Στο δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας και στο δεύτερο γύρο των εκλογών, μια νέα αριστερή ριζοσπαστική παράταξη, ο ''Άλλος Δρόμος'' με επικεφαλής τον Χρήστο Βρεττάκο, ήρθε πρώτη με ποσοστό 62,36 %, έναντι 37,64 % που έλαβε η ''ανεξάρτητη'' δημοτική κίνηση ''Ισχυρός Δήμος'' του Λουκά Τζανή.

Η δημιουργία του '' Άλλου Δρόμου'' ξεκίνησε  τον Φεβρουάριο του 2013 όταν μια ομάδα ατόμων αποτελούμενη από μέλη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και από ανέντακτους της Αριστεράς συνειδητοποίησε ότι παρόλο που οι συνέπειες  της κρίσης στη περιοχή είναι ΤΡΑΓΙΚΕΣ, δεν υπάρχει μια δημοτική κίνηση που να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των πολιτών της και παράλληλα να διεκδικούν μαζί τα αιτήματα τους.  Από την ιδρυτική διακήρυξη του ακόμη ο ''Άλλος Δρόμος'' είχε τονίσει ότι δεν είναι μία ανεξάρτητη δημοτική κίνηση, καθώς τα άτομα που την απαρτίζουν παλεύουν καθημερινά να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό στη χώρα και στο δήμο σε όφελος των εργαζομένων.

Ο αρχικός στόχος της κίνησης ήταν  σε πολιτικό επίπεδο να αποκτήσει επαφή, να συνεργαστεί και γιατί όχι να στηριχτεί από τις δυνάμεις της αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), τις υπόλοιπες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς που δραστηριοποιούνται στην πόλη, ανένταχτους αριστερούς. Ενδεχομένως να μην το κατόρθωσε εντελώς αυτό καθώς μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ στήριξε δημόσια την κίνηση. Παρ' όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι ενεργό ρόλο στη κίνηση έπαιξαν  άτομα που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη Αριστερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ίδιος ο Χρήστος Βρεττάκος, ο οποίος αν και ανένταχτος, επιλέχθηκε να είναι επικεφαλής της κίνησης  μέσα από δημοκρατική διαδικασία .

Σε κοινωνικό επίπεδο στόχος της κίνησης ήταν  να έρθει σε επαφή και αλληλεπίδραση με όσες συλλογικότητες, δράσεις, κινήσεις, κινήματα μάχονται ενάντια στην εξαθλίωση της κοινωνίας και την φτωχοποίηση των ανθρώπων.

Ο '' Άλλος Δρόμος''  γνώριζε εξαρχής ότι η νεολαία είναι ένα δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θα πρέπει να βρεθεί στη πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στα μνημόνια και την εξαθλίωση, γι αυτό συγκρότησε το δίκτυο νεολαίας στο οποίο πολλά άτομα ασχολήθηκαν για πρώτη φορά με την πολιτική. Το δίκτυο νεολαίας έκανε καθημερινές παρεμβάσεις σε στέκια που συχνάζουν νέοι καθώς και σε σχολεία. Επιπλέον διοργάνωσε και ένα αντιφασιστικό τουρνουά μπάσκετ στο οποίο πήραν μέρος δεκάδες παιδιά. Στην γειτονία του Παύλου Φύσσα, στην γειτονιά που δολοφονήθηκε, η παράταξη είχε έντονη αντιφασιστική δράση, συμμετέχοντας δυναμικά σε όλα τα συλλαλητήρια που έγιναν στο Κερατσίνι.  
 

Η προεκλογική καμπάνια του '' Άλλου Δρόμου''  (αφίσες, φυλλάδια, πανό, εκδηλώσεις) δουλεύτηκε αποκλειστικά απ' τα μέλη του, τα οποία γνωρίζοντας εξ' αρχής ότι η νίκη δεν θα ερχόταν με συμβιβασμούς και ευκαιριακές διευρύνσεις, αλλά με σκληρή δουλειά και καθημερινή παρουσία στη πόλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται καθημερινά στη πόλη εξορμήσεις, αφισοκολλήσεις, συζητήσεις, γεγονός που δημιούργησε στην πόλη ένα κλίμα ελπίδας , αντίστασης και ανατροπής. Το κλίμα αυτό κυριάρχησε και στις  τρεις προεκλογικές συγκεντρώσεις, που διεξήχθησαν. Ιδιαίτερα στη τελευταία, λίγες μέρες πριν τη τελική αναμέτρηση όπου η ανταπόκριση ήταν πρωτόγνωρη, γεμίζοντας μια από τις μεγαλύτερες πλατείες του Κερατσινίου. 
 

Ο τρόπος που συγκροτήθηκε και έδρασε ο ''Άλλος Δρόμος'' φανερώνει ότι για να μπορέσει μια αριστερή παράταξη να νικήσει, δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από το να έρθει κοντά στους δημότες της και να δώσει απαντήσεις και ριζοσπαστικές λύσεις στα προβλήματα τους, πάντα δρώντας συλλογικά και με άξονα τους βασικούς πυλώνες μας: αντίσταση, αλληλεγγύη, ανατροπή!