Σε αναβολή των προγραμματισμένων για τη Δευτέρα 8 Οκτώβρη εκλογών για τα Συμβούλια Ιδρύματος στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά.

Στο ΤΕΙ Πειραιά με συντονισμένη κινητοποίηση του φοιτητικού συλλόγου και των διδασκόντων η διαδικασία αναβλήθηκε για την Πέμπτη 11 Οκτώβρη. Στο Χαροκόπειο η διαδικασία των εκλογών μετατράπηκε σε «μαζική ανοιχτή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημόσιο Πανεπιστήμιο και την ανάγκη να αντισταθούμε στην επιχειρηματική μετάλλαξη της ανώτατης εκπαίδευσης», όπως αναφέρουν στο Δελτίο Τύπου η πανελλαδική συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ. Η δεύτερη προσπάθεια για εκλογές στο Χαροκόπειο μεταφέρθηκε για την Παρασκευή 12 Οκτώβρη.

Με αφορμή την αναβολή των εκλογών, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσαν την παρακάτω ανακοίνωση για την κατάσταση σε ΑΕΙ-ΤΕΙ και του νόμους Διαμαντοπούλου και Αρβανιτόπουλου.

Αθήνα 9/10/2012

To πανεπιστημιακό και φοιτητικό κίνημα θα υπερασπιστεί τη Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012 δεν θα εφαρμοστούν.

Με αφορμή τη χθεσινή ακύρωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Τάσος ΚΟΥΡΑΚΗΣ, Θεανώ ΦΩΤΙΟΥ, Χρήστος ΜΑΝΤΑΣ και Απόστολος ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Εδώ και δυο χρόνια, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ της χώρας δίνουν μια σκληρή και άνιση μάχη, ενάντια στην πολιτική των μνημονιακών κυβερνήσεων για την Ανώτατη Παιδεία. Σήμερα τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής είναι πιο ορατά παρά ποτέ.

*    Η περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης οδηγεί Τμήματα στα πρόθυρα της διακοπής της λειτουργίας τους και σε σοβαρή υποβάθμιση της διδασκαλίας και έρευνας. Σε πολλές ακαδημαϊκές μονάδες δεν θα διδαχθούν υποχρεωτικά μαθήματα, εξαιτίας της διακοπής των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό και της άρνησης της κυβέρνησης να διορίσει τους 900 περίπου εκλεγμένους, κατά την τελευταία τριετία, διδάσκοντες των ΑΕΙ. Η εφαρμογή της μνημονιακής πολιτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης υπονομεύει δραματικά το μέλλον της χώρας.

*    Η φοιτητική μέριμνα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) περιορίζεται δραστικά και πληθώρα φοιτητών, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους.

*    Οι νόμοι 4009/2011 και 4076/2012, έκφραση της καταστροφικής αναδιάρθρωσης της Ανώτατης Εκπαίδευσης (συνθήκες τύπου Μπολόνια) και απόλυτα ενταγμένοι στη μνημονιακή λογική για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, πλαισιώνουν την παραπάνω μετεξέλιξη, στοχεύοντας στην μετατροπή των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων σε αυταρχικά, επιχειρηματικά κέντρα παραγωγής εξειδικευμένου και όχι επιστημονικού προσωπικού, αποκλειστικά για φοιτητές που μπορούν να πληρώσουν τις ακριβές σπουδές τους.

*    Η κατάργηση της δημοκρατικής δομής διοίκησής των ελληνικών ΑΕΙ, η διάσπαση της ενότητας των γνωστικών αντικειμένων, η συρρίκνωση των βασικών σπουδών στην τριετία και ο περιορισμός της πρόσβασης στα μεταπτυχιακά μέσω των διδάκτρων εναρμονίζονται με τις παραπάνω στοχεύσεις.

Στον αγώνα αυτό, το κίνημα των πανεπιστημιακών λειτουργών, των εργαζομένων και των σπουδαστών της Ανώτατης Παιδείας της χώρας μας έχει ήδη κερδίσει σημαντικές μάχες:

Απέτρεψε στην πράξη την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου (4009/2011) ακυρώνοντας τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης και συνεχίζει ν' αντιστέκεται στην μεταμφιεσμένη μορφή του ίδιου πλαισίου (ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου με το ν. 4076/2012).

Απέτρεψε στην ουσία την εφαρμογή ενός νόμου που θεσπίζει τη συγκέντρωση εξουσιών σε μη εκλεγμένα πρόσωπα και όργανα, εξευτελίζοντας ακόμα και τις αρχικές εκλογές μελών των Σ.Ι. με την απολύτως διαβλητή διαδικασία της επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου, ενός νόμου που καταργεί το δημόσιο έλεγχο και τη διαφάνεια στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ενός νόμου που πλαγιοκοπεί τις συνταγματικές επιταγές της δημόσιας δωρεάν ανώτατης εκπαίδευσης.

Η ακύρωση των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ Πειραιά, με παρέμβαση των διδασκόντων, των εργαζομένων και των φοιτητών, έχει αυτό ακριβώς το νόημα και σηματοδοτεί τη συνέχεια του αγώνα. Στην πραγματικότητα το κίνημα αυτό υπερασπίστηκε τη συνταγματική νομιμότητα, καθώς τη συνταγματικότητα του νόμου αυτού αμφισβήτησαν έντονα, από την αρχή, η αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η Σύνοδος των Πρυτάνεων, όλα τα όργανα της Πανεπιστημιακής αυτοδιοίκησης και όλοι οι σύλλογοι φοιτητών και διδασκόντων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ -ΕΚΜ εναντιώθηκε από την πρώτη στιγμή τόσο στον καταστροφικό νόμο Διαμαντοπούλου, όσο και στη νέα εκδοχή του με τις ρυθμίσεις Αρβανιτόπουλου, αντιπροτείνοντας αμέσως μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, ένα άλλο μεταβατικό θεσμικό πλαίσιο, στη λογική της υπεράσπισης της δημοκρατικής αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ και της ακύρωσης της μνημονιακής πολιτικής που τα διαλύει.

*    Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών λειτουργών, διδασκόντων και εργαζομένων και των φοιτητών ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που θα είναι η αρχή του τέλους για την ανώτατη εκπαίδευση.

*    Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν. »

Ετικέτες