Με αφορμή άρθρο του Γιάννη Αλμπάνη στην ΕφΣυν με τίτλο: «Νέα γραμμή και όχι κυνήγι μαγισσών» στις 14/08 (1).

Αυταπάτη 1η:  «Η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβρη έδωσε μια τελευταία ευκαιρία για να αποφευχθεί μια διάσπαση που μοιάζει αναπότρεπτη». Το ακριβώς αντίθετο. Η απόφαση της τελευταίας ΚΕ για συνέδριο τον Σεπτέμβρη έδωσε το δικαίωμα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να καταστρατηγεί τις αποφάσεις του κόμματος και στην κυβέρνηση να ψηφίσει μνημόνια και να ολοκληρώσει την συμφωνία με τους δανειστές. Η ενότητα όπως λέει ο σύντροφος έχει πολιτικές προϋποθέσεις και το κάλεσμα σε ενότητα με όσους ψήφισαν υπέρ της πλήρους εξαθλίωσης του λαού, είναι κάλεσμα σε ενότητα των προβάτων με το λύκο.

Αυταπάτη 2η: «Με την απόφαση της Κ.Ε. οριοθετήθηκε ένα πλαίσιο εσωκομματικού διαλόγου με ορίζοντα το έκτακτο συνέδριο, που δεν επιτρέπει μονομερείς ενέργειες όπως είναι οι διαγραφές.». Επιτρέπει όμως μονομερείς ενέργειες ενάντια στις αποφάσεις του κόμματος όπως αυτές που περιγράφονται παραπάνω.

Αυταπάτη 3η: «ο ΣΥΡΙΖΑ (και εν γένει η Αριστερά) δεν μπορεί από θέσεις κυβερνητικής ευθύνης να εφαρμόσει το νέο Μνημόνιο, πόσο μάλλον όταν αυτό επιβλήθηκε με οικονομικό πραξικόπημα. Είναι ζήτημα ηθικής τάξης (αφού το πρόγραμμά του κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση) και πολιτικής στρατηγικής (αφού η εφαρμογή των μνημονιακών μέτρων θα θρυμματίσει τις κοινωνικές συμμαχίες του κόμματος). Δεν μπορεί ο Αλιέντε να εφαρμόσει το πρόγραμμα του Πινοσέτ». Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ακόμη στην κυβέρνηση και με βάση τις αποφάσεις της βουλής εφαρμόζει ήδη μνημόνια. Για το ιστορικό κομμάτι το έχει ξεκαθαρίσει η ίδια η ιστορία. Ο Αλιέντε έκανε υπουργό τον Πινοσέτ αφού είχε ξεκινήσει τις υποχωρήσεις στο πρόγραμμα με το οποίο είχε εκλεγεί, όπως για παράδειγμα το να μην δίνει αυξήσεις στους εργάτες. Μια χαρά λοιπόν μπορεί ο «Αλιέντε» να εφαρμόσει πολιτικές του «Πινοσέτ». Ακόμη κι αν στο τέλος ο Πινοσέτ καθαιρέσει πραξικοπηματικά τον Αλιέντε!

Αυταπάτη 4η: «είναι όρος ύπαρξης για τον ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, για την ελληνική κοινωνία να χαράξουμε και να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο απεμπλοκής από το Μνημόνιο. Η απεμπλοκή ούτε μπορεί να χάνεται στο βάθος της τετραετίας ούτε μπορεί να επέλθει ως αποτέλεσμα της… πλήρους εφαρμογής του Μνημονίου». Η τοποθέτηση αυτή απαντιέται από τον ίδιο το σύντροφο στο άρθρο του με όσα λέει για τους εκβιασμούς που δέχτηκε χάρη στη λάθος τακτική της η κυβέρνηση. Το ΝΑΙ σε όλα δεν μπορεί να μετατραπεί σε ΟΧΙ σε όλα όπως μετατράπηκε το ΟΧΙ στη λιτότητα σε ΝΑΙ στην υπερλιτότητα. Το ΝΑΙ στην  υπερλιτότητα συνεπάγεται πολιτικές δεσμεύσεις. Οι κραυγές ότι δεν υπήρχε εναλλακτική λύση δεν μπορούν να μετατραπούν σε κραυγές ότι υπάρχει εναλλακτική λύση ένα μήνα μετά. Ο μόνος δρόμος για να γίνει αυτό είναι η αλλαγή ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ, βήμα στο οποίο ο σύντροφος και η τάση στην οποία συμμετέχει θα πρέπει να δεσμευτούν ρητά αν εννοούν στην πράξη ότι θέλουν την απεμπλοκή του κόμματος από το μνημόνιο και την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Βήμα στο οποίο θα πρέπει να δεσμευτούν ρητά για να γίνει αυτό το συνέδριο από συνέδριο παρωδία σε συνέδριο ουσίας.

(1)(http://www.efsyn.gr/arthro/nea-grammi-ohi-kynigi-magisson)