Δελτίο Τύπου βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την έξαρση της ρατσιστικής βίας και την ανάγκη αντιμετώπισή της.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΝΩΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

21/01/2013


Δήλωση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας μετά τη δολοφονία του 27χρονου Σαχτζάτ Λουκμάν


Η ρατσιστική δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν αποτελεί σήμα κινδύνου για την ελληνική κοινωνία. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να δείξει έμπρακτα ότι έλαβε το σήμα και να κινητοποιηθεί άμεσα. Ξεκινώντας από τα αυτονόητα, οφείλει:

·         Nα καλύψει τα έξοδα για τη μεταφορά της σορού του 27χρονου Σαχτζάτ στη χώρα του.

·         Nα παράσχει τη νόμιμη προστασία και τα σχετικά έγγραφα (άδεια παραμονής-εργασίας) στα θύματα ρατσιστικής βίας που έχει καταγράψει ο πλέον αξιόπιστος φορέας, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, που τελεί υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και της ΕΕΔΑ

·         Nα προκηρύξει άμεσα τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου οργάνου για την καταγραφή και τη δίωξη ρατσιστικών εγκλημάτων, καθώς και τη θέσπιση ενός ανεξάρτητου οργάνου για τη διερεύνηση ρατσιστικών εγκλημάτων με δράστες αστυνομικούς. Κανένα από τα μέτρα αυτά δεν απαιτεί οικονομικούς πόρους. Χρειάζεται μόνο δημοκρατική πολιτική βούληση.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η όξυνση της ρατσιστικής βίας, που πλέον κοστίζει ζωές, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με εξαγγελίες, συγκάλυψη και την υιοθέτηση της ατζέντας της Χρυσής Αυγής. Το μαρτυρά η δολοφονία του 27χρονου. Το μαρτυρούν και οι δημοσκοπήσεις.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ:

Νίκος Βούτσης

Ιωάννα Γαϊτάνη

Ηρώ Διώτη

Κατερίνα Ιγγλέζη

Χρήστος Καραγιαννίδης

Βασιλική Κατριβάνου

Μαρία Μπόλαρη

Αφροδίτη Σταμπουλή

Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ετικέτες