Ανοιχτή επιστολή προς τους στρατιώτες στις ΗΠΑ, από δύο πρώην στρατιώτες, αντιρρησίες πολέμου, για το καραβάνι μεταναστών

Ο αρχιστράτηγός σας [ΣτΜ: “ο ανώτατος ηγέτης των ενόπλων δυνάμεων”, δηλαδή ο αμερικανός πρόεδρος] λέει ψέματα. Οφείλετε να αρνηθείτε τις διαταγές του να παραταχθείτε στα νότια σύνορα των ΗΠΑ, αν σας καλέσουν να το κάνετε. Παρ’ όλα όσα λέει ο Τραμπ και η κυβέρνησή του, οι μετανάστες που κινούνται προς τις ΗΠΑ, δεν αποτελούν απειλή. Αυτός ο μικρός αριθμός ανθρώπων προσπαθεί να διαφύγει από ακραία βία. Στην πραγματικότητα, ένας από τους σοβαρούς λόγους που αυτοί οι άντρες και γυναίκες –με οικογένειες, σαν τις δικές σας και τις δικές μας– εγκαταλείπουν τα σπίτια τους είναι επειδή οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στις επιλογές των χωρών τους. Δείτε την Ονδούρα, όπου η κυβέρνηση Ομπάμα υποστήριξε την ανατροπή ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου από έναν καταπιεστικό δικτάτορα.

Αυτοί οι απίστευτα φτωχοί κι ευάλωτοι άνθρωποι αναζητούν απελπισμένα ειρήνη. Ποιος από μας θα περπατούσε χιλιάδες μίλια μόνο με μερικά ρούχα μαζί του, αν δεν είχε πολύ σημαντικούς λόγους; Υπάρχουν πολύ σοβαρές πιθανότητες οι γονείς σας, οι πρόγονοί σας κλπ να έζησαν παρόμοιες εμπειρίες με αυτούς τους μετανάστες. Οι οικογένειές σας ήρθαν στις ΗΠΑ αναζητώντας μια καλύτερη ζωή –κάποιοι για να διαφύγουν από τη βία. Σκεφτείτε το αυτό, όταν θα σας ζητήσουν να αντιμετωπίσετε άοπλους άντρες, γυναίκες και παιδιά από την Ονδούρα, τη Γουατεμάλα και το Ελ Σαλβαδόρ. Αν δεχτείτε, θα είναι η απόλυτη υποκρισία.

Οι ΗΠΑ είναι η πλουσιότερη χώρα του πλανήτη, εν μέρει επειδή για δεκαετίες εκμεταλλεύεται χώρες στη Λατινική Αμερική. Αν αντιμετωπίσετε τους ανθρώπους από αυτές τις χώρες σαν εγκληματίες, όπως ελπίζει ότι θα κάνετε ο Τραμπ, θα συμμετέχετε σε αυτή την παράδοση λεηλασίας πέρα από τα νότια σύνορά μας. Πρέπει να εξετάσουμε μαζί αυτή την ιστορία, πρέπει να δούμε την πραγματικότητα για τον πλούτο της Αμερικής και να τον μοιραστούμε και να τον επιστρέψουμε σε αυτούς τους λαούς. Πάνω απ’ όλα, δεν μπορούμε να τους διώξουμε από την πόρτα μας. Αν το κάνουμε, θα πεθάνουν.

Με οποιοδήποτε μέτρο ηθικής, είναι το καθήκον σας να αρνηθείτε τις εντολές να “υπερασπιστείτε” τις ΗΠΑ από αυτούς τους μετανάστες. Η ιστορία θα σας δικαιώσει, αν το κάνετε. Είμαστε δεκάδες χιλιάδες αυτοί που θα υποστηρίξουμε την απόφασή σας να κατεβάσετε τα όπλα σας. Είστε καλύτεροι από τον αρχιστράτηγό σας. Η μόνη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να αντισταθείτε συλλογικά. Οργανωθείτε μαζί με τους συναδέλφους σας. Μην το κάνετε ατομικά. Είναι πολύ πιο δύσκολο να τιμωρήσουν τους πολλούς, από ό,τι τους λίγους.

Με αλληλεγγύη,

Ρόρι Φάνινγκ, πρώην στρατιώτης και αντιρρησίας πολέμου

Σπένσερ Ραπόνε, πρώην στρατιώτης και αξιωματικός πεζικού και αντιρρησίας πολέμου

* Ένα πρώτο άρθρο σχετικά με το καραβάνι έχει δημοσιευτεί στο Rp εδώ

Ετικέτες