Για τρίτη συνεχόµενη χρονιά, η Συνέλευση 8 Μάρτη διοργανώνει το Φεµινιστικό Φεστιβάλ που φέτος θα φιλοξενήσει ο χώρος του Παντείου Πανεπιστηµίου στις 28 και 29 Σεπτέµβρη.

Το Φεµινιστικό Φεστιβάλ έχει πλέον κατοχυρωθεί ως ένα φεµινιστικό γεγονός στην Αθήνα, ως ένας ασφαλής και συντροφικός χώρος ριζοσπαστικού διαθεµατικού και αλληλέγγυου φεµινισµού. Όλες και όλα µαζί,  τα τελευταία δύο χρόνια και πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ δηµιουργούµε έναν τόπο συζήτησης, δηµιουργίας, αγώνα και διασκέδασης  για κάθε άτοµο. Έτσι και φέτος, στον κήπο του Παντείου επιχειρούµε να δηµιουργήσουµε έναν φιλόξενο χώρο για άτοµα, φεµινιστικές και λοατκι+ συλλογικότητες και κοινωνικούς χώρους. Το µεγαλύτερο µέρος των εσόδων θα διατεθεί σε Παλαιστινιακές γυναικείες και φεµινιστικές οργανώσεις αλλά και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες στην Παλαιστίνη.

Φέτος το Φεµινιστικό Φεστιβάλ οργανώνεται γύρω από δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και ο δεύτερος οι γυναικοκτονίες. Με το σύνθηµα καµία δεν είναι ελεύθερη µέχρι να είµαστε όλες, επιθυµούµε να συζητήσουµε και να αγωνιστούµε για έναν κόσµο που καµιά γυναίκα και θηλυκότητα, που κανένα άτοµο δε θα πεθαίνει στο βωµό των αποικιοκρατικών πολέµων, για µια κοινωνία που θα υπερασπίζεται τη ζωή στη Γάζα ή στην Αθήνα.

Καθώς η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος του Ισραήλ συνεχίζεται µε τις ευλογίες της Δύσης, που «πουλάει» φεµινιστική ατζέντα και προοδευτισµό τη στιγµή που ο αριθµός των γυναικοκτονιών αυξάνεται µέρα µε τη µέρα, το φεστιβάλ µε κεντρικό σύνθηµα «Καµία δεν είναι ελεύθερη µέχρι να είµαστε όλες», είναι αφιερωµένο στις Παλαιστίνιες αγωνίστριες που αντιστέκονται στη βία του ισραηλινού στρατού, αλλά και στις γυναίκες της «δύσης», αυτές που βιώνουν καθηµερινά την έµφυλη βία και αυτές που δε βρίσκονται πια µαζί µας.

Τόσο µέσα από τις κεντρικές συζητήσεις και τα workshop όσο και µέσα από το καλλιτεχνικό πρόγραµµα και τον σχεδιασµό του χώρου θέλουµε να εµπνευστούµε, να γνωριστούµε και να δηµιουργήσουµε νέους χώρους φεµινιστικής συνάντησης και δράσης.

Οι συζητήσεις και οι καλλιτεχνικές δράσεις της πρώτης µέρας του φεστιβάλ (Σάββατο) θα είναι αφιερωµένες στο ζήτηµα των γυναικοκτονιών. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος της κεντρικής απογευµατινής συζήτηση «Για τη φεµινιστική υπεράσπιση της ζωής πέρα από τη νοµική κατοχύρωση του όρου “γυναικοκτονία”».  Συγκεκριµένα νιώθουµε την ανάγκη να συζητήσουµε και να δράσουµε πέρα από το ζήτηµα της νοµικής κατοχύρωσης αλλά και πέρα από το «µετά» των γυναικοκτονιών. Ο στόχος µας είναι να µιλήσουµε για το συνεχές της έµφυλης βίας και του σεξισµού, για την πρόληψη και τη δηµιουργία ενός δηµόσιου και συλλογικού πλαισίου που θα υποστηρίζει κάθε άτοµο που υφίσταται έµφυλη βία, να αναδείξουµε τις θεσµικές ευθύνες όσων σχεδιάζουν νεοφιλελεύθερες γυναικοκτονικές πολιτικές και που δυναµώνουν την ακροδεξιά ατζέντα σε όλο τον κόσµο. Ο πόλεµος που έχουν ανοίξει ενάντια στις «ιδεολογίες φύλου» στρέφεται ενάντια σε κάθε γυναίκα και λοατκι+ άτοµο που δεν ταιριάζει στο «κανονικό» πρότυπο φύλου, σεξουαλικότητας και ζωής.

