Συνωστισμός υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής στον υπό δημιουργία πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς, που για την ώρα βέβαια στερείται οργανωτικής δομής, ονόματος και κοινών πολιτικών θέσεων. Συγχρόνως, τις διεργασίες ανασύνθεσης στο χώρο του «ακραίου Κέντρου» παρακολουθούν στενά τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ, με το βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό και μετεκλογικό τοπίο.

Μέχρι στιγ­μής, οι δε­δο­μέ­νοι υπο­ψή­φιοι για την ηγε­σία ανέρ­χο­νται σε πέντε (Φώφη Γεν­νη­μα­τά, Γιώρ­γος Κα­μί­νης, Σταύ­ρος Θε­ο­δω­ρά­κης, Γιάν­νης Ρα­γκού­σης και Γιάν­νης Μα­νιά­της) και ακού­γε­ται έντο­να ότι θα υπο­βά­λουν ακόμη υπο­ψη­φιό­τη­τα ο ευ­ρω­βου­λευ­τής Νίκος Αν­δρου­λά­κης και ο πρό­ε­δρος της ΔΗΜΑΡ, Θα­νά­σης Θε­ο­χα­ρό­που­λος. Σύ­νο­λο επτά, εκτός κι αν υπάρ­ξει νέα υπο­ψη­φιό­τη­τα-έκ­πλη­ξη, όπως του Γιάν­νη Τού­ντα από τις Κι­νή­σεις Πο­λι­τών, ενώ το ΚΙ­ΔΗ­ΣΟ του ΓΑΠ δεν δεί­χνει για την ώρα να κα­τε­βά­ζει δική του υπο­ψη­φιό­τη­τα. Άγνω­στη είναι η στάση που θα κρα­τή­σει ο Ευάγ­γε­λος Βε­νι­ζέ­λος, ο οποί­ος με τις συ­νε­χείς δη­μό­σιες πα­ρεμ­βά­σεις του έχει σχε­δόν αυ­το­νο­μη­θεί και ζητά ένα ευρύ αντι-ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μέ­τω­πο. Απο­στά­σεις κρατά και η Ώρα Απο­φά­σε­ων της Άννας Δια­μα­ντο­πού­λου και του Γιώρ­γου Φλω­ρί­δη, που θέ­λουν μια κυ­βέρ­νη­ση «με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων», προ­φα­νώς υπό τη ΝΔ του Μη­τσο­τά­κη.

Το άνοιγ­μα του παι­χνι­διού των υπο­ψη­φιο­τή­των και ει­δι­κά η συμ­με­το­χή των Κα­μί­νη-Θε­ο­δω­ρά­κη στη δια­δι­κα­σία για την επα­νέ­νω­ση του «με­σαί­ου χώρου» φαί­νε­ται ότι υπερ­βαί­νει τον αρ­χι­κό σχε­δια­σμό της Φώφης για ένα σχήμα ΔΗΣΥ plus, όπου η ηγε­μο­νία του ΠΑΣΟΚ θα ήταν εξα­σφα­λι­σμέ­νη. Αυτό δεν ση­μαί­νει (λόγω και του ισχυ­ρό­τε­ρου κομ­μα­τι­κού μη­χα­νι­σμού που δια­θέ­τει) ότι δεν πα­ρα­μέ­νει το φα­βο­ρί για το πρό­σω­πο που θα ηγη­θεί του νέου φορέα. Όμως, κάτι η δια­φαι­νό­με­νη δυ­να­τό­τη­τα ηλε­κτρο­νι­κής ψη­φο­φο­ρί­ας για όποιον/α είναι εγ­γε­γραμ­μέ­νος/η στους εκλο­γι­κούς κα­τα­λό­γους (ίσως και για τους Έλ­λη­νες του εξω­τε­ρι­κού), κάτι οι συμ­μα­χί­ες που μπο­ρούν να δια­μορ­φω­θούν στον δεύ­τε­ρο γύρο, αφή­νουν ανοι­χτά όλα τα εν­δε­χό­με­να.

Το οξύ­μω­ρο και ταυ­τό­χρο­να γε­λοίο του πράγ­μα­τος είναι ότι η μορφή και το πο­λι­τι­κό στίγ­μα του σχή­μα­τος θα κα­θο­ρι­στούν μετά την ανά­δει­ξη επι­κε­φα­λής, η οποία ανα­μέ­νε­ται στις αρχές Νο­έμ­βρη. Η Φ. Γεν­νη­μα­τά επι­μέ­νει στα­θε­ρά στον αυ­τό­νο­μο ρόλο της «δη­μο­κρα­τι­κής πα­ρά­τα­ξης» και στον σκλη­ρό δι­μέ­τω­πο απέ­να­ντι σε ΝΔ και ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Στο ίδιο μήκος κύ­μα­τος κι­νεί­ται και ο Γ. Ρα­γκού­σης, που θέλει «την Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά αξιω­μα­τι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση» και απορ­ρί­πτει κάθε κυ­βερ­νη­τι­κή συ­νερ­γα­σία με τη ΝΔ. Κα­μί­νης και Θε­ο­δω­ρά­κης προ­κρί­νουν ένα κόμμα που θα κι­νεί­ται στο χώρο του «προ­ο­δευ­τι­κού-εκ­συγ­χρο­νι­στι­κού Κέ­ντρου», όπως και ο Ν. Αν­δρου­λά­κης (επί­σης με ερεί­σμα­τα στον κομ­μα­τι­κό μη­χα­νι­σμό), ο οποί­ος το προη­γού­με­νο διά­στη­μα, μαζί με τον κα­ρα­το­μη­μέ­νο γραμ­μα­τέα της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Στέ­φα­νο Ξε­κα­λά­κη, είχε έρθει σε ευ­θεία σύ­γκρου­ση με τη Φώφη Γεν­νη­μα­τά.

