Απ’ ό,τι φαίνεται η Χρυσή Αυγή προσπαθεί να υλοποιήσει σε διάφορες περιοχές ένα σχέδιο επανεµφάνισης της φασιστικής βίας. Στα Σεπόλια αυτό το σχέδιο περιλαµβάνει συστηµατική υπόγεια προπαγάνδα ψεµάτων σε κατοίκους της περιοχής που έχει πρόσβαση, µε κάθε αφορµή.

Τώρα στό­χος της έχουν γίνει οι Πα­κι­στα­νοί µα­θη­τές που έχουν πάρει άδεια από το Δήµο για να κά­νουν µα­θή­µα­τα της µη­τρι­κής τους γλώσ­σας στο 144ο δη­µο­τι­κό σχο­λείο κάθε Κυ­ρια­κή. Οι νε­ο­να­ζί της ΧΑ πί­στε­ψαν ότι θα µπο­ρού­σαν να στή­σουν ένα νέο «Ωραιό­κα­στρο» και να στα­µα­τή­σουν τα µα­θή­µα­τα. Ως συ­νή­θως, το ρα­τσι­στι­κό τους δη­λη­τή­ριο είχε τε­λεί­ως βλα­κώ­δη σύ­στα­ση. Άρ­χι­σαν να δια­δί­δουν σε γο­νείς του σχο­λεί­ου αλλά και γε­νι­κό­τε­ρα στη γει­το­νιά ότι υπάρ­χει κίν­δυ­νος µε­τά­δο­σης ασθε­νειών από τους «βρώ­µι­κους» Πα­κι­στα­νούς, ότι τα παι­διά θα ανοί­ξουν το δρόµο σε τζι­χα­ντι­στές που θα βά­λουν βό­µβες στο σχο­λείο, ότι το σχο­λείο θα µε­τα­τρα­πεί σε τζαµί και άλλα φαι­δρά. Αυτή η προ­φα­νής ψευ­δο­λο­γία δια­δό­θη­κε επη­ρε­ά­ζο­ντας κα­ταρ­χάς πολλά µέλη του Συλ­λό­γου Γο­νέ­ων του σχο­λεί­ου, δεί­χνο­ντας ταυ­τό­χρο­να και το θε­τι­κό για τις ρα­τσι­στι­κές προ­κα­τα­λή­ψεις υπό­βα­θρο που έχει δη­µιουρ­γή­σει η γε­νι­κή αντι­προ­σφυ­γι­κή-αντι­µε­τα­να­στευ­τι­κή προ­πα­γάν­δα ετών από µε­ριάς ΜΜΕ και κυ­βερ­νή­σε­ων.

Οι φα­σί­στες έκα­ναν ό,τι και στο πα­ρελ­θόν, όποτε επι­χεί­ρη­σαν πα­ρέ­µβα­ση στο χώρο των γο­νιών και το έχου­µε ξα­να­δεί στο Ωραιό­κα­στρο, στο 66ο Γυ­µνά­σιο Αθη­νών και στο Πέ­ρα­µα. Έτσι, την Κυ­ρια­κή 29 Οκτω­βρί­ου, στε­λέ­χη της Χρυ­σής Αυγής, 3 µε 4 φα­σί­στες γο­νείς του σχο­λεί­ου, αλλά και µε­ρι­κοί πα­ρα­πλα­νη­µέ­νοι γο­νείς προ­χώ­ρη­σαν σε δια­µαρ­τυ­ρία έξω από το σχο­λείο, χωρίς καν να έχει ορι­στεί η έναρ­ξη των µα­θη­µά­των. Ενώ την επό­µε­νη µέρα, Δευ­τέ­ρα, µικρή οµάδα απο­δο­κί­µα­σε τους εκ­παι­δευ­τι­κούς του σχο­λεί­ου που τάσ­σο­νται στο πλευ­ρό των µα­θη­τών και των ίσων δι­καιω­µά­των στη µόρ­φω­ση.

Σύ­σκε­ψη

Αυτά σή­µα­ναν συ­να­γε­ρµό στην πε­ριο­χή. Την Τε­τάρ­τη 1 Νο­έ­µβρη κα­λέ­στη­κε µά­ζε­µα από τον το­πι­κό σύλ­λο­γο δα­σκά­λων «Αρι­στο­τέ­λης», όπου συ­µµε­τεί­χαν ο Σύλ­λο­γος Δι­δα­σκό­ντων του 144ου και ο Σύλ­λο­γος Γο­νέ­ων, το Κυ­ρια­κά­τι­κο Σχο­λείο Με­τα­να­στών, η το­πι­κή Λαϊκή Συ­νέ­λευ­ση, αλλά και αρ­κε­τοί κά­τοι­κοι που δρα­στη­ριο­ποιού­νται κατά των πλει­στη­ρια­σµών και της ανέ­γερ­σης MALL στο κο­ντι­νό πάρκο του Πλά­τω­να. Απο­φα­σί­στη­κε να φτια­χτεί ανα­κοί­νω­ση από τους δα­σκά­λους κι ένα ψή­φι­σµα από το Σύλ­λο­γο Γο­νέ­ων, ενό­ψει και της γε­νι­κής συ­νέ­λευ­σης των γο­νέ­ων την Πα­ρα­σκευή 3 Νο­ε­µβρί­ου. Επί­σης απο­φα­σί­στη­κε να αντι­µε­τω­πι­στεί η σπέ­κου­λα των φα­σι­στών µε κοινή ανα­κοί­νω­ση όλων των άλλων φο­ρέ­ων καθώς και µε πα­ρου­σία έξω από το σχο­λείο την µέρα της συ­νέ­λευ­σης.