Αντίστοιχα γύρω από αυτές τις θεµατικές είναι αφιερωµένα και τα workshop του Σαββάτου, αναδεικνύοντας µορφές έµφυλης κακοποίησης και φεµινιστικής δράσης στο συνδικαλιστικό-εργατικό πεδίο αλλά και εµβαθύνοντας στην αµφισβήτηση του  έµφυλου διπόλου, την κατανόηση των έµφυλων ταυτοτήτων  και του έµφυλου και σεξουαλικού φάσµατος, µε στόχο την ενδυνάµωση και τη δράση.

Φεµινιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη

Η δεύτερη µέρα του φεστιβάλ είναι αφιερωµένη στην φεµινιστική αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Συνεχίζοντας στον δρόµο που άνοιξε η Συνέλευση οργανώνοντας εκδηλώσεις και δράσεις φεµινιστικής αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη θέλουµε να συζητήσουµε για το πως µπορούµε να οργανώσουµε συλλογικές δράσεις φεµινιστικής ανυπακοής και αντίστασης. Το προηγούµενο διάστηµα αναδείξαµε τη στενή σύνδεση της αποικιοκρατίας και του ιµπεριαλισµού µε την πατριαρχική βία και εστιάσαµε στις πολλαπλές καταπιέσεις που υφίστανται οι γυναίκες και τα λοατκι+ άτοµα στην Παλαιστίνη. Στην κεντρική µας συζήτηση θέλουµε να δηµιουργήσουµε ένα συλλογικό φεµινιστικό µανιφέστο αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη γύρω από το οποίο ακτιβίστριες, καλλιτέχνιδες και αλληλέγγυα άτοµα θα εκφράσουν ένα µαχητικό και φεµινιστικό πλαίσιο δράσης και αντίστασης στην γενοκτονία, καταγγελίας των εγκληµατικών δυτικών πολιτικών που υποστηρίζουν το δολοφονικό κράτος του Ισραήλ, κατακραυγής της ελληνικής κυβέρνησης που συναινεί και στηρίζει την γενοκτονική µηχανή του πολέµου, ένα µανιφέστο  καταγγελίας της δήθεν φεµινιστικής ατζέντας του Ισραήλ που αποτελεί  µια πολιτική pinkwashing,  την σηµασία του φεµινιστικού µποϋκοτάζ (BDS), αλλά και για τη σηµασία του γενικότερου κλίµατος αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, από οργανώσεις και συλλογικότητες µέχρι οµάδες καλλιτεχνών που στέκονται µαχητικά στο πλευρό των Παλαιστινίων. Σε αυτό το πλαίσιο, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση θα παρουσιάσει στο φεστιβάλ ένα θεατρικό αναλόγιο µε µονολόγους από το Freedom Theater της Παλαιστίνης, ενώ θα πραγµατοποιηθεί επίσης και ένα workshop της Πρωτοβουλίας «Αλληλεγγύη από τους Μουσικούς της Αθήνας προς τις/τους Μουσικούς της Γάζας».

Ανυποµονούµε επίσης να ακούσουµε και να δούµε το παλαιστινιακό αντιµνηµείο που θα δηµιουργήσουν καλλιτέχνιδες από την Παλαιστίνη και την Ελλάδα, ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ µνήµης που θα παρουσιάσει ένα κολάζ αντίστασης στον πόλεµο.

Το αναλυτικό πρόγραµµα των συζητήσεων θα ανακοινωθεί τις επόµενες µέρες. (βλ. εδώ)

Πολιτιστικό πρόγραµµα

Το πολιτιστικό πρόγραµµα του φεστιβάλ έχει και αυτή τη χρονιά ως στόχο να δηµιουργήσει έναν ασφαλή χώρο ψυχαγωγίας και συλλογικής διασκέδασης. Για µας το φεµινιστικό πολιτιστικό παράδειγµα αποτελεί τµήµα της πολιτικής µας φυσιογνωµίας. Τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή πολλές καλλιτέχνιδες/ες συµµετέχουν στο φεστιβάλ µας στηρίζοντας το σύνθηµα της φεµινιστικής µας συνάντησης.

Θα έχουµε τη µεγάλη χαρά να συναντήσουµε την Τυνήσια ερµηνεύτρια Ghalia Benali που µαζί µε τον µουσικό της θα τραγουδήσει για τις γυναίκες της Παλαιστίνης και της Μέσης Ανατολής. Επί σκηνής θα πειραµατιστεί µε άλλες καλλιτέχνιδες δηµιουργώντας ένα πολυφωνικό αντιπολεµικό µήνυµα αλληλεγγύης και αντίστασης. Μαζί µας, ως συνοδοιπόρος θα είναι και η Μάρθα Φριντζήλα της οποίας η καλλιτεχνική και πολιτική δράση τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στους αγώνες του παλαιστινιακού λαού για ειρήνη και δικαιοσύνη.

