Μπαίνουμε σε μια περίοδο που θα δοκιμαστούμε όλοι μας για το πώς εννοούμε την υπεράσπιση της Δημόσιας Υγείας. Οι μαχόμενοι Υγειονομικοί έχουμε αποδείξει πολλές φορές την ανιδιοτελή προσφορά μας. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Απαιτώντας, την ίδια στιγμή και αδιάλειπτα, την προστασία τη δική μας και των ασθενών μας, τον έμπρακτο σεβασμό στην πολύ δύσκολη δουλειά που κάνουμε. Όπως δεν κάνουμε εκπτώσεις στην εργασία μας, έτσι συνεχίζουμε να διεκδικούμε όλα όσα μας έκλεψαν και μας κλέβουν στον βωμό του ιδιωτικού κέρδους.

Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. «Ασκληπιείο Βούλας»

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Έχουμε μπει για τα καλά στη 2η φάση της επιδημίας του Covid19, στην πιο κρίσιμη για την πορεία της επιδημίας και την προστασία της υγείας όλων μας. Καλούμαστε όλοι και όλες να πράξουμε αυτό που μας επιτάσσει ο ρόλος μας στην κοινωνία: να προστατεύσουμε την υγεία του λαού μας.

Όλες τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαιώνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε εδώ και χρόνια: η δεκαετής και πλέον υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ, η προώθηση από τη μεριά των κυβερνήσεων των πολιτικών της λιτότητας και του ιδιωτικού κεφαλαίου, έχουν αφήσει ανοχύρωτα  τα νοσοκομεία και τους υγειονομικούς, έχουν αφήσει ανοχύρωτο τον λαό μας.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στους συναδέλφους των ΤΕΠ, αυτούς που επιτελούν το δύσκολο έργο της διαλογής, αυτούς που στις κλινικές και τα τμήματα προσπαθούν να οργανώσουν την άμυνά μας. Στους διιοικητικούς υπαλλήλους, στα μέλη της ΕΝΛ, στους συναδέλφους που ανέστειλαν άμεσα τα τακτικά χειρουργεία.

Έστω και τώρα, όσο ακόμη έχουμε πολύτιμο χρόνο, οφείλουμε να πούμε τα εξής:

Όχι στον πανικό. Οφείλουμε να μην αναπαράγουμε τη λογική «ο σώζων εαυτόν…», ακριβώς γιατί καλούμαστε να σώσουμε εαυτούς και αλλήλους. Μπορούμε και ξέρουμε να το κάνουμε.

ΟΧΙ στον εφησυχασμό. Επίταξη άμεσα όλων των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ. Απαιτούμε άμεσα από τη Διοίκηση, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και την Κυβέρνηση να αναλάβουν τις ευθύνες τουςς και να προμηθεύσουν με τα απαραίτητα μέσα προστασίας, όλα τα νοσοκομεία, όλα τα τμήματα και τις κλινικές, με προτεραιότητα στα ΤΕΠ και τη ΜΕΘΧ. Το πρόσφατο έγγραφο των Γιατρών της ΜΕΘΧ αποτυπώνει ανάγλυφα τις δραματικές ελλείψεις. Η Κυβέρνηση οφείλει να επιτάξει άμεσα όλα τα υλικά που απαιτούνται.

ΟΧΙ στην απαξίωση της δουλειάς μας, ακόμη και τώρα. Συμπεριφορές από τη μεριά μέρους της Διοίκησης που απαξιώνουν  τη δίκαιη αγωνία μας, όπως προχθές στην παράσταση διαμαρτυρίας του προσωπικού των ΤΕΠ, δεν είναι αποδεκτές.

ΟΧΙ στην έκθεση Συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στον κίνδυνο. Πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα από την πρώτη γραμμή της μάχης οι Συνάδελφοι, (Διοικητικοί, Νοσηλευτές, Γιατροί) που έχουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας.

ΟΧΙ στην κοινωνική αναλγησία. Πλήθος αιτήσεων για την άδεια ειδικού σκοπού έχουν ήδη απορριφθεί, χωρίς απολύτως καμία αιτιολόγηση. Η παραμονή ανήλικων στο σπίτι αποτελεί σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα. Η άσκηση της «ενός ανδρός αρχή» με όρους αλαζονείας και αυθαιρεσίας δεν είναι αποδεκτή.

ΟΧΙ στην «ενίσχυση» του ήδη κουρασμένου, εξαντλημένου Νοσηλευτικού και Ιατρικού Προσωπικού με ελάχιστους νέους συναδέλφους και με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Απαιτούμε χιλιάδες προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ προσωπικού ΧΘΕΣ. Απαιτούμε επίσης την άμεση μονιμοποίηση των ήδη συμβασιούχων συναδέλφων (Επικουρικοί, ΟΑΕΔ, καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη), που δίνουν μαζί μας τη δύσκολη αυτή μάχη. Σήμερα, με ΠΝΠ. Με τον ίδιο τρόπο, απαιτούμε ΑΜΕΣΑ την ένταξή μας στα ΒΑΕ και επέκταση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους εργαζόμενους των μονάδων υγείας. Προτιμούμε, κύριοι της Κυβέρνησης, αντί να καλείτε τον λαό μας να μας χειροκροτήσει να αποδείξετε έμπρακτα ότι μας σέβεστε. Τέρμα πια στην κοροϊδία!

ΟΧΙ σε λογικές που έχουν αναπτυχθεί όλα τα τελευταία χρόνια και στο Ασκληπιείο, που αντιμετωπίζουν την υγεία ως προϊόν που πρέπει να πωλείται σε καλή τιμή. Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε τον λαό μας και ΟΧΙ για να κρατησουμε «το μαγαζί» μακριά από την κρίση. Το Ασκληπιείο είναι ΔΗΜΟΣΙΟ και θα παραμείνει.

ΝΑΙ στην αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη συλλογική διαχείριση της κρίσης. Υπάρχουν συνάδελφοί μας που έχουν μικρά παιδιά, άλλοι με σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλοι με σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Είμαστε εδώ για όλους, ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ μαζί.

Συνάδελφοι, Συναδέλφισσες

Βούλα, 15 Μαρτίου 2020