Κα­λο­δε­χού­µε­νοι

Στην ίδια τη συ­νέ­λευ­ση, που πα­ρα­κο­λού­θη­σαν πε­ρί­που 100 γο­νείς, µετά από πολ­λές συ­ζη­τή­σεις των αντι­ρα­τσι­στών αγω­νι­στών µε γο­νείς, το ψή­φι­σµα του ΔΣ πέ­ρα­σε, βά­ζο­ντας φρα­γµό στη φα­σι­στι­κή προ­πα­γάν­δα. Σε αυτό το απο­τέ­λε­σµα αντι­φα­τι­κό ρόλο έπαι­ξε και η πο­λύ­ω­ρη ενη­µέ­ρω­ση υπέρ των µε­τα­να­στών από κυ­βερ­νη­τι­κούς φο­ρείς, αφού οι τε­λευ­ταί­οι ήταν πολύ συχνά ερι­στι­κοί µε τον κόσµο και αν έπει­σαν κά­ποιους, σί­γου­ρα απο­ξέ­νω­σαν άλ­λους. Η κοινή ανα­κοί­νω­ση Δα­σκά­λων, ΚΣΜ και Λαϊ­κής Συ­νέ­λευ­σης µοι­ρά­ζε­ται ήδη στη γει­το­νιά. Οι συ­ζη­τή­σεις εκ µέ­ρους µας συ­νε­χί­ζο­νται µε γο­νείς και κα­τοί­κους. Οι µέχρι τώρα πα­ρε­µβά­σεις απο­δει­κνύ­ουν ότι οι ρα­τσι­στι­κές ανοη­σί­ες µπο­ρούν να ανα­σκευα­στούν µε απο­φα­σι­στι­κή ψυ­χραι­µία και επι­χει­ρή­µα­τα και ότι όσοι τις πι­στεύ­ουν στι­γµιαία δεν ση­µαί­νει ότι είναι «φα­σί­στες» ή τε­λειω­µέ­νοι ρα­τσι­στές –αντί­θε­τα πολ­λοί από αυ­τούς αντι­πα­θούν τη Χρυσή Αυγή και τις κο­µµα­τι­κές της σκο­πι­µό­τη­τες. Αυτός είναι ο τρό­πος να υπε­ρα­σπι­στού­µε το αυ­το­νό­η­το δι­καί­ω­µα των παι­διών από το Πα­κι­στάν να µά­θουν τη µη­τρι­κή τους γλώσ­σα, όπως κά­νουν οι ελ­λη­νι­κές κοι­νό­τη­τες σε όλες τις χώρες του εξω­τε­ρι­κού.

Την Κυ­ρια­κή 12 Νο­έ­µβρη, στις 10 π.µ. στο πρώτο από τα µα­θή­µα­τα που θα γί­νο­νται κάθε Κυ­ρια­κή στο 144ο, θα πρα­γµα­το­ποι­η­θεί εκ­δή­λω­ση υπο­δο­χής στους µα­θη­τές από γο­νείς, δα­σκά­λους και κα­τοί­κους της πε­ριο­χής. Ας εί­µα­στε όλοι εκεί. Χρειά­ζε­ται να συ­νε­χί­σου­µε τις συ­ζη­τή­σεις και τις πρω­το­βου­λί­ες, όπως η αντί­στα­ση στο Mall, που ανοί­γουν

πρα­γµα­τι­κά ζη­τή­µα­τα για τη γει­το­νιά και δεν δη­µιουρ­γούν δρά­κους εκεί που δεν υπάρ­χουν -όπως κά­νουν οι φα­σί­στες για λό­γους πο­λι­τι­κής εκµε­τάλ­λευ­σης και επα­νό­δου των τα­γµά­των εφό­δου.

*Φωτό από πα­λιό­τε­ρη κι­νη­το­ποί­η­ση κα­λω­σο­ρί­σµα­τος προ­σφυ­γό­που­λων στο Πέ­ρα­µα

** Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από "Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά", φ.395 (8/11/2017)