Πιο αναλυτικά, το Σάββατο στην συναυλία συµµετέχουν οι: sci-fi river, Basalan, Μάγδα Βαρούχα , Ρίτα Αντωνοπουλου & Ρεβάνς και Dury Dava και την Κυριακή οι Μάρθα Φριντζήλα, Ghalia Benali, Αγγελική Τουµπανάκη, Φωτεινή Βελεσιώτου, Νατάσα Μποφίλιου και άλλες καλλιτέχνιδες που θα ανακοινωθούν σύντοµα.

Από το Φεστιβάλ µας δε θα µπορούσε να λείπει η καθιερωµένη stand up παράσταση µε τις αγαπηµένες µας κωµικούς: Ήρα Κατσούδα, Μαρία Κουφοµανώλη, Δάφνη Μανουσογιάννη, Σοφία Κλιάνη, Χριστίνα Μπάκου, Αγγέλα Πατσιαδά.

Το φετινό πρόγραµµα επίσης όπως κάθε χρόνο περιλαµβάνει εκθέσεις βιβλίου και χώρους µε ενηµερωτικό και φεµινιστικό υλικό.

Στο χώρο του φεστιβάλ θα υπάρχει φεµινιστικό βιβλιοπωλείο και µπαρ ενώ και τις δυο µέρες θα λειτουργεί παιδότοπος µε την υποστήριξη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζόµενων ΟΓΑ [ΠΣΕ ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ - ΕΦΚΑ)] και της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής [ΠΟΠΟΚΠ].

Στον χώρο θα λειτουργεί αυτοοργανωµένο µπαρ και κουζίνα µε φαγητό από τον  σεφ Νίκο Αργυρό που και φέτος θα ετοιµάζει γκουρµέ συνταγές για άτοµα ποικίλων διατροφικών επιλογών.

Επιθυµία µας είναι το φεστιβάλ κάθε χρόνο να φωτογραφίζει  ένα φεµινιστικό παράδειγµα συζήτησης, δράσης και εν τέλει ζωής. Φέτος, θέλουµε να συναντηθούµε και να συζητήσουµε µε Παλαιστίνιες αγωνίστριες αλλά και ακτιβίστριες από όλο τον κόσµο, να ενώσουµε τη φωνή µας  µε το διεθνές κίνηµα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη, να συζητήσουµε, να τραγουδήσουµε και να παλέψουµε για να είµαστε όλες ελεύθερες.

Καλούµε κάθε γυναίκα, θηλυκότητα και ΛΟΑΤΚΙ+ άτοµο, κάθε αλληλέγγυο στις φεµινιστικές µας διεκδικήσεις να στηρίξει το φεµινιστικό φεστιβάλ.

Λίγα λόγια για τη Συνέλευση 8 Μάρτη

Η Συνέλευση 8 Μάρτη εµπνεόµενη από την παγκόσµια φεµινιστική απεργία το 2019 ξεκίνησε να οργανώνει την πρώτη φεµινιστική απεργία στην Ελλάδα απευθύνοντας κάλεσµα σε φεµινιστικές συλλογικότητες, σωµατεία, συλλόγους και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες. Από τότε όσες συναντιόµαστε στη Συνέλευση αγωνιζόµαστε ενάντια στο σεξισµό, την έµφυλη βία, τη φτώχεια, την πατριαρχία και κάθε είδους έµφυλη και ταξική καταπίεση, διάκριση και εκµετάλλευση. Απαντάµε σε όλα αυτά που µας καταπιέζουν µε τη φεµινιστική αλληλεγγύη και τη συλλογική µας δράση. Στη Συνέλευση 8 Μάρτη συναντιόµαστε παλαιότερες και νέες ακτιβίστριες, εµπνεόµαστε από τα φεµινιστικά κινήµατα των προηγούµενων δεκαετιών και συµµετέχουµε στα φεµινιστικά κινήµατα της εποχής µας µε το νου µας στις µη προνοµιούχες και στους διαθεµατικούς αγώνες. Με τις εργαζόµενες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτοµα, τις προσφύγισσες και µετανάστριες, τις ανάπηρες, όλες εµάς που εργαζόµαστε αόρατα και εθελοντικά για να συνεχίζει το σύστηµα να παράγει κέρδη και καταπίεση, ονειρευόµαστε ένα φεµινισµό του 99%.

*Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες