Οι μνημονιακές κυβερνήσεις με τις παρεμβάσεις τους στο ασφαλιστικό σύστημα δεν άλλαξαν μόνο τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, ανέτρεψαν και αλλοίωσαν κυρίως το δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα, εισήγαγαν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, κατάργησαν την αλληλεγγύη των γενεών και από σύστημα προσδιορισμένων εισφορών και παροχών, το μετέτρεψαν σε σύστημα προσδιορισμένων εισφορών και αβέβαιων παροχών!

Η κύρια σύ­ντα­ξη —στην ουσία προ­νοια­κή— που θα εγ­γυά­ται το κρά­τος από 1/1/2015 θα είναι μέχρι του ύψους των 360€, ενώ οι επι­κου­ρι­κές συ­ντά­ξεις και οι πα­ρο­χές των τα­μεί­ων πρό­νοιας (εφά­παξ) οδεύ­ουν προς την πε­ραι­τέ­ρω συρ­ρί­κνω­ση και την κα­τάρ­γη­σή τους, αφού, μετά τη δια­χρο­νι­κή λε­η­λα­σία των απο­θε­μα­τι­κών τους από το κρά­τος, τα δο­μη­μέ­να και το­ξι­κά ομό­λο­γα, αλλά και το κατά 50% «κού­ρε­μά» τους από το λε­γό­με­νο PSI το 2012, ψη­φί­στη­καν μνη­μο­νια­κοί νόμοι, που κα­τάρ­γη­σαν ει­σφο­ρές και την εγ­γύ­η­ση της πο­λι­τεί­ας και επέ­βα­λαν νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρα κρι­τή­ρια στη δια­χεί­ρι­σή τους, και όλα αυτά σε συν­θή­κες με­γά­λης ανερ­γί­ας, συρ­ρί­κνω­σης των υπη­ρε­σιών του Δη­μο­σί­ου και απα­γό­ρευ­σης των προ­σλή­ψε­ων.

Όσον αφορά, δε, στα θέ­μα­τα της θε­με­λί­ω­σης του συ­ντα­ξιο­δο­τι­κού δι­καιώ­μα­τος, υπάρ­χουν ακόμα δια­φο­ρε­τι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις στο Δη­μό­σιο απ’ ό,τι στον ιδιω­τι­κό τομέα. Η θε­με­λί­ω­ση στο Δη­μό­σιο προσ­διο­ρί­ζο­νταν από τα χρό­νια υπη­ρε­σί­ας και συ­γκε­κρι­μέ­να από το έτος συ­μπλή­ρω­σης της ει­κο­σι­πε­ντα­ε­τί­ας.

Με βάση, λοι­πόν, την ισχύ­ου­σα νο­μο­θε­σία, το όριο ηλι­κί­ας είναι σε άμεση συ­νάρ­τη­ση με το πότε συ­μπλη­ρώ­θη­κε η 25ε­τία, ή η 20ε­τία στην πε­ρί­πτω­ση των τρι­τέ­κνων.

Για όσους δη­μο­σί­ους υπαλ­λή­λους θε­με­λί­ω­σαν δι­καί­ω­μα μέχρι το τέλος του 2012, προ­βλέ­πο­νται ευ­νοϊ­κό­τε­ρες ρυθ­μί­σεις, ενώ πα­ρα­μέ­νουν ακόμη σε ισχύ οι δια­τά­ξεις για συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση ανε­ξάρ­τη­τα ορίου ηλι­κί­ας για όλους όσοι ασφα­λί­στη­καν στο Δη­μό­σιο πριν από το 1983.

Εδώ αξί­ζει να ση­μειώ­σου­με, σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ότι όλες αυτές οι δια­τά­ξεις οι οποί­ες οδη­γούν σε συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση πριν από το 62ο έτος βρέ­θη­καν στο στό­χα­στρο της τρόι­κας και είναι σί­γου­ρο ότι θα εφαρ­μο­στούν από μια νέα κυ­βέρ­νη­ση ΝΔ-ΠΑ­ΣΟΚ, εάν επα­νε­κλε­γούν.

Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, ωστό­σο, όσοι θε­με­λιώ­νουν δι­καί­ω­μα μετά την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2013 δι­καιού­νται πλήρη σύ­ντα­ξη στα 67 και εναλ­λα­κτι­κά μπο­ρούν να απο­χω­ρή­σουν στα 62 με συ­νο­λι­κά 40 έτη ασφά­λι­σης. Σε συν­θή­κες, όμως, αυ­ξη­μέ­νης ανερ­γί­ας και γε­νι­κευ­μέ­νης υπο­α­πα­σχό­λη­σης, είναι αδύ­να­το να συ­νη­γο­ρούν αυτές οι προ­ϋ­πο­θέ­σεις για τους ασφα­λι­σμέ­νους της επό­με­νης ει­κο­σα­ε­τί­ας, γι’ αυτό και μια κυ­βέρ­νη­ση της Αρι­στε­ράς πρέ­πει να επα­να­προσ­διο­ρί­σει τους όρους, τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις και τα όρια ηλι­κί­ας συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, κα­ταρ­γώ­ντας τη μνη­μο­νια­κή - ασφα­λι­στι­κή νο­μο­θε­σία και παίρ­νο­ντας υπόψη τις προ­τά­σεις των συν­δι­κά­των.

Σχε­τι­κά με αυ­τούς που μπο­ρούν να φύ­γουν τώρα σε σύ­ντα­ξη, δύο είναι τα βα­σι­κά ση­μεία που πρέ­πει να συ­νυ­πο­λο­γί­σουν πριν πά­ρουν την τε­λι­κή από­φα­ση:

1. Στην πε­ρί­πτω­ση της πρό­ω­ρης συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης, η «ποινή» εξαρ­τά­ται από το έτος θε­με­λί­ω­σης δι­καιώ­μα­τος και δια­μορ­φώ­νε­ται: α) Στο 4,5% για κάθε έτος (και μέχρι πέντε χρό­νια) που υπο­λεί­πε­ται για τη συ­μπλή­ρω­ση του κα­νο­νι­κού ορίου ηλι­κί­ας ή στο 1/267 για κάθε μήνα (και μέχρι εξή­ντα μήνες) που υπο­λεί­πε­ται για όσους έχουν θε­με­λιώ­σει το δι­καί­ω­μα μέχρι 31/12/2010 και β) Στο 6% για κάθε έτος που υπο­λεί­πε­ται για τη συ­μπλή­ρω­ση του κα­νο­νι­κού ορίου ηλι­κί­ας ή στο 1/200 για κάθε μήνα που υπο­λεί­πε­ται για όλους όσοι το θε­με­λιώ­σουν μετά την 1/1/ 2011. Εδώ να ση­μειώ­σου­με πως στις πε­ρι­πτώ­σεις της δια­δο­χι­κής ασφά­λι­σης η μεί­ω­ση αφορά στο χρόνο ασφά­λι­σης που έχει δια­νυ­θεί στο Δη­μό­σιο τομέα. Το ποσό του ΙΚΑ ή των άλλων Τα­μεί­ων κα­τα­βάλ­λε­ται κα­νο­νι­κά, αφού ο χρό­νος έναρ­ξης της κα­τα­βο­λής είναι μετά το 55ο έτος της ηλι­κί­ας.

2. Στην πε­ρί­πτω­ση που συ­νυ­πο­λο­γί­ζο­νται και πλα­σμα­τι­κά έτη ασφά­λι­σης, λαμ­βά­νε­ται υπόψη το πότε θε­με­λιώ­νε­ται το συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό δι­καί­ω­μα. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, για θε­με­λί­ω­ση μέχρι το 2010, μπο­ρεί να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί μόνο ο στρα­τός και ο χρό­νος των τέ­κνων σε ορι­σμέ­νες πε­ρι­πτώ­σεις, και με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι έχει δια­νυ­θεί 15ε­τής δη­μό­σια υπη­ρε­σία.

Οι διο­ρι­σμέ­νοι στο Δη­μό­σιο από 1/1/1983 και μετά αλλά και όσοι έχουν διο­ρι­στεί ακόμα και μετά την 1/1/1993, αλλά έχουν ασφα­λι­στεί σε οποιο­δή­πο­τε φορέα μέχρι τις 31/12/1992, μπο­ρούν να συ­ντα­ξιο­δο­τη­θούν πριν από το 67ο έτος, αν έχουν συ­μπλη­ρώ­σει την 25ε­τία μέχρι τις 31/12/2012.

Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα:

α) Για τους άν­δρες με 25ε­τία μέχρι το τέλος του 2010, μπο­ρούν να βγουν, με πλήρη σύ­ντα­ξη, στα 65 και με μειω­μέ­νη στα 60.

β) Για τους άν­δρες που συ­μπλη­ρώ­νουν την 25ε­τία το 2011, προ­βλέ­πο­νται μειω­μέ­να όρια ηλι­κί­ας. Έτσι, η πλή­ρης σύ­ντα­ξη δί­νε­ται στα 61 και μειω­μέ­νη στα 56. Οι ευ­νοϊ­κές ρυθ­μί­σεις ισχύ­ουν και για όσους άν­δρες συ­μπλη­ρώ­νουν την 25ε­τία το 2012 και έτσι φεύ­γουν με πλήρη σύ­ντα­ξη στα 63 και μειω­μέ­νη στα 58.

Αυτές οι δια­τά­ξεις ισχύ­ουν μόνο για όλους όσοι συ­μπλη­ρώ­νουν την 25ε­τία το 2011 και 2012 και όχι πριν ή μετά, και αυτό στο όνομα της ισο­τι­μί­ας με­τα­ξύ αν­δρών και γυ­ναι­κών, μιας και από κει και πέρα κα­ταρ­γή­θη­καν και για τις γυ­ναί­κες.

γ) Για τις γυ­ναί­κες που συ­μπλη­ρώ­νουν την 25ε­τία το 2010, η πλή­ρης σύ­ντα­ξη δί­νε­ται στα 60 και η μειω­μέ­νη στα 55, ενώ για τις γυ­ναί­κες με 25ε­τία το 2011, πλή­ρης σύ­ντα­ξη δί­νε­ται στα 61 και μειω­μέ­νη στα 56, ενώ για τις γυ­ναί­κες με 25ε­τία το 2012, η πλή­ρης σύ­ντα­ξη δί­νε­ται στα 63 και η μειω­μέ­νη στα 58.

Τέλος, οι ασφα­λι­σμέ­νοι με 35ε­τία μπο­ρούν να συ­ντα­ξιο­δο­τη­θούν ανα­λό­γως με το πότε έχουν θε­με­λιώ­σει, με 25ε­τία, το συ­ντα­ξιο­δο­τι­κό δι­καί­ω­μα. Έτσι, όσοι το 2010 είχαν 25 χρό­νια ερ­γα­σί­ας, μπο­ρούν να φύ­γουν με 35 χρό­νια στα 58. Το 2011 απαι­τού­νται 36 χρό­νια, αλλά το όριο πα­ρα­μέ­νει στο 58ο έτος, ενώ το 2012 χρειά­ζο­νται 37 χρό­νια και το 59ο έτος. Από 1ης Ια­νουα­ρί­ου 2013 χρειά­ζο­νται 40 χρό­νια ασφά­λι­σης και η συ­μπλή­ρω­ση του 62ου έτους.

Επί­σης πα­ρα­μέ­νουν σε ισχύ οι δια­τά­ξεις που προ­βλέ­πουν την συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση με 37 χρό­νια χωρίς όριο ηλι­κί­ας, με την προ­ϋ­πό­θε­ση ότι η 25ε­τία έχει συ­μπλη­ρω­θεί μέχρι τις 31/12/2010.

Για τους γο­νείς ανη­λί­κων παι­διών και για τους τρί­τε­κνους, οι ασφα­λι­στι­κές ρυθ­μί­σεις που δί­νουν τη δυ­να­τό­τη­τα εξό­δου είναι οι εξής:

1. Οι μη­τέ­ρες ανη­λί­κων τέ­κνων που είχαν πάνω από 25 χρό­νια μέχρι το τέλος του 2010 δι­καιού­νται σύ­ντα­ξη στα 50.

Για όσες θε­με­λί­ω­σαν δι­καί­ω­μα το 2011, το όριο ηλι­κί­ας πάει στο 52ο έτος, ενώ το 2012 στο 55ο. Για τη συ­μπλή­ρω­ση του χρό­νου ασφά­λι­σης, μπο­ρούν να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν πλα­σμα­τι­κά έτη του νόμου 3865/2010 των τέ­κνων, εφό­σον υπάρ­χει 15ε­τής δη­μό­σια υπη­ρε­σία, τα έτη των σπου­δών, αλλά και της άδειας ανα­τρο­φής τέ­κνων.

2. Οι άν­δρες με ανή­λι­κα παι­διά έχουν μειω­μέ­να όρια ηλι­κί­ας αν συ­μπλή­ρω­σαν 25ε­τία τη διε­τία 2011-2012. Συ­γκε­κρι­μέ­να, αν το δι­καί­ω­μα θε­με­λιώ­θη­κε το 2011, η σύ­ντα­ξη κα­τα­βάλ­λε­ται στα 52, ενώ το 2012 το όριο πάει στο 55ο έτος και από το 2013 και μετά το 67ο. Ωστό­σο, για όλους όσοι συ­μπλή­ρω­σαν την 25ε­τία μέχρι το τέλος του 2010, δεν ισχύ­ουν τα πα­ρα­πά­νω, ευ­νοϊ­κά όρια ηλι­κί­ας συ­ντα­ξιο­δό­τη­σης.

Πά­ντως, αν η 25ε­τία συ­μπλη­ρώ­νε­ται το 2010, με χρόνο ασφά­λι­σης στον ιδιω­τι­κό τομέα, μπο­ρεί όποιος θέλει και ιδιαί­τε­ρα αν είναι λίγος αυτός ο χρό­νος, να τον απο­ποι­η­θεί, ώστε να συ­ντα­ξιο­δο­τη­θεί με θε­με­λί­ω­ση μετά την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2011. Να ση­μειω­θεί πως —εφό­σον και οι δύο γο­νείς είναι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοι— το δι­καί­ω­μα μπο­ρεί να ασκη­θεί και από τους δύο.

3. Οι τρί­τε­κνες μη­τέ­ρες θε­με­λιώ­νουν το δι­καί­ω­μα συ­ντα­ξο­δό­τη­σης με 20ε­τία, ενώ υπάρ­χουν δια­φο­ρε­τι­κές ρυθ­μί­σεις ανά­λο­γα με το έτος θε­με­λί­ω­σης. Ει­δι­κό­τε­ρα, όσες γυ­ναί­κες είχαν συ­μπλη­ρώ­σει την 20ε­τία μέχρι την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 2010 μπο­ρούν να απο­χω­ρή­σουν χωρίς όριο ηλι­κί­ας. Τη διε­τία 2011-2012 στα­δια­κά αυ­ξά­νο­νται τα απαι­τού­με­να έτη ασφά­λι­σης και το όριο ηλι­κί­ας. Συ­γκε­κρι­μέ­να, εφό­σον η θε­με­λί­ω­ση έγινε το 2011 η «έξο­δος» γί­νε­ται με 21 έτη στα 52, ενώ το 2012 με 23 έτη στα 55.

4. Οι άν­δρες με του­λά­χι­στον τρία τέκνα που θε­με­λιώ­νουν το δι­καί­ω­μα μετά την 1η Ια­νουα­ρί­ου 2011 έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να συ­ντα­ξιο­δο­τη­θούν με ευ­νοϊ­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις. Η δυ­να­τό­τη­τα αυτή πα­ρέ­χε­ται και στους τρι­τέ­κνους που μέχρι το 2010 είχαν συ­μπλη­ρώ­σει 25 έτη ασφά­λι­σης. Μπαί­νουν όμως νέα όρια ηλι­κί­ας, τα οποία και φτά­νουν στα 52 για όλους όσοι θε­με­λιώ­σουν δι­καί­ω­μα το 2011 και στα 55 για εκεί­νους που θα το πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν το 2012.

Χωρίς όριο ηλι­κί­ας συ­ντα­ξιο­δο­τού­νται όσοι ήταν ασφα­λι­σμέ­νοι στο Δη­μό­σιο πριν από το 1983 και συ­μπλη­ρώ­νουν 35ε­τία. Οι ρυθ­μί­σεις αυτές ισχύ­ουν για αυ­τούς που έχουν απα­σχο­λη­θεί στο Δη­μό­σιο πριν από την 31η Δε­κεμ­βρί­ου 1982 με οποιο­δή­πο­τε ερ­γα­σια­κό κα­θε­στώς, καθώς και εκεί­νους που συ­νέ­χι­σαν την ασφά­λι­σή του σε φο­ρείς του ιδιω­τι­κού τομέα, αλλά επέ­στρε­ψαν όμως αρ­γό­τε­ρα μέσω διο­ρι­σμού στο Δη­μό­σιο.

