Διακήρυξη για το 31ο συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ.

Το 3ο Μνημόνιο δεν έπεσε από τον ουρανό! Εγκρίθηκε με 222 ψήφους από τα 5 κόμματα που συγκροτούν πλέον ένα συναινετικό κοινοβουλευτικό τόξο, πρόθυμο να στηρίξει τους  εφαρμοστικούς νόμους που ακολουθούν. Νόμους που έρχονται να εξειδικεύσουν τις βάρβαρες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Η νέα συμφωνία ολοκληρώνει την ισοπέδωση των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων, μειώνει δραματικά τα λαϊκά εισοδήματα, ανοίγει το δρόμο για την αρπαγή της λαϊκής κατοικίας, διευρύνει περαιτέρω τη φτώχεια, οδηγεί σε ύφεση την οικονομία και σε νέα εκτίναξη την ανεργία, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Η «μαύρη βίβλος» των προαπαιτούμενων του 3ου Μνημονίου περιλαμβάνει πλήθος αντιλαϊκών μέτρων και νομοθετικών ρυθμίσεων από τις οποίες εξαρτώνται οι περιοδικές «αξιολογήσεις» του διευθυντηρίου των Βρυξελλών και του ΔΝΤ και η εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου που θωρακίζει το νέο-αποικιακό καθεστώς και υποθηκεύει τις ζωές και το μέλλον των επερχόμενων γενιών.

Το 3ο Μνημόνιο εμπεριέχει δεκάδες αντιασφαλιστικές  ρυθμίσεις, οι οποίες άρχισαν ήδη να εφαρμόζονται, την ίδια  ώρα που οι διαρροές από την λεγόμενη «επιτροπής των σοφών», προετοιμάζουν το ψυχολογικό κλίμα για την αποδοχή ενός νεοφιλελεύθερου μοντέλου Κοινωνικής Ασφάλισης. Βασικός στόχος ένα αμιγώς κεφαλαιοποιητικό σύστημα, με αυτόματες μειώσεις («ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων») στις συντάξεις, αυξήσεις ορίων συνταξιοδότησης πέραν των 67, συνδεδεμένες με την αύξηση του προσδόκιμου ζωής, κατάργηση επικουρικών και δημιουργία Επαγγελματικών Ταμείων.

Αυτό που βαφτίζουν ως «ασφαλιστική μεταρρύθμιση» δεν είναι παρά η διαμόρφωση δύο παράλληλων και συμπληρωματικών πυλώνων: ενός χρηματοδοτούμενου αποκλειστικά από τη φορολογία και χορήγηση μιας βασικής σύνταξης κάτω από τα όρια της φτώχειας (360€) και ενός ανταποδοτικού, χρηματοδοτούμενου αποκλειστικά μέσω ατομικών εισφορών. Αλλά η απόσυρση του κράτους ανοίγει το δρόμο στην επέλαση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ενώ προβλέπονται  θεσμικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση μεγαλύτερης σύνδεσης εισφορών – παροχών, ενώ οι δανειστές προτείνουν παρεμβάσεις  πολιτικής αντίστοιχες των Βαλτικών χωρών ή της Χιλής (σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης με ατομικές μερίδες).

Αυτή η πολιτική, αντί να αντιμετωπίζει την κρίση ενός ελλειμματικού συστήματος, υπονομεύει την προοπτική  της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, χωρίς να εγγυάται ούτε καν τους στοιχειώδεις όρους βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Αντί για συνέχιση των περικοπών στις συντάξεις και αυξήσεις στα όρια ηλικίας, επιβάλλεται περιορισμός της ανεργίας, γενναία ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μείωση της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας,  αύξηση φορολογίας και κατάργηση των προνομίων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Γιατί αντίθετα με την μεθοδευμένη προπαγάνδα των κάθε μορφής μνημονιακών παπαγάλων, τα ελλείμματα του Ασφαλιστικού δεν οφείλονται στο ύψος των δαπανών, αλλά στην υστέρηση εσόδων.

