Ο σύντροφος Ομάρ Χασάν βρέθηκε στη Συρία για να καταγράψει την πραγματικότητα μετά την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ για λογαριασμό της εφημερίδας Red Flag. Αναδημοσιεύουμε τις διαδοχικές ανταποκρίσεις του, αυτές που έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από το elaliberta.gr, αλλά και επόμενες. Σε αυτό το κείμενο, ο Ομάρ εστιάζει στους πρώτους εργατικούς αγώνες της εποχής μετά τον Άσαντ και τις οικονομικές προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η συριακή εργατική τάξη.

Μπο­ρεί ο συ­ρια­κός λαός να αντι­στα­θεί απέ­να­ντι σε ένα νέο κα­πι­τα­λι­στι­κό κα­θε­στώς;

«Οι δη­μό­σιοι υπάλ­λη­λοί μας είναι εθνι­κός πλού­τος», έγρα­φε ένα πλα­κάτ σε μια απερ­γία κρα­τι­κών υπαλ­λή­λων στην Σου­έι­ντα την πε­ρα­σμέ­νη βδο­μά­δα. «Όχι στο άδικο διά­ταγ­μα, όχι στην από­λυ­ση των ερ­γα­ζο­μέ­νων μας», έγρα­φε ένα άλλο.

Πε­ρί­που 600 άν­θρω­ποι είχαν συ­γκε­ντρω­θεί για να δια­μαρ­τυ­ρη­θούν ενά­ντια στην από­λυ­ση εκα­το­ντά­δων δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων από τους διοι­κη­τές που διό­ρι­σε η νέα κυ­βέρ­νη­ση υπό την ηγε­σία της Χα­γιάτ Τα­χρίρ αλ Σαμ (HTS). Το πλή­θος ήταν μια αντα­νά­κλα­ση όλου του φά­σμα­τος της ζωής της ερ­γα­τι­κής τάξης -από νο­ση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό, για­τρούς και διοι­κη­τι­κά στε­λέ­χη του δη­μό­σιου συ­στή­μα­τος υγεί­ας, μέχρι ερ­γα­ζό­με­νους στις τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες, ερ­γά­τες γης και υπαλ­λή­λους στα κρα­τι­κά ερ­γο­στά­σια. Είναι ση­μα­ντι­κό ότι πε­ρι­λάμ­βα­νε και απο­λυ­μέ­νους αλλά και ερ­γα­ζό­με­νους που δια­τη­ρούν τις θέ­σεις τους στο δη­μό­σιο τομέα. Οι δεύ­τε­ροι δεν έχουν πλη­ρω­θεί εδώ και πε­ρί­που 2 μήνες οπότε δεν συμ­με­τεί­χαν στη συ­γκέ­ντρω­ση μόνο σε έν­δει­ξη αλ­λη­λεγ­γύ­ης αλλά και για να δια­τυ­πώ­σουν τα δικά τους αι­τή­μα­τα.

Την πε­ρα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, εκα­το­ντά­δες ερ­γα­ζό­με­νοι κα­τέ­λα­βαν τα γρα­φεία του τμή­μα­τος δη­μό­σιας υγεί­ας στη Ντα­ράα. Η κα­τά­λη­ψη ήρθε ως αντί­δρα­ση όταν το διοι­κού­με­νο από την HTS τμήμα ανα­κοί­νω­σε ότι σχε­διά­ζει να κόψει στο μισό τον αριθ­μό των ερ­γα­ζο­μέ­νων του, από πε­ρί­που 1.800 σε σχε­δόν 900. Στο πλευ­ρό τους βρέ­θη­καν ερ­γα­ζό­με­νοι στις το­πι­κές υπη­ρε­σί­ες του Του­ρι­σμού, του Πο­λι­τι­σμού και του Υπουρ­γεί­ου Οι­κο­νο­μι­κών, οι οποί­οι αντι­με­τω­πί­ζουν πα­ρό­μοιες πε­ρι­κο­πές.

Οι αφη­γή­σεις από τη δια­δή­λω­ση στην Ντα­ράα με­τέ­φε­ραν τον θυμό και το αί­σθη­μα προ­δο­σί­ας που επι­κρα­τού­σε στους ερ­γα­ζό­με­νους: «Υπη­ρε­τή­σα­με στις πιο δύ­σκο­λες στιγ­μές του πο­λέ­μου και δεν εγκα­τα­λεί­ψα­με τα πόστα μας κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας… Πα­ρα­μεί­να­με στις δου­λειές μας για χρό­νια, πα­ρό­τι οι μι­σθοί συρ­ρι­κνώ­θη­καν και δεν ξε­περ­νού­σαν τα 20 δο­λά­ρια το μήνα», εξή­γη­σε  ένας ερ­γα­ζό­με­νος.

Οι μειώ­σεις προ­σω­πι­κού έρ­χο­νται ως μέρος μιας προ­σπά­θειας της με­τα­βα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης να επι­λύ­σει αυτό που απο­κα­λεί «πα­ρα­φού­σκω­μα» και ανα­πο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του δη­μό­σιου τομέα. «[Η κυ­βέρ­νη­ση] δεν δια­θέ­τει μα­γι­κό ραβδί για να επι­λύ­σει τα οι­κο­νο­μι­κά προ­βλή­μα­τα της Συ­ρί­ας», δή­λω­σε ο υπη­ρε­σια­κός υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών, θυ­μί­ζο­ντας τα λόγια που χρη­σι­μο­ποιούν δια­χρο­νι­κά όσοι  δια­χει­ρί­ζο­νται προ­γράμ­μα­τα λι­τό­τη­τας.

Αυτό που όντως δια­θέ­τει είναι ένα πολύ με­γά­λο τσε­κού­ρι με το οποίο στο­χεύ­ει να κόψει 300.000 θέ­σεις ερ­γα­σί­ας από τις συ­νο­λι­κά 900.000 που υπάρ­χουν στο δη­μό­σιο τομέα. Αν επι­τρα­πεί σε αυτό το σχέ­διο να προ­χω­ρή­σει, θα αφή­σει πολ­λές οι­κο­γέ­νειες χωρίς καμία πηγή ει­σο­δή­μα­τος, αυ­ξά­νο­ντας τα επί­πε­δα φτώ­χειας σε μια από τις πιο φτω­χές χώρες στον πλα­νή­τη.

Αυτό το αντι­δρα­στι­κό μέτρο έχει επεν­δυ­θεί με επα­να­στα­τι­κή, αντι-Ασα­ντι­κή ρη­το­ρι­κή. Η κυ­βέρ­νη­ση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι οι πε­ρι­κο­πές θέ­σε­ων ερ­γα­σί­ας είναι μια ανα­γκαία απά­ντη­ση στη δια­φθο­ρά και την κα­κο­δια­χεί­ρι­ση του πα­λιού κα­θε­στώ­τος. Για πα­ρά­δειγ­μα, οι διοι­κη­τές θα προ­σλάμ­βα­ναν τους φί­λους και τους συγ­γε­νείς τους, ανε­ξάρ­τη­τα από τα προ­σό­ντα τους ή και χωρίς να υπάρ­χει εξαρ­χής κά­ποια κενή θέση ερ­γα­σί­ας. Οι λίγοι τυ­χε­ροί με χο­ντρές δια­συν­δέ­σεις (εδώ τους απο­κα­λούν «ουά­στα») μπο­ρού­σαν να βγά­ζουν μέχρι και 6 μι­σθούς με τέ­τοια μέσα.

Ένα άλλο επι­χεί­ρη­μα που έχει εμ­φα­νι­στεί στα σό­σιαλ μί­ντια και άλλα ανε­πί­ση­μα κα­νά­λια επι­κοι­νω­νί­ας είναι ότι όποιος προ­σε­λή­φθη τα τε­λευ­ταία 10 χρό­νια είναι, εξ ορι­σμού, υπο­στη­ρι­κτής του πα­λιού κα­θε­στώ­τος. Αλλά αυτή είναι μια βαθιά κυ­νι­κή ματιά στα πράγ­μα­τα. Όπως μου είπε ένας άντρας της ερ­γα­τι­κής τάξης στη Δα­μα­σκό: «[Οι της HTS] ζού­σαν την καλή ζωή στην Ιντλίμπ, βγά­ζο­ντας καλά χρή­μα­τα που τους στέλ­νο­νταν από τον Κόλπο [τα κράτη του]… οπότε τους είναι εύ­κο­λο να κα­τη­γο­ρούν κάθε άλλο Σύριο που ήταν υπο­χρε­ω­μέ­νος να ερ­γά­ζε­ται για το αη­δια­στι­κό κα­θε­στώς προ­κει­μέ­νου να επι­βιώ­σει. Αλλά τι άλλο μπο­ρού­σα­με να κά­νου­με;».    

Η ερ­μη­νεία για αυτές τις κι­νή­σεις βρί­σκε­ται στο ότι η HTS έχει ένα σαφές και αντι­δρα­στι­κό οι­κο­νο­μι­κό όραμα για την χώρα: «[Η Συρία] θα έχει ένα σύ­στη­μα ελεύ­θε­ρης αγο­ράς με βάση τον αντα­γω­νι­σμό», δή­λω­σε ο επι­κε­φα­λής του Εμπο­ρι­κού Επι­με­λη­τη­ρί­ου της Δα­μα­σκού, μετά τη συ­νά­ντη­σή του με κο­ρυ­φαία στε­λέ­χη της κυ­βέρ­νη­σης, συ­μπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του με­τα­βα­τι­κού υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών. Πέρα από την από­λυ­ση εκα­το­ντά­δων χι­λιά­δων ερ­γα­ζο­μέ­νων, η κυ­βέρ­νη­ση έχει κάνει κι­νή­σεις για να ανοί­ξει την συ­ρια­κή αγορά στο εξω­τε­ρι­κό εμπό­ριο και έχει κόψει την επι­δό­τη­ση του ψω­μιού. Η κυ­βέρ­νη­ση αντι­με­τω­πί­ζει επι­κρί­σεις για αυτές τις απο­φά­σεις. Με­τα­ξύ άλλων και για το λόγο ότι ως με­τα­βα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση θα όφει­λε να παίρ­νει μόνο έκτα­κτες πο­λι­τι­κές απο­φά­σεις και όχι στρα­τη­γι­κές.   

Προς το παρόν, η κυ­βέρ­νη­ση της HTS απο­λαμ­βά­νει μια πε­ρί­ο­δο χά­ρι­τος, δια­θέ­το­ντας τη λάμψη του ρόλου που έπαι­ξε στην ήττα του κα­θε­στώ­τος Άσαντ. Αυτή ενι­σχύ­ε­ται από την αυ­ξα­νό­με­νη υπο­στή­ρι­ξη που δέ­χε­ται ο Αχ­μέντ αλ Σάρα και η ομάδα από διε­θνείς προ­σω­πι­κό­τη­τες των αρ­χου­σών τά­ξε­ων στη Μέση Ανα­το­λή και τη Δύση.  

Ενι­σχύ­ε­ται επί­σης από τις ση­μα­ντι­κές βελ­τιώ­σεις στη ζωή πολ­λών Σύ­ριων. Η πρώτη, και αυτή που ανα­φέ­ρουν οι πε­ρισ­σό­τε­ροι, είναι η ικα­νό­τη­τα «να ανα­σά­νου­με», δη­λα­δή να μι­λά­νε ελεύ­θε­ρα για τη ζωή και την πο­λι­τι­κή. Έπει­τα υπάρ­χει η ελευ­θε­ρία με­τα­κί­νη­σης σε μια χώρα την οποία κά­πο­τε κα­τεί­χε ένα κα­θε­στώς εξί­σου σκλη­ρό με οποια­δή­πο­τε ξένη δύ­να­μη κα­το­χής. Η Δα­μα­σκός είναι γε­μά­τη από αν­θρώ­πους από τη βό­ρεια Συρία που δεν είχαν επι­σκε­φτεί τις οι­κο­γέ­νειές τους για πάνω από μια δε­κα­ε­τία. Μου ζη­τού­σαν συ­νε­χώς οδη­γί­ες για τις του­ρι­στι­κές πε­ριο­χές και με πα­ρη­γο­ρού­σε σιω­πη­λά το γε­γο­νός ότι υπήρ­χαν και άλλοι εξί­σου απο­προ­σα­να­το­λι­σμέ­νοι από τους δαι­δα­λώ­δεις δρό­μους.

Στο πεδίο της οι­κο­νο­μί­ας, η κα­τάρ­γη­ση των κυ­βερ­νη­τι­κών ση­μεί­ων ελέγ­χου (checkpoints), όπου οι αγρό­τες πλή­ρω­ναν ση­μα­ντι­κές δω­ρο­δο­κί­ες για να πε­ρά­σουν τα προ­ϊ­ό­ντα τους, σή­μαι­νε μια ση­μα­ντι­κή μεί­ω­ση των τιμών πολ­λών φρού­των και λα­χα­νι­κών. Το άνοιγ­μα των συ­νό­ρων με την Τουρ­κία, τον Λί­βα­νο και την Ιορ­δα­νία επί­σης έχει βοη­θή­σει. Ο Άχ­μαντ, ο οδη­γός μου στη Σου­έι­ντα, με ενη­μέ­ρω­σε ότι, κά­ποια στιγ­μή, ένα κιλό μπα­νά­νες κό­στι­ζε 50.000 συ­ρια­κές λίρες. Αλλά πλέον έρ­χο­νται από τον Λί­βα­νο οπότε «δεν τις πλη­ρώ­νεις πάνω από 14.000».

