Ανακοίνωση σχετικά με την εργοδοτική αυθαιρεσία της Πρεσπόιντ Παπασωτηρίου που αγνοεί τις γνωματεύσεις της Επιθεώρησης Εργασίας και του τμήματος συμβάσεων του υπουργείου εργασίας.

Συνάδελφοι,

Η εταιρεία τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους περιέκοψε μονομερώς τους μισθούς μας με ακόμα ένα 10%. Αυτό συνέβη την στιγμή που η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων είχαν ήδη υπογράψει ατομικές  συμβάσεις,  όπου σε αυτές συμφωνείτο και από τα δυο μέρη ένα συγκεκριμένο ύψος μισθού μειωμένο κατά 10% για δυο χρόνια. Παρά λοιπόν τις ήδη μειώσεις όπου οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να συμφωνήσουν, παρά την συγκεκριμένη δέσμευση ότι  οι συμβάσεις θα είχαν ισχύ μέχρι το Μάιο του 2014, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία πέρσι εμφάνισε κέρδη σύμφωνα με τον ισολογισμό της, ενώ φέτος θα παρουσιάσει όπως έχει φανεί μέχρι τώρα ακόμα περισσότερα, αξιοποιώντας το γενικότερο κλίμα ανασφάλειας και φόβου, μη σεβόμενη ακόμα και αυτή  την υπογραφή της  με το έτσι θέλω, μειώνει ακόμα περισσότερο τους μισθούς μας  με ένα 10% επιπλέον, το όποιο το ονόμασε «επίδομα γάμου» ,  με το ψευδές και ανυπόστατο επιχείρημα ότι τελευταίοι νόμοι που ψηφιστήκαν της έδιναν αυτό το δικαίωμα. Σε συνέχεια για το  «δίκαιο» όλων ζητά την ίδια μείωση και από τους ανύπαντρους. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα κόπηκαν  και τα έξοδα σίτισης κ μεταφορικών άλλο ένα 5% , σύνολο μείωση των μισθών   25% σε ένα χρόνο.

Τα σωματεία μας από την πρώτη στιγμή δηλώσαν την αντίθεση τους στις μονομερείς και παράνομες ενέργειες της εργοδοσίας και προσέφυγαν στην Επιθεώρηση εργασίας Παλλήνης. Η επιθεώρηση γνωμοδότησε με σαφήνεια ότι εφόσον υπάρχουν ατομικές συμβάσεις που δεν έχουν λήξει, δεν μπορεί να γίνει καμιά μονομερής περικοπή σε αυτές με οποιαδήποτε δικαιολογία. Η διεύθυνση της εταιρείας  αρνήθηκε να εφαρμόσει την συγκεκριμένη γνωμοδότηση. Στη συνέχεια απευθυνθήκαμε στην κεντρική υπηρεσία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, αλλά και στο αντίστοιχο τμήμα συμβάσεων του υπουργείου εργασίας όπου με απόλυτη και άριστα τεκμηριωμένη νομική γνωμοδότηση, συνιστούσαν στην εταιρεία να επαναφέρει τους μισθούς στο ύψος που προβλεπόταν από τις ατομικές συμβάσεις.

Και για αυτές τις συστάσεις η διεύθυνση της εταιρείας αδιαφόρησε, ο δε οικονομικός διευθυντής  απειλούσε  τους εργαζόμενους,   ότι όποιος  διεκδικήσει  τα οφειλόμενα  θα απολυθεί. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ζητείται από τους εργαζόμενους να υπογράψουν νέα ατομική σύμβαση πριν λήξει η προηγούμενη, όπου εκεί περιέχεται και  ο όρος της παραίτησης από το οικογενειακό επίδομα αναδρομικά!! Εμέσα δηλαδή ομολογεί ότι παρανόμως το περιέκοψε. Από τα παραπάνω διαπιστώνει κανείς ότι για την «ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΠΡΕΣ ΠΟΙΝΤ»   δεν υπάρχουν νόμοι, δεν υπάρχουν συμβάσεις, δεν υπάρχουν υπογραφές, δεν υπάρχουν θεσμοί του κράτους, δεν υπάρχει εργατική νομοθεσία.  Είναι πάνω από όλα αυτά!!

Συνάδελφοι  Θα τα δεχτούμε όλα αυτά? Η ανοχή μας βοηθά στο να  «ανθίζουν» τέτοιες συμπεριφορές. Καταλαβαίνουμε τον φόβο της ανεργίας, καταλαβαίνουμε τις υπόγειες αλλά και ανοικτές απειλές από στελέχη της εργοδοσίας, όμως ακόμα και από αυτά που νόμιμα δικαιούμαστε θα παραιτηθούμε? Θα  πρέπει  να  είμαστε  σε  επαγρύπνηση  και  σε  δράση. Σαν σωματεία δηλώνουμε ότι δεν θα  επιτρέψουμε να περάσει αυτή η αδικία. Δεν θα επιτρέψουμε να περάσουν οι άθλιες πρακτικές τρομοκράτησης των εργαζομένων. Θα ζητήσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράσταση των συνδικάτων του αεροδρομίου αλλά και γενικότερα. Θα ξεκινήσουμε καμπάνια ενημέρωσης σε ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, θα βάλουμε προ των ευθυνών της  την πολιτική ηγεσία του υπουργείου εργασίας.

Συνάδελφοι.  Να πούμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας,  να αντισταθούμε στην εργοδοτική  τρομοκρατία. Να απαιτήσουμε εδώ και τώρα να μας καταβληθούν όλα τα οφειλόμενα ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΟΠΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗ ΚΡΙΣΗ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ. 

Ετικέτες