Οι εργαζόμενοι στην Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση δεν τρέφουμε αυταπάτες. Οφείλουμε να οργανώσουμε την αντίστασή μας απέναντι σε όποια αντιλαϊκά μέτρα προωθήσει και  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, με την ίδια συνέπεια και δυναμική που  το κάναμε απέναντι στις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Παράλληλα πρέπει να ξεσκεπάσουμε την επίπλαστη αντιμνημονιακή ρητορεία της νεοναζιστικής δολοφονικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής, που στα λόγια τάσσεται δήθεν «κατά των Μνημονίων», αλλά στη Βουλή υπερψηφίζει διατάξεις διαγραφής πρόστιμων δεκάδων δισ για λαθρεμπόριο καυσίμων και καταθέτει τροπολογίες για θεσμοθέτηση και νέων εφοπλιστικών προνομίων!

Η πάλη μας ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα πρέπει τώρα να συναντηθεί με τον αγώνα μας ενάντια στο ρατσισμό και τη φασιστική απειλή. Η αποσπασματική αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος από την ελληνική κυβέρνηση και η υποκριτική στάση της Ε.Ε., των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που σπέρνουν τον όλεθρο, βομβαρδίζοντας ακόμη και νοσοκομεία, στρώνουν πανευρωπαϊκά το δρόμο στην ακροδεξιά  και στο ρατσιστικό και ξενοφοβικό της μίσος.

Η αίσθηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, ότι μπορεί το 3ο Μνημόνιο να εφαρμοστεί με «κοινωνικά ευαίσθητο» τρόπο, στη βάση «ισοδύναμων» ή «αντισταθμιστικών» μέτρων, είναι εκείνη που ξανάδωσε στον  ΣΥ.ΡΙΖ.Α. την εκλογική νίκη. Αλλά τα προδιαγεγραμμένα στη δεσμευτική συμφωνία με τους δανειστές εξοντωτικά αντιλαϊκά μέτρα δεν αφήνουν κανένα περιθώριο. Το να οργανώσουμε την αντίστασή των εργαζομένων για την ανατροπή αυτής της κοινωνικά ανάλγητης, νεοφιλελεύθερης πολιτικής είναι το άμεσο και ύψιστο πολιτικό και συνδικαλιστικό μας καθήκον.

Εμείς, ως ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ δηλώνουμε ξεκάθαρα  ότι θα συνεχίσουμε μέσα από τις γραμμές του εργατικού-συνδικαλιστικού κινήματος τον αγώνα, για να μην εφαρμοστούν και αυτά τα μέτρα.

Διεκδικούμε:

- Δημόσιο Καθολικό Κοινωνικό Ασφαλιστικό Σύστημα. – Επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των Ταμείων και αποκατάσταση των απωλειών λόγω Χρηματιστηρίου, «δομημένων ομολόγων και «κουρέματος» του PSI.

- Διασφάλιση του κοινωνικού - αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης, με την εγγύηση του Κράτους και ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό.

- Άμεση χρηματοδότηση όλων των Ταμείων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους δικαιούχους, σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή.

-Να μην προχωρήσουν οι ενοποιήσεις, που διαλύουν τα Ταμεία και ανοίγουν προοπτικές για Επαγγελματική Ασφάλιση.

- Δημιουργία  σύγχρονων και λειτουργικών οργανογραμμάτων, με  συμμετοχή στην διαδικασία αυτή των συνδικαλιστικών εκπροσώπων των εργαζομένων και με πλήρη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

- Πλήρη υγειονομική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη σε κάθε ασφαλισμένο, ιδιαίτερα στους νέους  που αποδεδειγμένα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

- Ενίσχυση των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών  των ίδιων των Ταμείων, μηχανογραφικό εκσυγχρονισμό και επέκταση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών - Νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

- Άμεση επανασύσταση του Ο.Ε.Κ., του Ο.Ε.Ε. και του Ο.Π.Α.Δ.

- Ισότιμη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στα Δ.Σ. των Ασφαλιστικών Ταμείων.

- Διεύρυνση των συνδικαλιστικών ελευθεριών και της συμμετοχής των εργαζομένων στη λήψη των αποφάσεων. Άμεση επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και του βασικού μισθού στα 751€.

- Άμεση Μονιμοποίηση όλων των Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου συναδέλφων - Κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης για την κατοχύρωση  σταθερής και μόνιμης εργασίας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.

- Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, σταδιακή αποκατάσταση των μεγάλων απωλειών. Κατάρτιση νέου Μισθολογίου με στόχο την ενίσχυση της αγοραστικής μας δύναμης, την αποσύνδεση από οποιοδήποτε σύστημα αξιολόγησης και την κατοχύρωση της ακώλυτης μισθολογικής εξέλιξης.  

- Επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια και βαθμούς με βάση την πραγματική προϋπηρεσία. Ενεργοποίηση της  σχετικής διάταξης για αναγνώριση συναφούς προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα.

- Επαναφορά των αδειών και του ωραρίου στα επίπεδα προ-μνημονίου. - Βελτίωση των συνθηκών εργασίας (εξοπλισμός, κτίρια, καθαριότητα, κτλ)

- Κατάργηση του αντεργατικού και αντιασφαλιστικού Νομοθετικού πλαισίου προ και μετά Μνημονίων.

- Κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων. - Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του  χρέους, που αποτελεί όρο για την επιβίωση της χώρας, του λαού και των εργαζομένων.

- Επανάκτηση του ελέγχου Δημόσιων Επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος με εργατικό-κοινωνικό έλεγχο.

 - Να πληρώσουν επιτέλους οι έχοντες και κατέχοντες - ριζική αλλαγή του φορολογικού συστήματος, επαναφορά του αφορολόγητου στα 12.000€. Κατάργηση των προκλητικών φοροαπαλλαγών και των προνομίων της οικονομικής ολιγαρχίας.

- Υπεράσπιση της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και άμεση κατάργηση του ΕΝ.Φ.Ι.Α. και όλων των άδικων χαρατσιών. – Επαναφορά του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στα Ασφαλιστικά Ταμεία και στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής, να μπούνε δυναμικά στη μάχη για την ακύρωση στην πράξη των νέων μνημονικών μέτρων.

Οι αγώνες που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια, μπορεί να μην ήταν όλοι νικηφόροι, αλλά δεν πήγαν χαμένοι! Καταφέραμε να σταματήσουμε τις διαθεσιμότητες, πετύχαμε την επαναπρόσληψη των απολυμένων συναδέλφων και ακυρώσαμε την «αξιολόγηση». Αυτοί οι αγώνες μπορούν να είναι η δική μας παρακαταθήκη για τις μάχες που έρχονται.

 Μπροστά στο 31ο Συνέδριο της Π.Ο.Π.Ο.Κ.Π.:

·        ΚΑΛΟΥΜΕ τα σωματεία-μέλη μας σε άμεση σύγκλιση ενημερωτικών Γενικών Συνελεύσεων για την επανεκκίνηση των αγώνων.

·        ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για κλιμακούμενες κινητοποιήσεις κάθε μορφής (παραστάσεις διαμαρτυρίας, απεργίες, καταλήψεις, αποχή) ενάντια στις ενοποιήσεις και στη διάλυση των Ταμείων, για αυξήσεις μισθών και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

·        ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ το συντονισμό της δράσης με όλες τις Ομοσπονδίες του Υπουργείου Εργασίας, την ΑΔΕΔΥ αλλά και τις οργανώσεις ασφαλισμένων και συνταξιούχων με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Είναι στο χέρι καθενός και καθεμιάς από εμάς να συμβάλουμε με τους αγώνες μας, την ενεργητική  συμμετοχή και την κατάθεση γόνιμων και δημιουργικών προτάσεων, ώστε να πάψει η Ομοσπονδία μας να  είναι απλός παρατηρητής των εξελίξεων. Δεν μας ταιριάζει η αποστράτευση, η ιδιώτευση, η απογοήτευση.                                              Η καπιταλιστική κρίση και η όξυνση των ταξικών ανισοτήτων δεν αφήνουν χώρο σε κανενός είδους εργοδοτικό ή κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Η ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ παλεύει:

  • Ώστε με ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ, ΤΑΞΙΚΟΥΣ αγώνες και την αποφασιστική συμμετοχή των εργαζομένων σε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και συνελεύσεις, να αλλάξουν οι συνδικαλιστικοί και πολιτικοί συσχετισμοί.
  •  Για την καθημερινή διαμόρφωση όρων και προϋποθέσεων που θα μας επιτρέψουν, ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ την μνημονιακή καταχνιά.
  • Για να ξαναπάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, αφού όσο και αν πολλοί πασχίζουν να μας πείσουν για το αντίθετο, για εμάς ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ META