Το Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή (ΕΚΑ) μέσα στα σκληρά χρόνια της πανδημίας και της κρίσης διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στην αποκάλυψη της κυβερνητικής προπαγάνδας και πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες ενεργοποίησης της ΕΙΝΑΠ, της ΟΕΝΓΕ αλλά και των πρωτοβάθμιων σωματείων για την οργάνωση κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων κόντρα στις αυταρχικές μεθοδεύσεις κυβέρνησης και διοικήσεων, διεκδικώντας μέτρα στήριξης του ΕΣΥ και προστασίας των εργαζομένων και του λαού.

Αναδείξαμε ότι η σφοδρότητα της πανδημίας στη χώρα μας  ήταν αποτέλεσμα των κυβερνητικών επιλογών  για να μην στηριχθεί με κρατικούς πόρους ένα άλλο επιδημιολογικό μοντέλο με μαζικά επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ, ισχυρούς μηχανισμούς ιχνηλάτησης, απομόνωσης και καραντίνας.

Η επιλογή να μην αποσυμφορηθούν οι εστίες υπερμετάδοσης, τα ΜΜΜ, τα σχολεία και οι χώροι δουλειάς  οδήγησε σε μια ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού.

Η επιλογή  να μην ενισχυθεί ουσιαστικά το ΕΣΥ, μετέτρεψε τη χώρα από «παγκόσμιο πρότυπο» σε παράδειγμα προς αποφυγή διεθνώς. Χάθηκαν ζωές που θα μπορούσαν να έχουν σωθεί λόγω έλλειψης προσωπικού, υποβάθμισης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υποθεραπείας και έλλειψης κλινών ΜΕΘ.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είδε την υγειονομική κρίση ως ευκαιρία να υλοποιήσει τα προ-πανδημίας σχέδιά της για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, για Συμπράξεις Δημοσίου & Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), για στήριξη και ενίσχυση του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου στην Υγεία που κυριολεκτικά κερδοσκόπησε και λιποτάκτησε στην πανδημία. Ο χειρισμός της πανδημίας καθοριζόταν από την αρχή από την υποταγή στα μεγάλα συμφέροντα των καπιταλιστών, τις μεγάλες ξενοδοχειακές εταιρείες, τα διεθνή τουριστικά πρακτορεία, τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρίες κλπ.

Μετά τα χειροκροτήματα και τα δάκρυα έψαχναν να χρεώσουν τις απώλειες και τα αδιέξοδά τους στους υγειονομικούς.

Πλάι σε όλα αυτά, ο αυταρχισμός, το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», οι εκδικητικές μετακινήσεις, οι αναστολές εργασίας και ο παραλογισμός…

Από την πρώτη στιγμή αποκαλύψαμε πλατιά τις δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, τις αθρόες αναγκαστικές μετακινήσεις προσωπικού και τα εντέλλεσθε, τις ψεύτικες ΜΕΘ, τη μείωση των χειρουργείων κατά 80%, την σκανδαλώδη ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα. Καταγγείλαμε και οργανώσαμε κινητοποιήσεις  ενάντια στις διώξεις των συναδέλφων που αποκάλυψαν την πραγματική κατάσταση και τις κυβερνητικές ευθύνες.

Αποκαλύψαμε την υποκριτική στάση του μεγάλο- καθηγητικού κατεστημένου, αλλά και πολλών εκ των επιστημονικών συμβούλων που  κάλυπταν τα αντιφατικά και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας. Καταγγείλαμε τη λιποταξία του καθηγητικού κατεστημένου για να μην αναλαμβάνουν περιστατικά covid τις κλινικές τους.

Κινητοποιήσεις σε κάθε νοσοκομείο

Το ΕΚΑ πήρε την πρωτοβουλία μέσα στις ενώσεις και στην ομοσπονδία  για να  οργανωθούν οι πρώτες κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις στις πύλες των νοσοκομείων όλης της χώρας στις 7 Απρίλη 2020, για να σπάσει η απαγόρευση  που προσπαθούσε να επιβάλει η κυβέρνηση με πρόσχημα την πανδημία.

Ενάντια στις απαγορεύσεις και την αστυνομοκρατία συνεχίσαμε, αυτά τα δύο χρόνια, να απαιτούμε από την ΕΙΝΑΠ, την ΟΕΝΓΕ και τα πρωτοβάθμια σωματεία, την κλιμάκωση και συντονισμό των αγώνων, με έμφαση στην κινητοποίηση της βάσης των νοσοκομειακών γιατρών και των υπολοίπων εργαζομένων μέσα από γενικές συνελεύσεις.

Το ΕΚΑ  απαίτησε, από τη αρχή της πανδημίας, την επίταξη κλινικών και κλινών ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα. Αναδείξαμε την ανάγκη του μαζικού καθολικού εμβολιασμού με όπλο την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την πειθώ, ενάντια σε υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και την αναστολή εργασίας των συναδέλφων υγειονομικών. 

Προσπαθήσαμε να οργανώσουμε τους ειδικευόμενους γιατρούς στα νοσοκομεία  ενάντια στα εντέλλεσθε, τις μετακινήσεις, τις ατελείωτες εφημερίες,τον αυταρχισμό των διοικήσεων  μέσα από γενικές συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα.

Οι δυνάμεις μας, κατανοώντας ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, προσπάθησαν να ανοίξουν το ζήτημα της υπεράσπισης του ΕΣΥ και των αναγκαίων κοινωνικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ευρύτερα στην κοινωνία, με συσκέψεις σωματείων και φορέων, με πρωτοβουλίες στις γειτονιές, με συλλαλητήρια στα νοσοκομεία  και Κέντρα Υγείας, με πολλαπλές συγκεντρώσεις στο υπουργείο υγείας και με  τα συλλαλητήρια στο Σύνταγμα.

Αντισταθήκαμε στις απολύσεις – μη ανανέωση συμβάσεων των επικουρικών γιατρών και στην μη καταβολή των απλήρωτων δεδουλευμένων εφημεριών όπως έγινε με τους γιατρούς των κέντρων υγείας της 1ης ΥΠΕ.

Oι δυνάμεις του EKA πρωταγωνίστησαν στον αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και στοχοποίηση συγκεκριμένων νοσοκομείων, μέσα από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις συνελεύσεις των νοσοκομειακών γιατρών, όπως το Σωτηρία, τη Νίκαια, το Ασκληπιείο Βούλας, το Αττικό, τον Ερυθρό, το Σισμανόγλειο, το Αμαλία Φλέμινγκ, το Παίδων Πεντέλης κ.α. 

Oργανώσαμε την αντίσταση των ειδικευόμενων γιατρών στο σχέδιο περί φραγμών στην έναρξη ειδικότητας, αυτή την φορά όχι με εξετάσεις αλλά με βάση τον βαθμό πτυχίου.

Δώσαμε μάχες ενάντια στις  παραβιάσεις των κοινωνικών δικαιωμάτων κόντρα στον σεξισμό και τις γυναικοκτονίες με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της 8 Μάρτη, με την πλατιά καταγγελία για τον αποκλεισμό της συναδέλφου που βγήκε πρώτη στην κρίση αλλά δεν πήρε τη θέση επειδή είχε… δύο μικρά παιδιά. Υπερασπιστήκαμε τα δικαιώματα των αδύναμων των μεταναστών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. 

Σε όλη αυτή την σκληρή περίοδο το κριτήριο του ΕΚΑ ήταν -και είναι κάθε φορά -οι ανάγκες του υγειονομικού και του ευρύτερου κινήματος και όχι κοινοβουλευτικές σκοπιμότητες ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ –ΠΑΣΟΚ, αλλά ούτε και οι αυτοπεριοριζόμενες και εν τέλει συμβολικές κινητοποιήσεις της ΔΗΠΑΚ, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης, συντονισμού και ανατροπής της όλης νεοφιλελεύθερης επίθεσης.

Πρόγραμμα πάλης

Αγωνιζόμαστε μαζί με όλο το εργατικό κίνημα για την ανατροπή της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής. Για την ανατροπή των σχεδίων Πλεύρη-Γκάγκα για την είσοδο των ιδιωτών στο ΕΣΥ και την άρση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Για να σταματήσουμε τα ΣΔΙΤ και το «νέο ΕΣΥ «της ιδιωτικοποίησης  και των περικοπών. Για να διώξουμε οριστικά τους εργολάβους από τα νοσοκομεία.

-Για αποκλειστικά δημόσιο σύστημα υγείας δωρεάν για όλους και όλες με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό και την άμεση φορολογία των πλουσίων , για  επίταξη του ιδιωτικού τομέα και πρόσβαση σε δωρεάν φάρμακα και εμβόλια για όλους κόντρα στα συμφέροντα των κλινικαρχών και φαρμακοβιομηχάνων.

- Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων στο ΕΣΥ. Ενάντια σε κάθε απόλυση υγειονομικού, να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να φορτώσει την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας στους μη εμβολιασμένους υγειονοικούς. Όχι στις αναστολές και τη στέρηση μισθού.

- Για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. 

- Για να αρθούν τα εμπόδια στην  εκπαίδευση των νέων γιατρών, την ιατρική έρευνα και την πρόληψη με κριτήρια επιστημονικά και όχι του κέρδους των εταιριών

- Για ένα  κίνημα των νοσοκομειακών γιατρών και όλων των εργαζομένων που να παλεύει  ενάντια  στον ιμπεριαλισμό και των πόλεμο, ενάντια στους εξοπλισμούς και τον στρατιωτικό ανταγωνισμό με την Τουρκία. Καμμιά  ελληνική συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων κόντρα στο ρατσισμό και τον φασισμό. Για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών κόντρα στις  ανισότητες, τις σεξιστικές επιθέσεις και τις γυναικοκτονίες.

Οι αγώνες των υγειονομικών να γίνουν υπόθεση όλου του λαού, να δημιουργηθεί ένα μέτωπο εργαζομένων στην υγεία και χρηστών, που μπορεί να μαζικοποιηθεί σε κάθε γειτονιά και με τη συνεργασία των σωματείων κάθε περιοχής. Έτσι μπορεί να υπηρετηθεί αποτελεσματικά και το ότι «μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό».

*Ο Αντ. Καραβάς είναι παθολόγος, ΚΥ Ηλιούπολης-ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, ο Χ. Φαράντος είναι χειρούργος ΓΝΑ Γ. Γεννηματάς, η Ευτ. Χαμόδρακα είναι καρδιολόγος ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες