Υποστηρίζουμε και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής να πει «Όχι» στα κερδοσκοπικά γεράκια των hedge funds, αρνούμενη να πληρώσει στο ακέραιο τα φορτωμένα με ρήτρες κρατικά αργεντίνικα ομόλογα που έχουν στα χέρια τους; Ασφαλώς! Έχει όμως μεγάλη σημασία για ποιο λόγο το κάνουμε: όχι επειδή υιοθετούμε συνολικά το «υπόδειγμα» της Αργεντινής ή την οικονομική πολιτική της κυβέρνησής της, αλλά γιατί στη συγκεκριμένη αντιπαράθεση διαλέγουμε διεθνές στρατόπεδο. Γιατί όπως και σε πολλά άλλα διεθνή γεγονότα, στο καθένα με τις ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητές του, αντιλαμβανόμαστε από ποια μεριά είναι η παγκόσμια καπιταλιστική - ιμπεριαλιστική αντίδραση και τασσόμαστε αλληλέγγυοι με τους αντιπάλους της ή τα θύματά της.

Λέ­γο­ντας πα­γκό­σμια κα­πι­τα­λι­στι­κή - ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντί­δρα­ση, εν­νο­ού­με κατά πε­ρί­πτω­ση το φα­σι­σμό, την εθνι­κή κα­τα­πί­ε­ση ή το φυ­λε­τι­κό ρα­τσι­σμό και το απαρτ­χάιντ, την αποι­κιο­κρα­τία ή τη νε­ο­α­ποι­κιο­κρα­τία, την ιμπε­ρια­λι­στι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση και επι­βο­λή κ.λπ. Με αυτό το στοι­χειώ­δες με­θο­δο­λο­γι­κό ερ­γα­λείο, ναι, «εί­μα­στε με την Αρ­γε­ντι­νή» στην αντι­πα­ρά­θε­σή της με τα γε­ρά­κια της πα­γκό­σμιας κερ­δο­σκο­πί­ας. Όποιος δεν παίρ­νει θέση σ’ αυτό επει­δή δεν συμ­φω­νεί συ­νο­λι­κά με την πο­λι­τι­κή της κυ­βέρ­νη­σης της Αρ­γε­ντι­νής (που ούτε κι εμείς συμ­φω­νού­με), είναι σαν να κρα­τά­ει ου­δε­τε­ρό­τη­τα ανά­με­σα στο θύτη και το θύμα μιας ιμπε­ρια­λι­στι­κής από­πει­ρας λη­στεί­ας! Διότι δεν πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­ζου­με τον ιμπε­ρια­λι­σμό μόνο εκεί που εκ­στρα­τεύ­ει με κα­νο­νιο­φό­ρους, αλλά και εκεί που λη­στεύ­ει (ή απο­πει­ρά­ται να λη­στέ­ψει) με οι­κο­νο­μι­κά μέσα – και στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση πρό­κει­ται ακρι­βώς γι’ αυτό.

Στην προ­κει­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση, τί­θε­ται ζή­τη­μα αυ­ταρ­χι­κής ιμπε­ρια­λι­στι­κής επι­βο­λής, δη­λα­δή δη­μο­κρα­τί­ας, αλλά και δι­καιο­σύ­νης στις διε­θνείς σχέ­σεις: το ρίσκο της ιδιω­τι­κής επέν­δυ­σης του όποιου το­κο­γλύ­φου δεν μπο­ρεί να ασφα­λί­ζε­ται με ρή­τρες και τι­μω­ρη­τι­κούς μη­χα­νι­σμούς που «συ­νταγ­μα­το­ποιούν» σε διε­θνές επί­πε­δο το δι­καί­ω­μά του στο το­κο­γλυ­φι­κό κέρ­δος. Και μά­λι­στα, δεν μπο­ρεί να ασφα­λί­ζε­ται με τέ­τοιους όρους το το­κο­γλυ­φι­κό κέρ­δος εις βάρος των θε­με­λιω­δών δι­καιω­μά­των των λαών. Το δι­καί­ω­μα στη στάση πλη­ρω­μών από τις υπερ­χρε­ω­μέ­νες χώρες ισο­δυ­να­μεί με την προ­τε­ραιό­τη­τα των θε­με­λιω­δών κοι­νω­νι­κών δι­καιω­μά­των και ανα­γκών σε σχέση με το κέρ­δος. Είναι μια εκ­δο­χή του συν­θή­μα­τος «Οι άν­θρω­ποι πάνω από τα κέρδη» (που είναι ένα σύν­θη­μα ενά­ντια στην κα­πι­τα­λι­στι­κή - ιμπε­ρια­λι­στι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση) εφαρ­μο­σμέ­νου στο επί­πε­δο των διε­θνών οι­κο­νο­μι­κών σχέ­σε­ων.

