Ο δεύτερος γύρος συνομιλιών στη Γενεύη ολοκληρώθηκε με επίσημη αποδοχή μιας μεταβατικής συμφωνίας ανάμεσα σε Ιράν και ΗΠΑ η οποία ήδη χαρακτηρίζεται "ιστορική". Δημοσιεύουμε άρθρο που γράφτηκε πριν την έναρξη του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, αλλά εντοπίζει τις δυναμικές και τα επίδικα της προσπάθειας προσέγγισης ανάμεσε σε Ουάσινγκτον και Τεχεράνη.

Στις 20 Νο­έμ­βρη, στη Γε­νεύη, ξε­κι­νά ο δεύ­τε­ρος γύρος συ­νο­μι­λιών για το πυ­ρη­νι­κό πρό­γραμ­μα του Ιράν και το απο­τέ­λε­σμά του μπο­ρεί να είναι το πρώτο βήμα για ρα­γδαί­ες εξε­λί­ξεις. 

Το κλίμα μετά την πρώτη συ­νά­ντη­ση στις 7-9 Νο­έμ­βρη ανά­με­σα στην ιρα­νι­κή αντι­προ­σω­πεία και τους «6» (ΗΠΑ, Αγ­γλία, Γαλ­λία, Γερ­μα­νία, Ρωσία, Κίνα) ήταν «ανέλ­πι­στα» καλό. Όλα τα ρε­πορ­τάζ και οι ανα­λύ­σεις μι­λά­νε για πραγ­μα­τι­κό «σπά­σι­μο του πάγου» ανά­με­σα στις ΗΠΑ και το Ιράν. 

Οι ΗΠΑ και το Ιράν βρί­σκο­νται σε διαρ­κείς επα­φές εδώ και μήνες και σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες έχουν κα­τα­λή­ξει στα κύρια ση­μεία ενός προ­σχέ­διου συμ­φω­νί­ας. 

Το Ιράν θα ανα­στεί­λει ή θα επι­βρα­δύ­νει τον εμπλου­τι­σμό ου­ρα­νί­ου για 6 μήνες και θα απο­δε­χτεί όλες τις επι­θε­ω­ρή­σεις της Διε­θνούς Επι­τρο­πής Ατο­μι­κής Ενέρ­γειας. Σε αντάλ­λαγ­μα οι «6» θα πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σουν το «δι­καί­ω­μα του Ιράν στον εμπλου­τι­σμό ου­ρα­νί­ου» (ένα δια­χρο­νι­κό ιρα­νι­κό αί­τη­μα) και να απαλ­λά­ξουν το Ιράν από κά­ποιες οι­κο­νο­μι­κές κυ­ρώ­σεις. 

Με­τα­βα­τι­κή συμ­φω­νία

Πρό­κει­ται για μια με­τα­βα­τι­κή συμ­φω­νία «χτι­σί­μα­τος εμπι­στο­σύ­νης» που, ακόμα κι αν επι­κυ­ρω­θεί, μπο­ρεί να ανα­τρα­πεί ανά πάσα στιγ­μή από τα γε­γο­νό­τα. Ωστό­σο χα­ράσ­σει μια πο­ρεία που θα δια­σφα­λί­ζει και το αμε­ρι­κα­νι­κό αί­τη­μα το Ιράν να μην φτιά­ξει ποτέ πυ­ρη­νι­κά όπλα και το ιρα­νι­κό αί­τη­μα να συ­νε­χί­σει το ει­ρη­νι­κό πυ­ρη­νι­κό του πρό­γραμ­μα.   

Στη συ­νά­ντη­ση στη Γε­νεύη, οι δύο πλευ­ρές έφτα­σαν κοντά στην απο­δο­χή του προ­σχε­δί­ου συμ­φω­νί­ας, αλλά αυτή τε­λι­κά δεν έγινε εφι­κτή. Η επί­ση­μη εκ­δο­χή στα ΜΜΕ λέει πως η τε­λι­κή συμ­φω­νία μπλο­κα­ρί­στη­κε από τη γαλ­λι­κή αντι­προ­σω­πεία.

Η επι­χει­ρη­μα­το­λο­γία του γάλ­λου υπουρ­γού Εξω­τε­ρι­κών Λοράν Φα­μπιούς θύ­μι­σε τον Τζορτζ Μπους. Δή­λω­σε ότι όποιος εμπι­στεύ­ε­ται το Ιράν είναι «κο­ρόι­δο» και, για να εξη­γή­σει τη γαλ­λι­κή στάση, επι­κα­λέ­στη­κε τις «ανη­συ­χί­ες του Ισ­ρα­ήλ και άλλων χωρών στην πε­ριο­χή».  

Φυ­σι­κά, η Γαλ­λία μόνη της δεν μπο­ρεί να στα­θεί εμπό­διο στη συμ­φω­νία. Αυτό δεί­χνει ότι η γαλ­λι­κή έν­στα­ση μάλ­λον «δεν κα­κό­πε­σε» στις ΗΠΑ. Η Ουά­σινγ­κτον μπο­ρεί να αξιο­ποιεί τη γαλ­λι­κή στάση ως «κακό μπά­τσο», ώστε η ίδια ως «καλός μπά­τσος» να απο­σπά­σει πε­ρισ­σό­τε­ρες πα­ρα­χω­ρή­σεις από το Ιράν. 

Δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ ρι­σκά­ρουν να τι­νά­ξουν στον αέρα μια ικα­νο­ποι­η­τι­κή συμ­φω­νία, επει­δή στην προ­θυ­μία του αντι­πά­λου να συ­ζη­τή­σει «υπο­ψιά­ζο­νται» αδυ­να­μία και αντι­δρούν αυ­ξά­νο­ντας τις πα­ρά­λο­γες απαι­τή­σεις τους. Κάπως έτσι ακυ­ρώ­θη­κε επί Κλί­ντον η συμ­φω­νία απο­πυ­ρη­νι­κο­ποί­η­σης της Βό­ρειας Κο­ρέ­ας, οδη­γώ­ντας σε διαιώ­νι­ση της έντα­σης. 

Γαλ­λία

Η Γαλ­λία από τη μεριά της, παί­ζει το δικό της παι­χνί­δι. 

Πρώτο, εκ­φρά­ζει τη δυ­σφο­ρία της για μια συμ­φω­νία που ήταν απο­τέ­λε­σμα απευ­θεί­ας συ­νο­μι­λιών Ιράν-ΗΠΑ, για την οποία οι «σύμ­μα­χοι» δεν είχαν ιδέα.

Δεύ­τε­ρο, και πολύ ση­μα­ντι­κό­τε­ρο, το Πα­ρί­σι αντι­λή­φθη­κε τη δυ­σφο­ρία του Ισ­ρα­ήλ και της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας και έσπευ­σε να στα­θεί στο πλευ­ρό τους. Είναι η πα­ρα­δο­σια­κή πο­λι­τι­κή του γαλ­λι­κού ιμπε­ρια­λι­σμού στη Μέση Ανα­το­λή, όπου κά­πο­τε με­σου­ρα­νού­σε ως αποι­κιο­κρα­τι­κή δύ­να­μη: Σπεύ­δει να τρυ­πώ­σει σε όποιο κενό αφή­νουν οι ΗΠΑ. 

Απέ­να­ντι στη δι­στα­κτι­κό­τη­τα του Ομπά­μα ακόμα και για «πε­ριο­ρι­σμέ­να χτυ­πή­μα­τα» στη Συρία, ο Ολάντ έβγα­ζε πο­λε­μι­κές ιαχές. Σή­με­ρα, ο Φα­μπιούς βάζει εμπό­δια σε συμ­φω­νία με το Ιράν. Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, τα «γε­ρά­κια» ήταν από τη Γαλ­λία. Και στις δύο πε­ρι­πτώ­σεις, ευ­θυ­γραμ­μί­ζο­νταν με την γραμ­μή του Οίκου των Σα­ούντ. 

