Πριν μερικές ημέρες μοιράστηκε στις εργαζόμενες και εργαζόμενους του Δήμου Καλλιθέας ένα ερωτηματολόγιο από τον γιατρό εργασίας, μέσω όμως των διοικητικών υπηρεσιών και όχι του ίδιου του γιατρού.

Από την πρώτη ανάγνωση φάνηκε ότι οι ερωτήσεις ήταν «περίεργες» και ξεπερνούσαν τα όρια των συνηθισμένων ερωτήσεων. Επίσης το ερωτηματολόγιο μοιράστηκε από τις διοικητικές υπηρεσίες και ζητήθηκε να συμπληρωθεί και να επιστραφεί σε αυτές μέσα σε φάκελο. Από την πρώτη στιγμή που έλαβε το ερωτηματολόγιο συνδικαλίστρια της παράταξης ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ και του ΜΕΤΑ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων ο οποίος ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχουν «καυτές» ερωτήσεις αρνήθηκε να απαντήσει σε άλλα ερωτήματα.

Το πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι το ιατρικό ιστορικό το λαμβάνει ο γιατρός σε φυσική παρουσία με τον εργαζόμενο και δεν παραδίδεται φάκελος με ιατρικό απόρρητο σε διοικήσεις, ακόμα και αν  οι ίδιες υποστηρίζουν πως ένας σφραγισμένος φάκελος εξασφαλίζει το απόρρητο.

Το δεύτερο είναι το εύρος και το είδος των ερωτήσεων, όπως οι θρησκευτικές πεποιθήσεις, οι πολιτισμικές συνήθειες, χρήση ναρκωτικών, aids, σχιζοφρένεια, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή.

Και το τρίτο είναι κομμάτι ερωτήσεων απευθυνόμενο μόνο σε γυναίκες όπως αντισύλληψη, εκτρώσεις, σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα και εμβολιασμός.

Η συνδικαλιστική παράταξη ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗΣ, έβγαλε καταγγελία ρωτώντας ποιος έδωσε εντολή να βγει και να μοιραστεί με αυτόν τον τρόπο το συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο, ποιόν σκοπό εξυπηρετεί, αν έχει γνώση η διοίκηση του δήμου και αν το ΔΣ του συλλόγου γνώριζε και επέτρεψε να μοιραστεί.

Λίγα λεπτά την ανάρτηση της καταγγελίας, εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς ενημερώνουν πως όχι μόνο μοιράστηκε και εκεί το ερωτηματολόγιο, αλλά απέναντι στην αντίδρασή τους, τους έστειλαν έντυπο ανυπόγραφο που ουσιαστικά τις εκβιάζουν πως αν δεν συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο του γιατρού δεν θα έχουν δικαίωμα σε γιατρό εργασίας και δεν θα πάρουν βεβαίωση καταλληλότητας εργαζομένου. Παράλληλα εμφανίζεται ένα πρώτο ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε εργαζόμενες που ήταν μισοσυμπληρωμένο.

Η δημοτική παράταξη ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ καταγγέλει το γεγονός ως κρούσμα αυταρχισμού και προσπάθεια επιβολής και ελέγχου σε βάρος των εργαζομένων, ζητά απαντήσεις από την δημοτική αρχή, τονίζοντας πως «το συγκεκριμένο παραβιάζει τις εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων», η συνδικαλιστική παράταξη ΜΕΤΑ καταγγέλει και αυτή λέγοντας πως «η πρώτη σκέψη που –ευλόγως- μπορεί να κάνει κάποιος  διαβάζοντάς το είναι πως έχει βρεθεί μπροστά σε ασφαλιστή ιδιωτικής εταιρείας που ζητά να μάθει τα πάντα από τον πελάτη του προκειμένου να αποφασιστεί ποια κάλυψη θα του παρέχει και πόσο θα είναι το επασφάλιστρο». Άρθρα-καταγγελίες δημοσιεύονται στις ηλεκτρονικές δημοσιογραφικές σελίδες ΠΟΝΤΙΚΙ και ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ. Και μετά από όλη αυτή την δημοσιοποίηση, οι γιατροί εργασίας απάντησαν μόνο στο δημοσίευμα της ΜΗΧΑΝΗΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ και ΠΟΤΕ μα ΠΟΤΕ στις ανησυχίες των εργαζομένων, ενώ η βουλεύτρια του ΜΕΡΑ25 Φ. Μπακαδήμα έστειλε ερώτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέσα στις δύσκολες συνθήκες της εποχής της πανδημίας, τα ανακλαστικά των εργαζομένων λειτούργησαν και ακόμα με αυτόν τον τρόπο (ιντερνετικές καταγγελίες) καταφέραμε να κινητοποιήσουμε συνδικαλιστικές και δημοτικές παρατάξεις με αποτέλεσμα:

Πρώτον: στους παιδικούς σταθμούς να πάρουν πίσω και το ερωτηματολόγιο αλλά και το έγγραφο ντροπής για την άρνηση ιατρικής εκτίμησης.

Δεύτερον: στην οδοκάθαρση του δήμου σταμάτησαν να μοιράζουν το συγκεκριμένο και έβγαλαν ονομαστική λίστα για επίσκεψη στον γιατρό εργασίας.

Και τρίτον: παρόλο την άρνηση ή την αδιαφορία  για απαντήσεις έχουμε την δέσμευση του προέδρου του συλλόγου για συνεδρίαση του ΔΣ με το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι, λοιπόν, φανερό πως όταν οι εργαζόμενες\οι κινητοποιούνται με τις όποιες δυσκολίες της εποχής καταφέρνουν να κερδίσουν και να μπουν ανάχωμα στα όποια εργοδοτικά σχέδια.

Ετικέτες