Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25/7/2013 στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η εκδήλωση που οργάνωσαν οι τοπικές ΕΛΜΕ με θέμα "Η αποδόμηση της δωρεάν παιδείας, η διάλυση της τεχνικής εκπαίδευσης και η απάντηση του κινήματος για την ανατροπή".

Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσυφάκης και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας, Σταμάτης Νικολάου. Εκτός από εκπαιδευτικούς στην εκδήλωση συμμετείχαν και σχολικοί φύλακες.

Οι ομιλητές μεταξύ άλλων τόνισαν πως πρώτη φορά υπάρχουν απολύσεις στο στενό δημόσιο τομέα και πως δεν υπάρχει προηγούμενο όσον αφορά την κατάργηση ολόκληρων κλάδων. Τα σχέδια της κυβέρνησης προυπήρχαν ήδη από το 1990. Αναμένονται και άλλα κύματα απολύσεων στο επόμενο διάστημα με απώτερο σκοπό την διάλυση όχι μόνο της τεχνικής εκπαίδευσης αλλά γενικότερα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας ως κοινωνικό αγαθό και την παραχώρησή της στους ιδιώτες. Ως όπλο ενάντια στη μνημονιακή λαίλαπα προτάχθηκε η ενότητα του κλάδου, ο κοινός αγώνας και η αλληλεγγύη.

Με την ολοκλήρωση των κεντρικών ομιλιών δόθηκε χρόνος για ερωτήσεις και τοποθετήσεις στους παρευρισκόμενους. Στο ερώτημα για δικαστική προσφυγή επισημάνθηκε ότι η ΟΛΜΕ είναι σε συνεχή συνεννόηση με τους νομικούς της και θα αναρτήσει άμεσα κείμενο με το τι ενέργειες πρέπει να γίνουν. Τονίστηκε πως πρέπει να αποφευχθούν κινήσεις που είτε θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των απολυμένων είτε θα δημιουργήσουν αρνητικό νομικό τετελεσμένο. Οι προσδοκίες  για εξεύρεση λύσης μέσω της δικαστικής οδού κάθε άλλο παρά υψηλές είναι, εντάσσονται όμως στη λογική της πάλης με όλα τα μέσα.

Υπερθεματίστηκε η ανάγκη για ενότητα του κλάδου, για συμπόρευση με άλλους εργασιακούς κλάδους και για κοινό αγώνα με τους άμεσους συμμάχους και θιγόμενους που είναι οι γονείς και οι μαθητές. Η πρόταση για απεργία διαρκείας με αίτημα την ανατροπή κυβέρνησης και μνημονίου βρίσκει πλέον μεγάλη ανταπόκριση. Το μεγαλύτερο (αν όχι όλο το) βάρος πέφτει στον κόσμο της αριστεράς για την υλοποίηση αυτού του αιτήματος. Η περίοδος του καλοκαιριού είναι δύσκολη και δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση αλλά εγρήγορση για τη διατήρηση και αναβάθμιση του αγωνιστικού κλίματος πριν τη μεγάλη μάχη.

*Ο Γιάννης Παππάς είναι μέλος του ΔΣ της Δ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης