Οι Γενικές συνελεύσεις των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια, έγιναν σε μια περίοδο όπου οι εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες.

Η ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση είναι η πιο πρό­θυ­μη να ευ­θυ­γραμ­μι­στεί πλή­ρως με τις επι­τα­γές ΟΟ­ΣΑ-ΕΕ αλλά και με τις πο­λι­τι­κές των προη­γού­με­νων κυ­βερ­νή­σε­ων ΠΑ­ΣΟΚ-ΝΔ στην εκ­παί­δευ­ση.

Την πε­ρί­ο­δο που έρ­χε­ται τα σω­μα­τεία έχουν να αντι­με­τω­πί­σουν ως κε­ντρι­κά τα ζη­τή­μα­τα των μό­νι­μων διο­ρι­σμών, της αξιο­λό­γη­σης και του Νέου Λυ­κεί­ου ή αλ­λιώς του Νέου σχο­λεί­ου.

Μό­νι­μοι διο­ρι­σμοί… μέσω αξιο­λό­γη­σης

Από την αξιο­λό­γη­ση συ­νο­λι­κά του Δη­μο­σί­ου, η κυ­βέρ­νη­ση φαί­νε­ται να περ­νά­ει στην αξιο­λό­γη­ση στην εκ­παί­δευ­ση, μέσω της αξιο­λό­γη­σης στε­λε­χών της εκ­παί­δευ­σης τον πε­ρα­σμέ­νο Ιού­νιο και την αυ­το­α­ξιο­λό­γη­ση της σχο­λι­κής μο­νά­δας. Το υπουρ­γείο Παι­δεί­ας ισχυ­ρί­ζε­ται ότι οι εκ­παι­δευ­τι­κοί εξαι­ρού­νται από την αξιο­λό­γη­ση, όμως το σχε­τι­κό Π.Δ 152  καθώς και όλο το νο­μο­θε­τι­κό πλαί­σιο είναι ακόμα σε ισχύ. Σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις της  πα­ρά­τα­ξης ΑΡΕΝ, «το πρώτο βήμα θα γίνει με την αυ­το­α­ξιο­λό­γη­ση της σχο­λι­κής μο­νά­δας, που θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί ως μέσο για την ‘‘καλ­λιέρ­γεια κουλ­τού­ρας αξιο­λό­γη­σης και λο­γο­δο­σί­α­ς’’, σύμ­φω­να με τον ΟΟΣΑ. Έτσι, η κυ­βέρ­νη­ση θα προ­σπα­θή­σει να επι­βά­λει την αυ­το­νο­μία της σχο­λι­κής μο­νά­δας, που θα βρί­σκει η ίδια και θα δια­χει­ρί­ζε­ται οι­κο­νο­μι­κούς πό­ρους, που το προ­σω­πι­κό της θα αξιο­λο­γεί­ται με βάση τα απο­τε­λέ­σμα­τα των μα­θη­τών στις εξε­τά­σεις και το επό­με­νο βήμα θα είναι να επι­λέ­γει η ίδια, διά του ‘‘σχο­λι­κού ηγέτη - διευ­θυ­ντή – μα­να­τζε­ρ’’ το προ­σω­πι­κό της, όπως προ­α­νήγ­γει­λε και ο Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης. Από κει και πέρα θα έχει ανοί­ξει ο δρό­μος για την επι­βο­λή της ατο­μι­κής αξιο­λό­γη­σης, που θα οδη­γή­σει σε απο­λύ­σεις, σε χει­ρα­γώ­γη­ση και από­λυ­το έλεγ­χο». Σή­με­ρα η κυ­βέρ­νη­ση συν­δέ­ει τους μό­νι­μους διο­ρι­σμούς στα σχο­λεία με την εφαρ­μο­γή της αξιο­λό­γη­σης και προσ­διο­ρί­ζει προ­σλή­ψεις μετά την επό­με­νη τριε­τία. Την ίδια ώρα, βέ­βαια, χά­νο­νται χι­λιά­δες ώρες μα­θη­μά­των αφού με βάση την εκτί­μη­ση των συν­δι­κά­των τα κενά ανέρ­χο­νται σε δύο χι­λιά­δες, ακόμα και μετά τις προ­σλή­ψεις ανα­πλη­ρω­τών.

Αυ­τό­νο­μο σχο­λείο

Το συ­νο­λι­κό­τε­ρο σχέ­διο για το «επι­τε­λι­κό Δη­μό­σιο», όπου θα μεί­νουν σε αυτό μόνο οι υπη­ρε­σί­ες που δεν εν­δια­φέ­ρουν τους κα­πι­τα­λι­στές, ενώ όλο το άλλο θα πάψει να χρη­μα­το­δο­τεί­ται από το κρά­τος ώστε αργά ή γρή­γο­ρα να πε­ρά­σει στον ιδιω­τι­κό τομέα, αφορά και την εκ­παί­δευ­ση. Το «αυ­τό­νο­μο σχο­λείο», που ακού­γε­ται στο δη­μό­σιο λόγο στε­λε­χών του υπουρ­γεί­ου παι­δεί­ας αλλά και του Μη­τσο­τά­κη, είναι βήμα σε αυτή την κα­τεύ­θυν­ση. Εδώ δένει και το γε­γο­νός ότι οι ανα­πλη­ρω­τές προ­σλαμ­βά­νο­νται πια από ΕΣΠΑ και όχι από τον κρα­τι­κό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό. Το κρά­τος σιγά σιγά θα απο­σύ­ρε­ται και όταν τε­λειώ­σουν τα ΕΣΠΑ, πι­θα­νά το νέο σχο­λείο που θα απο­μεί­νει δε θα χρειά­ζε­ται καν διο­ρι­σμούς και οι ανα­πλη­ρω­τές δε θα είναι πια απα­ραί­τη­τοι. Ακόμα και στην ει­δι­κή αγωγή, θα πά­ψουν να δου­λεύ­ουν ανα­πλη­ρω­τές, μια που σιγά σιγά οι μό­νι­μοι θα απο­κτή­σουν την πο­λυ­πό­θη­τη εξει­δί­κευ­ση-προ­ϋ­πη­ρε­σία. 

Το Νέο λύ­κειο

Το Νέο Λύ­κειο είναι προ­με­λε­τη­μέ­νη επί­θε­ση ταυ­τό­χρο­να σε μα­θη­τές και εκ­παι­δευ­τι­κούς. Το Νέο Λύ­κειο γί­νε­ται πιο αντα­γω­νι­στι­κό και τα­ξι­κό, αφού με­τα­τρέ­πε­ται από σχο­λείο που δίνει γε­νι­κή μόρ­φω­ση στα παι­διά των λαϊ­κών οι­κο­γε­νειών σε εξε­τα­στι­κό κέ­ντρο. Με δι­πλές, πα­νελ­λα­δι­κού τύπου δο­κι­μα­σί­ες που θα με­τρούν στο βαθμό απο­λυ­τη­ρί­ου (και αυτό με τη σειρά του για την ει­σα­γω­γή στο Πα­νε­πι­στή­μιο), με επα­να­φο­ρά Τρά­πε­ζας θε­μά­των και με συρ­ρί­κνω­ση των μα­θη­μά­των Γε­νι­κής Παι­δεί­ας στη Β’ και Γ’ Λυ­κεί­ου. Η μεί­ω­ση των ωρών δι­δα­σκα­λί­ας των γε­νι­κών μα­θη­μά­των οδη­γεί αυ­τό­μα­τα και στη μεί­ω­ση του εκ­παι­δευ­τι­κού προ­σω­πι­κού.

