Είναι κρίσιμο τα επιμέρους καλέσματα για διοργάνωση της φετινής φεμινιστικής απεργίας να ενωθούν σε μια κοινή διαδικασία όπου κάθε συλλογικότητα θα μπορεί να συμμετέχει ως τέτοια, με σεβασμό στη γνώμη και την αυτονομία της, αλλά και να συνδράμει με όλες τις υπόλοιπες για την από κοινού οργάνωση της φετινής 8ης Μάρτη
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα φεμινιστική απεργία, ενώ στον παγκόσμιο κύκλο φεμινιστικών απεργιών εντάσσονται ολοένα και περισσότερες χώρες, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το Μεξικό, που εξεγείρεται ενάντια στις καθημερινές γυναικοκτονίες και την κρατική τους συγκάλυψη.
Πέρσι δώσαμε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα με ολοήμερες κινητοποιήσεις και τη συμμετοχή εκατοντάδων εργαζόμενων και άνεργων γυναικών, μεταναστριών, ντόπιων, συνταξιούχων, νεολαίων, και τη στήριξη δεκάδων σωματείων, τοπικών κινήσεων, φεμινιστικών και ΛΟΑΤΚΙΑ+ συλλογικοτήτων.
Και φέτος με αισιοδοξία διαπιστώνουμε ότι η 8η Μάρτη παύει να είναι η μέρα που οι γυναίκες λαμβάνουν κομπλιμέντα και λουλούδια, την υπενθύμιση ότι «ομορφαίνουν τη ζωή μας», και πολλές «προσφορές-εκπτώσεις» σε καλλυντικά και ρούχα. Γιατί το φεμινιστικό κίνημα καταφέρνει και ξανακάνει την 8η Μάρτη μέρα αγώνα και ορατότητας των γυναικείων δικαιωμάτων, του μόχθου, των αναγκών και των επιθυμιών μας.
Χαιρετίζουμε, έτσι, κάθε συλλογικότητα, σωματείο, σχήμα και κίνηση που καλεί στη μαζικοποίηση της φεμινιστικής απεργίας και στη διάδοση των φεμινιστικών αγώνων, γιατί ο φεμινιστικός αγώνας δεν είναι κάποιο «ειδικό» ή «επιμέρους» ζήτημα, είναι ζήτημα όλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος! Ο αγώνας για τα δικαιώματά μας στη δουλειά, η μάχη για την αυτοδιάθεση του σώματός μας, η απαίτηση κοινωνικών παροχών, η πάλη να σταματήσουν οι γυναικοκτονίες και η σεξιστική βία, κάθε μικρός και μεγάλος αγώνας ενάντια σε κάθε όψη του σύγχρονου πατριαρχικού καπιταλισμού είναι αγώνας ταξικός και φεμινιστικός, είναι αγώνας ολόκληρης της κοινωνίας!
Ως Συνέλευση 8 Μάρτη, ήδη από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας μας, συζητούσαμε πώς το φεμινιστικό κίνημα μπορεί σήμερα, σε ένα τοπίο κατακερματισμού και υποχώρησης των εργατικών αγώνων, να λειτουργήσει αναζωογονητικά και να συμβάλει στην ανάταση τόσο του ευρύτερου λαϊκού κινήματος όσο και των πολιτικά ριζοσπαστικών πολιτικών κομματιών του. Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύαμε και συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι το γυναικείο κίνημα μπορεί και πρέπει να σταθεί ως ένα διαφορετικό παράδειγμα πολιτικής και κοινωνικής κινητοποίησης, πέρα κι έξω από τη λογική του κατακερματισμού, που μεταξύ άλλων αποτυπώνει με τον πιο λυπηρό τρόπο μια αυτοκαταστροφική προσέγγιση της πολιτικής και του κινήματος, το οποίο αντιμετωπίζεται με τη λογική της κυριαρχίας της μίας ή της άλλης άποψης και όχι με την ωφέλιμη πρακτική της συμπερίληψης και της κοινής δράσης.
Γι’ αυτόν τον λόγο εξαρχής καταστήσαμε σαφή τη θέση μας: Η Συνέλευση 8 Μάρτη είναι μια προσπάθεια συντονισμού συλλογικοτήτων, σωματείων, σχημάτων και κάθε αγωνιζόμενης φωνής που παλεύει στο φεμινιστικό κίνημα και επιδιώκει να οργανώσει και να μαζικοποιήσει τη φεμινιστική απεργία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Συνέλευση 8 Μάρτη κάνει μόνο ανοιχτές διαδικασίες και έχει λειτουργία συντονισμού-ομπρέλας επιμέρους συλλογικοτήτων και ατόμων.
Ακριβώς τώρα λοιπόν, σε μια στιγμή που η μαζικοποίηση των φωνών που καλούν στη φεμινιστική απεργία είναι ζωτικής σημασίας για τα δικαιώματά μας και αποτυπώνει ότι ο φεμινισμός δεν μπορεί παρά να είναι στο κέντρο των πολιτικών διεκδικήσεών μας, χρειάζεται να αφήσουμε πίσω μας τις κακές μας συνήθειες και να λειτουργήσουμε με φεμινιστική-ενωτική μεθοδολογία, που θα συγκεντρώνει τις γυναικείες αντιστάσεις στην πράξη και στον δρόμο.
Είναι για εμάς ουσιώδης φεμινιστική πρακτική η προσπάθεια άρσης των πολιτικών κατακερματισμών εντός του κινήματος, το ξεπέρασμα των αδιέξοδων ανταγωνισμών για προαποφασισμένα πολιτικά περιεχόμενα, το διαζύγιο με παθογένειες ενός ριζοσπαστισμού της επιβολής.
Από αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι είναι κρίσιμο τα επιμέρους καλέσματα για διοργάνωση της φετινής φεμινιστικής απεργίας να ενωθούν σε μια κοινή διαδικασία όπου κάθε συλλογικότητα θα μπορεί να συμμετέχει ως τέτοια, με σεβασμό στη γνώμη και την αυτονομία της, αλλά και να συνδράμει με όλες τις υπόλοιπες για την από κοινού οργάνωση της φετινής 8ης Μάρτη.
Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε η Συνέλευση 8 Μάρτη να οργανώσει την περσινή απεργία, με τον ίδιο τρόπο εργάζεται και φέτος γι’ αυτόν τον σκοπό. Καλούμε λοιπόν κάθε συλλογικότητα, σωματείο, συνδικάτο, κίνηση και αγωνιζόμενη φωνή σε ανοιχτό και συντροφικό συντονισμό, με σκοπό να οργανώσουμε μια ακόμα πιο μαζική φεμινιστική απεργία, αλλά και να οικοδομήσουμε τους όρους που θα κάνουν το φεμινιστικό κίνημα μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος, που θα οικοδομήσουν μια άλλη μέρα για τους αγώνες των πληττόμενων στρωμάτων και κάθε «αόρατου σώματος» που η εκμετάλλευση και η καταπίεσή του είναι καθημερινότητα.
Σωματεία, συνδικάτα, συλλογικότητες, κινήσεις και κάθε αγωνιζόμενη φωνή συνδιαμορφώνουμε - συνδιοργανώνουμε τη φεμινιστική απεργία!