Σήμερα 3 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε μαζική συνέλευση των γιατρών του Κέντρου Υγείας Ηλιούπολης παρουσία εκπροσώπων της ΕΙΝΑΠ και της Ομοσπονδίας Επιστημονικών Συλλόγων της ΠΦΥ και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών κινήσεων και συνάδελφοι από άλλα Κέντρα Υγείας. Η συνέλευση μετά από συζήτηση εξέλεξε τριμελή επιτροπή αγώνα και διαμόρφωσε την παρακάτω απόφαση

Το Κέντρο Υγείας Ηλιούπολης  -και γενικότερα οι δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας  της χώρας -μπήκε στη μάχη της πανδημίας αποδυναμωμένο με ελλιπή χρηματοδότηση, ανεπαρκή στελέχωση με λιγοστές  προσλήψεις  συμβασιούχων επικουρικών ιατρών με χαμηλές αποδοχές και εργασιακή ανασφάλεια.

Εδώ και ενάμιση χρόνο αντί να γίνουν προσλήψεις για να αντιμετωπιστεί το βαρύ εργασιακό φορτίο στα ιατρεία ειδικοτήτων, στα εμβολιαστικά ιατρεία, στα ιατρεία κοβιντ, στους εμβολιασμούς στο σπίτι, αλλά και για να οργανωθεί η προσπάθεια ενημέρωσης του πληθυσμού για τον εμβολιασμό και να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις- αντί να παίρνονται ανάλγητα υποχρεωτικά μέτρα- είχαμε αποχωρήσεις γιατρών, συνταξιοδοτήσεις, λήξεις συμβάσεων, αναστολές εργασίας…

Όμως αυτό που έκανε να ξεχειλίσει η αγανάκτηση μας  είναι η κοροϊδία της απλήρωτης εργασίας των εφημεριών που επιτελούν οι γιατροί στο κέντρο υγείας Ηλιούπολης -και σε όλη την 1η ΥΠΕ – εδώ και 4 μήνες σε συνθήκες  αδιάκοπης υπερεργασίας και αναστολής κανονικών αδειών για αόριστο διάστημα. Γιατροί και προσωπικό έχουμε γίνει λάστιχο τρέχοντας πρωί-απόγευμα από Δευτέρα σε Κυριακή: Για να λειτουργήσουμε τα τακτικά ιατρεία εξετάζοντας και εξυπηρετώντας πολύ περισσότερα περιστατικά από το πρόγραμμα γιατί τα ραντεβού καθυστερούν για μήνες… Για να αντιμετωπίσουμε τα  έκτακτα περιστατικά… Για να καλύψουμε τα ιατρεία κοβιντ όπου πρέπει να εξυπηρετήσουμε καθημερινά και  δεκάδες μαθητές από τα σχολεία της περιοχής... Για να καλύψουμε τα εμβολιαστικά κέντρα με εκατοντάδες εμβολιασμούς καθημερινά για άγνωστο διάστημα…

Η απόσπαση των γιατρών από τα τακτικά ιατρεία στο εμβολιαστικό έργο προοιωνίζει την υποβάθμιση της λειτουργίας της ΠΦΥ πλήττοντας την περαιτέρω υγεία (χρόνια νοσήματα ασθενών)

Την ώρα που το τέταρτο και πιο φονικό κύμα της πανδημίας θερίζει και η Ελλάδα καταλαμβάνει τις υψηλότερες θέσεις σε καταγεγραμμένους θανάτους από κοβιντ 19, η μείωση της χρηματοδότησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΣΥ -κατά 800 εκ. ευρώ για το 2022 - η εργασιακή εξόντωση των γιατρών και των υγειονομικών συνεχίζονται και χειροτερεύουν, ενώ τεράστιοι πόροι δίνονται στους μηχανισμούς καταστολής και στους εξοπλισμούς.

Για εμάς οι δαπάνες για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δημόσια υγεία για να σωθούν ανθρώπινες ζωές είναι πάνω από την εξυπηρέτηση του χρέους και τα  κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

-Απαιτούμε γενναία χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και του ΕΣΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό και  δημιουργία των αναγκαίων νοσοκομείων, ΜΕΘ και πρωτοβάθμιων κέντρων υγείας. . Κανένας ασθενής διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ!

 Όχι στα σχέδια διάλυσης του ΕΣΥ και της ΠΦΥ με την παραχώρηση δομών και λειτουργειών σε ιδιώτες. Όχι στην παραχώρηση των δομών της ΠΦΥ στους δήμους.

-Απαιτούμε  μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και γιατρών σε θέση επιμελητή Β με ταχείες διαδικασίες πρόσληψης. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι και να παύσουν οι διαθεσιμότητες των ανεμβολίαστων υγειονομικών. Όχι στην υποβάθμιση των τακτικών ιατρείων της ΠΦΥ λόγω της επέκτασης των εμβολιαστικών κέντρων. Όχι εμπόδια στην συνταγογράφηση των ανασφάλιστων πολιτών.

-Άμεση επίταξη και ένταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας  σε ενιαίο σχεδιασμό για δωρεάν νοσηλεία όλων των ασθενών και δωρεάν τεστ σε όλους με συχνή και αποτελεσματική ιχνηλάτηση.

- Οχι στην υποχρεωτικότητα και τις ποινές, ελεύθερη πρόσβαση σε όλες τις δραστηριότητες για όλους με rapid και μοριακό τεστ που θα δίνονται δωρεάν. Mέτρα για την αποφυγή συγχρωτισμού στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τους εργασιακούς χώρους και τα σχολεία.

-Λέμε ναι στο μαζικό εμβολιασμό με επιστημονική πειστική εκστρατεία στελέχωση και ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για να αντιμετωπιστούν οι επιφυλάξεις και να υπάρχει πλήρης στήριξη. Δημιουργία κινητών ομάδων που θα εμβολιάζει ηλικιωμένους άτομα με δυσκολία μετακίνησης αλλά και πληθυσμιακές ομάδες που οδηγούνται στο περιθώριο- Ρομά πρόσφυγες μετανάστες κλπ- Το εμβόλιο πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό καθολικής πρόσβασης για όλους και όχι εμπόρευμα και μέσο διαίρεσης.

-Απαιτούμε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών μας μέχρι την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη.

-Καλούμε σε οργάνωση γενικής συνέλευσης σε κάθε δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και εκλογή επιτροπών αγώνα για την οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα. Καλούμε τους γιατρούς της 1ης ΥΠΕ όλων  των Κέντρων Υγείας σε μαζική συμμετοχή στη γενική συνέλευση της ΕΙΝΑΠ στο κέντρο υγείας Μαρκοπούλου την Τετάρτη 7/12 στις 12.30μ.μ.

- Καλούμε τις συνελεύσεις στα Κέντρα Υγείας, τα σωματεία της 1ης ΥΠΕ και τις ομοσπονδίες της υγείας να προκηρύξουν στάση εργασίας και  συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην 1η ΥΠΕ την Παρασκευή 10 Δεκέμβρη (ενδεικτική ημερομηνία).

-Αν δεν καταβληθούν τα δεδουλευμένα μας καλούμε τις συνελεύσεις στα Κέντρα Υγείας, τα σωματεία της 1ης ΥΠΕ και τις ομοσπονδίες της υγείας να αποφασίσουμε να ασκήσουμε το νόμιμο δικαίωμά μας για επίσχεση εργασίας: Καταθέτουμε ομαδικά τα φύλλα επίσχεσης με πρωτόκολλο στο γραφείο προσωπικού και απέχουμε από το εφημεριακό έργο μέχρι να μας καταβληθούν τα δεδουλευμένα έως και δύο μήνες πριν, δηλαδή για τους μήνες Ιούνιο Ιούλιο Αύγουστο Σεπτέμβριο. Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου απαιτούμε την εξόφληση των εφημεριών και για τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο 2021.

- -Καλούμε τις ομοσπονδίες της υγείας ΕΙΝΑΠ, ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ,ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ να οργανώσουν συνέντευξη τύπου για αποκαλύψουν τι συμβαίνει στην υγεία και να δημοσιοποιήσουν τις προτάσεις του υγειονομικού κινήματος.

-Καλούμε τον συνδικαλιστικό φορέα του επιστημονικού προσωπικού της ΠΦΥ (ΠΟΣΕΥΠ-ΠΦΥ) να συγκαλέσει γενική συνέλευση για να διατυπώσουν οι συνάδελφοι της βάσης τις θέσεις τους εν όψει της διαβούλευσης με το υπουργείο υγείας για το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.

-Καλούμε όλες τις ομοσπονδίες των υγειονομικών και τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν πρωτοβουλίες για μία μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση απεργιακή με συλλαλητήρια σε κάθε πόλη για να παρθούν επειγόντως μέτρα για τη δημόσια περίθαλψη

Για την επικοινωνία η  επιτροπή αγώνα

Καζιόλας Γιώργος georgioskaziolas@yahoo.com

Καραβάς Αντώνης antoniskaravas@gmail.com

Μαρινάκης Θοδωρής tmarinakis@hotmail.com

Ετικέτες