φωτό: Η θέση Τσαϊρια που προτάθηκε από τον Δήμο Θέρμης ως κέντρο φιλοξενίας.

Το σχέδιο συμπερασμάτων του Συμβουλίου Kορυφής αποτελεί ένα απαράδεκτο πλαίσιο πολιτικής που παραβιάζει την σύμβαση της Γενεύης για την προστασία των προσφύγων. Nομιμοποιεί  το κλείσιμο των συνόρων. Δημιουργεί μια ζώνηπροστασίας του κέντρου της ξενοφοβικής Ευρώπης και μετατρέπει την Ελλάδα σε ένα διαρκώς διογκούμενο γκέτο προσφύγων και μεταναστών, περιορίζοντας το προσφυγικό ζήτημα σε ελληνοτουρκική υπόθεση οδηγώντας την Ελλάδα σε επικίνδυνη τροχιά . Η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, κάνει κουρελόχαρτο το ΔιεθνέςΔίκαιο. Με αυτή την πολιτική θα ενταθεί η εξαθλίωση και των Ελλήνων και των προσφύγων.

    Η κυβέρνηση και ο Αλ. Τσίπρας φέρνουν πολιτικές ευθύνες διότι εγκατέλειψαν τη διεκδίκηση, ακόμη και με βέτο, για ανοικτά ευρωπαϊκά σύνορα και αποδέχτηκαν στην πράξη την Ειδομένη ως το νέο όριο της Ευρώπης. Η Ελλάδα θα είναι εκτός αυτού του ορίου και εντός της ΕΕ μόνο και μόνο για να εφαρμόζει τακαταστροφικά μνημόνια και να εξοφλεί τους πιστωτές «πίνοντας το αίμα» του ελληνικού λαού.

    Η αποχώρηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες επιβεβαιώνει ότι, βάσει της πρόσφατης επαίσχυντης συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ταhotspot μετατρέπονται σε κλειστά κέντρα κράτησης, δηλαδή σε σκληρές φυλακές,προσφύγων και μεταναστών.

    Η απόφαση αυτή αποτελεί μια πολύ σοβαρή αντιδραστική εξέλιξη στην αντιμετώπιση των προσφύγων. Συνιστά μέτρο εγκλεισμού και γκετοποίησης όσων παραμείνουν στη χώρα,. Σε περιοχές απομονωμένες από τον οικιστικό ιστό των πόλεων, μακριά από την αλληλεγγύη και την προστασία που έδωσαν και συνεχίζουν να προσφέρουν οι κάτοικοι που βρίσκονται στις περιοχές που φτάνουν, περνούν ή διαμένουν πρόσφυγες.

Η χρησιμοποίηση του στρατού για τη λειτουργία και φρούρηση των στρατοπέδων, αποτελεί στρατιωτικοποίηση με ενδεχόμενες επικίνδυνες προεκτάσεις. 

     Θεωρούμε απαράδεκτη την επιβολή   δημιουργίας ενός ακόμη στρατοπέδου(;) , μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς καμία διαβούλευση, στα τσαΐρια , την ελώδη περιοχή δίπλα στο ΚΑΠΠΑ, όπου οι συνθήκες διαβίωσης θα είναι άκρως προβληματικές και λόγω του συγκεκριμένου χώρου.

   Προτείνουμε να καταγραφούν  όσες κατάλληλες εγκαταστάσεις δεν χρησιμοποιούνται στους δυο δήμους (Θέρμης και Θερμαϊκού) και εκεί διαμοιρασμένοι να ταχτοποιηθούν οι πρόσφυγες. Κατάλληλα δημόσια κτίρια και δομές για την αξιοπρεπή στέγαση, περίθαλψη, σίτιση και μετακίνηση των προσφύγων. 
 

    Εμείς, αλλά και οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής, κάποτε πρόσφυγες εδώ και οι ίδιοι, είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε στην καλύτερη εγκατάσταση τους ακόμη  και με προσωρινή φιλοξενία στα σπίτια μας. Όμως δεν δεχόμαστε μια νέα Ειδομένη ( από άποψη συνθηκών διαβίωσης) στην περιοχή μας. Θα είναι ντροπή για τον τόπο μας

   Καλούμε όλους τους κατοίκους της περιοχής να στηρίξουν έμπρακτα και να σταθούν αλληλέγγυοι στο πλευρό των προσφύγων !

Ετικέτες