Την Τρίτη 12 Απρίλη διεξάγονται οι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και εκπροσώπων μας στην ΠΟΕ-ΟΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ως Αγωνιστική Ενωτική Πρωτοβουλία (ΑΕΠ) ζητάμε ξανά τη στήριξη των συναδελφισσών-φων, όπως μας τη δίνουν χρόνια τώρα.

Οι εκλογές έγιναν με καθυστέρηση. Υπήρξε παράταση της θητείας του ΔΣ λόγω κορονοϊού. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση ψήφισε το νόμο Χατζιδάκη με στόχο να οδηγηθούν σε πλήρη παράλυση οι συλλογικές διαδικασίες των εργαζομένων και η δημοκρατική λειτουργία των σωματείων. Ταυτόχρονα επιτίθεται στα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, με την ουσιαστική κατάργηση του 8ώρου και των ΣΣΕ, τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος και τον πλήρη κυβερνητικό και εργοδοτικό έλεγχο των συνδικάτων. Την ίδια ώρα η ακρίβεια στα είδη λαϊκής κατανάλωσης, στο πετρέλαιο, το αέριο, την ενέργεια και τη ΔΕΗ χτυπάει κόκκινο και εξανεμίζει τους μισθούς μας. Η κατάσταση αυτή θα επιδεινωθεί με τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, γι’ αυτό ζητάμε να σταματήσει τώρα, να λυθούν οι διαφορές με ειρηνικό τρόπο και να μην υπάρξει καμιά εμπλοκή της χώρας μας στην προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ στην περιοχή. 

Άλλη μια πληγή για τους εργαζόμενους είναι η προώθηση του λεγόμενου «Επιτελικού Κράτους» που μεταφράζεται στη συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και την ιδιωτικοποίηση βασικών τομέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η καθαριότητα και το πράσινο, οι τεχνικές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες συντήρησης των υποδομών τους, αλλά και τομέων των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών πληροφορικής. Με όχημα την έλλειψη προσωπικού, ένα πραγματικό πρόβλημα σήμερα, που οι ίδιοι το δημιούργησαν και τώρα το επικαλούνται για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ το 2010-2012 ισχυρίζονταν ότι περισσεύει προσωπικό για να κάνουν τις απολύσεις. Τώρα ξαναζεσταίνουν το ίδιο παραμύθι, με αφορμή την υγειονομική κρίση. Το ΔΝΤ εισηγείται νέα μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και περαιτέρω μείωση του αριθμού τους, κάτι που ξεκίνησε το ντόπιο δημοσιογραφικό και πολιτικό κατεστημένο. 

Σωματείο ενότητας και αγώνα

Σε αυτή τη κρίσιμη περίοδο για τους εργαζόμενους συνολικά, στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι συνέπειες της κρίσης και της συνέχισης της πολιτικής των περικοπών και της λιτότητας είναι μία μόνιμη-σταθερή πραγματικότητα. Μαζί με την υπαρκτή απειλή του πολέμου, βιώνουμε το φόβο, την ανασφάλεια, την απομόνωση. Σε αυτό το Οργουελικό σκηνικό, απαιτείται ένα συνδικαλιστικό κίνημα έξω από τα στενά όρια του εργοδοτικού, κυβερνητικού ή κομματικού συνδικαλισμού, με αναφορά στις αξίες και στα οράματα του εργατικού κινήματος, με αγωνιστική και ανιδιοτελή δράση, για τους εργαζόμενους από τους εργαζόμενους. Διότι, χωρίς την αντίδραση και ενεργή συμμετοχή όλων, τα χειρότερα είναι μπροστά μας. Στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας, με απολύσεις συνέπεια των ιδιωτικοποιήσεων, με μισθολόγιο-επιδόματα –Σ.Σ.Ε, με ψευδο-αξιολόγηση, με φόρο-επιδρομή, με περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, με πλειστηριασμούς και κόκκινα δάνεια, με κατασχέσεις, με ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, με περικοπές και άγρια λιτότητα για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, οφείλουμε να αντεπιτεθούμε δυναμικά, να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα μας! Να υπερασπιστούμε το πανανθρώπινο δικαίωμα για μια ζωή με αξιοπρέπεια, να νικήσουμε την ψυχολογία της ήττας και του συμβιβασμού, να απομονώσουμε τον ατομικισμό ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την ανάκτηση των κεκτημένων που χάσαμε απ’ τις πολιτικές των μνημονίων. 