Επί­σης, ση­μείο αντι­πα­ρά­θε­σης ανα­μέ­νε­ται να είναι το αν το νέο κόμμα θα είναι ενιαίο-πο­λυ­τα­σι­κό ή θα απο­τε­λεί συ­να­σπι­σμό κομ­μά­των και κι­νή­σε­ων. Για πα­ρά­δειγ­μα, πόσο εύ­κο­λη άραγε θα είναι μια από­φα­ση αυ­το­διά­λυ­σης του ΠΑΣΟΚ; Επι­πλέ­ον, κα­νείς δεν γνω­ρί­ζει προ­κα­τα­βο­λι­κά αν οι χα­μέ­νοι της εκλο­γής θα συμ­με­τέ­χουν στο συ­νέ­δριο και δεν θα ακο­λου­θή­σουν δια­σπά­σεις ή απο­κλί­νου­σες στρα­τη­γι­κές.

Οι εξε­λί­ξεις στην Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά ανη­συ­χούν ιδιαί­τε­ρα τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και τη ΝΔ, που βλέ­πουν στα ρε­τά­λια του ΠΑΣΟΚ και των υπό­λοι­πων «ακρο­κε­ντρώ­ων» μια πι­θα­νή εκλο­γι­κή απει­λή (αν και εφό­σον συ­γκρο­τη­θεί και ενι­σχυ­θεί ένας υπο­λο­γί­σι­μος εν­διά­με­σος πόλος που θα τους αφαι­ρέ­σει εκλο­γι­κό ακρο­α­τή­ριο). Κυ­ρί­ως όμως προ­σβλέ­πουν σε έναν πι­θα­νό κυ­βερ­νη­τι­κό εταί­ρο την επο­μέ­νη των εκλο­γών.

Η επα­νεμ­φά­νι­ση Λα­λιώ­τη, με το άρθρο υπε­ρά­σπι­σης του Αν­δρέα Πα­παν­δρέ­ου και του «αντι­δε­ξιού» DNA του ΠΑΣΟΚ για να πιέ­σει προς τη συ­μπό­ρευ­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΔΗ­ΣΥ, που τόσο προ­έ­βα­λαν τα φι­λο­κυ­βερ­νη­τι­κά μέσα, μόνο τυ­χαία δεν ήταν. Από την εφη­με­ρί­δα του συ­γκρο­τή­μα­τος Λι­βά­νη «Νέα Σε­λί­δα», ο στε­νός συ­νερ­γά­της του Α. Τσί­πρα, Χ. Βερ­ναρ­δά­κης, απά­ντη­σε προ­χθές με δικό του άρ­θρο-προ­σκλη­τή­ριο («Η μο­να­ξιά του Λα­λιώ­τη και το μή­νυ­μά του»), στο οποίο καλεί για «τη συ­σπεί­ρω­ση όλων των πο­λι­τι­κών δυ­νά­με­ων του αντι­δε­ξιού και αντι­νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρου τόξου», κλι­μα­κώ­νο­ντας τα ανοίγ­μα­τα Τσί­πρα στην εγ­χώ­ρια (και διε­θνή) σο­σια­λι­στι­κή οι­κο­γέ­νεια και θέ­το­ντας ξανά το δί­λημ­μα στη ΔΗΣΥ: «Με εμάς ή με τον Μη­τσο­τά­κη»;

Αυτό είναι και το βα­σι­κό επί­δι­κο που έχει να απα­ντή­σει ο νέος φο­ρέ­ας. Δη­λα­δή αν θα συ­νερ­γα­στεί με τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ ή τη ΝΔ, παρά τις κο­ρώ­νες της Φώφης και των λοι­πών στε­λε­χών ότι δεν θα γί­νουν «κυ­βερ­νη­τι­κό συ­μπλή­ρω­μα» κα­νε­νός.

Όλα τα πα­ρα­πά­νω φυ­σι­κά απο­τε­λούν ασκή­σεις επί χάρ­του. Η επα­νά­καμ­ψη του χρε­ο­κο­πη­μέ­νου πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού, που στα μάτια με­γά­λου μέ­ρους της κοι­νω­νί­ας είναι (συν)υπεύ­θυ­νο για την άγρια νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη επί­θε­ση των τε­λευ­ταί­ων ετών, δεν θα είναι εύ­κο­λη, παρά την επι­κοι­νω­νια­κή ομο­βρο­ντία των κα­θε­στω­τι­κών ΜΜΕ.

Η ανα­σύ­ντα­ξη και αντε­πί­θε­ση του κι­νή­μα­τος, σε συν­δυα­σμό με μια μα­ζι­κή-ορα­τή και πα­ρεμ­βα­τι­κή ρι­ζο­σπα­στι­κή Αρι­στε­ρά, ως αντα­γω­νι­στι­κή πο­λι­τι­κή δύ­να­μη στο μνη­μο­νια­κό μπλοκ, στην ευ­ρω­λι­τό­τη­τα (όλων των εκ­δο­χών) και στο ρα­τσι­σμό (όλων των απο­χρώ­σε­ων), είναι η μόνη ελ­πι­δο­φό­ρα και ανα­γκαία αλ­λα­γή στον πο­λι­τι­κό χάρτη.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την "Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά", φ. 389-390 (30/8/17)

Ετικέτες