Η σημερινή εικόνα υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος και η εικόνα αποπολιτικοποίησης των συλλόγων μας είναι μια κατάσταση που δείχνει ότι ο φοιτητικός συνδικαλισμός έχει φτάσει σε ένα τέλμα.

Η  επικράτηση της ηττοπάθειας, του ατομικισμού, της αποδοχής του μονόδρομου της ΕΕ αποτελεί το πλαίσιο μέσα στο όποιο η νέα γένια καλείται να σηκώσει κεφάλι .Τα 8 χρόνια μνημονίων έχουν δημιουργήσει μια γένια που δεν μπορεί να γίνει παραγωγική  στον τόπο της και μονή ρεαλιστική λύση φαντάζει η μετανάστευση . Στο χώρο του πανεπιστήμιου ο φοιτητικός συνδικαλισμός οδηγείται σε παρακμή. Σε αυτή την συνθήκη αντιλαμβανόμαστε ότι η ανασύνθεση πρακτικών η άρθρωση ενός κοινού σχεδίου και η δημιουργία  αντιστάσεων είναι απαραίτητες όσο ποτέ. Είναι αναγκαίο να συνεχίσει να υπάρχει η αριστερά που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντα των φοιτητών. Καλούμε στην συγκρότηση κοινών εκλογικών ψηφοδελτίων που θα συσπειρώνουν τους αγωνιζομένους φοιτητές .

Την ίδια ώρα η πολίτικη που ακολουθει η κυβέρνηση πλήττει τα συμφέροντα των φοιτητών  και φαίνεται  στις σχολές μας με την συνεχή μείωση της χρηματοδότησης, την μείωση των παροχών, τις συγχωνεύσεις τμημάτων ταυτόχρονα με την επίθεση στα επαγγελματικά δικαιώματα που κατοχυρώνουν ως τώρα τα πτυχία μας. Οι αναδιαρθρώσεις του επιβάλλει η ΕΕ και ΟΟΣΑ  ήρθαν φέτος να υλοποιηθούν μέσα απ’ το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα του πανεπιστήμιου .

Ακόμη, παρατηρούμε  το τελευταίο διάστημα την επιθετικότητα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού. Οι βομβαρδισμοί στην Συρία μαρτυρούν ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν έχουν  κανένα δισταγμό να αιματοκυλήσουν τους λαούς για να διασφαλίσουν τα συμφέροντα τους . Η κυβέρνηση ως παρατηρητής των γεγονότων δεν εκφράζει διαφορετική λογική αλλά αντιθέτως κλείνει συμφωνίες για νέες βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα .Η νεολαία πρέπει να δείξει την εναντίωση της στον πόλεμο και να σταθεί αλληλέγγυα στον συριακό λαό.  

Όλα τα παραπάνω είναι αυτά που μας αναγκάζουν να πάρουμε αυτήν την πρωτοβουλία καλώντας κάθε φοιτητή  που προβληματίζεται σήμερα από την κατάσταση, να συζητήσουμε ανοιχτά πάνω στις πολιτικές εξελίξεις, την επίθεση που δεχόμαστε στο πανεπιστήμιο αλλά και για να χαράξουμε έναν άλλον δρόμο. Οφείλουμε να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, αντιμετωπίζοντας δραστικά την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει. Έχει έρθει ο καιρός που όλοι και όλες θα δώσουμε τις δυνάμεις μας μαζικά, ενωτικά και μετωπικά απέναντι στον πραγματικό εχθρό. Η δυσμενής καθημερινότητα που βιώνουμε οφείλει να βγάλει δυναμικά στο προσκήνιο τους φοιτητές και την νεολαία, αποδεικνύοντας ότι υπάρχει λόγος να υπάρχουμε και να παλεύουμε συλλογικά. Καλούμε απ’ την πλευρά μας η ΑΡιστερή ΕΝότητα Πάτρας και το ΑΡιστερό ΔΙκτυο Νεολαίας όλες τις αριστερές δυνάμεις μέσα στις σχολές αλλά και ανένταχτους αγωνιστές/ριες να συνδιοργανώσουμε την παραπάνω εκδήλωση-συζήτηση.

Ετικέτες