Το αντάλ­λαγ­μα; Τε­ρά­στια στρα­τιω­τι­κά συμ­βό­λαια με τους Σα­ου­δά­ρα­βες και πι­θα­νόν μια συμ­φω­νία κα­τα­σκευ­ής πυ­ρη­νι­κών σταθ­μών στη Σα­ου­δι­κή Αρα­βία. Τα γαλ­λι­κά Ραφάλ ήδη ετοι­μά­ζο­νται για το Ριάντ, ενώ μια αντί­στοι­χη πυ­ρη­νι­κή συμ­φω­νία έχει ήδη κλεί­σει ο ενερ­γεια­κός κο­λοσ­σός  French Areva με τα Ηνω­μέ­να Αρα­βι­κά Εμι­ρά­τα.

Συ­νυ­πο­λο­γί­στε και τα δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια που έχει επεν­δύ­σει το Κατάρ στη Γαλ­λία, στην ενερ­γεια­κή Total, στην κα­τα­σκευα­στι­κή Vinci, στο μι­ντια­κό συ­γκρό­τη­μα Lagardere, στην πο­δο­σφαι­ρι­κή ομάδα Παρί Σεν Ζερ­μέν, στην εξα­γο­ρά κάθε τε­τρα­γω­νι­κού μέ­τρου ανά­με­σα στο Madeleine και στην Opera στο Πα­ρί­σι. 

«Ακο­λου­θώ­ντας το χρήμα» και γνω­ρί­ζο­ντας τη γαλ­λι­κή εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, γί­νε­ται σαφές ότι η Γαλ­λία προ­σπα­θεί να εκ­φρά­σει τις Μο­ναρ­χί­ες του Κόλ­που και να συν­δε­θεί προ­νο­μια­κά μαζί τους, σε μια εποχή που οι σχέ­σεις τους με τις ΗΠΑ περ­νά­νε κρίση.

Το ίδιο ισχύ­ει και όσον αφορά το Ισ­ρα­ήλ που βρί­σκε­ται όλο και πιο συχνά σε διά­στα­ση από­ψε­ων με την αμε­ρι­κα­νι­κή γραμ­μή και πά­ντο­τε ανα­ζη­τά στη­ρίγ­μα­τα στη Δύση. 

Σα­ου­δι­κή Αρα­βία

Το πιο σί­γου­ρο είναι οι αντι­δρά­σεις που προ­κα­λεί στους Σα­ούντ και το Ισ­ρα­ήλ μια εν­δε­χό­με­νη αμε­ρι­κα­νο-ιρα­νι­κή συμ­φω­νία. Για τον Νε­τα­νιά­χου προ­φα­νώς είναι απα­ρά­δε­κτη η «μα­λα­κή» πο­λι­τι­κή Ομπά­μα απέ­να­ντι στο Ιράν, την «υπαρ­ξια­κή απει­λή» για το Ισ­ρα­ήλ, σύμ­φω­να με τη σιω­νι­στι­κή κυ­ρί­αρ­χη άποψη. Γι’ αυτό και κα­ταγ­γέλ­λει σε όλους τους τό­νους τις συ­νο­μι­λί­ες και προει­δο­ποιεί ότι το ίδιο δε δε­σμεύ­ε­ται από οποια­δή­πο­τε συμ­φω­νία. 

Για τους Σα­ούντ, οποια­δή­πο­τε προ­σέγ­γι­ση με­τα­ξύ ΗΠΑ και Ιράν θε­ω­ρεί­ται κα­τα­στρο­φή, γιατί βλέ­πουν ότι η επί­λυ­ση του πυ­ρη­νι­κού ζη­τή­μα­τος μπο­ρεί να ση­μα­το­δο­τεί το πρώτο βήμα μιας «νέας επο­χής» στις αμε­ρι­κα­νο-ιρα­νι­κές σχέ­σεις. Βρα­χυ­πρό­θε­σμα, η βα­σι­κή τους έγνοια είναι η Συρία. Έχουν ήδη δε­χτεί μια «ψυ­χρο­λου­σία» από την Ουά­σινγ­κτον που αρ­νεί­ται να χτυ­πή­σει τον Άσαντ και κα­τα­λα­βαί­νουν ότι οι «δύο συμ­φω­νί­ες της Γε­νεύ­ης» –η «πυ­ρη­νι­κή» και η «συ­ρια­κή»– συν­δέ­ο­νται άμεσα.

