Το Ισραήλ πρώτο σε συμμετοχές, με 33 επιχειρήσεις και φορείς, στη φετινή έκθεση πολεμικού εξοπλισμού DEFEA, 6-8 Μαΐου στο Metropolitan Expo ● Παρόντες 436 εκθέτες από 37 χώρες, ανάμεσά τους και οι μεγάλοι νυν και επίδοξοι προμηθευτές του ελληνικού εξοπλιστικού σχεδίου των 25,8 δισ. αλλά και του ευρωπαϊκού ReArm Europe, των 800 δισ. ευρώ ● Πρωτοβουλία ενάντια στη διοργάνωση, με αιχμή την ισραηλινή προνομιακή παρουσία εν μέσω γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστινίων
Εντυπωσιακή είναι η συμμετοχή στη διεθνή έκθεση πολεμικού εξοπλισμού που διοργανώνεται για τρίτη χρονιά στη χώρα μας από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) και την εταιρεία Rota στο Metropolitan Expo (αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», Σπάτα) 6-8 Μαΐου.
Η έκθεση DEFEA 2025, που γίνεται «με την αιγίδα και αρωγή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας», όπως τονίζουν οι διοργανωτές, έχει προσελκύσει φέτος 436 εκθέτες από 37 χώρες, θα φιλοξενήσει περίπτερα 18 χωρών, παραγωγών οπλικών συστημάτων, και θα την επισκεφτούν αντιπροσωπείες από 45 χώρες. Η «αιγίδα» δεν είναι τυπική, καθώς την τελετή έναρξής της οργανώνει το ίδιο το υπουργείο Αμυνας, ενώ το πρώτο event του τριημέρου είναι συζήτηση του υπουργού Νίκου Δένδια με τον δημοσιογράφο Βασίλη Νέδο.
Είναι προφανές ότι μαγνήτης της αυξημένης συμμετοχής στην εκθεσιακή «Διεθνή του Πολέμου» είναι το 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα των 25,8 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και εξειδίκευσε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Νίκος Δένδιας.
Παρότι οι διεθνείς εκθέσεις του είδους δεν είναι ακριβώς ένα «παζάρι αγοράς όπλων» και αποτελούν κυρίως πεδίο δημοσίων σχέσεων των μεγάλων πολεμικών βιομηχανιών και των δορυφορικών υπεργολάβων τους, η παρουσία τους στην Αθήνα φανερώνει ότι η μετάβαση της Ε.Ε. και της Ελλάδας στην «πολεμική οικονομία» έχει ανοίξει ορέξεις σε νυν και επίδοξους «στρατηγικούς εταίρους», ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του ευρωπαϊκού σχεδίου των 800 δισ. ευρώ ReArm Europe.
Φονικά προϊόντα
Στην DEFEA 2025 μετράμε 33 συμμετοχές κρατικών και ιδιωτικών εταιρειών από την πιο στρατιωτικοποιημένη οικονομία του κόσμου, το Ισραήλ, που άλλωστε φροντίζει να «διαφημίζει» περήφανα τα φονικά πολεμικά προϊόντα του ακόμα και μέσω της γενοκτονίας εις βάρος των Παλαιστινίων.
Ανάμεσα στις συμμετέχουσες ισραηλινές εταιρείες είναι και η Israel Aerospace Industries και η Rafael Advanced Defence Systems, που προαλείφονται για την προμήθεια του λεγόμενου «σιδερένιου θόλου» στο Αιγαίο ή «Ασπίδα του Αχιλλέα» κατά την εγχώρια... φολκλορική ονομασία, με την κατασκευή των βαλλιστικών και αντιαεροπορικών συστημάτων David’s Sling & SPYDER και BARAK-MX, ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Και μάλιστα με απευθείας ανάθεση, όπως έχει αποκαλύψει η εφημερίδα μας (βλέπε ρεπορτάζ του Κώστα Αλατζά στην «Εφ.Συν.» 25/2/2025).
Στη λίστα των διεθνών συμμετοχών στην Defea 2025 το πρώτο Ισραήλ ακολουθείται από τις ΗΠΑ με 27 συμμετοχές πολυεθνικών εξοπλιστικών ομίλων (ανάμεσά τους και οι μεγάλοι, σταθεροί προμηθευτές της χώρας, Lokheed Martin, BAE, Northrop Grumman κ.ά.).
Τρίτη σε αριθμό συμμετοχών είναι η Ιταλία με 24 συμμετοχές (μεταξύ τους και η Iveco, με την οποία πρόσφατα η Metlen υπέγραψε στρατηγική συνεργασία), η Γαλλία με 22 (ανάμεσά τους και «το βαρύ πυροβολικό» της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, Rafale, Thales κ.ά.), η Γερμανία με 18 συμμετοχές, η Τσεχία, ανερχόμενη εξοπλιστική δύναμη στην Ε.Ε., με 13 επιχειρήσεις.
Η Βρετανία εκπροσωπείται με 3 αμυντικές εταιρείες, ενώ χαρακτηριστικές είναι οι συμμετοχές της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με συνολικά 12 συμμετοχές. Η Κίνα εκπροσωπείται μόνο από μία επιχείρηση, πράγμα που φυσικά δεν προκαλεί έκπληξη, όπως αντίστροφα δεν εκπλήσσει η πληθωρική ελληνική παρουσία με πάνω από 180 συμμετοχές, οι μισές από τις οποίες είναι μάλλον «εθιμοτυπικού» χαρακτήρα.
Ωστόσο, στις άλλες μισές μπορεί κανείς να χαρτογραφήσει την ελληνική «εφοδιαστική» της άμυνας και της ασφάλειας, από τους μικρούς υπεργολάβους μέχρι τους μεγάλους συμπαραγωγούς πολεμικού εξοπλισμού, όπως η Metlen. Μια ανεξήγητη εκ πρώτης όψεως απουσία είναι αυτή της Ισπανίας, παρά τον ισχυρό αμυντικό βραχίονα της βιομηχανίας της.
Αυτή είναι η «γυαλιστερή» πλευρά της διοργάνωσης. Υπάρχει και η προφανής γκρίζα έως και εντελώς μαύρη πλευρά της, μια και οι παραγωγοί αμυντικών εξοπλισμών είναι κυριολεκτικά και μεταφορικά «έμποροι του πολέμου». Και είναι τελικά οι πραγματικοί υποβολείς της στροφής των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων σε μια νέα κούρσα εξοπλισμών για την αντιμετώπιση αληθινών ή επινοημένων απειλών.
Ο Τραμπ άσκησε απλώς την αποφασιστική πίεση για να σπεύσουν οι Ευρωπαίοι και λοιποί ΝΑΤΟϊκοί εταίροι στη δέσμευση τεράστιων πολεμικών δαπανών, που υποθηκεύουν το μέλλον των νεότερων γενιών, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν τον κίνδυνο συρράξεων, εκ προθέσεως ή... εξ αμελείας.
Αυτή τη σκοτεινή πλευρά της εκθεσιακής «Διεθνούς του Πολέμου» στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θέλει να φωτίσει η Πρωτοβουλία ενάντια στην έκθεση όπλων DEFEA 2025, προτάσσοντας μάλιστα το αίτημα ακύρωσής της. «Ανεπιθύμητοι οι έμποροι όπλων, οι στρατοκράτες και οι σιωνιστές! Διακοπή κάθε σχέσης με το κράτος του Ισραήλ!» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία, που υποστηρίζεται από συλλογικότητες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά καλεί «κάθε δημοκρατικό άνθρωπο, κάθε συλλογικότητα, κάθε σωματείο και οργάνωση να δηλώσει “παρών”».
«Οχι στο όνομά μας»
Το κάλεσμα της Πρωτοβουλίας ενάντια στην Defea αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επί τρεις μέρες στρατοκράτες, στελέχη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έμποροι όπλων από όλο τον κόσμο θα δικτυωθούν, θα συζητήσουν και θα κλείσουν εξοπλιστικά deals δισεκατομμυρίων. Εταιρείες που κερδίζουν από τον θάνατο και την καταστροφή θα διαφημίσουν όπλα και συστήματα καταστολής σε στρατιωτικές ηγεσίες, κρατικούς αξιωματούχους...
»Ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί η προνομιακή συμμετοχή των ισραηλινών πολεμικών βιομηχανιών, με 30 και πλέον εταιρείες να προβάλλουν την τεχνολογία θανάτου που δοκιμάζεται καθημερινά πάνω στον λαό της Παλαιστίνης. Αυτή η έκθεση όπλων είναι κομμάτι της αντιδραστικής κι επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής...
»Την ώρα που στην κατεστραμμένη Γάζα συντελείται μια γενοκτονία με πάνω από 50.000 καταμετρημένους νεκρούς και πάνω από 150.000 τραυματίες, η κυβέρνηση της Ν.Δ. συσφίγγει τις σχέσεις της με το κράτος-δολοφόνο, με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη να ταξιδεύει προκλητικά στο Τελ Αβίβ και να ανακοινώνει “αμυντικές συνεργασίες” με το Ισραήλ...
»Οχι στο όνομά μας! Ή με τις κοινωνικές ανάγκες, τους λαούς και την ειρήνη, ή με τους εμπόρους του πολέμου και τους γενοκτόνους».