Νέο γύρο σφοδρής και συντονισμένης επίθεσης στα ήδη πετσοκομμένα εργατικά δικαιώματα εξαπολύει η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις επιταγές των δανειστών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Από τη μία πλευρά, οι εργοδοτικοί φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΕΒΕ), η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και το υπουργείο Εργασίας κατέληξαν ομόφωνα σε συμφωνία όσον αφορά στο κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο θα επιτρέπονται στο εξής οι ομαδικές απολύσεις πάνω από τα ισχύοντα επιτρεπόμενα όρια (5%). Από την άλλη πλευρά, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση την κατάργηση του κατώτατου μισθού για όλους τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους κάτω των 29 ετών και την επέκταση των προγραμμάτων πρακτικής άσκησης.

Οι πα­ρα­πά­νω εξε­λί­ξεις απο­δει­κνύ­ουν ότι στό­χος της κυ­βέρ­νη­σης ήταν και πα­ρα­μέ­νει η συ­μπί­ε­ση του μι­σθών και όχι η ανα­χαί­τι­ση της ανερ­γί­ας. Όπως εξη­γεί το ίδιο το ΚΕΠΕ, το οποίο δια­χω­ρί­ζει τις πο­λι­τι­κές κα­τα­πο­λέ­μη­σης των συ­νε­πειών της ανερ­γί­ας σε "πα­θη­τι­κές" (πα­ρο­χή επι­δο­μά­των ανερ­γί­ας) και "ενερ­γη­τι­κές" (επι­δό­τη­ση των ερ­γο­δο­τι­κών ει­σφο­ρών κλπ), στό­χος είναι, προ­κρί­νο­ντας τις "ενερ­γη­τι­κές πο­λι­τι­κές" να με­τα­τρα­πούν οι νέοι σε μια στρα­τιά φθη­νών και ανα­λώ­σι­μων ερ­γα­ζο­μέ­νων, των οποί­ων θα "αυ­ξη­θούν οι πι­θα­νό­τη­τες απα­σχό­λη­σης ή θα βελ­τιω­θούν οι ει­σο­δη­μα­τι­κές προ­ο­πτι­κές".

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, για νέους ανέρ­γους 15-29 προ­τεί­νει την κα­τάρ­γη­ση του κα­τώ­τα­του μι­σθού έως ένα έτος από την πρό­σλη­ψή τους, "ώστε να δί­νε­ται ισχυ­ρό κί­νη­τρο στην επι­χεί­ρη­ση για να προ­χω­ρή­σει σε πρό­σλη­ψη και να κρί­νει την κα­ταλ­λη­λό­τη­τα (!) του ερ­γα­ζο­μέ­νου". Πα­ράλ­λη­λα, το ΚΕΠΕ υπο­στη­ρί­ζει ότι πρέ­πει να ενι­σχυ­θεί η δράση του Σώ­μα­τος Επι­θε­ω­ρη­τών Ερ­γα­σί­ας (ΣΕΠΕ) με τη θέ­σπι­ση κι­νή­τρων απο­δο­τι­κό­τη­τας, προς απο­φυ­γή πα­ρα­βά­σε­ων της ερ­γα­τι­κής νο­μο­θε­σί­ας (ωρά­ριο, συν­θή­κες απα­σχό­λη­σης).

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι χθες απο­φα­σί­στη­καν τα κρι­τή­ρια για τις ομα­δι­κές απο­λύ­σεις από το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Ερ­γα­σί­ας. Με την εν λόγω από­φα­ση, που χαι­ρε­τί­ζουν το υπουρ­γείο Ερ­γα­σί­ας και ο ΣΕΒ, δια­μορ­φώ­νε­ται το νέο πλαί­σιο με το οποίο μπαί­νουν οι βά­σεις για να απε­λευ­θε­ρω­θούν οι ομα­δι­κές απο­λύ­σεις.

