Η πιο μεγάλη εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε ιδιώτη «επενδυτή» επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Όπως φαί­νε­ται, έφτα­σε πολύ πιο κοντά η ώρα αρ­πα­γής του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου του Ελ­λη­νι­κού από τα ιδιω­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ντό­πια εν προ­κει­μέ­νω, και η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, με την επι­βρά­βευ­ση και ανα­κού­φι­ση των ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ-Πο­τα­μιού, την πα­ρου­σιά­ζει δε­λε­α­στι­κή και «πρά­σι­νη», αν και ήδη από τον τίτλο της Στρα­τη­γι­κής Με­λέ­της Πε­ρι­βαλ­λο­ντι­κών Επι­πτώ­σε­ων (ΣΜΠΕ) και του Σχε­δί­ου Ολο­κλη­ρω­μέ­νης Ανά­πτυ­ξης (ΣΟΑ) των «επεν­δυ­τών» ο όρος «πάρκο» έχει εξα­φα­νι­στεί και αντι­κα­τα­στα­θεί από τη λέξη «πόλος», δη­λα­δή ανα­φέ­ρε­ται ως «Μη­τρο­πο­λι­τι­κός Πόλος Ελ­λη­νι­κού -Αγί­ου Κοσμά».

Η δη­μο­τι­κή πα­ρά­τα­ξη «Ανα­τρο­πή» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ και των Οι­κο­λό­γων Πρά­σι­νων στη Γλυ­φά­δα (συμ­με­τέ­χει μά­λι­στα ο Γιάν­νης Τσι­ρώ­νης, υπουρ­γός της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ), που έχει μεί­νει με έναν δη­μο­τι­κό σύμ­βου­λο μετά την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση των άλλων δύο δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων, φαί­νε­ται πως δεν μπο­ρεί να «πεί­σει» την κυ­βέρ­νη­ση στην οποία συμ­με­τέ­χουν μέλη της για το ταυ­το­τι­κό, γι’ αυτήν και τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, θέμα του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου για πολλά χρό­νια, για το οποίο είχαν δοθεί πολ­λοί αγώ­νες στην πε­ριο­χή και γε­νι­κό­τε­ρα. Και είναι «φυ­σιο­λο­γι­κό», αφού η κυ­βέρ­νη­ση αυτή έχει αλ­λά­ξει στρα­τό­πε­δο και εκ­φρά­ζει πλέον ένα μνη­μο­νια­κό πάθος για τα συμ­φέ­ρο­ντα των κα­πι­τα­λι­στών, των ιδιω­τών «επεν­δυ­τών» τύπου Λάτση, όπως είναι και η πε­ρί­πτω­ση του Ελ­λη­νι­κού.

Αλλά είναι και κο­ροϊ­δία η δη­μο­τι­κή πα­ρά­τα­ξη «Ανα­τρο­πή στη Γλυ­φά­δα», με μόνη Ανα­τρο­πή να είναι αυτή του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ που έγινε μνη­μο­νια­κό­τε­ρος όλων και φίλος των ιδιω­τι­κών επι­χει­ρή­σε­ων όσο κι ο Σα­μα­ράς, αλλά και οι το­πι­κές ορ­γα­νώ­σεις του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, να βγά­ζουν δη­μό­σιες ανα­κοι­νώ­σεις κατά της υπο­τι­θέ­με­νης επέν­δυ­σης, την ώρα που η κυ­βέρ­νη­σή τους είναι... κυ­βέρ­νη­ση και άρα έχει τη δυ­να­τό­τη­τα να μεί­νει πιστή σε όσα έλεγε πριν από το 2015 αλλά δεν το κάνει.

Η Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά και το Rproject μί­λη­σαν σχε­τι­κά με την Ει­ρή­νη Βαγ­γε­λά­του (μία εκ των δύο ανε­ξαρ­τη­το­ποι­η­μέ­νων δη­μο­τι­κών συμ­βού­λων στο Δήμο Γλυ­φά­δας).