Να λοι­πόν τι υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε στην πε­ρί­πτω­ση της Αρ­γε­ντι­νής. Για να το κά­νου­με, δεν είναι κα­θό­λου απα­ραί­τη­το να ταυ­τι­στού­με ή να εξι­δα­νι­κεύ­ου­με το πο­λι­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό πρό­γραμ­μα της κυ­βέρ­νη­σής της. 

Όταν πρό­κει­ται για γνή­σια διε­θνή επει­σό­δια αντι­πα­ρά­θε­σης με την κα­πι­τα­λι­στι­κή – ιμπε­ρια­λι­στι­κή αντί­δρα­ση και αντε­πα­νά­στα­ση, το κα­τα­λα­βαί­νει κα­νείς εύ­κο­λα γιατί η αντι­πα­ρά­θε­ση με αφορ­μή αυτά γί­νε­ται διε­θνής, ξε­χω­ρί­ζει στρα­τό­πε­δα και με­τα­φέ­ρε­ται στην ίδια μας τη χώρα σαν εσω­τε­ρι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στην Αρι­στε­ρά και το κί­νη­μα απ’ τη μια και τους αντι­πά­λους του από την άλλη. Στην πε­ρί­πτω­ση της Αρ­γε­ντι­νής, λοι­πόν, η άρ­νη­ση πλη­ρω­μής στα γε­ρά­κια της το­κο­γλυ­φί­ας πυ­ρο­δό­τη­σε την πο­λι­τι­κή και ιδε­ο­λο­γι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση ανά­με­σα στο μνη­μο­νια­κό - αστι­κό στρα­τό­πε­δο και την Αρι­στε­ρά. Αντι­κεί­με­νο αυτής της αντι­πα­ρά­θε­σης, η δι­καί­ω­ση ή η κα­τα­δί­κη πρά­ξε­ων «απεί­θειας» στους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς οι­κο­νο­μι­κούς μη­χα­νι­σμούς της εκ­με­τάλ­λευ­σης.

Υπάρ­χει… ζωή έξω από τον «πλα­νή­τη» της χρη­μα­τι­στι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης και λη­στεί­ας;

Οι δυ­νά­μεις της κα­πι­τα­λι­στι­κής - ιμπε­ρια­λι­στι­κής εκ­με­τάλ­λευ­σης και κα­τα­να­γκα­σμού, από τους ιδε­ο­λό­γους τους μέχρι τα γε­ρά­κια των hedge funds, δεν αρ­κού­νται στην υπε­ρά­σπι­ση του δικού τους «δί­κιου», του δικού τους «μο­ντέ­λου» ή της δικής τους άπο­ψης∙ γα­λου­χη­μέ­νοι στο επι­θε­τι­κό πνεύ­μα του ιμπε­ρια­λι­στι­κού μο­νο­πώ­λιου ισχύ­ος της επο­χής μετά την κα­τάρ­ρευ­ση των κα­θε­στώ­των του «υπαρ­κτού σο­σια­λι­σμού», με το «τέλος της Ιστο­ρί­ας» και την «ενιαία σκέψη» του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σμού, θέ­λουν να πα­ρου­σιά­σουν ότι όσες επι­λο­γές δεν σέ­βο­νται αυτό το «μο­νο­πώ­λιο» δεν είναι απλώς «λάθος», αλλά «αφύ­σι­κες» και κα­τα­στρο­φι­κές. Δεν υπάρ­χει ζωή έξω από τον «πλα­νή­τη» της χρη­μα­τι­στι­κής λη­στεί­ας, ισχυ­ρί­ζο­νται, είναι σαν να θέ­λεις να ζή­σεις στο ψυχρό Διά­στη­μα. Απλώς, σε πε­ρι­μέ­νει μια ασύλ­λη­πτη κα­τα­στρο­φή. 

Έχει ση­μα­σία, λοι­πόν, σε αυτή την αντι­πα­ρά­θε­ση να στο­χο­θε­τεί­ται και να κα­ταρ­ρί­πτε­ται αυτός ακρι­βώς ο ισχυ­ρι­σμός. Αλ­λιώς, η υπε­ρά­σπι­ση του «δι­καιώ­μα­τος στην απει­θαρ­χία» στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό κα­τα­να­γκα­σμό, που στην προ­κεί­με­νη πε­ρί­πτω­ση είναι το δι­καί­ω­μα στη στάση πλη­ρω­μών στο κρα­τι­κό χρέος, δεν είναι πει­στι­κή. Όμως στην τα­ξι­κή - πο­λι­τι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση η «πει­θώς» οι­κο­δο­μεί­ται πρώτα στον άμεσο συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης και μόνο δευ­τε­ρο­γε­νώς στα απο­τε­λέ­σμα­τα της ιδε­ο­λο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης κα­θαυ­τής. Και το συ­σχε­τι­σμό δύ­να­μης τον εξα­σφα­λί­ζουν οι επι­λο­γές στο άμεσο θέ­α­τρο της αντι­πα­ρά­θε­σης. Με λίγα λόγια: Αν με την επι­λο­γή της να κάνει στάση πλη­ρω­μών το 2002 η Αρ­γε­ντι­νή είχε οδη­γη­θεί σε μια πραγ­μα­τι­κή κα­τα­στρο­φή, που σί­γου­ρα θα εγκα­θι­στού­σε στην Αρ­γε­ντι­νή μια κυ­βέρ­νη­ση της αρε­σκεί­ας των hedge funds, τότε λίγο θα με­τρού­σαν τα επι­χει­ρή­μα­τα οποιου­δή­πο­τε, μέσα ή έξω από την Αρ­γε­ντι­νή.

Έχει ση­μα­σία, λοι­πόν, η Αρι­στε­ρά, υπε­ρα­σπι­ζό­με­νη το «δι­καί­ω­μα στην απει­θαρ­χία» στον ιμπε­ρια­λι­στι­κό κα­τα­να­γκα­σμό, το δι­καί­ω­μα στη στάση πλη­ρω­μών προς τους το­κο­γλύ­φους, να ση­μειώ­νει ότι το αρ­γε­ντί­νι­κο πα­ρά­δειγ­μα απέ­δει­ξε πως «υπάρ­χει ζωή» μετά τη στάση πλη­ρω­μών. Δεν χρειά­ζο­νται ενο­χές εδώ: η Αρι­στε­ρά σε άλλο επί­πε­δο πρέ­πει να δια­χω­ρι­στεί με το «υπό­δειγ­μα» της Αρ­γε­ντι­νής - ακρι­βώς γι’ αυτό θα μι­λή­σου­με πα­ρα­κά­τω.

Έχει ση­μα­σία, λοι­πόν, να πει κα­νείς ότι η Αρ­γε­ντι­νή, ακόμη και την πιο δύ­σκο­λη χρο­νιά της στά­σης πλη­ρω­μών, το 2002, είχε ύφεση περί το 10,5%, αλλά αυτό δεν ήταν τί­πο­τε μπρο­στά στις οι­κο­νο­μι­κές και κοι­νω­νι­κές κα­τα­στρο­φές τις οποί­ες είχε συσ­σω­ρεύ­σει το μο­ντέ­λο που είχε επι­βά­λει το ΔΝΤ στα χρό­νια πριν την οι­κο­νο­μι­κή κα­τάρ­ρευ­ση το 2001 - 2002. Στο διά­στη­μα αυτό οι πλη­ρω­μές εξω­τε­ρι­κών χρεών έφτα­σαν σε πρω­τό­γνω­ρα επί­πε­δα, η φο­ρο­δια­φυ­γή και η φυγή κε­φα­λαί­ων στο εξω­τε­ρι­κό δη­μιουρ­γού­σαν μια μό­νι­μη κρίση στο ισο­ζύ­γιο πλη­ρω­μών, ενώ γνώ­ρι­σε και χρο­νιές με ύφεση έως 16%, πολύ με­γα­λύ­τε­ρη από την ύφεση της χρο­νιάς της στά­σης πλη­ρω­μών. Η συ­ντα­γή ήταν η γνω­στή: απε­λευ­θέ­ρω­ση του εμπο­ρί­ου, άρση του προ­στα­τευ­τι­σμού, ιδιω­τι­κο­ποι­ή­σεις, λι­τό­τη­τα και πε­ρι­κο­πές. Από το 1995 μέχρι και την κα­τάρ­ρευ­σή του 2001, η αρ­γε­ντί­νι­κη οι­κο­νο­μία είχε μπει σε μη ανα­στρέ­ψι­μη κα­θο­δι­κή τρο­χιά.  

Το 2002 η στάση πλη­ρω­μών ήταν η υπο­χρε­ω­τι­κή κί­νη­ση απέ­να­ντι σε μια οι­κο­νο­μι­κή κα­τα­στρο­φή με­γά­λων δια­στά­σε­ων, που οδή­γη­σε σε λαϊκή εξέ­γερ­ση, ανα­τρο­πή της φι­λοϊ­μπε­ρια­λι­στι­κής κυ­βέρ­νη­σης και σε μια κυ­βέρ­νη­ση που πήρε μέτρα κεϊν­σια­νού χα­ρα­κτή­ρα. Η στάση πλη­ρω­μών στο κρα­τι­κό χρέος πα­ρα­μέ­ρι­σε ένα με­γά­λο βρα­χνά: μεί­ω­σε το χρέος από το 160% του ΑΕΠ στο 44% σή­με­ρα και βέ­βαια μεί­ω­σε θε­α­μα­τι­κά τις δα­πά­νες του προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού για τό­κους. Το πέσο υπο­τι­μή­θη­κε κατά 75% και αυτό, σε συν­δυα­σμό και με κρα­τι­κές πο­λι­τι­κές ενά­ντια στη φτώ­χεια και ενί­σχυ­σης της κα­τα­νά­λω­σης, οδή­γη­σε σε μια πε­ντα­ε­τία (2003-2008) εντυ­πω­σια­κών ρυθ­μών ανά­πτυ­ξης με­σο­σταθ­μι­κά 8,5% ετη­σί­ως. Η πα­γκό­σμια οι­κο­νο­μι­κή κρίση έφερε το 2009 από­το­μη προ­σγεί­ω­ση του ρυθ­μού ανά­πτυ­ξης στο 0,9%, αλλά χάρη σε ένα γεν­ναίο πρό­γραμ­μα δη­μό­σιων επεν­δύ­σε­ων, οι ρυθ­μοί ανά­πτυ­ξης επα­νήλ­θαν στα προη­γού­με­να υψηλά επί­πε­δα το 2010 και 2001, για να ξα­να­πέ­σουν το 2012 στο 1,9% και να γνω­ρί­σουν μια νέα αύ­ξη­ση στο 5,8% το 2013. Σε αυτό το πλαί­σιο, η φτώ­χεια και η ανερ­γία μειώ­θη­καν δρα­στι­κά, τα ει­σο­δή­μα­τα και οι μι­σθοί αυ­ξή­θη­καν, το έλ­λειμ­μα στο εξω­τε­ρι­κό ισο­ζύ­γιο μη­δε­νί­στη­κε, τα συ­ναλ­λαγ­μα­τι­κά δια­θέι­σμα αυ­ξή­θη­καν σε σχε­τι­κά ασφα­λή επί­πε­δα.  

Δεν θα προ­χω­ρή­σου­με τώρα σε βα­θύ­τε­ρη αξιο­λό­γη­ση όλων αυτών, ούτε στις υπαρ­κτό­τα­τες αρ­νη­τι­κές πλευ­ρές, αλλά ένα πράγ­μα είναι σί­γου­ρο: αν απο­δει­κνύ­ουν κάτι, είναι ότι ναι, «υπάρ­χει ζωή» μετά τη στάση πλη­ρω­μών στους διε­θνείς το­κο­γλύ­φους! Δεν υπάρ­χει καμία σύ­γκρι­ση της πο­ρεί­ας της Αρ­γε­ντι­νής μετά τη στάση πλη­ρω­μών του 2002 σε σχέση με την πε­ρί­ο­δο που προη­γή­θη­κε. Έχει ση­μα­σία αυτό το συ­μπέ­ρα­σμα, γιατί απο­δει­κνύ­ει κα­ταρ­χήν ότι η δυ­να­τό­τη­τα ρήξης με το σύ­στη­μα της διε­θνούς χρη­μα­τι­στι­κής λη­στεί­ας υπάρ­χει!

Όσο για τους δι­κούς μας, μνη­μο­νια­κούς απο­λο­γη­τές της υπο­τα­γής, πρέ­πει να τους υπεν­θυ­μί­σου­με ότι στην Αρ­γε­ντι­νή οι ρυθ­μοί ανά­πτυ­ξης μετά τη στάση πλη­ρω­μών είναι με­σο­σταθ­μι­κά περί το 8%, η φτώ­χεια κυ­μαί­νε­ται περί το 20% και η ανερ­γία περί το 7%, ενώ στην Ελ­λά­δα του μνη­μο­νια­κού υπο­δείγ­μα­τος έχου­με 7 συ­να­πτά έτη ύφε­σης που σω­ρευ­τι­κά ξε­περ­νά­ει το 20%, φτώ­χεια 36,5% και ανερ­γία 27%. Και όλα αυτά, για να μη… γί­νου­με Αρ­γε­ντι­νή. 

Στο πλαί­σιο αυτό, στη δη­μό­σια αντι­πα­ρά­θε­ση των ημε­ρών εκ μέ­ρους του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ είχε δίκιο ο Γιάν­νης Μη­λιός κι όχι ο Γιάν­νης Δρα­γα­σά­κης. Ο πρώ­τος, πα­ρό­τι δεν έθεσε ευ­θέ­ως ζή­τη­μα αλ­λη­λεγ­γύ­ης στην Αρ­γε­ντι­νή στην αντι­πα­ρά­θε­σή της με τα γε­ρά­κια της κερ­δο­σκο­πί­ας, είπε πά­ντως ότι απο­δει­κνύ­ε­ται πως μπο­ρού­με να τα βά­λου­με με τη διε­θνή το­κο­γλυ­φία των τρα­πε­ζών και των hedge funds, ανα­φε­ρό­με­νος κυ­ρί­ως στο πα­ρά­δειγ­μα της Ισλαν­δί­ας αλλά αρ­νού­με­νος να υιο­θε­τή­σει την κα­τα­στρο­φο­λο­γία προ­κει­μέ­νου για την Αρ­γε­ντι­νή. Ο δεύ­τε­ρος, μι­λώ­ντας σαν «Νέ­στωρ» του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ (ο χα­ρα­κτη­ρι­σμός είναι του αστι­κού Τύπου), «διόρ­θω­σε» εμ­μέ­σως πλην σαφώς τον Μηλιό, πήρε απο­στά­σεις από μια στάση που θα μπο­ρού­σε να χα­ρα­κτη­ρι­στεί αλ­λη­λέγ­γυα με την Αρ­γε­ντι­νή και κα­τη­γό­ρη­σε την κυ­βέρ­νη­ση για την ανευ­θυ­νό­τη­τά της να τα­χθεί με το μέρος της διε­θνούς κερ­δο­σκο­πί­ας.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, από τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ μόνο από το χώρο της Αρι­στε­ρής Πλατ­φόρ­μας υπήρ­ξαν φωνές που υπο­στή­ρι­ξαν το δι­καί­ω­μα της Αρ­γε­ντι­νής στη στάση πλη­ρω­μών στους το­κο­γλύ­φους, συν­δέ­ο­ντάς το με το αντί­στοι­χο δι­καί­ω­μα της Ελ­λά­δας και ανα­δει­κνύ­ο­ντας ότι «υπάρ­χει ζωή» μετά τη στάση πλη­ρω­μών. 

Θα προ­σθέ­τα­με, κά­νο­ντας μια «γέ­φυ­ρα» με τα επό­με­να, ότι «υπάρ­χει ζωή» μετά τη στάση πλη­ρω­μών, ακόμη και με τον «κα­πι­τα­λι­στι­κό δρόμο». Έστω και αν, όπως θα δούμε πα­ρα­κά­τω, με τον «κα­πι­τα­λι­στι­κό δρόμο» ανα­πό­φευ­κτα έρ­χε­ται η στιγ­μή του σκλη­ρού δι­λήμ­μα­τος: ή επά­νο­δος στη χρη­μα­τι­στι­κή ορ­θο­δο­ξία ή μια νέα με­γά­λη κρίση.  

Το πα­γκό­σμιο «μο­νο­πώ­λιο του κακού» ρα­γί­ζει

Έχει επί­σης ση­μα­σία να ση­μειώ­σου­με ότι η νέα στάση πλη­ρω­μών της Αρ­γε­ντι­νής ανέ­δει­ξε και ένα άλλο, πολύ ση­μα­ντι­κό στοι­χείο της πα­γκό­σμιας συ­γκυ­ρί­ας: το ξέ­φτι­σμα του μο­νο­πώ­λιου και την απο­δυ­νά­μω­ση των μη­χα­νι­σμών της πα­γκό­σμιας «οι­κο­νο­μι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης». Υπάρ­χει ένας, ελά­χι­στα γνω­στός, ορ­γα­νι­σμός που «πι­στο­ποιεί» πότε συ­ντρέ­χει «πι­στω­τι­κό γε­γο­νός», δη­λα­δή πότε υπάρ­χει αθέ­τη­ση πλη­ρω­μής τόκων ή χρε­ο­λυ­σί­ων. Το ακρω­νύ­μιό του, ISDA (International Swaps and Derivatives Association). O ISDA είναι εκλε­κτό μέλος του πα­γκό­σμιου χρη­μα­τι­στι­κού ιε­ρα­τεί­ου, αφού αυτός μόνο, «μο­νο­πω­λια­κά», μπο­ρεί να πι­στο­ποι­ή­σει χωρίς να εγεί­ρο­νται αμ­φι­σβη­τή­σεις πότε συ­ντρέ­χει λόγος για να πλη­ρω­θούν τα πε­ρί­φη­μα CDS (ασφά­λι­στρα κιν­δύ­νου ένα­ντι χρε­ο­κο­πί­ας). Ο ISDA, λοι­πόν έβγα­λε την ετυ­μη­γο­ρία του, πι­στο­ποί­η­σε πι­στω­τι­κό γε­γο­νός ύστε­ρα από την άρ­νη­ση της Αρ­γε­ντι­νής να πλη­ρώ­σει τους το­κο­γλύ­φους και έδωσε το πρά­σι­νο φως να πλη­ρω­θούν τα CDS, που στην πε­ρί­πτω­ση αυτή ανέρ­χο­νταν σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες του διε­θνούς Τύπου σε 1 δισ. δο­λά­ρια.