ΣΥΜ­ΦΩ­ΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΙ­ΤΗ­ΡΙΑ ΤΩΝ ΟΜΑ­ΔΙ­ΚΩΝ ΑΠΟ­ΛΥ­ΣΕ­ΩΝ

Το νέο πλαί­σιο με το οποίο το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Ερ­γα­σί­ας με­τα­τρέ­πε­ται από γνω­μο­δο­τι­κό όρ­γα­νο σε απο­φα­σι­στι­κό, καθώς στο εξής θα εγκρί­νει το σχέ­διο ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων που θα υπο­βάλ­λει μια επι­χεί­ρη­ση, απο­φά­σι­σαν ομό­φω­να οι φο­ρείς των ερ­γο­δο­τών (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕ­ΒΕΕ και ΣΕΤΕ) και η πλειο­ψη­φία της ΓΣΕΕ.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, με τη με­τά­θε­ση της έγκρι­σης των απο­λύ­σε­ων στο ΑΣΕ, ου­σια­στι­κά πα­ρα­κάμ­πτε­ται το προ­βλε­πό­με­νο μέχρι σή­με­ρα "βέτο" του υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας, ικα­νο­ποιεί­ται σε με­γά­λο βαθμό η τρόι­κα, καθώς γί­νε­ται το πλέον ση­μα­ντι­κό βήμα προς την απε­λευ­θέ­ρω­ση, ενώ δεν δη­μιουρ­γού­νται λόγω της επι­κεί­με­νης ρύθ­μι­σης (πι­θα­νό­τα­τα μέσω εγκυ­κλί­ου του υπουρ­γεί­ου Ερ­γα­σί­ας) προ­βλή­μα­τα και για το ΠΑΣΟΚ που δεν δε­χό­ταν την προ­ώ­θη­ση νο­μο­θε­τι­κής ρύθ­μι­σης ή υπουρ­γι­κής από­φα­σης.

Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, κάθε ερ­γο­δό­της που θέλει να προ­χω­ρή­σει σε ομα­δι­κές απο­λύ­σεις, θα πρέ­πει να προ­σκο­μί­ζει υπο­χρε­ω­τι­κά στο Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Ερ­γα­σί­ας τα εξής:

• Το φά­κε­λο της επι­χεί­ρη­σης

• Στοι­χεία για τα δά­νειά της σε τρά­πε­ζες

• Στοι­χεία για τις οφει­λές της σε ασφα­λι­στι­κά τα­μεία

• Στοι­χεία για τις οφει­λές της σε τρί­τους.

• Τα πα­ρα­πά­νω στοι­χεία θα συ­νε­κτι­μώ­νται από το Ανώ­τα­το Συμ­βού­λιο Ερ­γα­σί­ας. Στη συ­νέ­χεια θα δια­βι­βά­ζο­νται στον υπουρ­γό Ερ­γα­σί­ας, ο οποί­ος είναι εκεί­νος που θα απο­φα­σί­ζει τε­λι­κά.

Ου­σια­στι­κά, ένα καλά τεκ­μη­ριω­μέ­νο, από τε­χνι­κής άπο­ψης, σχέ­διο ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων (ακόμη και με τη χρήση με­θό­δων δη­μιουρ­γι­κής λο­γι­στι­κής) θα υπε­ρα­κο­ντί­ζει το οποιο­δή­πο­τε εμπό­διο μη έγκρι­σής του πρω­τί­στως από το ΑΣΕ και δευ­τε­ρευό­ντως από τον υπουρ­γό Ερ­γα­σί­ας.

