Ο σύντροφος Ομάρ Χασάν βρέθηκε στη Συρία για να καταγράψει την πραγματικότητα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ για λογαριασμό της εφημερίδας Red Flag. Θα αναδημοσιεύουμε τις διαδοχικές ανταποκρίσεις του, αυτές που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από το elaliberta.gr, αλλά και επόμενες. Σε αυτά τα δύο κείμενα, περιγράφονται συναντήσεις με αγωνιστές-στριες της συριακής Αριστεράς.

«Αυτή η επα­νά­στα­ση μόλις άρ­χι­σε»: Μια συ­νά­ντη­ση με την Αρι­στε­ρά στη Δα­μα­σκό

«Αυτή η επα­νά­στα­ση μόλις άρ­χι­σε», λέει ο Φάντι, ένας άντρας γύρω στα 50, στα σκα­λο­πά­τια του Υπουρ­γεί­ου Παι­δεί­ας της Συ­ρί­ας. «Πρέ­πει να συ­νε­χί­σου­με να προ­χω­ρά­με μπρο­στά. Δεν θα τε­λειώ­σει μέχρι να κα­το­χυ­ρω­θούν τα δι­καιώ­μα­τα όλων». Βρί­σκο­μαι μαζί με πε­ρί­που 50 Σύ­ριους, οι οποί­οι δια­μαρ­τύ­ρο­νται για την κί­νη­ση της νέας κυ­βέρ­νη­σης, υπό την ηγε­σία της Χα­γιάτ Τα­χρίρ αλ-Σαμ (HTS), να με­τα­το­πί­σει το σχο­λι­κό πρό­γραμ­μα σπου­δών προς μια σε­χτα­ρι­στι­κή και συ­ντη­ρη­τι­κή ισλα­μι­στι­κή κο­σμο­θε­ω­ρία.

Όλοι συμ­φω­νούν ότι η προ­πα­γάν­δα υπέρ του Άσαντ που δια­πο­τί­ζει τα σχο­λι­κά βι­βλία πρέ­πει να αφαι­ρε­θεί. Όμως οι προ­τει­νό­με­νες με­ταρ­ρυθ­μί­σεις προ­χω­ρούν πα­ρα­πέ­ρα: κα­ταρ­γού­νται τα μα­θή­μα­τα για την εξέ­λι­ξη και τη θε­ω­ρία της Με­γά­λης Έκρη­ξης, κα­ταρ­γού­νται όλες οι αρ­νη­τι­κές ανα­φο­ρές στην Οθω­μα­νι­κή Αυ­το­κρα­το­ρία και αφαι­ρεί­ται κάθε ανα­φο­ρά στις διά­φο­ρες πο­λυ­θεϊ­στι­κές κοι­νό­τη­τες στην ιστο­ρία της Συ­ρί­ας. Οι αλ­λα­γές θα δι­δά­σκουν επί­σης στους μα­θη­τές της πρω­το­βάθ­μιας εκ­παί­δευ­σης ότι οι Χρι­στια­νοί και οι Εβραί­οι είναι «εκεί­νοι που έχα­σαν το δρόμο τους» από το Ισλάμ.

Το διά­ταγ­μα απορ­ρί­φθη­κε αμέ­σως από πολ­λούς, πολ­λούς Σύ­ριους. Τόσο πολύ που η κυ­βέρ­νη­ση ανα­γκά­στη­κε να πάρει πίσω τις αλ­λα­γές ακόμη και πριν από τη ση­με­ρι­νή δια­δή­λω­ση, που ση­μαί­νει ότι ήταν αρ­κε­τά μικρή. Ήταν όμως μια ση­μα­ντι­κή συ­γκέ­ντρω­ση, παρ’ όλα αυτά. Κα­ταρ­χάς, υπήρ­χαν πολλά μέσα ενη­μέ­ρω­σης πα­ρό­ντα, δί­νο­ντας στους αρι­στε­ρούς ακτι­βι­στές μια σπά­νια ευ­και­ρία να ακου­στεί η φωνή τους στον συ­ρια­κό λαό σχε­τι­κά με το όραμά τους για μια κοι­νω­νία χωρίς απο­κλει­σμούς και δί­καιη για όλους.

Πιο ση­μα­ντι­κή, ωστό­σο, ήταν η ευ­και­ρία για τους προ­ο­δευ­τι­κούς ακτι­βι­στές να συ­να­ντη­θούν με­τα­ξύ τους και να ανταλ­λά­ξουν ιδέες και σχέ­δια για το μέλ­λον. Υπήρ­χαν δύο κα­τη­γο­ρί­ες αν­θρώ­πων που συμ­με­τεί­χαν. Πολ­λοί ήταν βε­τε­ρά­νοι της αντί­στα­σης, ηλι­κί­ας 60 ετών και άνω, με­ρι­κοί από τους οποί­ους είχαν εκτί­σει μα­κρο­χρό­νιες ποι­νές φυ­λά­κι­σης για τις γεν­ναί­ες προ­σπά­θειές τους.

«Ήμουν αντι­πο­λι­τευό­με­νος ενα­ντί­ον του πα­τέ­ρα [Χάφεζ αλ-Άσαντ], ήμουν αντι­πο­λι­τευό­με­νος ενα­ντί­ον του γιου [Μπα­σάρ] και είμαι αντι­πο­λι­τευό­με­νος σή­με­ρα», λέει ένας χα­ρι­σμα­τι­κός ηλι­κιω­μέ­νος άν­δρας, ο οποί­ος τε­λι­κά αυ­το­προσ­διο­ρί­ζε­ται ως μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Ερ­γα­τι­κού Κόμ­μα­τος. Μου συ­στή­νε­ται η Χα­σί­μπα Αμπ­ντουλ­ραχ­μάν, μια ανε­ξάρ­τη­τη σο­σια­λί­στρια και φε­μι­νί­στρια συγ­γρα­φέ­ας, η οποία συμ­φω­νεί: «Δεν έχου­με κερ­δί­σει τί­πο­τα ακόμα, χρεια­ζό­μα­στε μια ισχυ­ρό­τε­ρη αρι­στε­ρά, σο­βα­ρά πο­λι­τι­κά κόμ­μα­τα για να εδραιώ­σου­με τα κε­κτη­μέ­να μας και να πιέ­σου­με για πε­ρισ­σό­τε­ρα».