Η κυ­βέρ­νη­ση, τέλος, μέσω της ανα­σφά­λειας και της κα­τα­τρο­μο­κρά­τη­σης των ερ­γα­ζο­μέ­νων που οδη­γού­νται κατά χι­λιά­δες σε πρό­ω­ρη συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση, στο­χεύ­ει στη διά­λυ­ση των δη­μο­σί­ων υπη­ρε­σιών και στην πλήρη ανα­τρο­πή των ερ­γα­σια­κών σχέ­σε­ων, αφού όταν απο­χω­ρεί ένας ερ­γα­ζό­με­νος η θέση του κα­ταρ­γεί­ται και οι ανά­γκες κα­λύ­πτο­νται, είτε από την ιδιω­τι­κο­ποί­η­ση υπη­ρε­σιών ή με την κά­λυ­ψη των ανα­γκών από ιδιώ­τες, είτε με την πρό­σλη­ψη ερ­γα­ζο­μέ­νων με ελα­στι­κές ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και εξευ­τε­λι­στι­κούς μι­σθούς.

Λύση, λοι­πόν, δεν απο­τε­λεί η φυγή και η πρό­ω­ρη συ­ντα­ξιο­δό­τη­ση, αφού και η σύ­ντα­ξη θα κα­τα­λή­ξει να είναι προ­νοια­κή και οι συ­ντα­ξιού­χοι είναι πιο «ευά­λω­τοι» σε νέες αντια­σφα­λι­στι­κές ανα­τρο­πές.

Μο­να­δι­κή απά­ντη­ση είναι η ανα­τρο­πή αυτής πο­λι­τι­κής, η οποία δια­λύ­ει τους μι­σθούς και τις συ­ντά­ξεις, τις ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και την κοι­νω­νι­κή ασφά­λι­ση, και η εφαρ­μο­γή άμεσα μιας πο­λι­τι­κής πα­ρα­γω­γι­κής ανα­συ­γκρό­τη­σης της χώρας, δρα­στι­κής μεί­ω­σης της ανερ­γί­ας και δί­και­ης ανα­δια­νο­μής του πα­ρα­γό­με­νου πλού­του υπέρ των ερ­γα­ζο­μέ­νων και των αδύ­να­μων κοι­νω­νι­κών στρω­μά­των.

Αυτό πα­ράλ­λη­λα προ­ϋ­πο­θέ­τει ότι μια νέα, Αρι­στε­ρή κυ­βέρ­νη­ση θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει στην κα­τάρ­γη­ση των μνη­μο­νί­ων και των εφαρ­μο­στι­κών τους νόμων, στη δια­γρα­φή του με­γα­λύ­τε­ρου μέ­ρους του χρέ­ους, στην εθνι­κο­ποί­η­ση του τρα­πε­ζι­κού συ­στή­μα­τος και στη στα­θε­ρή προ­σή­λω­σή της στην εφαρ­μο­γή μιας πο­λι­τι­κής, που μο­να­δι­κό της γνώ­μο­να θα έχει την εξυ­πη­ρέ­τη­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών και των συμ­φε­ρό­ντων του λαού και της χώρας.

Πρω­ταρ­χι­κό της, λοι­πόν, κα­θή­κον θα πρέ­πει να είναι η επι­βί­ω­ση του λαού και η ανά­πτυ­ξη της χώρας, και όχι η διά­σω­ση των τρα­πε­ζών, του ευρώ και της ευ­ρω­ζώ­νης και μά­λι­στα πάση θυσία, όπως προ­τεί­νουν οι κάθε εί­δους ντό­πιοι «ευ­ρω­λά­γνοι» και το αστι­κό πο­λι­τι­κό και οι­κο­νο­μι­κό κα­τε­στη­μέ­νο, το οποίο πρέ­πει να σιωπά και όχι να ζη­τά­ει και τα ρέστα!

Γιώρ­γος Χα­ρί­σης είναι γραμ­μα­τέ­ας του ΜΕΤΑ.