  • Τι κρύ­βε­ται πίσω από τη με­λέ­τη της Lamda Development S.A. & Hellenicon Global S.A.;

Πριν σας απα­ντή­σω σε αυτό ακρι­βώς που με ρω­τά­τε, επι­τρέψ­τε μου μια μικρή ανα­δρο­μή. Από τότε που απο­φα­σί­στη­κε η με­τα­φο­ρά του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου, όλες οι κυ­βερ­νή­σεις και οι πρω­θυ­πουρ­γοί που ακο­λού­θη­σαν τις δε­κα­ε­τί­ες προ των μνη­μο­νί­ων είχαν δε­χτεί ότι ο χώρος του Ελ­λη­νι­κού θα πρέ­πει να με­τα­τρα­πεί σε Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Πάρκο, απα­ραί­τη­το για την επι­βί­ω­ση της πόλης της Αθή­νας

 Μετά τη με­τε­γκα­τά­στα­ση του αε­ρο­δρο­μί­ου στα Σπάτα, ο νόμος που ψη­φί­στη­κε τότε από τη Βουλή μι­λού­σε πάλι για τη δη­μιουρ­γία Μη­τρο­πο­λι­τι­κής Ζώνης Πρα­σί­νου.

Το 2004, το σχέ­διο του ΥΠΕ­ΧΩ­ΔΕ και του Ορ­γα­νι­σμού Αθή­νας προ­έ­βλε­παν την πο­λε­ο­δό­μη­ση 1000 στρεμ­μά­των και πάρκο 4000 στρεμ­μά­των συν 500 στρ. άλλων χρή­σε­ων στην έκτα­ση του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου (δεν είχε ακόμα εντα­χθεί και η πε­ριο­χή του Αγίου Κοσμά).

Πάνω σε αυτό δια­τυ­πώ­θη­καν διά­φο­ρες εναλ­λα­κτι­κές προ­τά­σεις, μαζί με αυτήν του ΥΠΕ­ΧΩ­ΔΕ η οποία προ­έ­βλε­πε πιο πολύ πρά­σι­νο και τη λι­γό­τε­ρη πο­λε­ο­δό­μη­ση.

Η πρό­τα­ση που υιο­θε­τή­θη­κε από το κί­νη­μα παίρ­νει ως βάση τη με­λέ­τη που πραγ­μα­το­ποί­η­σε το Ερ­γα­στή­ριο Αστι­κού Πε­ρι­βάλ­λο­ντος του ΕΜΠ για την ΤΕΔ­ΚΝΑ και για τους τρεις τότε Δή­μους, Αρ­γυ­ρού­πο­λης, Ελ­λη­νι­κού και Γλυ­φά­δας που συ­μπλη­ρώ­θη­κε από προ­τά­σεις αξιό­λο­γων επι­στη­μό­νων, αρ­χι­τε­κτό­νων, πο­λε­ο­δό­μων, το­πο­γρά­φων, πε­ρι­βαλ­λο­ντο­λό­γων και άλλων σχε­τι­κών ει­δι­κο­τή­των.

 Η πρό­τα­ση αυτή μι­λά­ει για ένα πάρκο υψη­λού πρα­σί­νου, ιδιαί­τε­ρου φυ­σι­κού κάλ­λους, ένα πάρκο ζωής και δη­μιουρ­γί­ας πο­λι­τι­σμού, ψυ­χα­γω­γί­ας και αθλη­τι­σμού. Με αρ­χαιο­λο­γι­κούς πε­ρι­πά­τους, αξιο­ποιώ­ντας ευ­ρή­μα­τα μέχρι και πέντε χι­λιά­δων χρό­νων, λει­τουρ­γία μου­σεί­ων, διε­θνή συ­νε­δρια­κά κέ­ντρα, πάρκο αθλη­τι­σμού υψη­λών προ­δια­γρα­φών, πάρκο νερού, δη­μιουρ­γία οι­κο­λο­γι­κού ενυ­δρεί­ου, όπως έχει προ­τεί­νει το Κέ­ντρο Θα­λασ­σί­ων Ερευ­νών, και άλλα που δεν είναι η στιγ­μή να τα ανα­λύ­σω.