Υπήρ­χε ένας με­γά­λος αριθ­μός νε­ό­τε­ρων ρι­ζο­σπα­στών που είχαν δρα­στη­ριο­ποι­η­θεί στις πρώ­τες ημέ­ρες της επα­νά­στα­σης του 2011 και πε­ρί­με­ναν απε­γνω­σμέ­να την ευ­και­ρία να βγουν ξανά στους δρό­μους. «Ήμα­σταν εκεί από την αρχή, και ακόμη και τα τε­λευ­ταία χρό­νια υπήρ­ξε κά­ποια ορ­γά­νω­ση που γι­νό­ταν πα­ρά­νο­μα», λέει ο Ντίμα, λο­γο­πα­θο­λό­γος στη Δα­μα­σκό.

Τους ρωτώ τι γνώμη έχουν για όσους λένε να κά­νουν υπο­μο­νή, να δώ­σουν χρόνο στη νέα κυ­βέρ­νη­ση. Ο Τάρεκ, μη­χα­νι­κός υπο­λο­γι­στών, πα­ρεμ­βαί­νει δυ­να­μι­κά: «Πώς μπο­ρού­με να τους δώ­σου­με πε­ρισ­σό­τε­ρο χρόνο; Κά­θι­σαν για δύο ώρες αυτή την εβδο­μά­δα και δη­μιούρ­γη­σαν αυτή την τρο­με­ρή με­ταρ­ρύθ­μι­ση του εκ­παι­δευ­τι­κού συ­στή­μα­τος. Αν τους αφή­σου­με ήσυ­χους, τι ζημιά θα κά­νουν αύριο;! Η πρώτη ευ­θύ­νη ενός πο­λί­τη είναι να θέτει την κυ­βέρ­νη­σή του προ των ευ­θυ­νών της».

Ο Ντίμα ξα­να­μπαί­νει στη συ­ζή­τη­ση: «Αλ­λά­ζουν την πο­λι­τι­κή και πε­ρι­μέ­νουν από εμάς να την απο­δε­χτού­με. Πού είναι η συμ­με­το­χή, πού είναι η δη­μο­κρα­τι­κή Συρία που μας έχουν υπο­σχε­θεί;»

Αυτοί οι άν­θρω­ποι είναι εντυ­πω­σια­κοί, αλλά είναι γύρω στα 30 και στις αρχές του 40. Όταν ρωτάω για την έλ­λει­ψη εκ­προ­σώ­πη­σης από τους φοι­τη­τές και τους νέους, μου λένε ότι η γενιά τους είναι πολύ νέα για να έχει βιώ­σει την επα­να­στα­τι­κή εποχή και έτσι είναι λι­γό­τε­ρο πο­λι­τι­κά στρα­τευ­μέ­νη. Προ­φα­νώς, ούτε οι χει­με­ρι­νές δια­κο­πές βοη­θούν.

Εν πάση πε­ρι­πτώ­σει, έχει πε­ρά­σει λι­γό­τε­ρο από ένας μήνας από την πτώση του Άσαντ και οι άν­θρω­ποι εξα­κο­λου­θούν να ανα­ζη­τούν τα βή­μα­τά τους. Πα­ρό­λα αυτά, υπήρ­ξε μια έκρη­ξη πο­λι­τι­κών συ­να­ντή­σε­ων και δρά­σε­ων. Ταυ­τό­χρο­να με τη δια­μαρ­τυ­ρία για την εκ­παί­δευ­ση, μια ομάδα πρώην κρα­του­μέ­νων δια­δή­λω­σε για να απαι­τή­σει δι­καιο­σύ­νη για όσους τους βα­σά­νι­σαν στη φυ­λα­κή. Κάθε μέρα, υπάρ­χουν συ­να­ντή­σεις και δρά­σεις που ορ­γα­νώ­νο­νται από σο­σια­λι­στές, φε­μι­νί­στριες, φι­λε­λεύ­θε­ρες ΜΚΟ, καλ­λι­τέ­χνες, τις οι­κο­γέ­νειες όσων εξα­φα­νί­στη­καν στο σύ­στη­μα φυ­λα­κών του Άσαντ και άλ­λους.

Δεν είναι όλα δια­σκέ­δα­ση και παι­γνί­δι. Κατά και­ρούς, οι προ­σπά­θειες αυτής της ανα­δυό­με­νης αρι­στε­ράς έχουν επι­κρι­θεί και απο­δο­κι­μα­στεί ευ­ρέ­ως. Εν μέρει, αυτό μπο­ρεί να οφεί­λε­ται σε αθώες πα­ρα­νο­ή­σεις σχε­τι­κά με τους στό­χους τους, επει­δή πολ­λοί συν­δέ­ουν τις έν­νοιες του κο­σμι­κού και του σο­σια­λι­σμού με το παλιό κα­θε­στώς. Αλλά υπάρ­χει και κάτι πιο κυ­νι­κό στο παι­χνί­δι – μια σο­βα­ρή προ­σπά­θεια των υπο­στη­ρι­κτών της HTS να απα­ξιώ­σουν οποια­δή­πο­τε αντι­πο­λί­τευ­ση ως φε­λούλ («υπο­λείμ­μα­τα» του πα­λαιού κα­θε­στώ­τος). Ο Ντίμα γε­λά­ει όταν το επι­ση­μαί­νω αυτό: «Με τί­πο­τα, είναι ακρι­βώς το αντί­θε­το. Άν­θρω­ποι που ξέρω και ήταν τε­λεί­ως γλεί­φτες του Άσαντ είναι τώρα με­ρι­κοί από τους με­γα­λύ­τε­ρους υπο­στη­ρι­κτές της HTS».