Υπο­τί­θε­ται ότι μόλις ο ISDA πι­στο­ποι­ή­σει πι­στω­τι­κό γε­γο­νός σε βάρος μιας χώρας, θα ανοί­ξει η γη για να κα­τα­βα­ρα­θρω­θεί. Και τι ακο­λού­θη­σε; Καμία «κα­τα­στρο­φή»! Αντί­θε­τα, ο πε­ρι­βό­η­τος Τζορτζ Σόρος και άλλα με­γά­λα διε­θνή hedge funds έσπευ­σαν να το­πο­θε­τη­θούν μα­ζι­κά σε με­το­χές στο χρη­μα­τι­στή­ριο του Μπου­έ­νος Άιρες. Το Χρη­μα­τι­στή­ριο της Αρ­γε­ντι­νής και τα άλλα χρη­μα­τι­στή­ρια των ανα­δυό­με­νων αγο­ρών «σφυ­ρί­ζουν αδιά­φο­ρα», υπο­δε­χό­με­να το γε­γο­νός με ήπιες δια­κυ­μάν­σεις. Αντί­θε­τα, sell off πα­ρα­τη­ρεί­ται το τε­λευ­ταίο δι­ή­με­ρο στη Wall Street, τα ευ­ρω­παϊ­κά χρη­μα­τι­στή­ρια και το ελ­λη­νι­κό! Βε­βαί­ως αυτό το Sell Off δεν οφεί­λε­ται στην Αρ­γε­ντι­νή ει­δι­κά, αλλά στο σύ­νο­λο των με­γά­λων γε­γο­νό­των με πα­γκό­σμια εμ­βέ­λεια, με έμ­φα­ση στις εξε­λί­ξεις στην Ου­κρα­νία.

Όλα αυτά όμως είναι μέρος της ίδιας πα­γκό­σμιας συ­γκυ­ρί­ας, όπου την προ­σω­ρι­νή και σχε­τι­κή κα­πι­τα­λι­στι­κή στα­θε­ρο­ποί­η­ση ύστε­ρα από το ξέ­σπα­σμα της κα­πι­τα­λι­στι­κής κρί­σης το 2008, δια­δέ­χε­ται μια με­τα­βα­τι­κή πε­ρί­ο­δος όπου πλη­θαί­νουν τα προ­δρο­μι­κά ση­μά­δια μιας επερ­χό­με­νης υπο­τρο­πής της κρί­σης. Στο πλαί­σιο αυτό, έχει δρο­μο­λο­γη­θεί μια με­γά­λη ανα­τρο­πή στους πα­γκό­σμιους οι­κο­νο­μι­κούς -και όχι μόνο- συ­σχε­τι­σμούς. Το ΑΕΠ της Κίνας οσο­νού­πω ξε­περ­νά­ει το αμε­ρι­κα­νι­κό ΑΕΠ, το ΑΕΠ των BRICS ισο­δυ­να­μεί με το ¼ του συ­νο­λι­κού πα­γκό­σμιου ΑΕΠ, οι BRICS φτιά­χνουν το δικό τους «ΔΝΤ» και τη δική τους «Πα­γκό­σμια Τρά­πε­ζα» και ξε­κι­νούν συ­ναλ­λα­γές στα δικά τους νο­μί­σμα­τα αμ­φι­σβη­τώ­ντας το δο­λά­ριο. Σε αυτό πρέ­πει να προ­σθέ­σει κα­νείς ότι η ανι­σό­με­τρη ανά­πτυ­ξη ανά­με­σα σε Γερ­μα­νία, Γαλ­λία και Ιτα­λία οδη­γεί αργά ή γρή­γο­ρα σε ορια­κό ση­μείο τις ισορ­ρο­πί­ες στην Ευ­ρω­ζώ­νη, ενώ στο λε­γό­με­νο «δυ­τι­κό κόσμο» ο αντα­γω­νι­σμός ΗΠΑ και Γερ­μα­νί­ας και των αντί­στοι­χων «μο­ντέ­λων» δια­χεί­ρι­σης της κρί­σης μόλις και μετά βίας κρα­τιέ­ται για να μην εκτρα­χυν­θεί ανοι­χτά.