 Όπως γνω­ρί­ζε­τε, από το 2010 και μετά μας κυ­βερ­νούν τα μνη­μό­νια που υπέ­γρα­ψαν όλες οι μέχρι σή­με­ρα κυ­βερ­νή­σεις. Εκτός από τις συν­θή­κες φτώ­χειας και εξα­θλί­ω­σης που δη­μιούρ­γη­σαν για το λαό μας, προ­ώ­θη­σαν και ένα πρό­γραμ­μα ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων και ξε­που­λή­μα­τος της δη­μό­σιας πε­ριου­σί­ας το οποίο υλο­ποιούν κατά γράμ­μα. Μέσα σε αυτό είναι και το Ελ­λη­νι­κό. Και επει­δή είναι προ­ϋ­πό­θε­ση η «αξιο­ποί­η­σή του» για την τρίτη αξιο­λό­γη­ση, τρέ­χουν να προ­λά­βουν ακόμα και αν χρειά­ζε­ται να πα­ρα­βούν τις δια­δι­κα­σί­ες που ορί­ζουν οι σχε­τι­κοί νόμοι.

Έτσι λοι­πόν κα­τα­κα­λό­και­ρο πα­ρου­σιά­ζουν τη ΣΜΠΕ και το ΣΟΑ και μι­λά­νε για δια­βού­λευ­ση.

Τι να πρω­το­πού­με γι’ αυτό το σχέ­διο.

Ο νόμος 4062/2012 έδωσε «γη και ύδωρ» στους επεν­δυ­τές. Μι­λά­με για μια νέα πόλη μέσα στην πόλη, 30.000 κα­τοί­κων, με πο­λυ­τε­λείς κα­τοι­κί­ες, ξε­νο­δο­χεία, κτί­ρια ύψους 200 και 70 μέ­τρων, μα­ρί­νες, εμπο­ρι­κά και συ­νε­δρια­κά κέ­ντρα, κα­ζί­νο κ.λπ.

Και φυ­σι­κά, όλα αυτά πρέ­πει να έχουν και το «πάρκο» τους, την αυλή τους. Τα κτί­σμα­τα είναι το­πο­θε­τη­μέ­να γύρω από αυτή την αυλή όπου ο νόμος που ανα­φέ­ρα­με πα­ρα­πά­νω προ­βλέ­πει 2000 στρέμ­μα­τα πάρ­κου. Όμως, ας δούμε, είναι τόσα; Μέσα σε αυτό λοι­πόν προ­βλέ­πο­νται: κα­τα­σκευή 350.000 τ.μ. κτι­ρί­ων, εκ­θε­σια­κό κέ­ντρο 400 στρ., αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις του Αγίου Κοσμά 300 στρ., κλει­στό γή­πε­δο 15.000 θέ­σε­ων, ου­ρα­νο­ξύ­στης 200 μέ­τρων, υδρο­πάρ­κο, χώρος συ­ναυ­λιών 140 στρ. Επί­σης να επι­ση­μά­νου­με ότι μέσα στο χώρο του λε­γό­με­νου πάρ­κου δια­τη­ρού­νται με­γά­λα κομ­μά­τια των αε­ρο­δια­δρό­μων, τσι­μέ­ντο δη­λα­δή. Και βε­βαί­ως μέσα από το σχέ­διο φαί­νε­ται ότι με­γά­λες εκτά­σεις που σή­με­ρα είναι πλού­σιες σε βλά­στη­ση εξα­φα­νί­ζο­νται. Άρα λοι­πόν τι μένει; Έτσι όπως το ονο­μά­ζουν, ένας μη­τρο­πο­λι­τι­κός πόλος!