Η Χάλλα, μέλος του Επα­να­στα­τι­κού Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος (ΕΑΡ) της Συ­ρί­ας, έκανε μια σχε­τι­κή ανα­φο­ρά όταν συ­να­ντη­θή­κα­με για καφέ χθες. «Μας απο­κα­λούν φε­λούλ, αλλά στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα η HTS έχει εν­σω­μα­τώ­σει μια σειρά από προ­σω­πι­κό­τη­τες του πα­λιού κα­θε­στώ­τος». Αυτό ισχύ­ει ιδιαί­τε­ρα όσον αφορά την οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή: ο νέος διοι­κη­τής της κε­ντρι­κής τρά­πε­ζας ήταν ανα­πλη­ρω­τής επί Άσαντ.

Άλλα ηγε­τι­κά στε­λέ­χη του οι­κο­νο­μι­κού επι­τε­λεί­ου του Άσαντ, που είναι γνω­στό για την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση των πά­ντων και την πε­ρι­κο­πή όσο το δυ­να­τόν πε­ρισ­σό­τε­ρων επι­δο­τή­σε­ων, έχουν επι­λε­γεί για να δια­δρα­μα­τί­σουν ση­μα­ντι­κούς ρό­λους. Η HTS το κάνει αυτό για να ση­μα­το­δο­τή­σει τη δέ­σμευ­σή της να παί­ξει με τους κα­νό­νες του κα­πι­τα­λι­στι­κού συ­στή­μα­τος. Η Χάλλα εξη­γεί επί­σης πώς, σε ολό­κλη­ρη τη χώρα, ένας αριθ­μός πρώην μελών του κα­θε­στώ­τος και γρα­φειο­κρα­τών έχουν στρέ­ψει την αφο­σί­ω­σή τους στην HTS, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ανώ­τα­της ηγε­σί­ας πολ­λών συν­δι­κα­λι­στι­κών και φοι­τη­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων.

Είναι νωρίς ακόμα, αλλά κά­ποιοι έχουν ήδη αρ­χί­σει να ορ­γα­νώ­νο­νται ενά­ντια στη νέα εξου­σία. Οι πυ­ρο­σβέ­στες στη Δα­μα­σκό απήρ­γη­σαν αφού απο­λύ­θη­καν και αντι­κα­τα­στά­θη­καν με άτομα από το Ίντλιμπ, κερ­δί­ζο­ντας την υπό­σχε­ση ότι θα επα­να­προ­σλη­φθούν αρ­γό­τε­ρα. Το συν­δι­κά­το των δι­κη­γό­ρων δέ­χτη­κε επί­θε­ση μετά την επ’ αό­ρι­στον απα­γό­ρευ­ση ερ­γα­σί­ας των δι­κη­γό­ρων της Δα­μα­σκού και τώρα γί­νε­ται λόγος για τη δη­μιουρ­γία ανε­ξάρ­τη­του συν­δι­κά­του. Η επα­να­λει­τουρ­γία των σχο­λεί­ων και των πα­νε­πι­στη­μί­ων σε λίγες εβδο­μά­δες θα μπο­ρού­σε επί­σης να δη­μιουρ­γή­σει νέες δυ­να­τό­τη­τες αντί­στα­σης.

Στο τέλος της συ­γκέ­ντρω­σης για την εκ­παί­δευ­ση, κά­ποιος έκανε μια ανα­κοί­νω­ση σχε­τι­κά με μια ορ­γα­νω­τι­κή συ­νά­ντη­ση που είχε προ­γραμ­μα­τι­στεί για αρ­γό­τε­ρα την ίδια μέρα, τη δεύ­τε­ρη συ­νά­ντη­ση μιας νέας ομά­δας που ονο­μά­ζε­ται Συ­ρια­κό Δη­μο­κρα­τι­κό Κί­νη­μα. Πραγ­μα­το­ποιεί­ται σε μια σπη­λαιώ­δη κα­φε­τέ­ρια που μου λένε ότι είναι ιστο­ρι­κό στέκι της αρι­στε­ράς. Προ­σπερ­νά­με μια κλα­σι­κή σκηνή με γε­ρα­σμέ­νους ηλι­κιω­μέ­νους άν­δρες που παί­ζουν χαρ­τιά και τάβλι και παίρ­νου­με τις θέ­σεις μας στην αί­θου­σα που βρί­σκε­ται πιο πέρα. Ένας άντρας, ο οποί­ος, όπως έμαθα στη συ­νέ­χεια, έχει πε­ρά­σει δε­κα­έ­ξι χρό­νια σε ένα από τα μπου­ντρού­μια του Άσαντ, πε­ριέ­γρα­ψε πολύ όμορ­φα την κα­τά­στα­ση: «Σύ­ντρο­φοι, ζούμε μια ιστο­ρι­κή στιγ­μή και έχου­με μια χρυσή ευ­και­ρία να δια­μορ­φώ­σου­με το μέλ­λον της χώρας μας. Ας δου­λέ­ψου­με σο­βα­ρά».

