Μέσα στο Σεπτέμβρη (από αρχές μέχρι τις 20 του μήνα) γίνονται οι εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια του ΕΦΚΑ.

Μία από τις πολλές παρανομίες που έχουν γίνει από την έναρξη της λειτουργίας του ΕΦΚΑ αφορά τη μη ύπαρξη Υπηρεσιακών και Πειθαρχικών Συμβουλίων στον νέο φορέα, παρά τις προειδοποιήσεις των συνδικάτων. Αυτό είχε ως συνέπειες τη μη τιμωρία μέχρι στιγμής κάποιων εργαζομένων που έχουν υποπέσει σε πειθαρχικά παραπτώματα και από την άλλη να μην μπορούν να προχωρήσουν πολλά θέματα μεταβολών και διαφόρων άλλων αιτημάτων εργαζομένων, όπως το Σύνταγμα προβλέπει (αρθ. 103).

Βέβαια η ηγεσία του Υπ. Εργασίας το είχε προβλέψει και έδινε τη δυνατότητα με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΦΚΑ στη Διοίκηση να μπορεί να μετακινεί και να τοποθετεί υπαλλήλους και στελέχη των Ταμείων όπως αυτή κρίνει, χωρίς γνωμοδότηση ΥΣ. Κατά παράβαση του Συντάγματος βέβαια.

Εννέα μήνες από την υποτιθέμενη λειτουργία του ΕΦΚΑ και δεκαπέντε από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και αφού δεν έχει βγει ακόμα καμία σύνταξη με τον καινούριο τρόπο υπολογισμού, αποφάσισαν να προχωρήσουν στη σύσταση των Συμβουλίων και να πάμε σε εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων.

Δυστυχώς, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες των δύο ομοσπονδιών (ΠΟΣΕ-ΙΚΑ & ΠΟΠΟΚΠ) έχουν αποδειχτεί πολύ κατώτερες των περιστάσεων και οι μόνες αντιδράσεις τους περιορίζονται σε κάποιες μακροσκελείς ανακοινώσεις, μία στάση εργασίας και κάποιες συμβολικές δίωρες καταλήψεις.

Έχοντας οι περισσότερες παρατάξεις τις ίδιες απόψεις στο θέμα «πολλά λόγια και θεωρία, αλλά σε πράξεις ελάχιστα», πολύ εύκολα υπήρξαν διάφορες συνεργασίες. Έτσι η «Συναδελφική Συσπείρωση-Συνεργασία» προήλθε από τη συνεργασία της ΠΑΣΚΕ του ΙΚΑ με την παράταξη «Κίνηση Αγωνιστικής Συσπείρωσης» της ΠΟΠΟΚΠ, που αποτελείται από μια πανσπερμία πρώην κεντρώων, συντηρητικών, παραγοντίσκων και «ανεξάρτητων». Στην παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ εύκολα συσπειρώθηκαν παλιοί και όψιμοι συριζαίοι, με φόντο την κυβερνητική εξουσία και στόχο τη στήριξη της κυβέρνησης.

Συμμετέχει επίσης στις εκλογές η ΔΑΚΕ, προσδοκώντας κυβερνητική αλλαγή, και τρεις ακόμα παρατάξεις που δηλώνουν ανεξάρτητες... Το ΠΑΜΕ, δυστυχώς για άλλη μια φορά, κάνει το δικό του κατέβασμα καταγραφής, αποκλείοντας από τα αριστερά όποιον δεν είναι μαζί του.

Διάφοροι εργαζόμενοι και εργαζόμενες προερχόμενοι κυρίως από τις δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και ανένταχτοι\ες αγωνιστές\στριες αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε τις «Ριζοσπαστικές Αγωνιστικές Κινήσεις» και συμμετέχουμε στις εκλογές για να εκφράσουμε έναν άλλο δρόμο, κόντρα στις ευκαιριακές και χωρίς αρχές συμμαχίες και κόντρα στον κυβερνητικό συνδικαλισμό.

Λέμε ότι χρειαζόμαστε έναν άλλο, μαχητικό συνδικαλισμό, που θα δίνει τη μάχη κόντρα στα μνημόνια και τις αντεργατικές πολιτικές απ’ όπου κι αν προέρχονται. Που θα οργανώνει τους εργαζόμενους με στόχο ένα ισχυρό εργατικό κίνημα, που θα συγκρούεται κάθε φορά που θίγονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Διεκδικούμε τη συλλογική δράση, την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα από τους αγώνες, χωρίς διακρίσεις για κοινωνική δικαιοσύνη και μια πιο δίκαιη κοινωνία.

Καλούμε όλες και όλους να στηρίξουν την προσπάθειά μας!