Ένας πόλος έλξης των ντό­πιων και ξένων συμ­φε­ρό­ντων να επεν­δύ­σουν και να αι­σχρο­κερ­δή­σουν σε βάρος του ελ­λη­νι­κού λαού!

Μια κα­τα­στρο­φή που υλο­ποιεί­ται επί των ημε­ρών της κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΑΝΕΛ, και με πρω­θυ­πουρ­γό εκεί­νον που στις 28.2.14 δή­λω­νε: «Για μας το Ελ­λη­νι­κό δεν είναι ένα πρό­τζεκτ, αλλά κα­τά­θε­ση ψυχής, είναι το μο­ντέ­λο της αυ­το­δια­χεί­ρι­σης, της κι­νη­μα­τι­κής και συλ­λο­γι­κής δρά­σης, είναι η εναλ­λα­κτι­κή αντί­λη­ψη που έχου­με για την κοι­νω­νία, την οι­κο­νο­μία και το πε­ρι­βάλ­λον».

  • Ο χώρος του Ελ­λη­νι­κού, που είναι από τα με­γα­λύ­τε­ρα «φι­λέ­τα» πα­νευ­ρω­παϊ­κά, προ­φα­νώς δεν τους αρκεί και ο στό­χος είναι να ενο­ποι­η­θεί με όλο το πα­ρα­λια­κό μέ­τω­πο και να κα­τα­σκευα­στεί η «με­γά­λη Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα». Πώς θα ξε­κι­νή­σει η σύν­δε­ση και με ποιους υπό­λοι­πους πα­ρα­λια­κούς χώ­ρους;

Φυ­σι­κά και δεν τους αρκεί μόνο η πε­ριο­χή του πρώην αε­ρο­δρο­μί­ου του Ελ­λη­νι­κού. Τα σχέ­διά τους για τη λε­γό­με­νη Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα ξε­κι­νούν από το Φά­λη­ρο και φτά­νουν μέχρι το Σού­νιο. Προ­βλέ­πε­ται η ανά­πλα­ση του Φα­λη­ρι­κού Όρμου, το Ίδρυ­μα Σταύ­ρος Νιάρ­χος, το Ελ­λη­νι­κό, τα Αστέ­ρια στη Γλυ­φά­δα, ο Αστέ­ρας Βου­λιαγ­μέ­νης. Και ήδη κά­ποια έχουν ξε­κι­νή­σει, άλλα έχουν υλο­ποι­η­θεί και άλλα προ­γραμ­μα­τί­ζο­νται άμεσα.

Να υπεν­θυ­μί­σου­με για τον Αστέ­ρα Βου­λιαγ­μέ­νης ότι έχει που­λη­θεί από το ΤΑΙ­ΠΕΔ στην κοι­νο­πρα­ξία AGC Equity Partners για λο­γα­ρια­σμό της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP (Jermyn Street) και της Apollo Investment Holdco S.a.r.l. (Apollo), στην οποία με­τέ­χουν δύο κρα­τι­κά κε­φά­λαια του Άμπου Ντά­μπι και του Κου­βέιτ, Άρα­βες επεν­δυ­τές, καθώς και η τουρ­κι­κή Dogus Group.

Το ακί­νη­το των Αστε­ριών Γλυ­φά­δας αγο­ρά­στη­κε τώρα τε­λευ­ταία από την Grivalia Hospitality S.A., με έδρα το Λου­ξεμ­βούρ­γο. Το 1999 η έκτα­ση πέ­ρα­σε από την Εθνι­κή Τρά­πε­ζα στην εται­ρεία ΕΣΤΡΕ­ΛΙΑ, και αρ­γό­τε­ρα στον όμιλο Πα­πα­θε­ο­χά­ρη Ναυ­σι­κά Α.Ε. Να το­νί­σω εδώ ότι η πώ­λη­ση έγινε ενώ εκ­κρε­μεί ακόμη η από­φα­ση της προ­σφυ­γής που κα­τα­θέ­σα­με προς το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τεί­ας κατά της Ναυ­σι­κά Α.Ε. για την ΜΠΕ του ξε­νο­δο­χεια­κού συ­γκρο­τή­μα­τος που θέλει να κα­τα­σκευά­σει. Η οποία πα­ρα­ποιεί τη ση­με­ρι­νή ει­κό­να του χώρου, δεν υπο­λο­γί­ζει αρ­χαιό­τη­τες που υπάρ­χουν, δα­σι­κές εκτά­σεις κ.λπ.