Μια ιρα­νο-αμε­ρι­κα­νι­κή συ­νεν­νό­η­ση για τη διευ­θέ­τη­ση της σύ­γκρου­σης στη Συρία θα επι­τευ­χθεί πιο εύ­κο­λα, ακυ­ρώ­νο­ντας τις σα­ου­δα­ρα­βι­κές φι­λο­δο­ξί­ες. Μα­κρο­πρό­θε­σμα, μπο­ρεί να αλ­λά­ξει ο γε­ω­στρα­τη­γι­κός χάρ­της και –ανά­με­σα σε άλλα– να αυ­ξη­θεί η ροή ιρα­νι­κού αε­ρί­ου και πε­τρε­λαί­ου στη Δύση, χτυ­πώ­ντας τα κέρδη και τον «ιδιαί­τε­ρο ρόλο» στον κα­θο­ρι­σμό των διε­θνών τιμών που απο­λαμ­βά­νει ο Οίκος των Σα­ούντ.

Κρί­σι­μο απο­τέ­λε­σμα

Είναι σαφές ότι στη Γε­νεύη τα δια­κυ­βεύ­μα­τα είναι με­γά­λα για το συ­νο­λι­κό γε­ω­στρα­τη­γι­κό τοπίο και ένα εν­δε­χό­με­νο ναυά­γιο στις δια­πραγ­μα­τεύ­σεις δεν θα ση­μαί­νει απλά «επι­στρο­φή στο παλιό μο­τί­βο».

Στις ΗΠΑ, οι «σκλη­ρο­πυ­ρη­νι­κοί» και­ρο­φυ­λα­κτούν. Η κυ­βέρ­νη­ση Ομπά­μα με το ζόρι προ­σπα­θεί να απο­τρέ­ψει το Κο­γκρέ­σο από το να ψη­φί­σει νέες κυ­ρώ­σεις εν μέσω δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων.

Ο Κέρι δη­λώ­νει πως η δι­πλω­μα­τι­κή προ­σπά­θεια πρέ­πει να υπο­στη­ρι­χθεί έν­θερ­μα, γιατί, «όσο περνά ο και­ρός, το Ιράν συ­νε­χί­ζει το πρό­γραμ­μά του» και γιατί «είναι η τε­λευ­ταία ευ­και­ρία ομα­λής επί­λυ­σης». Είναι σαφές ότι αν «απο­τύ­χει η δι­πλω­μα­τία», θα κλι­μα­κω­θεί κα­τα­κό­ρυ­φα η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα, εμ­φα­νι­ζό­με­νη ως «μο­νό­δρο­μος».  

Αντί­στοι­χο είναι το κλίμα στο Ιράν. Ο Ανώ­τα­τος Ηγέ­της Αγια­το­λάχ Χα­με­νεΐ στη­ρί­ζει τη δι­πλω­μα­τι­κή πρω­το­βου­λία του προ­έ­δρου Ρο­χά­νι. Αυτή η υπο­στή­ρι­ξη υπάρ­χει τώρα, αλλά είναι αμ­φί­βο­λο αν θα υπάρ­χει για πάντα. Αν η δια­πραγ­μά­τευ­ση του Ρο­χά­νι απο­τύ­χει να κρα­τή­σει τις «κόκ­κι­νες γραμ­μές» και να εγ­γυ­η­θεί τα στοι­χειώ­δη ιρα­νι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, το κα­θε­στώς φυ­σιο­λο­γι­κά θα «σκλη­ρύ­νει» για να αμυν­θεί. 

Αν η Ουά­σινγ­κτον είναι ει­λι­κρι­νής και σε­βα­στεί τα ιρα­νι­κά αι­τή­μα­τα, η συμ­φω­νία θα επι­τευ­χθεί και οι γαλ­λι­κές εν­στά­σεις δεν θα κα­θο­ρί­σουν το απο­τέ­λε­σμα. Όλοι γνω­ρί­ζουν ότι, παρά την ύπαρ­ξη της «ομά­δας των 6», η πραγ­μα­τι­κή δια­πραγ­μά­τευ­ση είναι με­τα­ξύ ΗΠΑ και Ιράν. Σε αυτή την πε­ρί­πτω­ση, θα μι­λά­με για το πρώτο βήμα μιας με­γά­λης ανα­τρο­πής στις διε­θνείς σχέ­σεις.

Όπως το έθεσε ιρα­νι­κή δι­πλω­μα­τι­κή πηγή στο «Pulse of Middle East»: «Η συμ­φω­νία στο πυ­ρη­νι­κό ζή­τη­μα θα δώσει πε­ρισ­σό­τε­ρες δυ­να­τό­τη­τες να λυ­θούν άλλα προ­βλή­μα­τα στην πε­ριο­χή. Οι Αμε­ρι­κά­νοι το θέ­λουν και το θέ­λου­με κι εμείς. Η Συρία, το Ιράκ, το Μπα­χρέιν, το Αφ­γα­νι­στάν, όλα θα μπο­ρούν να συ­ζη­τη­θούν».

Σύμ­φω­να με τον έγκυ­ρο ανα­λυ­τή Πέπε Εσκο­μπάρ, οι αμε­ρι­κα­νι­κές εται­ρί­ες «πει­νά­νε» για ανοίγ­μα­τα στην αγορά και την ενέρ­γεια του Ιράν, η Ευ­ρώ­πη «δι­ψά­ει» για την ιρα­νι­κή ενέρ­γεια, ενώ το Ιράν θέλει να απαλ­λα­γεί από το βρα­χνά των οι­κο­νο­μι­κών κυ­ρώ­σε­ων και του εμπάρ­γκο. 

«Πίβοτ προς την Ασία»

Όπως όλες οι κι­νή­σεις των ΗΠΑ, έτσι κι αυτή σχε­τί­ζε­ται με το πε­ρι­βό­η­το «πίβοτ προς την Ασία». Η Ουά­σινγ­κτον χα­ράσ­σει στρα­τη­γι­κή με στόχο να κρα­τή­σει «ένα πόδι» στη Μέση Ανα­το­λή, αλλά να με­τα­φέ­ρει το υπό­λοι­πο βάρος της στον Ει­ρη­νι­κό, όπου βλέ­πει το μέλ­λον της πα­γκό­σμιας οι­κο­νο­μί­ας.

Το Ιράν είναι ταυ­τό­χρο­να και κρί­σι­μος παί­κτης στη νο­τιο­δυ­τι­κή Ασία και ση­μα­ντι­κό «αγκά­θι» για την Ουά­σινγ­κτον στη Μέση Ανα­το­λή. Για να προ­χω­ρή­σει πραγ­μα­τι­κά –και απε­ρί­σπα­στο από με­σα­να­το­λι­κούς μπε­λά­δες– το αμε­ρι­κα­νι­κό «πίβοτ στην Ασία», πρέ­πει πρώτα να γίνει ένα «πίβοτ στην Περ­σία». 

Σε αυτό το κρί­σι­μο μέ­τω­πο, μετά από χρό­νια δια­μά­χης, έχει δια­μορ­φω­θεί μια ισορ­ρο­πία δυ­νά­με­ων. Οι κυ­ρώ­σεις έχουν σα­κα­τέ­ψει το Ιράν, αλλά δεν έχουν στα­μα­τή­σει το πυ­ρη­νι­κό του πρό­γραμ­μα. Όσο συ­νε­χί­ζε­ται η πα­ρού­σα κα­τά­στα­ση και οι δύο πλευ­ρές χά­νουν και γι’ αυτό ψά­χνουν διέ­ξο­δο. Στη Γε­νεύη ίσως κρι­θεί η ορι­στι­κή έκ­βα­ση. Είτε με μια συμ­φω­νία που θα ανοί­γει το δρόμο σε μια μακρά πε­ρί­ο­δο γε­ω­στρα­τη­γι­κών αλ­λα­γών, είτε με ένα ναυά­γιο που θα ανοί­γει το δρόμο στην επί­λυ­ση του αδιε­ξό­δου με τα όπλα…