Αυτό που ακο­λου­θεί είναι τόσο οι­κείο όσο και ασυ­νή­θι­στο, καθώς 55 άν­θρω­ποι επε­ξερ­γά­ζο­νται ένα πρό­γραμ­μα πάνω στο οποίο θα οι­κο­δο­μη­θεί ένα προ­ο­δευ­τι­κό μέ­τω­πο πα­ρέμ­βα­σης στη συ­ρια­κή πο­λι­τι­κή. Υπάρ­χει ανα­πό­φευ­κτα μια μικρή συ­ζή­τη­ση για δευ­τε­ρεύ­ο­ντα και ση­μα­σιο­λο­γι­κά ζη­τή­μα­τα. Όλοι όμως είναι απο­λύ­τως σο­βα­ροί στην προ­σπά­θεια να πε­τύ­χει αυτό το εγ­χεί­ρη­μα και να θε­με­λιω­θεί η ομάδα σε στέ­ρεα πο­λι­τι­κά θε­μέ­λια. Υπάρ­χει ευ­ρεία συ­ναί­νε­ση σχε­τι­κά με την έμ­φα­ση στα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών, την ενα­ντί­ω­ση στην κα­το­χή της συ­ρια­κής γης από το Ισ­ρα­ήλ και την προ­σπά­θεια για τη συμ­με­το­χή πε­ρισ­σό­τε­ρων νέων στο κί­νη­μα.

Ο Αμπ­ντουλ­λάχ, ένας ηλι­κιω­μέ­νος άν­δρας που με­τέ­φρα­σε στα αρα­βι­κά το βι­βλίο της Ζερ­μέν Γκριρ, Η γυ­ναί­κα ευ­νού­χος, ανα­φέ­ρει την ανά­γκη να προ­στε­θεί μια ενό­τη­τα για τα δι­καιώ­μα­τα των Κούρ­δων, δε­δο­μέ­νων των συ­νε­χι­ζό­με­νων επι­θέ­σε­ων ενα­ντί­ον τους από πο­λι­το­φυ­λα­κές που πρό­σκει­νται στην Τουρ­κία. Βρί­σκει κά­ποια υπο­στή­ρι­ξη, ιδίως από το ΕΑΡ, αλλά δεν φαί­νε­ται να υπάρ­χει ομο­φω­νία. Υπάρ­χει μια μακρά ιστο­ρία σο­βι­νι­σμού απέ­να­ντι στους Κούρ­δους στη Συρία, και προ­φα­νώς υπάρ­χει ακόμα δου­λειά που πρέ­πει να γίνει σε αυτό το μέ­τω­πο.

Αν κάτι έλει­πε από τη συ­ζή­τη­ση, αυτό ήταν η εστί­α­ση στις οι­κο­νο­μι­κές αδι­κί­ες. Η Χάλλα με είχε προει­δο­ποι­ή­σει προη­γου­μέ­νως για τον κίν­δυ­νο η Αρι­στε­ρά να κα­τα­γρα­φεί απλώς ως εκ­πρό­σω­πος των μειο­νο­τή­των. «Φυ­σι­κά πρέ­πει να υπε­ρα­σπι­στού­με τα δι­καιώ­μα­τά τους, αλλά πρέ­πει επί­σης να μι­λή­σου­με με κα­θο­λι­κούς όρους, να προ­ω­θή­σου­με οι­κο­νο­μι­κά αι­τή­μα­τα που μπο­ρούν να απευ­θυν­θούν σε ερ­γα­ζό­με­νους από όλες τις θρη­σκευ­τι­κές ομά­δες». Δε­δο­μέ­νου ότι το Πα­ρα­τη­ρη­τή­ριο Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των ανέ­φε­ρε ότι πάνω από το 90% των Σύρων ζού­σαν κάτω από το όριο της φτώ­χειας στα τέλη του 2023, δεν μπορώ παρά να συμ­φω­νή­σω.

Πα­ρό­λα αυτά, είναι μια θαυ­μά­σια εμπει­ρία να κά­θε­σαι σε ένα δω­μά­τιο με αν­θρώ­πους που πει­ρα­μα­τί­ζο­νται για πρώτη φορά με την ανοι­χτή δη­μο­κρα­τι­κή ορ­γά­νω­ση. Υπάρ­χει κάτι λίγο μα­γι­κό στο χρυσό φως που μπαί­νει από τα πα­ρά­θυ­ρα, στην ομί­χλη που δη­μιουρ­γεί­ται από το ευ­ρέ­ως δια­δε­δο­μέ­νο κά­πνι­σμα, και στο πάθος των συ­ντρό­φων που λένε τη γνώμη τους, κα­τα­σκευά­ζο­ντας μια ση­μα­ντι­κή συλ­λο­γι­κή πλατ­φόρ­μα, ανοι­χτά, μετά από 54 χρό­νια δι­κτα­το­ρί­ας.

Το αυ­ρια­νό πρό­γραμ­μα των εκ­δη­λώ­σε­ων πε­ρι­λαμ­βά­νει μια δη­μό­σια συ­νά­ντη­ση του ΕΑΡ που υπο­στη­ρί­ζει ότι η απο­μά­κρυν­ση του επι­κε­φα­λής ενός κα­θε­στώ­τος δεν είναι σε καμία πε­ρί­πτω­ση αρ­κε­τή για να εγ­γυ­η­θεί μια διαρ­κή, προ­ο­δευ­τι­κή αλ­λα­γή. Σε ένα εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κό μέρος της πόλης, θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί διά­λε­ξη για το οι­κο­νο­μι­κό μέλ­λον της Συ­ρί­ας με τη συμ­με­το­χή γνω­στών δια­νο­ου­μέ­νων της αντι­πο­λί­τευ­σης και προ­βο­λή ντο­κι­μα­ντέρ για τη ζωή και τον ακτι­βι­σμό του Σύ­ριου αναρ­χι­κού Γιασ­σίν αλ-Χατζ Σάλεχ. Και αυτά είναι μόνο όσα έμαθα. Πι­θα­νό­τα­τα, υπάρ­χουν πολλά πε­ρισ­σό­τε­ρα.

