Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, την Πέμπτη 30 Ιούλη 2015, πληροφορήθηκα από δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο ότι ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς σε μια αποστροφή της ομιλίας του, αναρωτήθηκε αν: «το ΜΕΤΑ, αντί να βγάζει ανακοινώσεις ενάντια στην κυβέρνηση, θα (έπρεπε) να κινητοποιήσει τα ευρωπαϊκά συνδικάτα για να υπερασπιστεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις θέσεις της κυβέρνησης».
Αναρωτήθηκα σε τι αποσκοπούσε αυτή η αναφορά, πέρα από τον προφανή στόχο να πλήξει το Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), που με συνέπεια αγωνίζεται για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών. Αναρωτήθηκα επίσης αν άξιζε τον κόπο να ασχοληθεί κάποιος με τέτοιες αναφορές που στοχεύουν να δικαιολογήσουν τη συνέχιση των μνημονιακών πολιτικών.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή κάποιοι ίσως να εκλάβουν τη σιωπή ως αδυναμία, θα προσπαθήσω να διευκρινίσω κάποιες πτυχές που δεν θέλει να γνωρίζει ο κ. Ν. Παππάς.
Ο κ. Ν. Παππάς προφανώς δεν έχει αντιληφθεί ότι η Πλατεία Καραϊσκάκη (γρ. ΜΕΤΑ) έχει διαχρονικά οργανωτική, οικονομική και πολιτική αυτονομία και διαμορφώνει τις θέσεις της με βάσει τα ταξικά συμφέροντα των εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό το ΜΕΤΑ κρίνει τις κυβερνήσεις και τις πολιτικές από τα αν αυτές εξυπηρετούν ή όχι τα συμφέροντα των εργαζομένων. Ως εκ τούτου τέτοιου είδους παραινέσεις ιδιαίτερα, όταν προέρχονται από κορυφαία κυβερνητικά χείλη, που επιχειρούν να εφαρμόσουν το 3ο μνημόνιο, να είναι σίγουρος ότι δεν θα βρουν ευήκοα αυτιά.
Όμως ο κ. Ν. Παππάς αναφέρθηκε στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών συμβάσεων. Κατ’ αρχήν η υπεράσπιση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι υπόθεση συσχετισμού δύναμης και σκληρών ταξικών συγκρούσεων, που μόνο αυτοί που έχουν περάσει από τις γραμμές των συνδικάτων μπορούν να το αντιληφθούν.
Αυτό που όμως εντέχνως ξέχασε να αναφέρει ο κ Ν. Παππάς είναι ότι η κυβέρνηση «έθαψε» στα συρτάρια της το νομοσχέδιο που είχε ετοιμαστεί για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας οι οποίες καταργήθηκαν την μνημονιακή περίοδο καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Για 5 μήνες, η κυβέρνηση και ο ίδιος, αποδέχτηκαν ουσιαστικά τη θέση των τροϊανών ότι η ψήφιση αυτών των νόμων, που αποτελούσαν βασική προεκλογική της δέσμευση, αποτελούσαν μονομερή ενέργεια. Θα θέλαμε λοιπόν να δούμε ποια θα είναι η στάση του, αν η τρόικα δεν εγκρίνει ή απονευρώσει πλήρως το σχετικό νομοσχέδιο, αφού πλέον η κατάθεση και το περιεχόμενό του εξαρτάται από το οκ των τροϊκανών!
Όσο για την κινητοποίηση των ευρωπαϊκών συνδικάτων, μάλλον και σε αυτό τον τομέα έχει πλήρη άγνοια. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συντριπτική πλειοψηφία από αυτά ανέχτηκαν, αν δεν συνήργησαν στην εφαρμογή στις χώρες τους των νεοφιλελεύθερων πολιτικών. Παρ' όλα αυτά η κινητοποίηση των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων και μνημονιακών πολιτικών έχει ιδιαίτερη σημασία. Όμως τον πρώτο λόγο για την ανατροπή των παλιών και νέων μνημονίων έχει η ενεργοποίηση και κινητοποίηση των εργαζομένων στη χώρα μας. Στην κατεύθυνση αυτή το ΜΕΤΑ, τα ταξικά συνδικάτα, όπως έκαναν πάντα, θα κάνουν και πάλι ότι μπορούν για να μην περάσουν και οι νέες μνημονιακές πολιτικές.
Σε αυτό προφανώς ο κ. Παππάς, που έχει προσχωρήσει στην ανάγκη εφαρμογής τους, αντιλαμβάνομαι ότι θα έχει αντίρρηση. Αλλά τι να κάνουμε ο καθένας διαλέγει στρατόπεδο.
* Ο Χρήστος Κόνιαρης είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής ΜΕΤΑ