Πάνω από 30.000 καθηγητές, δάσκαλοι, διοικητικοί υπάλληλοι στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, φοιτητές, μαθητές, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και απολυμένοι της ΕΡΤ πλημμύρισαν το κέντρο της Αθήνας, αποφασισμένοι να μπλοκάρουν τις διαθεσιμότητες-απολύσεις, να σώσουν το δημόσιο τομέα από τη διάλυση και να δείξουν την πόρτα της εξόδου στο Σαμαρά, το Βενιζέλο και τους διεθνείς συμμάχους τους. Μεγάλες συγκεντρώσεις στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε όλη τη χώρα. Νέο μεγάλο ραντεβού η 48ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, στις 18-19/9.

Η επιτυχία της απεργίας στα σχολεία όλης της χώρας (πάνω από 90% η συμμετοχή), απο νωρίς το πρωί, ήταν ο προάγγελος της μεγαλειώδους συγκέντρωσης και πορείας, που ξεκίνησε στις 12.00 στα Προπύλαια με ομιλίες και χαιρετισμούς από τους εκπροσώπους των ομοσπονδιών του Δημοσίου που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μια ώρα περίπου αργότερα, πλήθος κόσμου είχε κατακλύσει την Πανεπιστημίου, τα πεζοδρόμιά της και την πλατεία Κλαυθμώνος. Είναι ενδεικτικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας έφτασε στο Σύνταγμα, οι τελευταίοι διαδηλωτές βρίσκονταν ακόμη στα Χαυτεία. 

Πέρα από τις ομοσπονδίες, πολλά ήταν τα μπλοκ τοπικών ΕΛΜΕ, φοιτητικών συλλόγγων, επιτροπών αγώνα από γειτονιές, ενώ τη διαδήλωση έκλειναν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΜΕ. "Οι εκπαιδευτικοί δεν είναι συντεχνία, παλεύουν για δημόσια και δωρεάν Παιδεία", φώναζαν οι εκπαιδευτικοί, έχοντας όμως και τη συνείδηση ότι η απεργία τους μπορεί να αποτελέσει το σπινθήρα ενός γενικευμένου εργατικού-λαϊκού ξεσημκωμού, που θα ανατρέψει τη συγκυβέρνησηση και τις πολιτικές της εξαθλίωσης . Για αυτό και δεν ήταν λίγες οι φορές που ακούστηκε το "εμπρός λαέ, μη τους φοβηθείς, ήρθε η ώρα της ανατροπής".

Μιλώντας στο Rp, o Τσάμπρας Λυμπέρης, μέλος του Δ.Σ. των εργαζομένων στο Πολυτεχνείο, μας εξήγησε γιατί απεργούν αυτός και οι συνάδελφοί του: "Δεν απολύουν απλά κόσμο. Διαλύουν τη δομή του υπάρχοντος δημόσιου σχολείου και πανεπιστημίου και προχωράνε σε ένα μοντέλο εκπαίδευσης που θα αποκλείει μεγάλα κομμάτια των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Το Πολυτεχνείο θα είναι ένα άλλο ίδρυμα, με άλλου τύπου εργαζόμενους, με άλλες εργασιακές σχέσεις. Θα κυνηγάει χορηγούς για να πληρώσει συμβασιούχους. Συνεχίζουμε με την πενθήμερη απεργία, θέλουμε να συνεχίσουμε με μαζικές συνελεύσεις που θα συσπειρώνουν τον κόσμο και θα κρατάνε τη μαχητικότητα του κλάδου. Είναι μια επίθεση που αφορά όλο το Δημόσιο. Προσπαθούμε να απλώσουμε τον αγώνα και έξω από τον πανεπιστημιακό χώρο. Είναι ο μόνος τρόπος για να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική που απαιτεί συνεχώς θυσίες από το λαό, ο μόνος τρόπος να κερδίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους". 

"Το σημερινό ξεκίνημα, είναι καλύτερο από αυτό που θα περίμενε και ο πιο αισιόδοξος. Αν καταφέρουμε να συμμετέχουν στον αγώνα μας οι γονείς, οι μαθητές, οι φοιτητές και όσοι θίγονται από τις αντεργστικές πολιτικές, νομίζω θα είμαστε μπροστά σε μια μεγάλη νίκη. Ο κατήφορος δεν έχει τέλος. Πρέπει να σηκώσουμε κεφάλι για να μπορούμε να κοιτάμε τους μαθητές μας στα μάτια", υποστήριξε ο Χρήστος Κυριάκης από τη Δ' ΕΛΜΕ-Β΄Αθήνας. 

Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό του εκπρόσωπο, Παναγιώτη Λαφαζάνη και τους βουλευτές της ΕΕΚΕ υπ. Εργασίας Δημήτρη Στρατούλη και Μαρία Μπόλαρη, βρέθηκε δίπλα στους συγκεντρωμένους. Σε δηλώσεις του o Παναγιώτης Λαφαζάνης, τόνισε μεταξύ άλλων "Η συμμετοχή στις σημερινές απεργιακές κινητοποιήσεις υπήρξε καθολική και συγκλονιστική. Μέγα πλήθος και μέγα πάθος στις συγκεντρώσεις και στις πορείες. Το μήνυμα είναι συντριπτικό. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν μαχητικά την ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Να αλλάξουν οι πολιτικές, να φύγουν τα μνημόνια, πράγμα που σημαίνει στην πράξη να φύγει αυτή η κυβέρνηση που καταστρέφει τον τόπο. Όλα δείχνουν ότι η συνέχεια των αγώνων θα είναι ακόμα πιο ενωτική, πιο μαχητική και μαζικότερη".

Το μέγεθος της σημερινής κινητοποίησης, η αποφασιστικότητα και ο δυναμισμός των διαδηλωτών, η πλατύτητα της αλληλεγγύης που φαίνεται να κερδίζει ο αγώνας τους, είναι στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το δυναμικό της ανατροπής κυβέρνησης και τρόικας υπάρχει. Με αιχμή την απεργία των εκπαιδευτικών, η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και ο συντονισμός με τους υπόλοιπους κλάδους που βρίσκονται σε αγωνιστική κατεύθυνση, μπορούν να επιβάλλουν μια γενική πολιτική απεργία σεισμό, που θα γκρεμίσει το μνημονιακό καθεστώς της φτώχειας και του ακροδεξιού αυταρχισμού. Απαραίτητη προϋπόθεση μια ακόμα πιο μαζική και ενωτική διαδήλωση την Τετάρτη 18/9 στις 11.30 στην Κλαυθμώνος. 

Βίντεο από την Πανεπιστημίου: http://www.youtube.com/watch?v=gIuINfQo3nM&feature=youtu.be

Περισσότερες φωτογραφίες στο facebook του Rproject

Ετικέτες