Mε τα γνωστά επιχειρήματα αυτοθαυμασμού για τις επιδώσεις της κυβέρνησής του στη διαχείριση της πανδημίας και «ενέσεις» ψευδεπίγραφης αισιοδοξίας, ο Κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε απόψε αυστηρότερα μέτρα για την Αττική.

Με τα κρούσματα και την πίεση στα νοσοκομεία να αυξάνονται και πάλι δραματικά, η λογική του σκληρότερου lockdown επιλέγεται ξανά ως «φυσική εξέλιξη», εφόσον εδώ και ένα χρόνο δεν υπήρξε καμιά ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ: «Δεν είναι πολλοί αυτοί που μας κλείνουν, αλλά μόνον ένας. Και αυτός είναι ο Κορωνοϊός, που πρέπει να νικήσουμε», μας ενημέρωσε ο πρωθυπουργός που έχει αντικαταστήσει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, με καταστολή, πρόστιμα και απαγορεύσεις. Μπάτσοι παντού, γιατροί πουθενά, όπως σημειώνει εύστοχα και το γνωστό σύνθημα.

Λιανεμπόριο και σχολεία κλείνουν λίγο μετά το πρόσφατο άνοιγμά τους, ενώ αναμένεται αύριο η εξειδίκευση των υπόλοιπων μέτρων. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, κατά τις πρωινές ώρες, θα συνεχίζεται κανονικά ο συνωστισμός-χωρίς ελέγχους-στους χώρους εργασίας και στα ΜΜΜ. Κατά το βράδυ, που ο ιός φαίνεται να είναι «πιο μεταδοτικός», θα συνεχίσουν να μας περιορίζουν στο σπίτι από τις 9μμ και στις 6μμ , στις ασκήσεις αυταρχισμού του Σαββατοκύριακου.

Φυσικά θα ακούσουμε για τα ψίχουλα των 534 ευρώ και τα αστεία επιδόματα ανεργίας, ενώ οι οριζόντιες παροχές προς τις επιχειρήσεις, θα ευνοήσουν και πάλι τους ισχυρότερους παίκτες της αγοράς. Γιατί διαφορετικά δεν μπορεί να εξηγηθεί η επιδότηση ενοικίου και η δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας και σε επιχειρήσεις χωρίς μείωση τζίρου.

Και επειδή η κοινωνία είναι εξουθενωμένη από τον πολύμηνο εγκλεισμό, την ανεργία, τις εισοδηματικές απώλειες και τον κίνδυνο της μόλυνσης από τον covid (χώρια τις αναβολές σε τακτικά ιατρεία και επεμβάσεις για λοιπά νοσήματα), ο Κυριάκος μας σέρβιρε ξανά ως «φως στο τούνελ» το εμβολιαστικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι «σε λίγο οι εμβολιασμοί στη χώρα θα φτάσουν τις 500.000». Αριθμός που απέχει αρκετά από το περίφημο 70% του πληθυσμού, που χρειάζεται να εμβολιαστεί για να επιτευχθεί μαζική ανοσία. Ανάλογες υποσχέσεις μας έδινε και τα Χριστούγεννα, μαζί με τις ευρωηγεσίες, για να μας προειδοποιήσει τελικά σήμερα ότι το «ακορντεόν» (που πρώτα και κύρια πλήττει του εργαζόμενους/ες και τους φτωχούς), έχει ακόμα δρόμο: «στο δίμηνο που ακολουθεί η βεντάλια των περιορισμών ενδεχομένως θα ανοίγει και θα κλείνει ανάλογα με τα επίπεδα του συναγερμού».

Ο οπαδός των αντιμεταρρυθμίσεων πρωθυπουργός, μετά το «πράσινο διαβατήριο» στον τουρισμό, για το οποίο παρακαλούσε χθες το σφαγέα του παλαιστινιακού λαού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ως άλλος Γ. Κωνσταντίνου στην ελληνική κωμωδία «Καλώς ήλθε το δολάριο» (στη θέση των ναυτών του στόλου, βάλτε τουρίστες από το Ισραήλ), είπε να κλείσει το αποψινό του μήνυμα του με λίγο Χόλυγουντ και το «Πράσινο Μίλι»*, ισχυριζόμενος πως πρόκειται για «το τελευταίο μίλι προς την ελευθερία». 

Και αυτό γιατί είναι βέβαιο πώς όσο δεν υλοποιούνται τα αιτήματα των υγειονομικών, θα συνεχίσουμε να νοσούμε, να νοσηλευόμαστε, να χάνουμε ζωές, δικαιώματα και ελευθερίες, εξαιτίας της εγκληματικής πολιτικής Μητσοτάκη.

(*)Οι πτέρυγες όπου κρατούνταν οι μελλοθάνατοι ήταν απομονωμένες από τις υπόλοιπες φυλακές και γνωστές ως «το τελευταίο μίλι» (last mile). Η συγκεκριμένη λόγω του χρώματος του δαπέδου, που ήταν σαν αυτό του άγουρου λεμονιού, αποκαλούνταν «πράσινο μίλι» (green mile).