Το κα­θέ­να από αυτά χρειά­ζε­ται πολύς χρό­νος για να το ανα­λύ­σου­με. Ση­μα­σία έχει ότι υλο­ποιώ­ντας τα σχέ­διά τους, οι κυ­βερ­νή­σεις μέχρι σή­με­ρα κάτω από τις εντο­λές της τρόι­κας και των δα­νει­στών για ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση δη­μό­σιων χώρων στο όνομα της «ανά­πτυ­ξης» δεν δι­στά­ζουν να ξε­που­λούν σε ξέ­νους και ντό­πιους ομί­λους τη δη­μό­σια πε­ριου­σία, να στε­ρούν το λαό τους από ένα δη­μό­σιο αγαθό που είναι η θά­λασ­σα και η πα­ρα­λία, δεν δι­στά­ζουν να πα­ρα­βλέ­πουν δα­σι­κές ή αρ­χαιο­λο­γι­κές εκτά­σεις και να αλ­λά­ζουν τους νό­μους κατά το δο­κούν.

Ευ­τυ­χώς που υπάρ­χουν ακόμα κά­ποια κι­νή­μα­τα, κά­ποιοι πο­λί­τες που αντι­στέ­κο­νται σε όλα αυτά τα σχέ­δια και μέχρι τώρα, με νό­μι­μο τρόπο, έχουν κα­θυ­στε­ρή­σει στην υλο­ποί­η­σή τους.

  • Ο Δήμος Γλυ­φά­δας και οι όμο­ροι δήμοι (φα­ντά­ζο­μαι) γνω­μο­δο­τούν θε­τι­κά επί της «επέν­δυ­σης» και το μόνο που ζη­τούν είναι να λά­βουν κι αυτοί μέρος στο «πάρτι» εμπο­ρευ­μα­το­ποί­η­σης των πά­ντων (μα­γα­ζιά, του­ρι­σμός, πάρ­κινγκ, γκολφ, μα­ρί­νες, απορ­ρίμ­μα­τα, δρό­μοι κ.λπ.) για τα αντί­στοι­χα κέρδη. Πώς το κρί­νεις αυτό;

Είναι όπως το λες ως έναν βαθμό, νο­μί­ζω όμως ότι έχουν κα­τα­λά­βει ότι δεν πρό­κει­ται να κερ­δί­σουν τί­πο­τε ιδιαί­τε­ρο, μετά και την πα­ρου­σί­α­ση του σχε­δί­ου από τη Lamda.

Οι γει­το­νι­κοί δήμοι ήδη έχουν πάρει από­φα­ση στα δη­μο­τι­κά τους συμ­βού­λια υπέρ των κα­τα­τε­θει­μέ­νων ΣΟΑ και ΣΜΠΕ, κά­νο­ντας δια­γω­νι­σμό ποιος θα ζη­τή­σει πε­ρισ­σό­τε­ρα οφέλη για την πε­ριο­χή του. Δεν πρό­κει­ται να κερ­δί­σουν τί­πο­τε. Όμως η νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρη πο­λι­τι­κή που ασπά­ζο­νται δεν τους επι­τρέ­πει κάτι άλλο. Απλά θέ­λουν να δεί­ξουν ότι εν­δια­φέ­ρο­νται για το μέλ­λον των δη­μο­τών και της πόλης τους.