Σί­γου­ρα θα υπάρ­ξουν τε­ρά­στιες προ­κλή­σεις και πολ­λές συ­ζη­τή­σεις μπρο­στά μας, αλλά η Αρι­στε­ρά έχει μπει για τα καλά στη μάχη για το μέλ­λον της Συ­ρί­ας.

Στη Δα­μα­σκό η αρι­στε­ρά συ­νε­χί­ζει να ορ­γα­νώ­νε­ται

«Οι εκτε­λέ­σεις και οι τυ­φλές δο­λο­φο­νί­ες [έχουν γίνει] κα­θη­με­ρι­νό φαι­νό­με­νο. Με­τα­ξύ των πε­ριο­χών που επλή­γη­σαν πε­ρισ­σό­τε­ρο, οι επαρ­χί­ες Χάμα και Χομς ήταν στο επί­κε­ντρο αυτών των εγκλη­μά­των ... ακο­λου­θού­με­νες από τις συ­ρια­κές ακτές, ιδίως στη Λα­τά­κεια και την Ταρ­τούς». Αυτές οι ανα­τρι­χια­στι­κές γραμ­μές προ­έρ­χο­νται από ένα δελ­τίο του Συ­ρια­κού Πα­ρα­τη­ρη­τη­ρί­ου Αν­θρω­πί­νων Δι­καιω­μά­των που δη­μο­σιεύ­θη­κε στις 3 Ια­νουα­ρί­ου.

Είναι μια σκλη­ρή υπεν­θύ­μι­ση ότι η κα­τά­στα­ση στη Δα­μα­σκό, όπου επι­κρα­τεί στα­θε­ρό­τη­τα και το δι­καί­ω­μα στην ει­ρη­νι­κή δια­μαρ­τυ­ρία και συ­γκέ­ντρω­ση είναι αρ­κε­τά αδιαμ­φι­σβή­τη­το, δεν είναι η εμπει­ρία όλων των Σύ­ριων αυτή τη στιγ­μή.

Πλάνα και ανα­φο­ρές από την τε­τρα­ή­με­ρη πο­λιορ­κία της πόλης Χιρ­μπέτ αλ-Μα­’άζ­ζα έγι­ναν viral τις ημέ­ρες πριν από τα Χρι­στού­γεν­να. Η Χα­γιάτ Τα­χρίρ αλ Σαμ (HTS) είχε υπο­βά­λει τους κα­τοί­κους της σε κα­θη­με­ρι­νές έρευ­νες, πα­ρε­νο­χλή­σεις και ανα­κρί­σεις. Τε­λι­κά ο απο­κλει­σμός άρ­θη­κε, αλλά μόνο αφού ένας εντε­λώς απο­λί­τι­κος υπάλ­λη­λος της κρα­τι­κής εται­ρεί­ας ηλε­κτρι­σμού βρέ­θη­κε πυ­ρο­βο­λη­μέ­νος στο σπίτι του.

Εν τω με­τα­ξύ, στη Χομς, οι κά­τοι­κοι υπο­βάλ­λο­νται σε έρευ­νες πόρ­τα-πόρ­τα από ένο­πλους μα­χη­τές της HTS. Οι πιο τρο­μα­κτι­κές φήμες για το τι συ­νέ­βαι­νε δια­δό­θη­καν γρή­γο­ρα, με­ρι­κές από τις οποί­ες επι­βε­βαιώ­θη­καν σε μια ορι­στι­κή δή­λω­ση που εξέ­δω­σε η ομάδα Ει­ρή­νης των Πο­λι­τών της Χομς. Με προ­σε­κτι­κή και εκλε­πτυ­σμέ­νη γλώσ­σα, απο­δέ­χτη­καν την αρχή της επι­χεί­ρη­σης, που είναι η σύλ­λη­ψη και η τι­μω­ρία ανώ­τε­ρων στε­λε­χών του κα­θε­στώ­τος Άσαντ, αλλά κα­τα­δί­κα­σαν τη σκλη­ρή εφαρ­μο­γή της.

Πε­ριέ­γρα­ψαν πε­ρι­στα­τι­κά αυ­θαί­ρε­της κα­τα­στρο­φής πε­ριου­σιών, σω­μα­τι­κές και λε­κτι­κές επι­θέ­σεις ενα­ντί­ον πο­λι­τών, εξα­να­γκα­σμό αν­θρώ­πων να γα­βγί­ζουν σαν σκυ­λιά, πα­ρε­νό­χλη­ση ορι­σμέ­νων γυ­ναι­κών που δεν φο­ρού­σαν χι­τζάμπ, συλ­λή­ψεις χωρίς εξη­γή­σεις ή δυ­να­τό­τη­τα έφε­σης και ανά­πτυ­ξη αρ­μά­των μάχης σε πε­ριο­χές με άμαχο πλη­θυ­σμό.

Οι ιστο­ρί­ες αυτών των αι­σχών δια­δί­δο­νται σε όλη τη Συρία κυ­ρί­ως μέσω του Facebook, το οποίο έχω πα­ρα­τη­ρή­σει ότι δεν πα­ρα­κω­λύ­ε­ται από την ίδια λο­γο­κρι­σία που υπάρ­χει για τους αγ­γλό­φω­νους ακτι­βι­στές σε άλλες πλατ­φόρ­μες. Οι αναρ­τή­σεις που γρά­φο­νται στα αρα­βι­κά λαμ­βά­νουν συ­νή­θως εκα­το­ντά­δες αν όχι χι­λιά­δες αντι­δρά­σεις, ακο­λου­θού­με­νες από έντο­νη συ­ζή­τη­ση στην ενό­τη­τα των σχο­λί­ων.