Η παράταξή μας έχει δείξει εμπράκτως ότι μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά, μαζί με τους εργαζόμενους, στη νέα συλλογικότητα απέναντι στον ατομισμό, για ένα Σωματείο ενότητας στο πρόβλημα και των αγώνων στη δράση. Σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουμε ανάγκη από πρωτοβουλίες, ειλικρινείς, ενωτικές και αγωνιστικές. Μας ενώνουν τα κοινά μας προβλήματα και ότι όλοι δουλεύουμε για να ζούμε. Το μεροκάματο δεν έχει χρώμα και γι’ αυτό θεωρούμε ότι όλοι όσοι αντιμετωπίζουν τα καθημερινά προβλήματα με αγωνιστική στάση, αξιοπρέπεια και ανιδιοτέλεια, είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, ανεξάρτητα από πολιτικές και ιδεολογικές τοποθετήσεις. Χρειαζόμαστε ένα σωματείο που θα προσφέρει στο κίνημα ανιδιοτελώς, που δεν βάζει μπροστά το προσωπικό ή το παραταξιακό συμφέρον, αλλά την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι αγωνιστές δείχνουν τον δρόμο, αγωνίζονται και υπηρετούν με αφοσίωση - επιμονή και αυταπάρνηση , πορεύονται με υψηλά ιδανικά και αξίες . Χρειαζόμαστε ένα σωματείο που να εμπνέει και να συσπειρώνει τους εργαζομένους. Συνεχίζουμε να δίνουμε μάχες δυναμικά ακόμη και όταν όλα είναι εναντίον μας. Δεν σκύβουμε το κεφάλι σε κανέναν εργοδότη, δήμαρχο, αιρετό και το έχουμε αποδείξει με τους αγώνες μας παλαιότερα και πρόσφατα. 

Εμείς ανασυγκροτήσαμε το σωματείο και το εξυγιάναμε όταν ήταν υπό διάλυση και υπήρχαν σκιές για τη διαφάνεια στην οικονομική του διαχείριση. Να μην επιτρέψουμε αυτήν την παθογένεια ξανά ποτέ. Γιατί τα σωματεία φτιάχτηκαν για να διεκδικούν τα δίκαια των εργαζομένων, και για αυτό το λόγο είναι και θα είναι απέναντι στους κάθε είδους εργοδότες και το κράτος. Σ› αυτές τις εκλογές εθεάθησαν και οι απόντες από τους αγώνες στο δήμο μας. Βγήκαν στη γύρα και ζητάνε τη ψήφο των εργαζομένων. Αλήθεια που ήταν όλα αυτά τα χρόνια; είχαν συμμετοχή πουθενά; γιατί εμείς δεν τους είδαμε σε καμία κινητοποίηση και απεργία. Εμείς το δηλώνουμε ξεκάθαρα: δεν θέλουμε να είμαστε αρεστοί στη διοίκηση, ούτε λειτουργούμε ως εκπρόσωποι-παπαγαλάκια, ευνοούμενοι ή το δεκανίκι της, και έχουμε ταλαιπωρηθεί πολύ εξ αιτίας αυτού. Βάζαμε και θα βάζουμε μπροστά τους εργαζόμενους και τα προβλήματά τους πάνω από όλα. Αυτούς θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε. Διαχρονικά οι εργοδοτικές παρεμβάσεις είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των εργαζομένων. Εμείς καλούμε όλους τους εργαζόμενους μ› αυτό το γνώμονα να κρίνουν την απερχόμενη διοίκηση του σωματείου και να στηρίξουν την ΑΕΠ, που ήταν ενεργή και μπροστάρισσα σε όλη αυτή τη κρίσιμη περίοδο. Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε πιο ισχυρά και δεσμευόμαστε ότι θα αγωνιζόμαστε συνεχώς ώστε να διαμορφώσουμε όλοι μαζί οι εργαζόμενοι το μέλλον που μας αξίζει! 

Συνεχίζουμε να αντιστεκόμαστε και να διεκδικούμε: το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και τη μετατροπή των συμβασιούχων ΙΔΟΧ σε ΙΔΑΧ, τη στελέχωση των υπηρεσιών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού - ψηφιοποίηση, ενάντια στην εντατικοποίηση της εργασίας και στο σύνηθες της κυκλικής εναλλαγής υπαλλήλων και στα παράλληλα καθήκοντα, προς όφελος της εξυπηρέτησης των πολιτών με αποτελεσματικότερο έργο υπηρεσιών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Την επαναφορά των μισθών- επιδομάτων στην εποχή προ μνημονιακών περικοπών, και την εφαρμογή της Σ.Σ.Ε. Την τήρηση των κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας των εργαζομένων, την παροχή ειδών ατομικής εργασίας και την πρόσληψη ιατρού εργασίας και τεχνικού ασφάλειας. 

*Η Στέλλα Τζανίνη είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αγίας Παρασκευής

**Αναδημοσίευση από την Εργατική Αριστερά

Ετικέτες