Για τον δε Δήμο Γλυ­φά­δας, τέ­τοια ήταν η διά­θε­ση του δη­μάρ­χου να δεί­ξει πόσο «καλό παιδί» είναι, που δεν πε­ρί­με­νε καν να γίνει Δη­μο­τι­κό Συμ­βού­λιο. Έστει­λε τη θε­τι­κή από­φα­ση της Επι­τρο­πής Ποιό­τη­τας Ζωής και της Εκτε­λε­στι­κής Επι­τρο­πής. Η από­φα­ση συ­νο­δεύ­ε­ται από μια σειρά αι­τή­μα­τα προς τον επεν­δυ­τή και τους κυ­βερ­νη­τι­κούς φο­ρείς για τη Γλυ­φά­δα. Με­τα­ξύ άλλων:

Ζητά να μη γίνει η επέν­δυ­ση μια κλει­στή πόλη, να εξα­σφα­λι­στεί ελεύ­θε­ρη πρό­σβα­ση των Γλυ­φα­διω­τών στο χώρο.

Εκ­φρά­ζει ανη­συ­χία για τη δη­μιουρ­γία επι­χει­ρη­μα­τι­κού πάρ­κου που προ­βλέ­πε­ται προς τη μεριά της Γλυ­φά­δας.

Βλέ­πει ότι ο προ­βλε­πό­με­νος πε­ρί­πα­τος πεζών στα­μα­τά στα σύ­νο­ρα με την πα­ρα­λία της Γλυ­φά­δας, γι’ αυτό και ζητά να υπάρ­χει μια συ­νέ­χεια αυτών των δρα­στη­ριο­τή­των μέχρι τα Αστέ­ρια (είναι αυτά που λέ­γα­με πα­ρα­πά­νω για την Αθη­ναϊ­κή Ρι­βιέ­ρα).

Μι­λά­ει για αύ­ξη­ση των ρύπων και των θο­ρύ­βων, για το­πο­θέ­τη­ση ηχο­πε­τα­σμά­των.

Ζητά την αξιο­ποί­η­ση των μα­ρι­νών σε συ­νέ­χεια του σχε­δί­ου και της συ­νο­λι­κό­τε­ρης του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης.

Για πιο πυκνά δρο­μο­λό­για των ΜΜΜ.

Μέχρι και για τη με­τα­φο­ρά του ΣΜΑ και του αμα­ξο­στα­σί­ου.

Να μη σας ζα­λί­ζω άλλο, δεν έχει νόημα. Εδώ βλέ­που­με το θέ­α­τρο του πα­ρα­λό­γου. Από τη μια θέ­λουν αυτή την επέν­δυ­ση και από την άλλη το παί­ζουν αγω­νι­στές και διεκ­δι­κη­τές για το καλό της πόλης τους.

Όπως είπα, ο επεν­δυ­τής στόχο του έχει το κέρ­δος. Και δεν πρό­κει­ται να κάνει τί­πο­τε από αυτά.

Και μια και ανέ­φε­ρα τα κέρδη, θέλω να επι­ση­μά­νω ακόμα ένα ση­μείο του σχε­δί­ου για την πε­ρι­βό­η­τη ανά­πτυ­ξη.

Εκτός από το χα­μη­λό τί­μη­μα με το οποίο αγο­ρά­στη­κε από τον επεν­δυ­τή, προ­βλέ­πε­ται πλέον ξε­κά­θα­ρα ότι το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο ή ο δήμος που έχει υπη­ρε­σί­ες μέσα στο χώρο υπο­χρε­ού­ται άμεσα να φρο­ντί­σει για τη με­τα­φο­ρά δη­μό­σιων υπη­ρε­σιών, όπως είναι το αμα­ξο­στά­σιο του ΟΑΣΑ, το ΚΤΕΟ, το πα­λαιό Δη­μαρ­χείο, το γκα­ράζ και άλλα. Έχει υπο­λο­γί­σει κα­νείς το κό­στος; Τε­λι­κά είναι χά­ρι­σμα ή δεν είναι!

Ετικέτες