Η κα­τά­στα­ση στα συν­δι­κά­τα

Η πρό­σφα­τη ΓΣ προ­έ­δρων ΕΛΜΕ, αλλά και η Ολο­μέ­λεια προ­έ­δρων των Συλ­λό­γων εκ­παι­δευ­τι­κών Πρω­το­βάθ­μιας, είναι εν­δει­κτι­κές για το κλίμα που επι­κρα­τεί απέ­να­ντι στις προ­κλή­σεις  του υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας. Οι άνευ­ρες ει­ση­γή­σεις προς τη βάση του κλά­δου, δεί­χνουν ότι οι πλειο­ψη­φί­ες των πα­ρα­τά­ξε­ων ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ-ΝΔ -ΠΑ­ΣΟΚ έχουν επι­βάλ­λει με­τα­τό­πι­ση της συ­ζή­τη­σης από τα πρω­τεύ­ο­ντα ζη­τή­μα­τα, δη­λα­δή την αγω­νι­στι­κή απά­ντη­ση στις κε­ντρι­κές επι­λο­γές της κυ­βέρ­νη­σης (απερ­γί­ες, κι­νη­το­ποι­ή­σεις) στα δευ­τε­ρεύ­ο­ντα (με­τα­θέ­σεις κ.λπ.). Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πρώτη φορά η ΓΣ προ­έ­δρων ΕΛΜΕ δεν εξου­σιο­δό­τη­σε το ΔΣ έστω για μια 24ωρη απερ­γία. Χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του κλί­μα­τος είναι επί­σης το γε­γο­νός ότι παρά την προ­κλη­τι­κή επί­σκε­ψη κλι­μα­κί­ων του ΟΟΣΑ(!) σε σχο­λεία πρω­το­βάθ­μιας και δευ­τε­ρο­βάθ­μιας σε Εύ­βοια και Αθήνα, οι πα­ρα­τά­ξεις του κυ­βερ­νη­τι­κού συν­δι­κα­λι­σμού, πρώην και νυν, σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ, δεν κα­λούν σε δια­μαρ­τυ­ρί­ες.

Ευ­θύ­νες της Αρι­στε­ράς

Οι πα­ρα­τά­ξεις της Αρι­στε­ράς απέ­να­ντι στην πα­ρα­πά­νω ει­κό­να έχουν κάνει την επι­λο­γή να κι­νού­νται με αγω­νι­στι­κά μεν, ξε­χω­ρι­στά δε πλαί­σια. Την επι­λο­γή αυτή δη­λώ­νουν (σε υψη­λούς τό­νους αυτή την πε­ρί­ο­δο) ότι στη­ρί­ζουν ακόμη πιο σθε­να­ρά και οι δυ­νά­μεις των ΠΑ­ΡΕΜ­ΒΑ­ΣΕ­ΩΝ, ακο­λου­θώ­ντας το πα­ρά­δειγ­μα του ΠΑΜΕ. Ως πο­λι­τι­κός και συν­δι­κα­λι­στι­κός χώρος δε θα ακο­λου­θή­σου­με αυτή τη λο­γι­κή, που θε­ω­ρού­με ανα­ντί­στοι­χη της πε­ριό­δου. Η ευ­θύ­νη για την ανα­τρο­πή της ολο­μέ­τω­πης επί­θε­σης που επι­χει­ρεί μια αδί­στα­κτη κυ­βέρ­νη­ση στο δη­μό­σιο σχο­λείο, πέ­φτει στις πλά­τες της βάσης των σω­μα­τεί­ων και της Αρι­στε­ράς. Για το λόγο αυτό, θα συ­νε­χί­σου­με να προ­σκα­λού­με σε συ­ντο­νι­σμό και μέ­τω­πο αντί­στα­σης για τα κρί­σι­μα ζη­τή­μα­τα του κλά­δου και όχι στα γνω­στά «κα­θα­ρού­τσι­κα» συ­ντο­νι­στι­κά-κα­πέ­λα της μιας ή της άλλης πα­ρά­τα­ξης.

Μέ­τω­πο αντί­στα­σης

Πραγ­μα­τι­κό μέ­τω­πο αντί­στα­σης ση­μαί­νει ότι χρειά­ζε­ται συ­στη­μα­τι­κή προ­σπά­θεια για να ανα­πτυ­χθεί μια συ­σπεί­ρω­ση δυ­νά­με­ων που να συν­δέ­ει εκ­παι­δευ­τι­κούς, γο­νείς και μα­θη­τές. Η ΟΛΜΕ και οι ΕΛΜΕ χρειά­ζε­ται να πά­ρουν πρω­το­βου­λί­ες μό­νι­μων δρά­σε­ων με τα υπό­λοι­πα σω­μα­τεία του Δη­μο­σί­ου, σε μια κα­τεύ­θυν­ση από κοι­νού απά­ντη­σης.

Από τη μια, η επί­θε­ση στη δη­μό­σια δω­ρε­άν παι­δεία δεν αφορά μόνο τους εκ­παι­δευ­τι­κούς αλλά συ­νο­λι­κά την κοι­νω­νία. Στις διά­φο­ρες μι­κρές και με­γά­λες μάχες που δί­νο­νται στην εκ­παί­δευ­ση μόνο μια πλα­τιά κοι­νω­νι­κή συμ­μα­χία μπο­ρεί να εξα­σφα­λί­σει τη νίκη. Ας θυ­μη­θού­με πώς κα­τόρ­θω­σε ο σκλη­ρός αγώ­νας μα­θη­τών, εκ­παι­δευ­τι­κών και γο­νέ­ων στη Χίο να εξα­σφα­λί­σει ότι δε θα κλεί­σουν τα 8 τμή­μα­τα των ΕΠΑΛ που σκό­πευε να κλεί­σει η κυ­βέρ­νη­ση στο νησί. Ήταν ο επί­μο­νος αγώ­νας, με κα­θη­με­ρι­νές πο­ρεί­ες και κα­τα­λή­ψεις σε σχο­λεία του νη­σιού καθώς και απο­κλει­σμό των γρα­φεί­ων του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, που εξα­σφά­λι­σε την υπα­να­χώ­ρη­ση της κυ­βέρ­νη­σης. Η στάση του με­γα­λύ­τε­ρου κομ­μα­τιού της κοι­νω­νί­ας του νη­σιού, που θε­ώ­ρη­σε την υπό­θε­ση του κλει­σί­μα­τος των τμη­μά­των δική του, έκανε τη δια­φο­ρά. Το ίδιο συ­νέ­βη και στις πα­ρα­στά­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε πε­ρι­φε­ρεια­κές Διευ­θύν­σεις για τη δη­μιουρ­γία ή όχι ολι­γο­με­λών τμη­μά­των σε ΕΠΑΛ και ΓΕΛ της χώρας. Η πα­ρου­σία γο­νέ­ων και μα­θη­τών που θί­γο­νταν άμεσα, έκανε τη δια­φο­ρά.

Από την άλλη, οι εκ­παι­δευ­τι­κοί δεν παύ­ουν να είναι κομ­μά­τι της κοι­νω­νί­ας που πλήτ­τε­ται. Η δράση των σω­μα­τεί­ων τους στα μέ­τω­πα των πλει­στη­ρια­σμών, της λι­τό­τη­τας, της διά­λυ­σης του κοι­νω­νι­κού κρά­τους, των ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σε­ων, της διά­λυ­σης των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, αλλά και στην κα­τεύ­θυν­ση της πάλης ενά­ντια στο ρα­τσι­σμό, το φα­σι­σμό και της υπε­ρά­σπι­σης της ει­ρή­νης είναι ο μόνος τρό­πος να κερ­δί­σουν κοι­νω­νι­κή υπο­στή­ρι­ξη. Σε μια εποχή που οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι συ­κο­φα­ντού­νται κα­θη­με­ρι­νά, μόνο η συλ­λο­γι­κή δράση τους στα κοι­νω­νι­κά μέ­τω­πα, έξω και πέρα από κάθε συ­ντε­χνια­κή λο­γι­κή, μπο­ρεί να κάνει την κοι­νω­νία να ακού­σει και τη δική τους πλευ­ρά της ιστο­ρί­ας.

Με μια τέ­τοια πα­ράλ­λη­λη δράση και προ­σπα­θώ­ντας να οι­κο­δο­μή­σου­με συμ­μα­χί­ες γύρω από τους μα­χό­με­νους εκ­παι­δευ­τι­κούς, υπάρ­χει η δυ­να­τό­τη­τα τα σχέ­δια της κυ­βέρ­νη­σης να πέ­σουν σε τοίχο!

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από "Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά" φ.394 (25/10/17)