Κατά και­ρούς, οι συ­ζη­τή­σεις αυτές μπο­ρεί να κα­τα­λή­ξουν σε σε­χτα­ρι­στι­κά μο­τί­βα και εκ­φρά­σεις. Η Συρία έχει τε­ρά­στιες πε­ρι­φε­ρεια­κές δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στις οι­κο­νο­μι­κές συν­θή­κες, την εθνο­τι­κή και θρη­σκευ­τι­κή σύν­θε­ση, τις γλώσ­σες και τις προ­φο­ρές. Το παλιό κα­θε­στώς έθετε επι­δέ­ξια ομά­δες αντι­μέ­τω­πες με­τα­ξύ τους για να διευ­ρύ­νει τα κέρδη και την εξου­σία του.

Για πα­ρά­δειγ­μα, είναι ευ­ρέ­ως κα­τα­νοη­τό, τόσο στο εξω­τε­ρι­κό όσο και στο εσω­τε­ρι­κό της ίδιας της Συ­ρί­ας, ότι η δυ­να­στεία Άσαντ ήταν μια σε­χτα­ρι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση των Αλά­ουι. Υπάρ­χει ένα στοι­χείο αλή­θειας σε αυτό, καθώς πολ­λές θέ­σεις-κλει­διά στο κρά­τος και στους δη­μό­σιους ορ­γα­νι­σμούς δό­θη­καν σε συ­νερ­γά­τες της οι­κο­γέ­νειας Άσαντ και σε άτομα από την κοι­νό­τη­τά της. Αυτό έτει­νε στη συ­νέ­χεια να δια­χέ­ε­ται προς τα κάτω με τη μορφή νε­πο­τι­στι­κών πρα­κτι­κών προ­σλή­ψε­ων κ.ο.κ., γε­γο­νός που με τη σειρά του οδή­γη­σε σε εχθρό­τη­τα από άλλες κοι­νό­τη­τες προς τους Αλά­ουι.

Ενώ οι κο­ρυ­φαί­οι ηγέ­τες της με­τα­βα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης έχουν φρο­ντί­σει να απο­φύ­γουν να πουν οτι­δή­πο­τε ρητά μι­σαλ­λό­δο­ξο, τα στε­λέ­χη και οι υπο­στη­ρι­κτές τους ήταν λι­γό­τε­ρο συ­γκρα­τη­μέ­νοι. Οι εκ­κλή­σεις για «κά­θαρ­ση» της Συ­ρί­ας από τους υπο­στη­ρι­κτές του προη­γού­με­νου κα­θε­στώ­τος μπο­ρεί με­ρι­κές φορές να απο­τε­λούν κώ­δι­κα για ευ­ρύ­τε­ρες επι­θέ­σεις κατά της κοι­νό­τη­τας των Αλά­ουι.

Όμως ο Νουρ, ένας νε­α­ρός σύ­ντρο­φος του Συ­ρια­κού Επα­να­στα­τι­κού Αρι­στε­ρού Ρεύ­μα­τος (ΕΑΡ), έχει δια­φο­ρε­τι­κή άποψη: «Ο κό­σμος μι­λά­ει σαν το κα­θε­στώς Άσαντ να κα­θο­ρί­ζε­ται από τον θρη­σκευ­τι­κό σε­χτα­ρι­σμό του, αλλά αυτό είναι λάθος∙ η μόνη θρη­σκευ­τι­κή του δέ­σμευ­ση ήταν ο πλού­τος». Αυτό είναι ένα ση­μα­ντι­κό ση­μείο. Οι πιο συ­νε­πείς υπο­στη­ρι­κτές του Άσαντ ήταν η σε με­γά­λο βαθμό σου­νι­τι­κή αστι­κή τάξη της Δα­μα­σκού. Υπάρ­χουν τε­ρά­στιες οι­κο­νο­μι­κές, κοι­νω­νι­κές και πο­λι­τι­κές διαι­ρέ­σεις εντός της κοι­νό­τη­τας των Αλά­ουι, όπως και με όλες τις άλλες. Έγι­ναν πολ­λές θαρ­ρα­λέ­ες προ­σπά­θειες για την ορ­γά­νω­ση της αντί­στα­σης ενά­ντια στο κα­θε­στώς από τους ίδιους τους Αλα­ουί­τες, και η Αρι­στε­ρά δια­θέ­τει προ­σω­πι­κό­τη­τες από αυτή την κοι­νό­τη­τα που απέρ­ρι­ψαν το κα­θε­στώς για τους ίδιους λό­γους με όλους τους άλ­λους.

Έκανε αυτά τα σχό­λια σε μια ανοι­χτή εκ­δή­λω­ση του ΕΑΡ, σε ένα σχε­τι­κά κα­θα­ρό προ­ά­στιο της Δα­μα­σκού, τη Σα­χνά­για. Ήταν ένα νε­α­νι­κό και δυ­να­μι­κό πλή­θος, με τις γυ­ναί­κες να απο­τε­λούν μια μικρή πλειο­ψη­φία των 35 πα­ρό­ντων. Ο Νουρ ξε­κί­νη­σε τη δια­δι­κα­σία, εξη­γώ­ντας ότι ήταν η πρώτη δη­μό­σια συ­νά­ντη­ση που πραγ­μα­το­ποί­η­σε η ομάδα μετά την πτώση του κα­θε­στώ­τος. Η συ­νά­ντη­ση πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο πίσω δω­μά­τιο ενός σπι­τιού που είχε χρη­σι­μο­ποι­η­θεί για πα­ρά­νο­μες συ­να­ντή­σεις κατά τη διάρ­κεια των χρό­νων της δι­κτα­το­ρί­ας.