Από την άλλη, ο ΠΟΕ έχει βαλ­τώ­σει, το ΔΝΤ πιέ­ζε­ται από μέλη του για τη συμ­με­το­χή του σε ευ­ρω­παϊ­κά προ­γράμ­μα­τα διά­σω­σης και έχει μπλέ­ξει άσχη­μα με την Ου­κρα­νία, η δε Πα­γκό­σμια τρά­πε­ζα έχει χάσει προ πολ­λού οποιο­δή­πο­τε ση­μα­ντι­κό ρόλο.

Στη συ­γκε­κρι­μέ­νη πε­ρί­πτω­ση της αρ­γε­ντί­νι­κης «επι­λε­κτι­κής χρε­ο­κο­πί­ας», το ΔΝΤ, ο κα­τε­ξο­χήν χα­μέ­νος και «προ­σβε­βλη­μέ­νος» από την αρ­γε­ντί­νι­κη στάση πλη­ρω­μών του 2002, δεί­χνει «συ­γκρα­τη­μέ­νη στάση», το ίδιο όπως και το «με­γά­λο αφε­ντι­κό», ο Ομπά­μα. Το αμε­ρι­κα­νι­κό Εφε­τείο «πά­γω­σε» την από­φα­ση του δι­κα­στη­ρί­ου της Ν. Υόρ­κης που δι­καιώ­νει τα γε­ρά­κια της κερ­δο­σκο­πί­ας και ο Ομπά­μα δια­μη­νύ­ει ότι αυτή η από­φα­ση δη­μιουρ­γεί με­γά­λα προ­βλή­μα­τα στην "εδραί­ω­ση ενός διε­θνούς συ­στή­μα­τος επί­λυ­σης κρί­σε­ων χρέ­ους μέσω της συ­νερ­γα­σί­ας και εξεύ­ρε­σης κοι­νώς απο­δε­κτών λύ­σε­ων"…

Δεν πρό­κει­ται για με­γα­λο­ψυ­χία, αλλά για σο­βα­ρή έν­δει­ξη δύο πραγ­μά­των: Πρώτο, ότι οι ελ­πί­δες για δυ­να­μι­κή έξοδο από την κρίση χά­νο­νται, οι φόβοι για υπο­τρο­πή της με­γα­λώ­νουν και στο πλαί­σιο αυτό, είναι ορατή διά γυ­μνού οφθαλ­μού η επι­δεί­νω­ση του προ­βλή­μα­τος των πα­γκό­σμιων χρεών με όλες τις τις συ­νέ­πειες: νέες χρε­ο­κο­πί­ες, απε­γνω­σμέ­νες προ­σπά­θειες για «κου­ρέ­μα­τα» και αλ­λη­λο­κου­ρέ­μα­τα κ.λπ. Όλα αυτά πρέ­πει να πέ­σουν στα μα­λα­κά, αλ­λιώς η πα­γκό­σμια μπα­ρου­τα­πο­θή­κη των χρεών αλλά και των φου­σκών, που έχουν φτά­σει στα προ της κρί­σης με­γέ­θη τους, μπο­ρεί να εκρα­γεί από ένα «ατύ­χη­μα». Ο Ομπά­μα και ό,τι εκ­προ­σω­πεί, σε αντί­θε­ση με τους Ρε­που­μπλι­κα­νούς, δεν θέλει να δια­κιν­δυ­νεύ­σει κά­ποιο «ολο­καύ­τω­μα» αφή­νο­ντας διά­φο­ρους «τρε­λούς» των hedge funds να κυ­κλο­φο­ρούν με ανα­πτή­ρα μέσα στην μπα­ρου­τα­πο­θή­κη. Δεύ­τε­ρο, ότι έχουν ανα­πτε­ρω­θεί οι ελ­πί­δες των ιμπε­ρια­λι­στι­κών κέ­ντρων να τρα­βή­ξουν ξανά την Αρ­γε­ντι­νή στους κόλ­πους της πα­γκό­σμιας «οι­κο­νο­μι­κής κοι­νό­τη­τας» της χρη­μα­τι­στι­κής λη­στεί­ας. Διότι ύστε­ρα από την ορ­μη­τι­κή του ανά­πτυ­ξη στα χρό­νια μετά τη χρε­ο­κο­πία του 2002, ο αρ­γε­ντί­νι­κος κα­πι­τα­λι­σμός έχει εξα­ντλή­σει τα απο­θέ­μα­τα της ορμής του, βρί­σκε­ται μπρο­στά σε μια νέα κρίση και δεί­χνει διά­θε­ση συμ­βι­βα­σμού (προ­ε­τοι­μα­σία για έξοδο στις αγο­ρές, με την ανα­γκαία στρο­φή στο φι­λε­λευ­θε­ρι­σμό και την εγκα­τά­λει­ψη των πιο φι­λο­λαϊ­κών κεϊν­σια­νών πο­λι­τι­κών κ.λπ.). Το να σπά­σει ή έστω να ου­δε­τε­ρο­ποι­η­θεί η Αρ­γε­ντι­νή σε σχέση με το μπλοκ των BRICS, είναι μια κα­θό­λου ευ­κα­τα­φρό­νη­τη υπό­θε­ση για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ κ.λπ.

Είναι σε αυτό το γε­νι­κό πλαί­σιο που απο­δυ­να­μώ­νο­νται ρα­γδαία οι μη­χα­νι­σμοί της πα­γκό­σμιας ιμπε­ρια­λι­στι­κής «οι­κο­νο­μι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης». Και το νέο «επει­σό­διο» της αρ­γε­ντί­νι­κης χρε­ο­κο­πί­ας αυτό ακρι­βώς απο­δει­κνύ­ει: όχι την πα­ντο­δυ­να­μία των πα­γκό­σμιων μη­χα­νι­σμών χρη­μα­τι­στι­κής λη­στεί­ας, αλλά την απο­δυ­νά­μω­σή τους. Όχι τη μεί­ω­ση των δυ­να­το­τή­των για ρήξη με το διε­θνές σύ­στη­μα, αλλά την αύ­ξη­σή τους. Όχι την κα­τα­στρο­φι­κό­τη­τα των επι­πτώ­σε­ων από τη στάση πλη­ρω­μών γι’ αυτόν που την πραγ­μα­το­ποιεί, αλλά γι’ αυ­τούς -ή, έστω, και γι’ αυ­τούς- που την υφί­στα­νται.

Στο ερώ­τη­μα, λοι­πόν, μπο­ρεί η Ελ­λά­δα να κάνει χρήση του δι­καιώ­μα­τος στη στάση πλη­ρω­μών στους το­κο­γλύ­φους χωρίς να «κα­τα­στρα­φεί», το πα­ρά­δειγ­μα της Αρ­γε­ντι­νής απα­ντά­ει, κα­ταρ­χήν, ναι!

………………………..

*Το δεύ­τε­ρο μέρος, που θα δη­μο­σιευ­τεί τις επό­με­νες μέρες, με τίτλο «Το ‘‘υπό­δειγ­μα­’’ της Αρ­γε­ντι­νής: κι όμως, έχει δίκιο ο Μαρξ κι όχι ο Κέινς», θα εξε­τά­σου­με γιατί εξα­ντλή­θη­κε η δυ­να­μι­κή της στά­σης πλη­ρω­μών και των κεϊν­σια­νών πο­λι­τι­κών, γιατί η Αρ­γε­ντι­νή βρί­σκε­ται μπρο­στά σε μια νέα με­γά­λη κρίση και κοι­νω­νι­κή ανα­τα­ρα­χή, γιατί ο «κα­πι­τα­λι­στι­κός δρό­μος» μετά τη στάση πλη­ρω­μών οδη­γεί σε αδιέ­ξο­δο, γιατί η Αρι­στε­ρά διε­θνώς ενώ πρέ­πει να δεί­ξει την αλ­λη­λεγ­γύη της και να στη­ρί­ξει το δι­καί­ω­μα της Αρ­γε­ντι­νής στη στάση πλη­ρω­μών στους το­κο­γλύ­φους, πρέ­πει να απορ­ρί­ψει το «μο­ντέ­λο» της κυ­βέρ­νη­σης Κίρ­χνερ, γιατί εν τέλει και στην πε­ρί­πτω­ση της Αρ­γε­ντι­νής επι­βε­βαιώ­νε­ται ο Μαρξ κι όχι ο Κέινς.

Ετικέτες