Όμως, όπως μου εξή­γη­σε απελ­πι­σμέ­νη μια ξε­νο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λος, «Δεν μας βοηθά ιδιαί­τε­ρα το να πέ­σουν κάπως οι τιμές, εφό­σον οι μι­σθοί μας συ­νε­χί­σουν να μην αξί­ζουν τί­πο­τα». Οι κά­τοι­κοι της Συ­ρί­ας βγά­ζουν το ει­σό­δη­μά τους σε λίρες, οπότε η κα­τάρ­ρευ­ση της αξίας του συ­ρια­κού νο­μί­σμα­τος κατά πάνω από 99% μετά το 2011 έχει ρη­μά­ξει το βιο­τι­κό τους επί­πε­δο. Η ξε­νο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λος εξέ­φρα­σε συ­γκρα­τη­μέ­νη αι­σιο­δο­ξία αν έπρε­πε να δώσει υπο­χρε­ω­τι­κά μια απά­ντη­ση για το μέλ­λον, αλλά η έντο­νη αγω­νία της για το κό­στος ζωής την έκανε να μην μπο­ρεί να απο­λαύ­σει πλή­ρως την πτώση του Άσαντ.  

Ο Μο­χά­μεντ, ένας νε­α­ρός άντρας που δου­λεύ­ει στην Ντα­ράα ως πω­λη­τής για μια φαρ­μα­κευ­τι­κή εται­ρεία έβγα­ζε μια πα­ρό­μοια αί­σθη­ση. Ενώ ευ­χα­ρι­στού­σε τον Θεό για την πτώση του κα­θε­στώ­τος, επα­νέ­φε­ρε διαρ­κώς την συ­ζή­τη­ση στις προ­κλή­σεις της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας. «Ούτε μια φορά δεν έχω πλη­ρω­θεί ολό­κλη­ρο τον μισθό μου την ημέρα πλη­ρω­μών, γιατί πάντα έχω πάρει προ­κα­τα­βο­λές προ­κει­μέ­νου να κα­λύ­ψω τα έξοδα», μου εξη­γεί κάπως ντρο­πια­σμέ­νος. «Όλη η ζωή μου είναι χρέη. Δεν μπορώ να τα προ­λά­βω».

Για να αντι­με­τω­πι­στούν αυτά τα θε­με­λιώ­δη ζη­τή­μα­τα, ο Αλ-Σά­ρα υπο­σχέ­θη­κε αρ­χι­κά μια αύ­ξη­ση 400% στους μι­σθούς των δη­μο­σί­ων υπαλ­λή­λων. Στη συ­νέ­χεια, ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­μι­κών διευ­κρί­νι­σε ότι «αυτή η αύ­ξη­ση θα αφορά τους ερ­γα­ζό­με­νους των οποί­ων τα προ­σό­ντα είναι κα­τάλ­λη­λα για τη θέση ερ­γα­σί­ας, ενώ άλλοι θα πα­ρα­μεί­νουν στα ίδια μι­σθο­λο­γι­κά επί­πε­δα». Ο ση­με­ρι­νός μι­σθός στο δη­μό­σιο τομέα είναι πε­ρί­που 15 αμε­ρι­κα­νι­κά δο­λά­ρια το μήνα, οδυ­νη­ρά ανε­παρ­κής ακόμα και για τις βα­σι­κές ανά­γκες επι­βί­ω­σης.   

Έπει­τα υπάρ­χει η στε­γα­στι­κή κρίση. Η Συρία υπο­φέ­ρει από μια οξεία έλ­λει­ψη κα­τοι­κή­σι­μων σπι­τιών, συ­νέ­πεια της ακραί­ας κα­τα­στρο­φής που ρή­μα­ξε ολό­κλη­ρες πό­λεις και χωριά σε όλη τη χώρα. Το πρό­βλη­μα θα επι­δει­νω­θεί καθώς θα επι­στρέ­φουν με­γα­λύ­τε­ροι αριθ­μοί εξό­ρι­στων και προ­σφύ­γων. Η συ­ρια­κή ομάδα ΙΝΤ στο φέι­σμπουκ, για την οποία μου λένε ότι είναι μια προ­σεγ­μέ­νη και αξιό­πι­στη πηγή ει­δή­σε­ων, ανα­φέ­ρει συχνά πε­ρι­στα­τι­κά αντι­δι­κιών με­τα­ξύ εξό­ρι­στων Σύ­ριων που επι­στρέ­φουν και εσω­τε­ρι­κά εκτο­πι­σμέ­νων προ­σφύ­γων που ζού­σαν στα άδεια σπί­τια των πρώ­των, πολ­λές φορές για πάνω από μια δε­κα­ε­τία.     

Υπάρ­χει απελ­πι­στι­κή ανά­γκη για οι­κο­νο­μι­κά προ­σι­τή στέ­γα­ση. Αλλά οι ερ­γο­λά­βοι και οι με­γι­στά­νες των ακι­νή­των δεν έχουν ως αντι­κεί­με­νο την προ­σφο­ρά οι­κο­νο­μι­κά προ­σι­τής στέ­γης. Τους εν­δια­φέ­ρει να με­γι­στο­ποι­ή­σουν τα κέρδη τους. Πριν πε­ρί­που 10 χρό­νια, είχαν εμ­φα­νι­στεί ανα­φο­ρές για τα σχέ­δια του Άσαντ να ανοι­κο­δο­μή­σει κα­τε­στραμ­μέ­να μέρη της Δα­μα­σκού. Αλλά αντί να απο­κα­τα­στή­σει τις λαϊ­κές γει­το­νιές στην παλιά τους όψη (ή και να τις βελ­τιώ­σει), σχε­δί­α­ζε να αξιο­ποι­ή­σει το ιδιω­τι­κό κε­φά­λαιο προ­κει­μέ­νου να δη­μιουρ­γή­σει πο­λυ­τε­λείς κα­τοι­κί­ες για τους υπερ­πλού­σιους.

Αυτό το σχέ­διο κόλ­λη­σε λόγω της συ­νε­χι­ζό­με­νης ανα­τα­ρα­χής στη Συρία. Αν οι ξένοι επεν­δυ­τές απο­κτή­σουν ελευ­θε­ρία δρά­σης, χωρίς κα­νέ­ναν κρα­τι­κό σχε­δια­σμό, έλεγ­χο ή επί­βλε­ψη, σε τέ­τοιου εί­δους σχέ­δια θα δώ­σουν προ­τε­ραιό­τη­τα.

Όπως και με πολ­λές άλλες πτυ­χές του μέλ­λο­ντος της Συ­ρί­ας, ο χα­ρα­κτή­ρας του οι­κο­νο­μι­κού μο­ντέ­λου που θα προ­κύ­ψει από αυτήν την με­τά­βα­ση θα εξαρ­τη­θεί από μια σύ­γκρου­ση με­τα­ξύ αντι­κρουό­με­νων  συμ­φε­ρό­ντων. Οι προ­σω­πι­κό­τη­τες της διε­θνούς πο­λι­τι­κής και οι­κο­νο­μι­κής ελίτ θέ­λουν μια ανοι­χτή Συρία στο στυλ του Λι­βά­νου, στον οποίο η ελεύ­θε­ρη οι­κο­νο­μία επι­τρέ­πει σε μια τάξη υπερ­πλού­σιων επεν­δυ­τών να απο­σπά τε­ρά­στια κέρδη από τον του­ρι­σμό, τις κα­τα­σκευ­ές και τον χρη­μα­το­πι­στω­τι­κό τομέα ενώ η υπό­λοι­πη χώρα βρί­σκε­ται σε στα­σι­μό­τη­τα.  

Οι δρά­σεις που ανέ­λα­βαν οι ερ­γα­ζό­με­νοι-ες στην Σου­έι­ντα και στην Ντα­ράα έχουν ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία γιατί δεί­χνουν ποια είναι η μόνη δύ­να­μη που έχει την ισχύ να αγω­νι­στεί για ένα δια­φο­ρε­τι­κό μέλ­λον από αυτό. Υπάρ­χουν και άλλες, μι­κρό­τε­ρες πρω­το­βου­λί­ες, ενώ είναι σε εξέ­λι­ξη και προ­σπά­θειες ορ­γά­νω­σης από τα κάτω με­τα­ξύ ερ­γα­ζο­μέ­νων και επαγ­γελ­μα­τιών σε όλη τη χώρα.   

Αλλά θα ήταν λάθος να πε­ρι­μέ­νου­με μια έκρη­ξη του συν­δι­κα­λι­σμού και της τα­ξι­κής πάλης μέσα σε μια νύχτα. Στη διάρ­κεια ενός καφέ σε μια λι­βα­νέ­ζι­κη κα­φε­τέ­ρια, ο Σύ­ριος σο­σια­λι­στής Ζοζέφ Ντα­χέρ ισχυ­ρί­στη­κε ότι οι το­πο­θε­σί­ες όπου συ­νέ­βη­σαν τέ­τοιες δρά­σεις δεν είναι τυ­χαί­ες: «Η Ντα­ράα και η Σου­έι­ντα έχουν εμπει­ρία στην αυ­το­ορ­γά­νω­ση, έχουν πλέον μια κουλ­τού­ρα τέ­τοιου εί­δους πο­λι­τι­κής». Αυτό επι­βε­βαιώ­θη­κε όταν ανα­κά­λυ­ψα ότι η απερ­γία στην Σου­έι­ντα ορ­γα­νώ­θη­κε από την ίδια κοι­νό­τη­τα στο WhatsApp που ορ­γά­νω­νε το το­πι­κό Κί­νη­μα για Ελευ­θε­ρία και Αλ­λα­γή από το 2023 και μετά.    

«Υπήρ­ξαν και κι­νη­το­ποι­ή­σεις στην Ιντλίμπ, ενά­ντια στην από­φα­ση της HTS [την οποία πήρε πίσω] να αυ­ξή­σει τους δα­σμούς στην ει­σα­γω­γή ανα­γκαί­ων αγα­θών», συ­νέ­χι­σε να εξη­γεί ο Ντα­χέρ. «Όλες αυτές οι πε­ριο­χές είχαν απε­λευ­θε­ρω­θεί από την επα­νά­στα­ση αρ­κε­τό καιρό πριν. Έχουν συ­νη­θί­σει να κι­νη­το­ποιού­νται. Δεν είναι ακρι­βώς το ίδιο στη Δα­μα­σκό και το Χα­λέ­πι». Συ­νε­πώς η δια­δι­κα­σία ανά­πτυ­ξης συν­δι­κα­λι­στι­κών και αρι­στε­ρών ορ­γα­νώ­σε­ων θα απαι­τή­σει χρόνο και προ­σπά­θεια.     

Ωστό­σο, μετά από τόσα πολλά χρό­νια δυ­στυ­χί­ας, πολ­λοί νε­α­ροί Σύ­ριοι δεν αντέ­χουν την σκέψη ακόμα πε­ρισ­σό­τε­ρων χρό­νων δυ­σκο­λιών και φτώ­χειας. Πολ­λοί εξό­ρι­στοι, ει­δι­κά οι νε­ό­τε­ροι και όσοι κα­τά­φε­ραν να φτά­σουν στην Ευ­ρώ­πη, επι­στρέ­φουν μόνο για προ­σω­ρι­νές επι­σκέ­ψεις προ­κει­μέ­νου να δουν τα αγα­πη­μέ­να τους πρό­σω­πα. Ενώ αρ­κε­τοί από αυ­τούς που έμει­ναν στη Συρία αλλά σή­με­ρα έχουν τη δυ­να­τό­τη­τα να φύ­γουν, σχε­διά­ζουν να το κά­νουν, ει­δι­κά όσοι έχουν πα­νε­πι­στη­μια­κά προ­σό­ντα.

«Είμαι εν­θου­σια­σμέ­νος που η χώρα μας είναι επι­τέ­λους ελεύ­θε­ρη, αλλά ποιος ξέρει πόσος και­ρός θα χρεια­στεί για να βελ­τιω­θούν πραγ­μα­τι­κά τα πράγ­μα­τα», μου απο­κά­λυ­ψε ένας νε­α­ρός για­τρός στη Δα­μα­σκό. «Είναι αδύ­να­το να χτί­σεις μια ασφα­λή ζωή εδώ πέρα και νιώθω ότι αρ­χί­ζω να με­γα­λώ­νω».

*Με­τά­φρα­ση Rproject.gr 

**Το πρω­τό­τυ­πο κεί­με­νο στα αγ­γλι­κά: https://​redflag.​org.​au/​article/​can-​the-​syrian-​people-​resist-​a-​new-​capita...