεγάλη επιτυχία έγινε στη Θεσσαλονίκη η παρουσίαση του βιβλίου "Έτος Ένα της Ρώσικης Επανάστασης" του Βίκτωρ Σερζ. Στην παρουσίαση που συνδιοργανώθηκε από τις εκδόσεις Red Marks και το καφέ Μανιφέστο και έγινε στο φιλόξενο χώρο του, στις 5/7, μίλησαν οι Γιώργος Γκίμτσας, Χρήστος Λάσκος και Αντώνης Νταβανέλος.

Ο Γιώρ­γος Γκίμ­τσας μί­λη­σε για τη ση­μα­σία της πο­λι­τι­κής συ­γκρό­τη­σης, είπε ότι πρό­κει­ται για ένα βι­βλίο γραμ­μέ­νο με ευ­χά­ρι­στο τρόπο που ανα­δει­κνύ­ει όμως μια σειρά πο­λι­τι­κά δια­κυ­βεύ­μα­τα. Πα­ρου­σί­α­σε ση­μεία του βι­βλί­ου επι­χει­ρώ­ντας να τα ανα­δεί­ξει. Ο τρό­πος συ­γκρό­τη­σης του Κόκ­κι­νου στρα­τού, η εμπλο­κή των απλών αν­θρώ­πων στη δη­μιουρ­γία της Ρώ­σι­κης Επα­νά­στα­σης, η δη­μο­κρα­τι­κό­τη­τα του Μπολ­σε­βί­κι­κου κόμ­μα­τος, η σχέση μαζών και κόμ­μα­τος,ο ρόλος του Λένιν, ήταν κά­ποια από τα ση­μεία που ανέ­δει­ξε. Ταυ­τό­χρο­να συ­νέ­δε­σε τα κα­θή­κο­ντα της ση­με­ρι­νής πε­ριό­δου με τη τον τρόπο δου­λειάς των Μπολ­σε­βί­κων που όπως είπε είναι αυτό που χρεια­ζό­μα­στε σή­με­ρα.

Ο Χρή­στος Λά­σκος μί­λη­σε για το ση­μα­δια­κό της βι­βλιο­πα­ρου­σί­α­σης να γί­νε­ται στις 5 Ιούλη, δύο ακρι­βώς χρό­νια μετά το δη­μο­ψή­φι­σμα, και το μήνα που οι αρι­στε­ροί εσέ­ροι εγκα­τέ­λει­ψαν την κυ­βέρ­νη­ση που από κοι­νού στή­ρι­ζαν με τους Μπολ­σε­βί­κους. Είπε ότι το βι­βλίο είναι γραμ­μέ­νο εν βρα­σμό και ότι είναι ένα βι­βλίο όπου τα συ­ναι­σθή­μα­τα παί­ζουν ρόλο, ενώ δεν πρό­κει­ται για ακα­δη­μαϊ­κή δια­τρι­βή. Ανέ­δει­ξε από τη μεριά του τα ση­μεία του βι­βλί­ου που σχε­τί­ζο­νταν με τη συν­θή­κη του Μπρεστ Λι­τόφσκ (που είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως επι­χεί­ρη­μα για την αλ­λα­γή στρα­το­πέ­δου του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ) αλλά και για την αφέ­λεια των Μπολ­σε­βί­κων που απε­λευ­θέ­ρω­ναν τους εχθρούς τους, το ρόλο της κόκ­κι­νης τρο­μο­κρα­τί­ας, κ.α.

Ο Αντώ­νης Ντα­βα­νέ­λος ξε­κί­νη­σε μι­λώ­ντας για την πλη­ρό­τη­τα της έκ­δο­σης που πε­ρι­λαμ­βά­νει τόσο τους προ­λό­γους του 1930 και 1938 όσο και τον επί­λο­γο του 1947 για τον έντο­νο αγνω­στι­κι­σμό που κυ­ριαρ­χεί στην Αρι­στε­ρά, που αφή­νει φλου το ζή­τη­μα της στρα­τη­γι­κής, καθώς και το σε­χτα­ρι­σμό που προ­σπα­θεί να αντι­με­τω­πί­σει την ορ­γα­νω­τι­κή ανα­σφά­λεια που υπάρ­χει. Μί­λη­σε για την προ­σω­πι­κό­τη­τα του συγ­γρα­φέα του οποί­ου η οι­κο­γέ­νεια είχε ανα­γκα­στεί να εγκα­τα­λεί­ψει για πο­λι­τι­κούς λό­γους τη Ρωσία, και συν­δύ­α­ζε την άνευ όρων υπε­ρά­σπι­ση της επα­νά­στα­σης με τις δη­μο­κρα­τι­κές και ελευ­θε­ρια­κές από­ψεις του. Ο συγ­γρα­φέ­ας απέρ­ρι­πτε τον επα­να­στα­τι­κό βερ­μπα­λι­σμό, ενώ ανέ­δει­ξε τη συ­νει­σφο­ρά του Λένιν ο οποί­ος απέρ­ρι­πτε μια ιπ­πο­τι­κή πα­ρά­δο­ση της Αρι­στε­ράς που επι­κρα­τού­σε έως τότε. Η Αρι­στε­ρά ήξερε να χάνει και να πε­θαί­νει έντι­μα αλλά ο Λένιν ήθελε να μάθει στην Αρι­στε­ρά να νι­κά­ει.Μί­λη­σε επι­πλέ­ον για την Κρο­στάν­δη, τις συ­νέ­πειες μιας πι­θα­νής ήττας της επα­νά­στα­σης των Μπολ­σε­βί­κων, το Μπολ­σε­βί­κι­κο κόμμα και τη δη­μο­κρα­τία του.

Ακο­λου­θούν τα βί­ντεο των ομι­λιών:

Γ. Γκίμ­τσας

Χ. Λά­σκος

Α. Ντα­βα­νέ­λος

Κλει­σί­μα­τα Ομι­λη­τών