Η Βρε­τα­νί­δα σο­σια­λί­στρια και γνώ­στρια των θε­μά­των της Μέσης Ανα­το­λής Anne Alexander μί­λη­σε στο ακρο­α­τή­ριο για τα δι­δάγ­μα­τα από την Αρα­βι­κή Άνοι­ξη, με το πρό­σω­πό της να προ­βάλ­λε­ται σε μια οθόνη από χαρ­τό­νι.

Αρ­γό­τε­ρα, πα­ρα­κο­λού­θη­σα μια συ­νά­ντη­ση που διορ­γά­νω­σε η Ομάδα Γυ­ναι­κών της Νισ­σάν στο Κοι­νω­νι­κό Φό­ρουμ της Τζα­ρα­μά­να, το οποίο προη­γου­μέ­νως ήταν το το­πι­κό αρ­χη­γείο του κυ­βερ­νώ­ντος Συ­ρια­κού Κόμ­μα­τος Μπάαθ. Μου είπαν ότι η ίδια η Τζα­ρα­μά­να είναι ένα εν­δια­φέ­ρον μέρος της Δα­μα­σκού, με μια δυ­να­μι­κή εναλ­λα­κτι­κή υπο­κουλ­τού­ρα και μια πιο φι­λε­λεύ­θε­ρη στάση απέ­να­ντι στις σχέ­σεις και τα δι­καιώ­μα­τα των γυ­ναι­κών. Αυτή τη νύχτα, πε­ρί­που 100 άτομα, πολύ με­γα­λύ­τε­ρα σε ηλι­κία και με πε­ρισ­σό­τε­ρους άν­δρες από την προη­γού­με­νη συ­νά­ντη­ση, εμ­φα­νί­στη­καν για μια συ­ζή­τη­ση που απο­δεί­χθη­κε ότι ήταν αρ­κε­τά εξει­δι­κευ­μέ­νη σχε­τι­κά με τη μα­κρο­οι­κο­νο­μι­κή πο­λι­τι­κή στη Συρία.

Ήταν σαφές, ωστό­σο, ότι οι συμ­με­τέ­χο­ντες και στις δύο εκ­δη­λώ­σεις εν­δια­φέ­ρο­νταν πολύ πε­ρισ­σό­τε­ρο να συ­ζη­τή­σουν συ­γκε­κρι­μέ­νες προ­ο­πτι­κές και προ­τά­σεις παρά ιστο­ρι­κά και θε­ω­ρη­τι­κά ζη­τή­μα­τα. Στις πε­ρι­πτώ­σεις που οι ομι­λί­ες είχαν μια κάπως αφη­ρη­μέ­νη διά­στα­ση, ει­δι­κά στην Τζα­ρα­μά­να, τα μέλη του ακρο­α­τη­ρί­ου ήθε­λαν να μά­θουν πώς να προ­χω­ρή­σουν τον αγώνα για κοι­νω­νι­κή και οι­κο­νο­μι­κή δι­καιο­σύ­νη στη Συρία σή­με­ρα.

Και στις δύο συ­να­ντή­σεις υπήρ­ξαν επα­νει­λημ­μέ­να πα­ρά­πο­να ότι δεν υπήρ­ξε καμία αλ­λα­γή στην προ­σέγ­γι­ση της λήψης απο­φά­σε­ων σε σχέση με το πα­λαιό κα­θε­στώς. «Μπο­ρού­με να κα­θό­μα­στε εδώ και να μι­λά­με για ό,τι θα θέ­λα­με, αλλά δεν μας ακού­νε», πα­ρα­πο­νέ­θη­κε ένας άν­δρας στη Τζα­ρα­μά­να. «Πώς θα το αλ­λά­ξου­με αυτό;» Ένας νε­α­ρός ρι­ζο­σπά­στης απά­ντη­σε επι­χει­ρη­μα­το­λο­γώ­ντας δυ­να­μι­κά, αν και αι­σιό­δο­ξα, υπέρ μιας γε­νι­κής απερ­γί­ας: «Είναι ο μόνος τρό­πος να τους ανα­γκά­σου­με να μας ακού­σουν».

Στη Σα­χνά­για, οι πα­ρευ­ρι­σκό­με­νοι εξέ­φρα­σαν πα­ρό­μοιες ανη­συ­χί­ες: «Χρειά­ζο­νται πραγ­μα­τι­κά 3-4 χρό­νια για να γρά­ψουν ένα σύ­νταγ­μα ή είναι απλώς μια τα­κτι­κή για να κα­θυ­στε­ρή­σουν μέχρι να απο­κτή­σουν όλη την εξου­σία;», ρώ­τη­σε κά­ποιος. Ένας άλλος υπέ­δει­ξε τον ελέ­φα­ντα στο δω­μά­τιο: «Πώς θα κι­νη­το­ποι­η­θού­με για να υπε­ρα­σπι­στού­με τα δι­καιώ­μα­τά μας χωρίς να προ­κα­λέ­σου­με έναν νέο εμ­φύ­λιο πό­λε­μο;». Δεν υπάρ­χουν εύ­κο­λες απα­ντή­σεις.