«Η κυ­βέρ­νη­ση χαι­ρε­τί­ζει με ιδιαί­τε­ρη ικα­νο­ποί­η­ση τη χθε­σι­νή ομό­φω­νη από­φα­ση του Ανω­τά­του Συμ­βου­λί­ου Ερ­γα­σί­ας (ΑΣΕ), με την οποία προσ­διο­ρί­ζο­νται, για πρώτη φορά στη χώρα μας, τα κρι­τή­ρια και τα ανα­γκαία στοι­χεία τεκ­μη­ρί­ω­σης της γνώ­μης του ΑΣΕ κατά την εξέ­τα­ση πρό­τα­σης περί ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων από ερ­γο­δό­τη", το­νί­ζει σε δή­λω­σή του ο υπουρ­γός Ερ­γα­σί­ας Γ. Βρού­τσης, υπο­γραμ­μί­ζο­ντας ότι "έχει τε­ρά­στια οι­κο­νο­μι­κή και κοι­νω­νι­κή ση­μα­σία, καθώς θω­ρα­κί­ζει την αγορά ερ­γα­σί­ας με κα­θα­ρούς κα­νό­νες που εξα­σφα­λί­ζουν τόσο την άσκη­ση της υγιούς επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τας όσο και κυ­ρί­ως, την προ­στα­σία των ερ­γα­ζο­μέ­νων".

Δ. ΣΤΡΑ­ΤΟΥ­ΛΗΣ: Η ΚΥ­ΒΕΡ­ΝΗ­ΤΙ­ΚΗ ΑΠΟ­ΦΑ­ΣΗ ΓΙΑ ΑΠΕ­ΛΕΥ­ΘΕ­ΡΩ­ΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑ­ΔΙ­ΚΩΝ ΑΠΟ­ΛΥ­ΣΕ­ΩΝ ΣΥ­ΝΙ­ΣΤΑ ΜΕ­ΓΙ­ΣΤΟ ΚΟΙ­ΝΩ­ΝΙ­ΚΟ ΚΑΙ ΠΟ­ΛΙ­ΤΙ­ΚΟ ΕΓΚΛΗ­ΜΑ

Σε δη­λώ­σεις προ­χώ­ρη­σε ο Δη­μή­τρης Στρα­τού­λης, βου­λευ­τής Β’ Αθή­νας ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, και υπεύ­θυ­νος ΕΕΚΕ Ερ­γα­σί­ας, ανα­φο­ρι­κά με την συμ­φω­νία για την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, οι οποί­ες έχουν εξής:

" Η κυ­βέρ­νη­ση βή­μα-βή­μα, δυ­στυ­χώς με τις πλά­τες της πλειο­ψη­φί­ας της ΓΣΕΕ, προ­χω­ρεί στην εφαρ­μο­γή της συμ­φω­νί­ας με την τρόι­κα για απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, πάνω από τα νο­μο­θε­τη­μέ­να όρια που ισχύ­ουν μέχρι σή­με­ρα και χωρίς πλέον να υπάρ­χει ως προ­α­παι­τού­με­νο η σύμ­φω­νη γνώμη του εκά­στο­τε Υπουρ­γού Ερ­γα­σί­ας.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ θε­ω­ρεί ότι η από­φα­ση της κυ­βέρ­νη­σης για απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων σε μία πε­ρί­ο­δο, που με τις μνη­μο­νια­κές πο­λι­τι­κές της έχει φτά­σει την ανερ­γία στη χώρα μας σε ιστο­ρι­κά πρω­το­φα­νή επί­πε­δα, συ­νι­στά, μέ­γι­στο κοι­νω­νι­κό και πο­λι­τι­κό έγκλη­μα σε βάρος των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των ανέρ­γων.

Ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ όχι μόνο είναι ρι­ζι­κά αντί­θε­τος με την απε­λευ­θέ­ρω­ση των ομα­δι­κών απο­λύ­σε­ων, αλλά έχει κα­τα­θέ­σει στη Βουλή πρό­τα­ση νόμου για την ακύ­ρω­ση των εφαρ­μο­στι­κών νόμων των μνη­μο­νί­ων με τις οποί­ες οι ατο­μι­κές και ομα­δι­κές απο­λύ­σεις έγι­ναν πιο εύ­κο­λες και φτη­νές για τους ερ­γο­δό­τες." 

Ετικέτες