Στις 13/3 δικάζονται διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και ένας καθηγητής, για τα γεγονότα του 2014 κατόπιν δίωξης που ζήτησε ο Θεόδωρος Φορτσάκης, τέως πρύτανης και νυν βουλευτής της ΝΔ.

Η περίοδος που ο Θεόδωρος Φορτσάκης υπήρξε πρύτανης του ΕΚΠΑ ήταν αν μη τι άλλο μια ταραχώδης περίοδος. Μια περίοδος με ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση του πανεπιστημίου, με εργαζόμενους στον αέρα, με χτυπημένους φοιτητές, με lock out των σχολών του κέντρου και με δεκάδες διμοιρίες ΜΑΤ περιμετρικά των πανεπιστημιακών κτιρίων. Ο Φορτσάκης προσπάθησε να εφαρμόσει το δόγμα «νόμος και τάξη» στο ελληνικό πανεπιστήμιο, όντας σε διαρκή συνεννόηση με στελέχη της ΝΔ, με τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που κάλυπταν τα σόου του στις συγκλήτους καθώς και με τη διαρκή επικοινωνία του με τη ΓΑΔΑ.

Το 2014 σε μια ταραχώδη σύγκλητο, οι φοιτητές μαζί με εργαζόμενους του ΕΚΠΑ παρευρέθηκαν και ζήτησαν το λόγο για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο. Ζήτησαν μια απάντηση για τις διαθεσιμότητες των εργαζομένων, για την περιφρόνηση των φοιτητών, για την υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων αλλά και για το όργιο αυταρχισμού και καταστολής. Ο Φορτσάκης αφού είχε καλέσει τις κάμερες να καλύψουν το γεγονός, επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο αυταρχισμού και αλαζονείας υψώνοντας επιδεικτικά το χέρι του και δείχνοντας την έξοδο. Φώναζε να περάσουν έξω οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι χωρίς καν να προχωρήσει σε κάποιο διάλογο. Είναι προφανές πως πάνω σε όλο αυτό το σκηνικό που έστησε και μάλιστα με τηλεοπτική κάλυψη πάτησε για τη μετέπειτα πολιτική του καριέρα εκλεγόμενος βουλευτής της ΝΔ.

Ο «πρύτανης των ΜΑΤ» όπως έμεινε στη συνείδηση των φοιτητών, υπό το πρόσχημα ότι είχε εγκλωβιστεί στην αίθουσα της συγκλήτου από φοιτητές και εργαζόμενους ζήτησε τη δίωξή τους. Η δίκη είναι στις  13 Μαρτίου 2018 στο Ζ’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την Αθηνά Αλεξανδρή και τη Βανέσσα Πεντογάλου, μέλη του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και τον Παναγιώτη Σωτήρη, διδάσκοντα στο ΕΑΠ, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΣΔΕΠ. Στις 29/3 όμως δικάζεται και ο τότε φοιτητής Χρήστος Ξαγοράρης για ακτιβίστικη δράση απέναντι στη διοίκηση της Σχολής του την ίδια ακριβώς περίοδο.

Την Τετάρτη 7/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, σχετικά με τον τρόπο που πρέπει να απαντηθεί η πρόκληση του Φορτσάκη, όχι μόνο μέσα στις δικαστικές αίθουσες αλλά και έξω από αυτές. Διοικητικοί υπάλληλοι, μέλη φοιτητικών συλλόγων, εκπρόσωποι συλλογικοτήτων της Αριστεράς αλλά και αντιπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων αποφάσισαν να δημιουργηθεί μια καμπάνια στήριξης και αλληλεγγύης των διωκόμενων.

Συγκεκριμένα σχεδιάζεται μια συνέντευξη τύπου στις αρχές Μάρτη προκειμένου να ξαναγίνει γνωστό το τι συνέβη πραγματικά εκείνες τις μέρες καθώς και μια εκδήλωση πιθανότατα στο ΕΚΠΑ πάνω στο ζήτημα του αυταρχισμού και της καταστολής απέναντι στο κίνημα και τις διεκδικήσεις του. Ήδη γίνεται συλλογή ψηφισμάτων αλληλεγγύης από συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους και άλλους φορείς, ενώ θεωρείται δεδομένη η παρουσία κόσμου έξω από τα δικαστήρια τις ημερομηνίες των δικών.

Το κίνημα πρέπει να δώσει και πάλι μαζική απάντηση απέναντι στους Φορτσάκηδες και στο σύστημα που υπηρετούν είτε από την καρέκλα του πρύτανη του ΕΚΠΑ, είτε από την καρέκλα του βουλευτή της ΝΔ.