Η Alexander τό­νι­σε την ανά­γκη να οι­κο­δο­μη­θούν και να ενι­σχυ­θούν ανε­ξάρ­τη­τα συν­δι­κά­τα που μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν τη δύ­να­μή τους στους τό­πους πα­ρα­γω­γής για να επι­βά­λουν όρια σε αστι­κές δυ­νά­μεις όπως η HTS. Ένα τέ­τοιο εγ­χεί­ρη­μα ξε­περ­νά κατά πολύ τις δυ­να­τό­τη­τες αυτής της μι­κρής ομά­δας νέων επα­να­στα­τών σε αυτό το στά­διο, αλλά βο­ή­θη­σε στο να δεί­ξει το δρόμο προς τα εμπρός.

Γρή­γο­ρα χα­ράσ­σο­νται γραμ­μές με­τα­ξύ των υπο­στη­ρι­κτών και των αντι­πά­λων της νέας κυ­βέρ­νη­σης. Προς το παρόν, οι επι­κρι­τές της βρί­σκο­νται κατά κύριο λόγο στο πε­ρι­θώ­ριο, αντι­δρώ­ντας σε συ­γκε­κρι­μέ­να πε­ρι­στα­τι­κά και πο­λι­τι­κές χωρίς να κα­θο­ρί­ζουν την ατζέ­ντα. Αγω­νί­ζο­νται να δη­μιουρ­γή­σουν θε­σμούς και χώ­ρους που θα τους επι­τρέ­ψουν να σκε­φτούν, να ορ­γα­νω­θούν και να αντι­στα­θούν συλ­λο­γι­κά.

Από την άλλη πλευ­ρά, η HTS εκ­με­ταλ­λεύ­ε­ται πλή­ρως τη θέση της ως η μόνη εθνι­κά ορ­γα­νω­μέ­νη δύ­να­μη στη Συρία. Η δια­κυ­βέρ­νη­ση στο Ίντλιμπ της έδωσε χρόνο και χώρο για να πα­γιώ­σει τον πο­λι­τι­κό και στρα­τιω­τι­κό μη­χα­νι­σμό της, υπο­βοη­θού­με­νη από εκτε­τα­μέ­νη ξένη χρη­μα­το­δό­τη­ση. Οι ηγέ­τες της είναι έξυ­πνοι και δο­κι­μα­σμέ­νοι στη μάχη και μα­θαί­νουν να απο­λαμ­βά­νουν το γε­γο­νός ότι βρί­σκο­νται στο τι­μό­νι του συ­ρια­κού κρά­τους, ενώ ταυ­τό­χρο­να φλερ­τά­ρουν με το πα­γκό­σμιο κε­φά­λαιο.

Για να δι­καιο­λο­γή­σουν τη μο­νο­με­ρή ανά­λη­ψη της εξου­σί­ας από την ίδια, η HTS χρη­σι­μο­ποιεί το σύν­θη­μα: «Αυτοί που απε­λευ­θέ­ρω­σαν, πρέ­πει να παίρ­νουν και τις απο­φά­σεις». Θα ήταν ψέμα να πούμε ότι αυτό το επι­χεί­ρη­μα, όσο αντι­δη­μο­κρα­τι­κό κι αν είναι, δεν έχει καμία απή­χη­ση στο ευ­ρύ­τε­ρο συ­ρια­κό κοινό. Αλλά το αντι­δρα­στι­κό πρό­γραμ­μα της HTS –και οι βί­αιες, αντε­πα­να­στα­τι­κές ενέρ­γειες πολ­λών ηγε­τών της κατά τη διάρ­κεια του εμ­φυ­λί­ου πο­λέ­μου και της βα­σι­λεί­ας της στο Ίντλιμπ– έχουν ως απο­τέ­λε­σμα πολ­λοί να πα­ρα­μέ­νουν επι­φυ­λα­κτι­κοί.

Προς το παρόν, η πλειο­νό­τη­τα των Σύ­ριων πα­ρα­κο­λου­θεί και πε­ρι­μέ­νει να δει τι θα επα­κο­λου­θή­σει, πρό­θυ­μη να δώσει μια ευ­και­ρία στη νέα κυ­βέρ­νη­ση. Αλλά αυτό μπο­ρεί να αλ­λά­ξει ανά πάσα στιγ­μή, με αφορ­μή μια υπερ­βο­λή ή κά­ποια άλλη κρίση. Η με­τά­βα­ση από μια 54χρο­νη δι­κτα­το­ρία θα πάρει μήνες, αν όχι χρό­νια, για να ξε­δι­πλω­θεί, και θα υπάρ­ξουν πολ­λές με­τα­το­πί­σεις στη δυ­να­μι­κή και στην ισορ­ρο­πία δυ­νά­με­ων.

Καθώς φεύ­γου­με από τη συ­νά­ντη­ση στην Τζα­ρα­μά­να, η συ­νο­δός μου, μία έμπει­ρη δη­μο­σιο­γρά­φος που έχει αφο­σιω­θεί στις προ­σπά­θειες δη­μο­κρα­τι­κής ορ­γά­νω­σης, φαί­νε­ται λίγο στε­νο­χω­ρη­μέ­νη. Με ρω­τά­ει τι πι­στεύω ότι θα συμ­βεί στη Συρία. Της λέω ότι δεν έχω ιδέα, αλλά αυτό είναι θε­τι­κό από μόνο του. Υπό τον Άσαντ, ήταν σί­γου­ρη η διαρ­κής δυ­στυ­χία.

*Με­τά­φρα­ση elaliberta.gr

Τα πρω­τό­τυ­πα κεί­με­να στα αγ­γλι­κά: 

https://​redflag.​org.​au/​article/​this-​revolution-​is-​just-​getting-​started-​a...

https://​redflag.​org.​au/​article/​in-​damascus-​leftists-​continue-​to-​organise